6.1.2011

Musta lista: Pirkka guacamoledippi

Tästä blogauksesta lähtien Kemikaalicocktailissa on uusi kategoria: Musta lista. Mustalle listalle joutuvat tuotteet, jotka ovat turhaa huttua, eli tuotteet, joita markkinoidaan harhaanjohtavasti tai jopa valheellisesti. Listalle joutuvat tuotteet, joissa on turhia lisäaineita ja vähän aitoja raaka-aineita. Listan tuotteet eivät päädy koskaan ostoskoriini, enkä suosittele niitä muillekaan. Huvittavaa on, että Mustan listan ensimmäinen tuote tuotiin kotiovelleni (kerron blogauksen lopussa miksi)!

Guacamole on herkkua. Paitsi sitä, on se terveellistäkin. Guacamole on kaikin puolin oikein jees. Valmistimme Jennin kanssa taannoin tyttöjen iltaan ihanaa guacamolea, jossa käytimme avokadojen lisäksi sipulia, tomaattia, valkosipulia, korianteria, chiliä, suolaa ja mustapippuria. Ihan niin kuin kuuluukin. Lopputulos näytti tältä:


Jostain ihmeen syystä, myös tätä alemman kuvan muoviliman näköistä lillua, jossa on huimat 0,7% avokadojauhetta, kutsutaan guacamoleksi. Tai siis guacamoledipiksi. Mönjän on nimennyt Pirkka (jota juuri pääsin kehumasta).

Pirkan guacamoledippi on aivan älytön tuote. Se on rakennettu seuraavista raaka-aineista: vesi, kuivattu sipuli, rapsiöljy, tomaatti, vihreä paprika, juusto, muunnettu maissitärkkelys, vihreä chili, punainen paprika, sokeri, suola, maitoproteiini, jalapeno, avokadojauhe (0,7 %), sitruunamehutiiviste, happo (E330), aromit (guacamole, kurkku), stabilointiaineet (E415, E412), valkosipuli, mausteet (juustokumina, cayenne), värit (E160a, E133), hapettumisenestoaine (E300). Suolapitoisuus 1,5 %.
Lähde pirkka.fi.

Mistä aloittaisin? Jos kaupassa myydään jotakin nimellä guacamole tai guacamoledippi olettaisi, että pääraaka-aine on avokado. No ei ole. Sitä on tässä tuotteessa jauheena 0,7% . Tämä on itse asiassa niin vähän, että avokadon olisi todennäköisesti voinut jättää pois kokonaan. Miksi sitä on edes vaivauduttu lisäämään? Ehkä siksi, että sana avokado olisi saatu tuoteselosteeseen.

Koska tuotteessa ei ole sitä itseään, ja se todennäköisesti muutoin näyttäisi harmaalta lillulta, on guacamoledippi jouduttu värjäämään, kahdella eri väriaineella. Näistä väriaineista toinen on vieläpä briljantin sininen (E133) jota en missään tapauksessa suosittele nautittavaksi (tsekkaa tämä pdf aiheesta)! Dippiin on ymmärrettävistä syistä lisätty guacamolearomia — jostainhan on ollut pakko saada edes vähän oikean suuntaista makua. Paitsi ettei ole, maku on karsea.

Huoh.

Miten tällainen tuote sitten päätyi lähetin tuomana kotiovelleni? Koska Samille ilmoitettiin, että hän on voittanut kassillisen Pirkka Tex mex -kamaa. Mieheni ei muista osallistuneensa mihinkään kilpailuun, mutta ehkä mä olen raapustanut meidän tiedot johonkin kuponkiin (ei ollenkaan mun tapaista), who knows. Tuolla ne nyt köökissä makaa, laatikossa, iso läjä tacokuoria, nachoja, wraptaskuja, sooseja ja E621-maustettuja mausteseoksia. Nami nami.

No, oli siellä pahvilaatikossa muutama ihan syötövökin tuote, ehkä mainitsen ne myöhemmin, jos ne maistuu jollekin. Pirkan guacamoledippi maistui aivan kuvottavalle, se ei edes etäisesti muistuta aitoa guacamolea enkä ymmärrä, kuinka sitä sellaisella nimellä saa myydä. Ehkä kuluttajaviranomaiset osaa valaista mua kun soitan ja kysyn.

Kun haluat guacamolea, jätä tällainen lima kauppaan ja tee itse. Tarvitset aikaisemmin blogauksessa mainitut raaka-aineet (avokadoja, sipulia, tomaattia, valkosipulia, korianteria, chiliä, suolaa ja mustapippuria) et muuta. Laitan lähipäivinä tarkan guacamolereseptin Kemppariin.

