3.1.2011

Hirvi hirvenä ja sika sikana

Kerroin teille loppuvuodesta, kuinka naapurimme toivat minulle kauppatuliaisiksi hirven jauhelihaa. Hämmennykseni oli aika suuri kun kuulin, että toisinaan hirven jauhelihaan sekoitetaan sikaa. Soitin heti Jättijakoon, josta liha oli ostettu, ja tiedustelin asiaa. Minulle kerrottiin, että ainakaan heillä ei hirven jauhelihan seassa ole mitään muuta lihaa ja että siitä kyllä mainittaisiin tuotetiedoissa. Onneksi. Toivottavasti kaikkialla toimitaan näin eikä sikaa myydä hirvenä muuallakaan.

Hämmentävää on se, että sikaa kuulemma sekoitetaan hirveen paisto-ominaisuuksien paranemiseksi (jos olen oikein ymmärtänyt). Itse en kuitenkaan huomannut ruokaa valmistaessani jauhelihassa mitään ongelmaa. En siis tajua täysin, miksi sitä sikaa pitää tunkea hirven sekaan. Saa valistaa!

13 kommenttia:

Annimaria kirjoitti...

Ymmärtääkseni tämä liittyy jotenkin hirven lihan rasvattomuuteen. Rasvainen jauheliha pysyy paremmin kasassa ja siksi esim. lihapullia on helpompi tehdä, jos seassa on hiukan sikaa. Itse olen kyllä tehnyt lihapullia ihan pelkästä hirvestäkin, ja kasassa ovat pysyneet, joten kai kyse on lähinnä pullien rakenteeseen liittyvästä makuasiasta.

Marhanja kirjoitti...

Meillä syödään paljon hirveä, koska mieheni isä metsästää, joten olen kuunnellut juttuja siitä, että hirvi tosiaan on niin "kuivaa", toisin sanoen vähärasvaista, joten sikaa työnnetään usein sekaan. Samoin sialla yritetään peittää riistan maku, josta kaikki eivät pidä.

Hirven saa kuitenkin maustamallakin mieluisaksi, jos ei niin nauti siitä riistan mausta.

Eija kirjoitti...

Ja se "riistan" maku taas tulee minun isäni (myös hirvimies) mukaan hirvenjauhelihaan silloin, jos jauhelihaan on käytetty kaikki epämääräiset veriset retkulihat. Paremmista/siistimmistä lihapaloista tehtäessä jauhelihaan ei tule mitään sivumakuja.

Toivonen kirjoitti...

Itse en niin hyvin hallitse riistaruokien kokkausta, mutta kaverini joka on alan asiantuntija (sekä metsästys että ruokapuoli) sanoi että se "riistan maku" tulee siitä kun niitä käsitellään väärin. Eli tukee osittain tuota aikaisempaa kommenttia siitä mistä se jauheliha tehdään.

Aarto kirjoitti...

Joop, "riistan maku" on ihan ominaistakin toki riistalle, mutta taitaa olla tosiaan niin, että jos verisiä paloja jauhetaan mukaan, tulee lihasta hieman maksamaista. Vertahan ei saisi jäädä niin lihaan kuin kalaankaan kuoleman jälkeen. Myös liika rasva tekee lihasta joskus voimakkaan makuista, vrt. lammas.

Hanna kirjoitti...

Mä loppukesästä Jokiksen FB-sivulla pohdiskelin, että löytyyköhän ravintoloista riistaruokia joihin ei olisi esim. possua sotkettu, koska olin ollut syömässä "onnellista lihaa" suosivan ihmisen kanssa. Kyllä sen perästä sitten tuli kommenttia nimenomaan siitä vähärasvaisuudesta ja perinteisten riistareseptien kunnioittamisesta. On aikoja ja on tapoja, yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Mä olisin sitä mieltä, että jos annoksessa on esim. possua, siitä sietäisi kertoa.

seeds kirjoitti...

Samasta syystä poronkäristyskin käristetään perinteisesti sian ihrassa, poron (ja varmaan siis myös hirven) liha itsessään on niin vähärasvaista.

Anne kirjoitti...

Seeds, perinteinen poronkäristyshän käristetään poron kuussa, elin poron rasvassa. Ei suinkaan sian ihrassa.

Noora kirjoitti...

Kiitti kommenteista. Sivistyin.

