19.1.2011

Lankapuhelin, I miss you

Mä olen NIIN kateellinen tästä:


Ystäväni asuvat Helsingin keskustan tuntumassa vanhassa kivitalossa, jossa on huono kännykkäverkko. Perheeseen on juuri syntynyt vauva, ja kuka tahansa perheellinen tietää, että puhelin on suhteellisen tärkeä etenkin silloin. Kuinkas sitä muuten pitäisi yhteyttä isovanhempiin? Mummit ja papat kun ei välttämättä Facebookissa hengaile.

Puhelimen kytkeminen maksoi kuulemma huntin ja päälle tulee kahdeksan euron maksu kuussa (plus itse puhelut). Pariskunta ottaa enemmän puheluita vastaan kuin soittelee, joten laskut eivät ole olleet mitenkään kummoisia. Antti kertoi, että jos kännykästä loppuu viikonloppuna akku, ei omaa puhelinta välttämättä tule ladattua ennen maanantaina, tutut kun osaavat soittaa lankapuhelimeen.

Kuinka virkistävää olisikaan puhua ilman, että korva kuumenee? Ja kuinka nostalgista olisikaan kiertää lankapuhelimen johtoa sormen ympärille, niin kuin joskus teininä. Ja kuinka olisikaan ihanaa unohtaa kännykkä jonnekin, silläkin uhalla, että siitä loppuisi akku? Lankapuhelimesta kun saisi kiinni aina, jos sattuisin olemaan kotona.

Kysymys kuuluu: onko sinulla lankapuhelinta kotona ja minkä verran maksat siitä kuussa?

T. Kiinnostunut

24 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Mä haluaisin lankapuhelimen, ja kännykkä joutais männikköön sillä samalla silmänräpäyksellä kun landline kytkeytyisi käyttöön.

Pitäiskin kyllä aktiivisesti selvittää asia, eikä vain haaveilla!

Mimi kirjoitti...

Voiii, olisin voinut itse kirjoittaa tämän.
Kännykät ärsyttävät ja ahdistavat kaikella tapaa, lähes kaiken aikaa. Haaveilen usein ajasta, kun oli vielä lankapuhelin ja ihmiset pitivät sovitusta kiinni. Nykyään on liian helppoa skipata tapaamiset tai myöhästyä niistä ja soittaa pari minuuttia ennen sille odottelijalle, että sori, en tulekaan... Jne.

Tulevaisuudessa lankaverkot tulevat kuitenkin häviämään kokonaan, eikä siihen edes mene kauan. Nykyiset lankapuhelimethan käyttävät jo suurimmaksi osaksi kännykkäverkkoa.

Terhi kirjoitti...

Mun mummulla ja papalla on tällainen pöytäpuhelimen näköinen puhelin, joka siis oikeasti toimii sim-kortilla, eli on "kännykkä". Vanhan lankanumeronsa he käsittääkseni saivat kuitenkin pitää siinä. He joutuivat vaihtamaan siihen, kun syrjäseudulta lähti puhelinlangat, mutta ovat olleet oikein tyytyväisiä: osaavat käyttää puhelintaan, siihen on ohjelmoitu lähisukulaisten ja tuttavien numerot pikanäppäimiin, ja kun he kerran vuodessa lähtevät lappiin hillaretkelle, lähtee pöytäpuhelin mukaan matkaan. :D

Äidilläni ja hänen sisarillaan tosin kesti hetki ymmärtää, että miten ihmeessä mummun ja papan "lankanumeroon" soitettaessa he vastaavat, vaikka ovat Lapissa...

kaiku kirjoitti...

Suosittelen handsfreen hankkimista, niin ei korva kuumene, ja voihan sitä johtoakin kietoa sormen ympärille... :)

Klavier kirjoitti...

Lankapuhelin on ainakin paljon tyylikkäämmän (ja retromman) näköinen siinä eteisen pöydällä kuin mitäänsanomaton nokialainen.

