17.1.2011

Hälsans Kök

HUOM!! Oikaisu: Hälsans Kök -pihvit eivät sisällä natriumglutamaattia vaan natriumalginaattia. Bloggaajanne silmät ilmeisesti ovat epäkunnossa, kun ne näin temppuilevat. Olen todella pahoillani. Kiitos teille tarkkasilmäisille lukijoilleni.

Blogaus ei siis natriumglutamaatin osalta pidä paikkaansa.

T. Nolo-Noora


Jos kuulut heihin, jotka syynäävät tuoteselosteista E-koodeja ja välttelevät turhaa huttua — esimerkiksi natriumglutamaattia — olepa valpas kasvispihvien kanssa.


Valmistin lauantaina eräälle krapulaiselle miehelle vegeburgerin ja lankkuperunoita, ja hoidin ruokaostokset kamalassa kiireessä. Prisma ilahdutti mua yllätyksekseni luomumajoneesilla (!), mutta Hälsans Kök -kasvispihvit sen sijaan otin mukaan sen kummemmin tuoteselostetta lukematta. No kun oli ihan hirveä kiire! Kotona sitten huomasin, että soijapihvit sisältävät esimerkiksi natriumglutamaattia. Löydät tuoteselosteen täältä. Hmph.

Ihmettelette ehkä, kuinka tällainen asia tulee minulle puun takaa. Eihän se ole uusi juttu, että kasvisruoassa käytetään usein aromivahventeita (ja väriaineitakin). Kyllä minä muistan aikaisemminkin kasvispihvien tuoteselosteita päivitelleeni, mutta siitä on jo sen verran aikaa, että oli päässyt unohtumaan. Tällaiset soijatuotteet kun eivät ole mun jokapäiväistä ruokaa.

Kertokaapa te, mikä on kaupan paras vaihtoehto kasvispihviksi? Tiedän, että kannattaa tehdä itse, mutta silloin kun ei ehdi, mikä on paras vegepihvi?

15 kommenttia:

Ilona kirjoitti...

Apetitin punajuuripihvit ovat aikas hyviä. Ei aromeja tms, jotain sakeuttamisainetta on mutta ei muita E-aineita.
Löysin muuten aika herkullisen kasvispihviohjeen yhdestä blogista, tämä menee kokeiluun:

http://soppailua.vuodatus.net/blog/1860102

Wandabe kirjoitti...

Natriumglutamaatista uutisoitiin täs äsken, törmäsin tällaiseen keskusteluketjuun: http://www.heijastuspinta.fi/2011/01/jedeilya-ja-liikaa-suolaa.html

Helena kirjoitti...

Minä pidän myös Apetitin pihveistä (punajuuri, juures). Niissä on lisäaineina levää ja metyyliselluloosaa.

http://www.gourmetologia.com/fi/geelit/metyyliselluloosa

Natriumglutamaattia syntyy myös elimistössä eli ei sekään ole mikään varsinainen myrkky, mutta herkille se voi aiheuttaa ongelmia jo pieninä annoksina:

http://www.vogel.fi/advice/tips/glutamaatti.php

Chatrin kirjoitti...

Eikös toi natriumalginaatti ole ruskoleväperäistä eikä mitään tekoa? Kyseessä tosiaan natriumalginaatti eikä natriumglutamaatti. :)

anrinko kirjoitti...

Mä itse tykkään tosi paljon juuri noista punajuuripihveistä ja juuresversioista. Mutta en nyt muista mitä lisämömmöjä niissä olisi. Tarvii ensi kerralla tsekata kans tarkemmin.

Vale kirjoitti...

http://vegetukku.fi/tuotteet.html?id=3/48

Aivan mahtavia. Saa maustaa juuri sellaisiksi kun itse haluaa. Ja voi pitää aina kaapissa varalla!

vihannes kirjoitti...

Parhaat valmis-kasvispihvit on De Hobbitin Tofu-kurpitsa pihvit. http://www.makrobios.fi/tuotteet/tuoteluettelo.swf sivulta 22 löytyy tuoteseloste, ei pitäisi olla lisä-aineita eikä arominvahventeita. Tosin näitä tuskin myydään Prismassa, mutta ekokaupoista löytyy. (Tosin parhaimmat kasvispihvit tulee silti kun itse tekee.)