25 kommenttia:

Saga kirjoitti...

Pirkka ei muuten ole ainoa. Myös ns merkkituotteet sisältävät vain alle prosentin itse avokadoa. Siskoni kanssa olemme arvelleet syyksi avokadon huonoa säilymistä...

Kaupasta saa valmisguacamolea pakasteena. En ole koskaan kokeillut kun se on älyttömän kallista. Tuntuu hippasen fiksummalta ostaa se avokado ja muussata se itse.

Onnea etsimässä, jatkumoa metsästämässä

(toimiikohan tuo html tagi...)

Elena kirjoitti...

Kerro toki blogissakin, mitä kuluttajavirastosta sanottiin. Kiinnostaa!

Beatamarie kirjoitti...

Tuo Pirkan dippi on muutenkin sen verrn kuraa, että muutenkin jää hyllyyn. Ja yleensäkin suurin osa Pirkan elintarvikkeista.

Prefecta kirjoitti...

Eikös Hanna Partanen tarjonnut vierailleen jotain tällasta kuraa sinä Neljän tähden illallisella?

Prinsessa paskavarvas kirjoitti...

Hanna Partasella taisi mennä uskottavuus viimeistään siinä vaiheessa kun se alko markkinoimaan kansallisessa tv:ssä jotain suoli-litkuja... Ihmekkös jos ei tee itse edes noin helppoa lisuketta..

Itse tehdyssä guacamolessa on se huono puoli, että kaupasta ei meinaa millään saada kypsiä avocadoja! Tai kyllä löytyy nimellä syömä-kypsä, mutta itsellä on jäänyt dipit saamatta kun ei muussaannukkaan kunnolla = ei ole tarpeeksi kypsä :( Eli pitäisi osata ennakoida ainakin pari päivää etu-käteen. ( Paitsi meidän ruokapiiristä, sieltä on saanut kunnon kypsät avocadot ;))

Nina kirjoitti...

Kokeilin tuon Pirkan tuotteen kaltaista (Euroshopperin) "Gaucamolea" uudenvuodenjuhlinnassa ja se maistui oksennukselle. En tiedä, onko oksennuksenmaku mitenkään määriteltävissä, mutta jokainen joskus ykännyt tietää kyllä maun ja tunnistanee sen Euroshopperin mössöä maistettuaan. Jäin vain miettimään, mahtaako Pirkka maistua samalla (kuvasit sitä kuvottavan makuiseksi) ja mikä lienee se salainen aromi, joka moisen kammotusmaun saa aikaan. Aivan järkyttävää tahnaa! Yritin kerran tehdä itse guacamolea ja siitäkin tuli pahaa, tosin ei lähellekään yhtä pahaa kuin teolliset valmisteet. Jään siis innolla odottamaan tarkkoja ohjeita :)

Jälleen kerran iso kiitos blogista!

koodikynsi kirjoitti...

Huhhuh, mitenkä tollanen edes hävitetään - ongelmajätelaitoksella?!

Sini kirjoitti...

Luitko Noora tiistain hesarista kun luomu huulipunat oli myrkyttyneitä lyijyllä? Voitko tehdä jutun siitä,sillä lyijy on aika paha myrkky verrattuna pirkkadipin e-aineisiin. Green Peoplen punassa oli kaikkein eniten ja sitä oli paljon enemmän kuin elintarvikkeissa sallitaan. Huijataanko meitä luomukosmetiikassa kun sitten niissä on maaperän myrkkyjä ja en haluaisi pestä hiuksia lyijyshampoolla enkä hoitaa ihoa lyijyrasvalla.Vai etkö kirjoita mitään negatiivista luomutuotteista vaikka olisi kovasti aihettakin?

RIMPPALAN MUTSI kirjoitti...

Itsellä on juuri menossa iltalukemisena Petos lautasella sekä Aitoa ruokaa.Joka käsittelee juurikin tätä samaa asiaa.Ei muuta kuin viidakkorumpu soimaan niin rupee Suomessakin tapahtumaan Eviran toimesta...Kaikkea skeidaa meille syötetäänkin.

Tiivi kirjoitti...

Itse teen guacamolen neljästä aineesta: avokado, valkosipulinkynsi, 0,5-1 rkl sitruunamehua ja 2 rkl öljyä (avokado- tai pellavansiemenöljyä yleensä). Tästä tulee siis pikkuinen annos, kaikkea samassa suhteessa lisäämällä saa tietysti enemmän. :)

Johnu kirjoitti...