Retronnälkään voi myös nauttia tällaisesta tuotteesta: http://www.thinkgeek.com/gadgets/cellphone/7830/

Olen päiväuneilmoinut jo pitkään tuollaisen hankkimisesta ihan vain sen lystin vuoksi, että saisin virnistellä ihmisten ilmeille kun lähtisin se matkassani ulos ja puhelimeni soidessa (valitsisin tietysti soittoääneksi vanhan puhelimen pirinää) ottaisin tuon veskastani esiin!

Ei tuon osto varmastikaan mikään eko-teko ole, mutta kunhan unelmoin, hihih.

meritähti kirjoitti...

Me luovuttiin lankapuhelimesta vasta joku aika sitten. Syy: kukaan ei koskaan soittanu siihen! Itsekkin mietti aina kaks kertaa sen käyttöä sillä lankapuhelimesta kännyyn soittaminen maksaa enemmän kuin kännykällä soittaminen. (Tykkään kalkattaa puhelimessa pitkään :) Vanha pakeliittitelefoonimme on kuitenkin edelleen koristeena.

Sarri kirjoitti...

Tästä blogauksesta innostuneena päätin Huutonetata, et löytyiskö lankapuhelimia laisinkaan enään...Ja aikasta paljonhan niitä:

http://www.huuto.net/kohteet/vanha-lankapuhelin-vaalea-vari-pyoritettava-numerolevy/162980947

http://www.huuto.net/kohteet/copra-eriksonin-vaalsininen-lankapuhelin/163707428

tai sit ihan vaan teinihimareihin tällanen:

http://www.huuto.net/kohteet/ferrari-lankapuhelin/163540936

Käyttökustannuksista en kyl sit tiiäkkää...

annika kirjoitti...

Jonossa edelläni Elisan putiikissa ollut mummeli taisi maksaa reilun sata euroa sellaisesta sim-kortillisesta lankapuhelimesta. Kuukausimaksut ja puheluiden hinnat luulisi olevan samanlaisia kuin kännyköissäkin? Ei kyllä ole läheskään yhtä tyylikkäitä nuo uudet lankapuhelimet kuin nuo pyöritettävät, enemmän ysärihenkeä noissa uusissa.

Stazzy kirjoitti...

Täällä Ranskassa puhelin kuuluu nettipakettiin (yleensä noin 30 euroa kuussa: netti, puhelin ja televisiodekooderi)

Näistä lankapuhelimista toisiin sitten onkin ilmaista puhua, joten jonniinverran tulee soiteltua ihmisille, useimmilla sellainen vekotin on.

Korvan kuumenemisesta sen verran, että langattomat "normipuhelimet" muuten lähettävät selkeästi voimakkaampia elektromagneettisia aaltoja kuin kännykkä... Eli jos satsaa kotipuhelimeen, niin johdolliseen sitten.

Tuittu kirjoitti...

Meillä on jotekin netin välityksellä toimiva vanha kunnon veivattava lankapuhelin. Tarkemmin en tiedä, miten se toimii, eikä siihen kyllä kukaan koskaan soita. Soittaisikin, ääni on kiva.

Kesäkukka kirjoitti...

Kelpais mullekkin, joka on saanut korvaongelman kännykän käytöstä. Ei auta handsfreen käyttökään enää. Nykyään käytän kännykän kaiutinta, tosin se aiheuttaa hieman ongelmia sen suhteen, että joka paikassa ei voi vastata...

Apris kirjoitti...

11 e kuussa.

meillä oli lankapuhelin, mut toi oli vähän turhan suolanen hinta pelkästä ylläpitämisestä.

en ees halua nykyään puhua puhelimessa säteilyn takia paitsi välttämättömimmät :/

Vendaval kirjoitti...

Täällä Espanjassa melkein kaikilla on vielä lankapuhelin, samoin meillä. Yleensä netti ja puhelin tulevat samassa paketissa ja kotimaan puhelut sisältyvät hintaan. Maksetaan 69 €/kk.