Ja mitenkään ottamatta kantaa natriumalginaatin terveellisyyteen (tai tarpeellisuuteen!), minun on pakko mainita, että aine ei mielestäni ole vertailukelpoinen tai rinnastettavissa natriumglutamaatin kanssa, joka on arominvahvenne, kun natriumalginaatti on taas stabilointiaine, (jota yleensä valmistetaan levästä).

Nina kirjoitti...

Minäkin jäin miettimään, oliko kyseessä lukuvirhe vai onko natriumalginaatti myös no-no-listalla? En yhtään tiedä, mitä se on mutta ei sekään kovin tarpeelliselta kuulosta...

Ja palautetta vielä:
ISO kiitos, kun jaksat ja ehdit blogata, aina mielenkiintoista luettavaa! :)

Aneve kirjoitti...

Oo! Googlasin ja tarkistin luettuani näitä kommentteja, että Apetit juurespihvit ovat kuin ovatkin nykyään vailla natriumglutamaattia. Olivat yksi lemppareistani, kunnes äkkäsin ainesosista arominvahventeen. Siitä on jo jonkun aikaa, ja ilmeisesti tässä välillä aine on jäänyt niistä pois. Iloa! Voin ostaa niitä jälleen!

Kimmo kirjoitti...

Hyvä, Kemppari: älä vain anna olemattomien lisäaineiden pilata tietämättömän kuluttajan elämää!

Kristiina kirjoitti...

Sysmän Luomuviljapihvit on ehdottomasti kaupan parhaita kasvispihvejä! Ne ei siis ole täysin valmiita, vaan vesi pitää itse lisätä, ja mahd. suola+mausteita, mutta ihan parhaita on! Ja vieläpä kotimaisia. Maksaa jotain 2,50e.

Noora kirjoitti...

Ilona: Kiitti vinkistä, tsekkaan noi!

WANDABE: Käyn lukemassa!

Helena: Niin syntyy, sitä on jopa äidinmaidossa. Mutta synteettinen aine ei ole sama kuin luontainen. Tein aiheesta jutun Kunkkuun, löydät sen täältä: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473

Chatri: HÄPÄSY, OLEN LUKENUT SANAN TOSIAAN VÄÄRIN!!! ONNEKSI SANOIT!! Nytpä teen HETI oikaisujutun. Tsiisus..

miukuli kirjoitti...

:D hihhih...ihana :) Kerrankos sitä sattuu. Kaatuu niitä valtamerilaivojakin, sanois meitin mummi ;)

Mimi kirjoitti...

Heip!
Ei liity itse postaukseen, mutta tuttavani osti juuri luomulihapullia ja väitti niiden olevan "huonompia" (pahanmakuisia) normipulliin verrattuna. Heräsi sitten keskustelua aiheesta ja kolmas osapuoli tuli väittämään sen johtuvan siitä, että luomutiloilla eivät lääkitse eläimiä tarpeeksi. Tämä johtuisi sitten siitä, että mitä enemmän lääkkeitä, sitä vähemmän saavat luomutukiaisia. Tehotuotantotiloilla ne sairaudet hänen mielestään hoidetaan. Ja tämän infon antoi kuulemma eläinsuojeluvalvoja. Kyseisen ihmisen loppukaneetti: luomua ei kannata ostaa.

Tämä oli ihan uusi juttu minulle. Osaako joku paremmin tietävä valaista, pitääkö tämä tosiaan paikkansa?

Itse en syö lihaa, joten aihe ei sillä tavalla kosketa, kunhan muuten vaan kiinnostaa.

Eija kirjoitti...

Vannoutuneena lihansyöjänä komppaan Sysmän Luomuviljapihvejä kehunutta Kristiinaa. Paketti osui kerran heräteostoksena koriini ja pihvit tuli todettua erittäin käyttökelpoiseksi hätävararuoaksi, kun "ei ole mitään syötävää". Ja näitä löytyy ihan Valintatalostakin. Pussi näyttää tältä: http://www.sysmanluomuherkut.fi/tuotteet.php .

Suositut tekstit