Musta lista on tosi jees!!! Kiitos!

Jenni kirjoitti...

Noi kaikki kaupan guacamolet on kyllä aikasen kamalia. Huvittavinta tietysti on, että toi soossi on niin älyttömän helppo tehdä itse, ettei mitään valmiskamaa tosiaankaan tarvitse. Mutta tiedän kyllä monia, jotka ei koskaan edes kokeile, kun luulevat kaupan soossien perusteella, että ei voi olla hyvää.
Muuten, pakko mainita että pohdin taannoin omassa blogissani (http://leivastasirkushuveihin.blogspot.com/2010/10/nachosalaatti-avocadonhimoon.html)keinoja avokadonhimon taltuttamiseen. Kotitekoinen guacamole on nimittäin saanut aikaan sen, että haluan ihan jatkuvasti avokadoa.

Ja otan osaa, niiden mausteseosten ja epämäärästen kastikkeiden tuhoaminen voi oikeesti olla aika vaikeeta, jos ei halua roskiin heittää (ei sekään fiksulta tunnu).

Pieni Lintu kirjoitti...

Joo, bloggasin tästä - Tai oli Santamariasta kyse - taannoin

http://pienilintu.blogspot.com/2010/10/enemman-kuin-15.html

Toi Pirkka on kyllä ältsin pahaa, kerran ostettu sitä ja siellä oli sellasia kumman värisiä ihme kimpaleita. Yhh.. :P

Ite tekemällä saa kyllä hyvää varmasti ja ei siinä kauan nokka tuhise ku yhden dipin vääntää.

Eija kirjoitti...

Hanna Partasen uskottavuus todellakin meni viimeistään tuossa Neljän tähden illallinen -ohjelmassa. Hannahan ohjelmassa LUKI sitä guoacamolepurkin kylkeä ja ainoa mihin hän kiinnitti huomiota oli suolan määrä. Hänen ravitsemussuosituksensa siis lähtevät siltä pohjalta, että kunhan suolaa on riittävän vähän, tuote on hyvä.

Samaisessa ohjelmassa (eri jakso tosin) oli myös Jutta Gustafsberg, joka eikö hänkin ole jonkin sortin personal trainer tms., joka antaa myös jonkin asteisia ruokasuosituksia? Hänen logiikkansa taas tuntui olevan, että tuote on sitä parempi mitä vähemmän siinä on kaloreita. Nolla kalorinen tietysti paras tuote. Nooralta olisi mennyt avocadot väärään kurkkuun, jos olisi sen jakson nähnyt. :D

Karoliina kirjoitti...

Sini: haluaisin kommentoida tuohon lyijyjuttuun mitä itselle tuli mieleen luettuani tuon uutisen. Ensinnäkin, jutussahan luki, että luonnonkosmetiikan tuotteissa saattaa olla suuret lyijypitoisuudet sen vuoksi, että suuri osa niiden raaka-aineista tulee maasta, eikä siis ole synteettisiä kuten muissa huulipunissa.
Miksi meidän luonto on sitten niin saastunut, että sieltä otetut ainekset on meille itsellemme myrkyllisiä? IHmisen toimien vuoksi tietysti...

Ollaanko me oikeasti siinä tilanteessa, että luonnonkosmetiikka on myrkyllisempää kuin kemikaalit, vain siksi, että me ollaan myrkytetty oma luontomme niin?
Ja tukeeko se tätä prosessia sitten, että tämän vuoksi emme uskalla enää käyttääkään luonnonkosmetiikkaa vaan käytämme mieluummin niitä aineita, joiden tuottaminen sitten myrkyttää luontoamme entisestään...

Sietämätön juttu, mielestäni.

Marhanja kirjoitti...

Mitenkä mä muistelen, että tästä mönjästä keskusteltiin jossain vaiheessa jo kuningaskuluttajassa...? Ohjelmassa taisi myös olla muitakin vastaavia tuotteita, jotka eivät ole kotoisin yhtään mistään (tomaattikeitto ilman tomaattia yms.).

Tuulispää kirjoitti...

Lukutaitoiset varmaan osaa jättää hyllyyn tollaiset tuotteet ilman mustaa listaakin.