Kristiina kirjoitti...

Minä ja poikaystäväni luovuttiin kännyköistä aikalailla tasan kolme vuotta sitten (herranjestas aika menee nopeesti!) kun nimenomaan ahdisti aina se puhelimen mukanakanto ja tavoitettavissaolovelvollisuus, ytimekkäästi sanottuna kahlitsevuus ja hektisyys. Meillä on netinkautta toimiva lankapuhelin; puhelin laitetaan kiinni nettiboksiin ja ihan minkä vaan puhelimen voi laittaa siihen. Meillä on banaaninmuotoinen puhelin! Mä todellakin kieputan aina sitä johtoa sormen ympärille! Meillä on puhelinvastaaja mihin voi jättää viestin ja soitetaan sitten takaisin. Mitään ongelmia ei ole ollut, päin vastoin; ei enää kännykkää!!!! Tietysti olisi kätevää, jos Helsingistä löytyisi EDES YKSI kolikkopuhelin esim steissiltä, on käsittämätöntä ettei niitä ole enää, tässä niin nähään ettei asioita tehä enää yhteisenhyvän vuoksi, vaan pelkästään rahasta.
Ainiin, meidän puhelinlaskut on noin 10-20e kuussa yhteensä. Ne laskutetaan yhdessä netin kanssa samassa laskussa, mutta ovat eroteltuna että näkee mikä on puheluiden osuus. En voi kun suositella kaikille!

Kristiina kirjoitti...

Pakko vielä fiilistellä meidän puhelinvastaajaa: se löyty kirppikseltä kahellakymmenellä sentillä, ja siinä on sellanen tosi pieni kasetti<3

Helena kirjoitti...

Lankapuhelin odottaa kaapissa, kunnes lapset alkavat enemmän puhumaan puhelimessa. Tähän asti olemme käyttäneet kännykän kaiutinta. Pyrin itsekin käyttämään kaiutinta tai handsfreetä aina, kun mahdollista. Kännykkä kuumentaa päätä ja aiheuttaa pitkään puhuessa epämiellyttävän olon.

Voin kertoa, että sain aivokasvaimen vuosi siitä, kun hankin ensimmäisen kännykän (jota olin käyttänyt ahkerasti). Sairaalassa eteeni tuotiin kännykkäkansiot, joista piti näyttää oikea malli - joku säteilytutkimus. No en tiedä, mistä kasvaimeni tuli, mutta melko tyhjästä se ilmaantui. Onneksi saatiin pois.

Milla kirjoitti...

Meillä täällä USAssa on vielä lankapuhelin, maalla kun asutaan. Yks on langaton missä on vastaaja ja toinen tommonen vanha veivattava joka löytyi dollarilla kuolinpesästä. Asumme alueella missä ei kännykkäverkkoa juuri ole (tai sen perässä joutuu ajamaan autolla ja seisomaan varpaillaan kallionlaella) joten kaikilta tutuilta löytyy ihan tavan puhelin. Kapitalismin ihmemaassa tosin maksaa 25 dollaria kuussa "ilmaisista" paikallispuheluista ja ilman erillistä maksua ei ees voi soittaa kauko -tai ulkomaanpuheluita. Typerää. Käytämme siis puhelinkorttia.

Prinsessa paskavarvas kirjoitti...

Mun suurin huolen aiheeni koskien puhelimia on ollut se, että mitä sitten kun tulee lapsia ja ne kasvaa esim. koulu-ikään? Muistan itse pienenä, ennen kuin olin tarpeeksi "iso" saadakseni kännykkää, miten puhelutkin pysyivät lyhinä (..tuutko leikkiin? ootsä munkaa tänään? ok, saan tulla teille, mä tuun..) ja miten helppoa se oli. Itse kun en haluaisi välttämättä vielä ihan pienelle koululaiselle ostaa matkapuhelinta kun ainoat soitonkohteetkin kun luultavasti olisi äiti, isi ja iso-vanhemmat.
Kavereidenkin kanssa kun mielummin leikkisivät naamatusten kun höpisisivät mylitle-pneista puhelimessa... Itsellekkins e toisi ihan suotavan hengähdys-tauon kun ei koko ajan tarvitsisi olla tavoiteltavissa.