Niina kirjoitti...

Pakko kyllä tuohon Seedsin kommenttiin myös sanoa, että se perinteinen käristys käristetään nimenomaan poron kuussa eikä suinkaan sian rasvassa! Poron kuun lisäksi mitään muuta rasvaa ei tarvita, takaan ja vannon että kyllä riittää kelle tahansa.

Ja tuota hirviasiaa kyllä on ihmeteltävä. Aika jännä että sinne sekaan muka laitettaisiin sikaa, ikinä en ole tuollaisesta kuullut. Olen siis Inarista kotoisin ja meillä on aina metsästetty ja porojakin löytyy lähipiiristä (itsellä ei ole, me ollaan kalastajasaamelaista sukua joten se puoli on se "meiän juttu"), että liha on aivan takuulla aina tuoretta. Sikaa syödään lähinnä vaihtelun vuoksi maksimissaan pari-kolme kertaa kuussa ja nautaa ei syödä kotona koskaan, ravintolassa kyllä joskus harvoin (eli tyyliin viisi kertaa vuodessa). Ja siis tosiaan en ikinä ole kuullutkaan että sikaa laitettaisiin hirven jauhelihan sekaan, kyllä se meillä on ihan puhdasta hirveä.

En kyllä tiedä mitä täällä on tarkoitettu "riistan maulla", ehkä se on se maku, joka kyllä on hirven lihassa jos se kaatuu kovin myöhään. Meillä oli täällä tänäsyksynä eka kertaa aikaistettu hirvenpyyntiaika ja voin kertoa että on muuten hyvä liha! Siis se "riistan maku" voimistuu sitä mukaa mitä myöhempään kaatuminen menee, eli mitä aikaisemmin syksyllä kaadat hirven, sitä paremman lihan saat. Tämä johtuu siitä, että kesällä ja alkusyksystä hirvi syö monipuolisemmin: marjoja, sieniä jne, mutta mitä pidemmälle syksyyn ja alkutalveen mennään, sitä yksipuolisempi hirven ruokavalio on. Näin siis minä uskoisin että mikä tuo "riistan maku" on, mistä puhutte. Aikaisin kaadetussa hirvessä sitä makua ei nimittäin tosiaan ole.

Jäätävä kommentti :D
Blogisi on tosi mielenkiintoinen, jään kyllä seuraamaan!

P. P. kirjoitti...

^Jotkut tykkäävät laittaa hirven lihan sekaan ruuanvalmistuksen yhteydessä sianlihaa juuri tuon riistan vähärasvaisuuden vuoksi. Eri puolilla Suomea on varmaan kuitenkin tässä eroa, myös sen mukaan, miten hyvin pelkästä riistasta on opittu valmistamaan ruokaa. - Sivuhuomautuksena muuten, että kasvisöljyistäkin saa riistaan mukavasti lisärasvaa.

Sen sijaan kaupasta yms. paikoista ostettaessa hirvi on yleensä hirveä ja ainakin tuoteselosteessa pitää lukea, mitä kaikkea tuote sisältää.

annepa kirjoitti...

Sivuhuomautuksena muuten että ihan kunnon meijerivoi on erittäin hyvä hirvenliharuuissa käytettynä. Jotenkin tuntuu hirveältä (pun intended) laittaa kkasvirasvaa riistaruokiin mutta lienee tottumiskysymys.

Stormby kirjoitti...

Riistan makuhan on juuri riistassa se pointti, minkä takia se on hyvää ja maukasta! Ihan monttu auki olen lukenut kommentteja, joissa jotkut peittävät sitä makua...

Hyvillä mausteilla ja oikeanlaisella kastikkeella riistasta saa erinomaista ruokaa, jonka maussa korostuvat hienot arktiset aromit. Vielä hyvä viini kylkeen, niin kyllä kelpaa.

Sain taannoin Lapista kotipuolesta purkitettua porosäilykettä tuliaisiksi ja ikäväkseni huomasin, että myös siihen oli tungettu sikaa sekaan :( Myös monissa riistaresepteissä näkee riistaa käärittynä pekoniin tms. jotta liha ei olisi niin kuivaa. Mielummin suosittelisin riittävästi hyviä kastikkeita kylkeen! Ja riistapaistin voi tehdä aina foliopussissa juuresten kanssa.

Suositut tekstit