Näitä tuotteita olen itsekin verrannut. Ostin jotain ihan ok kuuloista valmistetta, koska siinä oli eniten avocadoa. Noh, oli saman verran myös HERNETTÄ, joten tuote maistui hernesoseelta. Sinänsä ihan hyvä yritys tehdä "luonnollisempi" dippi, mutta varmaan kuitenkin parempi ostaa avocado ja tehdä itse, kuten sanoit!

Aino-Maija kirjoitti...

tosi hyvä idea tämä musta lista, mä en ainakaan kiireisenä arkena jaksa lueskella noita tuoteselosteita vaan käyn sitten netissä, esim. täällä välillä pyörimässä ja sivistämässä itseäni eli kiitos lisää näitä. Tosin en ikinä ole ostanut tai tule ostamaan guacamoledippiä, koska on kallista ja tuntuu turhalta, mut varmasti jotain muita mustalle listalle ansaitsevia tuotteita kyllä, joten näitä lisää kiitos :)

Susanna kirjoitti...

Mulla ei tuo pdf toiminut :( .

Juille kirjoitti...

Kyllä, järkyttävää kuraa tuo Pirkan dippi. Itse laiskana yleensä vaan muussaan avokadon ja heitän sitruunamehua sekaan, käytän levitteenä ja salaatissa antamassa makua. Luomuavokadot ovat muuten yleensä pehmeämpiä jo kaupassa, kun joku harmitteli avokadojen kovuutta. Tosin jostain syystä luomuversiot on usein pakattu kaksinkertaiseen muovipakkaukseen, en ymmärrä..

Soikkis kirjoitti...

Joku jo kommentoi asiasta että ei varmaan kukaan viitsi edes yrittää tehdä guacamolea itse, kun luulee että sekin on yhtä pahaa kuin nämä kaupan valmis jutut ja voin sanoa että minun kohdalla tämä piti monta vuotta paikkaansa. Kunnes nyt uuden vuoden aattona otin Nooran jutusta vinkkiä ja tarjoilin salsaa ja itsetehtyä guacamolea tortilla sipsien kera, ja ai että oli hyvää. Niin kaikkosi muistot muka pahasta avokadosta.

Ja tosiaan kuningaskuluttajassa tuli vähän aika sitten juttu elintarvikkeista jotka ovat harhaanjohtavia myyntinimiltään. Kysehän oli siitä että voiko esim. mustikkakeksejä myydä "mustikka" nimellä jos tuotteessa ei edes ole itse mustikkaa vaan vain mustikka -aromia yms..

Lukekaa itse:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2653

M'tilda kirjoitti...

Kivat, Pirkka teki sen taas. Niillä on paljon tosi hyviä juttuja, niin kuin sitä luomua, mutta välillä osuu kohdalle joku älytön rosvosektori.

Oon pitkään miettinyt, että tekeekö ne hyvää kateta tuollaisilla mömmöillä ja pystyy sen takia myymään esim. juuri sitä luomua "liian" halvalla ja polkemaan kunnon ruoan hintoja??? Se ei olisi kiva juttu, ainakaan ruoantuottajille :/ Samasta kierosta pelistä epäilen myös Lidliä.

Toivottavasti olen jotenkin väärässä, mutta vähän kyllä epäilyttää tuo touhu...

Karoliina kirjoitti...

Soikkiksen kommentista tuli mieleen, mikä itseäni on ärsyttänyt, että meidän töissä allergisille ihmisille ei anneta ruokia joiden NIMESSÄ lukee tämän ruoka-aineen nimi, esim. "appelsiinin makuinen lisäravinne" vaikka siinä itse tuotteessa ei edes ole appelsiinia.

Sitten näille kuitenkin syötetään kaiken maailman einesruokia lisäaineineen ja kaikki mahdolliset muut tosi ravinnepitoiset ruoat... puuroa joka päivä ja maitoa joka aterialla. ihme että raaputtaa ja vatsa ei toimi.

Petra kirjoitti...

Joo, tämä dippi on ihan hirveää. Se nimenomaan maistuu jauholle. Voi yrkkis.

not yet known kirjoitti...

Luonnon oma "säilöntäaine" tai no värin pitää ainakin kauemmin vihreänä. Hapolla (lime, sitruuna) saa vähän etumatkaa, mutta se avokadon kivi tekee ihmeitä. Kannattaa jättää se kivi guacamole annokseen. Ottaa sitten tarjoilun ajaksi pois jos pahasti häiritsee, mutta ehdottomasti kivi mukaan jos guacamolen laittaa jääkaappiin maustumaan tai odottamaan vieraita.

Suositut tekstit