Jenni kirjoitti...

Mäkin kaipailen lankapuhelinajasta sitä, että tehtiin kerralla pitäviä sopimuksia vaikka tapaamisista (eikä aina sitä "No, soitellaan sit vielä"). Toisaalta kännykästä ja jatkuvasta tavoitettavissa olemisesta luopuminenkin on nykyään luksusta etuoikeutetuille. Olen tällä hetkellä työtön, haen aktiivisesti töitä ja teen satunnaisia silppuhommia, eikä ole oikein varaa menettää työhommia siksi, ettei ole sattunut muistaa ottaa puhelinta mukaan. Tämä on siis sama juttu kun se downshiftaus (ja sitähän tuokin juuri olisi), kuulostaa hienolta ja mielelläni sitä tavoittelisin, mutta...

Muuten, lasten puhelimistahan oli taas syksyllä juttua, että nykyään useiden vanhempien mielestä se on vaan pakko olla kun lapsi menee kouluun. No, on tuo ehkä osittain tottakin: jos lapsilla ei ole kännyköitä eikä ihmisillä kotipuhelimia, niin eipä sitten voi vaikka kaverin luota soittaa kotiin, missä on. Voi toisaalta myös tehdä sen, ettei vanhemmat tunne lastensa koulukavereiden vanhempia, kun ei tarvitse enää soitella kenenkään kotiin (että "sano meijän tytölle että nyt syömään"), vaan soitetaan suoraan oman lapsen kännykkään.

annepa kirjoitti...

En ymmärrä tuota vinkumista siitä että jos on kännykkä pitää aina olla tavoiteltavissa ja se ahdistaa. Sen kännykän saa kiinni tai äänettömälle! Ja sen voi jättää kotiin kun lähtee ulos. Jos ei noin pysty tekeen niin on kyllä vikaa päässä - toki se voi olla kännykän omistajuuden aiheuttamaa vikaa, mutta ei siitä kännykkää tarvi syyttää.
Mulla on kännykkä, enkä silti ole aina tavoitettavissa. Ja se, että tekee käytännössä ohareita, eli soittaa pari minuuttia ennen tapaamista että ei tulekaan, ei ole yhtään sen hyväksyttävämpi teko kuin oikeat oharit, eli että ei edes ilmoita.

Kristiina kirjoitti...

annepa: ei mulla pitäisi olla vikaa päässä, eri ihmisiä kun saattaa ahdistaa vaan eri asiat. kyllä siinä kännykästä luopumisessa oli muitakin syitä kun vain ainainen velvollisuus olla tavoitettavissa. Ja jos joku asia ahdistaa, eikö se ole sen merkki että muutosta tarvitaan?

Sanna kirjoitti...

Meillä on myös lankapuhelin, koska haluan että se on olemassa. Olen alkanut itseasiassa käyttämään sitä enemmän, ja ilmoittamaan aina ensin sen nron. Jotenkin myös minua kiehtoo ajatus siitä että ei ole kokoajan käytettävissä.

Anyhow, kytkentä oli 50e kun viisi vuotta sitten muutimme, liittymä on 6e/kk plus sitten se mitä puhuu. Laskutetaan kahden kuukauden välein, meillä summat ovat olleet 12-20e. Riippuu tietysti siitä, kuinka paljon soitamme.

Haikailen kyllä vanhojen lankapuhelinaikojen perään! Silloin tapaamisistakaan ei niin usein myöhästytty, se kun on niin helppoa pistää viesti "olen myöhässä...". JOskus siihen itsekkin langenneena...

Sami Sundell kirjoitti...

Mä olen NIIN kateellinen tästä:

Miksi? Niin liittymiä kuin puhelimiakin on saatavilla, ja hinnatkin ovat tiedossa. Ei muuta kuin kipin kapin tilausta vetämään.

Toinen asia sitten on, kuinka moni oikeasti on valmis maksamaan kymmenisen euroa kuussa ihan vaan siitä hyvästä, että liittymä edes pysyy auki, ja päälle sitten kännykkää kovempia puhelumaksuja. Niin kuin meritähti totesi:

Syy: kukaan ei koskaan soittanu siihen! Itsekkin mietti aina kaks kertaa sen käyttöä sillä lankapuhelimesta kännyyn soittaminen maksaa enemmän kuin kännykällä soittaminen.

Ei kuulosta kovinkaan käytännölliseltä.

Tiia:
Pitäiskin kyllä aktiivisesti selvittää asia, eikä vain haaveilla!

Elisa tarjoilee pääkaupunkiseudulla ja varsinkin etelän kaupungeissa, Sonera monessa paikkaa sekin. DNA:sta en tiedä, missä se vaikuttaa, pääasiallisesti kaiketi maakunnissa.

Mimi:
Nykyiset lankapuhelimethan käyttävät jo suurimmaksi osaksi kännykkäverkkoa.

Ihan lankapuhelinliittymiä taitaa kyllä saada kaikissa suuremmissa taajamissa. Vaikka piuhoja kelataan pois autioituvalta maaseudulta, aika monen ulottuvilla tuo edelleen haluttaessa on. Harva vain haluaa.

Siinä mielessä tuo toki pitää paikkansa, että loppujen lopuksi samassa verkossa ne puhelut liikkuu, kun matkapuhelimesta siirrytään siihen tukiaseman jälkeiseen osaan.

Kristiina:
Tietysti olisi kätevää, jos Helsingistä löytyisi EDES YKSI kolikkopuhelin esim steissiltä, on käsittämätöntä ettei niitä ole enää, tässä niin nähään ettei asioita tehä enää yhteisenhyvän vuoksi, vaan pelkästään rahasta.

Mikä se yhteinen hyvä tarkalleen ottaen olisi? Suomessa on enemmän kännyköitä kuin ihmisiä, joten kolikkopuhelimien kylväminen maisemaan hyödyntää aika olematonta kansanosaa. Satunnaiselle turistille siitä voisi olla etua, ja saisivathan siinä vandaalit askarreltavaa, mutta olisiko se kuitenkaan millään tasolla kannattavaa?

Sanna:
Haikailen kyllä vanhojen lankapuhelinaikojen perään! Silloin tapaamisistakaan ei niin usein myöhästytty, se kun on niin helppoa pistää viesti "olen myöhässä...". JOskus siihen itsekkin langenneena...

Tai ainakaan siitä myöhästymisestä ei ilmoitettu etukäteen. Kysehän on tosiaan ihan puhtaasta asennevammasta, siinä voi nostaa kissan pöydälle ihan niin kuin missä tahansa muussakin töykeydessä.

Lankapuhelimella on toki hyvät puolensa, mutta myöhästely tai saavutettavuus on kyllä ihan puhtaasti asenteesta kiinni. Niin kuin annepa totesi, ei muuta kuin puhelin äänettömälle tai eteisen pöydälle. Siellä se pirisee yksinään ihan siinä missä lankapuhelinkin.

Prinsessa paskavarvas kirjoitti...

Sanna ja Annepa: kännykkä ajassa on vain se huono puoli että nykyään sinut oletetaan aina saavan kiinni. No kyllähän sitä voisi kouluttaa lähi-piirinsä siihen että aina ei puhelimeen vastata, mutta lankapuhelin aikana kukaan ei olettanut että ihmiset olisivat koko ajan tavoiteltavissa. Nykyään sitä saa heti kuulla jos ei ole vastannut puhelimeen että mikset vastannut. Ja itsellä on ainakin pään sisällä jo se että en muka voisi olla rauhassa vaan pitää olla koko ajan tavoiteltavissa..

Suositut tekstit