13.1.2011

Fast food

Mun suosikkipikaruoka näyttää tältä:

Kuumat edamamet ja suolaa. Parempaa ei juuri löydy. On huvittavaa, että ihminen saa yhtä ison nautinnon 500 grammasta kuumia papuja kuin levystä suklaata, mutta niin se vaan on.


Nyt tietenkin kysytte, että on ko nää luomua? No ei ole. Ja koska kyseessä on soijapapu saattaa mieleen juolahtaa, että ei kai ole gmo-riskiä? No toivon että ei! Ajattelin kuitenkin olla yhteydessä maahantuojaan ja vähän kysellä näiden papujen alkuperästä — ihan vaan kiinnostuksesta. Tällainen ronkkija ja tonkija kun olen.

... ja koska kuitenkin tiedustelette: ostan edamameni Tokyokanista, jossa 500 gramman pussi maksaa femman. Papuja saattaa myös saada joistakin itämaisen ruokatavaran kaupoista, joita on useampi Hakaniemen suunnalla.

18 kommenttia:

Liina kirjoitti...

ihana tietää, että sieltä saa niitä - edamame on huippua. tykkään ite rouhia päälle vielä chiliä. höyrytätkö sä ne?

Noora kirjoitti...

Liina: Olen heittänyt pariksi minsaksi kiehuvaan veteen, mutta höyryttäminen ois tietty fiksumpaa. Ensi kerralla teenkin niin :) Ja toi chili on hyvä vinkki, kiitti!

Laura kirjoitti...

Noora: olisi kiva tietää mitkä ravintolat Helsingissä tosiaan käyttävät tuota armoivahvennetta..tässä olisi sinulle jutun juuri! Kiinalaiset ravintolat käyttävät vissiinkin laajasti. Itse tykkään intialaisesta/pakistanilaisesta ruuasta ja joskus tulee ostettua take awayta Kampin Namaskaar Expressistä. Hiukan kyllä vaivaa että käyttävätkö hekin ruuassaan armoivahventeita..olisi kiva tietää! Kiitos hienosta blogista. Olen itse aika uusi "käännynnäinen"..lapsen myötä arvot menivät aika uusiksi. Ostan nykyään lähes kaiken kirpputoreilta ja luomu on ehdoton valinta aina kun sitä on tarjolla.

AnnaS kirjoitti...

Papuja saa Hakiksen etnokaupoista, ovat ehkä vähän halvempia kuin Tokiokanissa? (en tiedä)

Miten noista saa yhtä hyviä kuin ravintolassa, mulla ovat jääneet vähän vetisiksi?

Myös kuoritut, siis ilman palkoja, on tosi hyviä laittaa ruuan sekaan.

Karoliina kirjoitti...

Laura: Mikset kysy seuraavalla kerralla itse sieltä ravintolasta missä käyt? En tiedä onko mitään muuta tapaa saada tuota selville, tuskin missään pidetään tilastoa arominvahventeen käytöstä :D Eikä Noora varmaan ihan jokaiseen ravintolaan pysty kyselyä pistämään, niin helpointa on yleensä esittää itse se kysymys omassa lempipaikassaan :)

Helena kirjoitti...

Soija onkin herkkua ja soijamaito on jopa addiktiivista. Nykyään en uskalla niin paljon käyttää, kun olen lukenut soijan haitoista. Tossa pari kiinnostavaa linkkiä:

http://www.aitoterveys.fi/Soija---ongelmaruoka.php
http://www.soyonlineservice.co.nz/

teija kirjoitti...

Tuohan on ihan parhautta! Voi kun täältä jostain saisi myös..

Mielenkiintoisia nuo soijatutkimukset... Varsinkin kun papua tutkitaan syöttämällä/injektoimalla koe-eläimiin YHTÄ soijapavun ainesosaa. Aivan varmasti "haitallisia" tuloksia saa mistä tahansa elintarvikkeesta ko. menetelmin.
Lihateollisuudessa pyörii isot rahat.. On varmasti mahdollista teettää vaikka millaisia tutkimuksia.
Miksei kukaan terveysintoilija kohise esim. nakin vaarallisuudesta?? Onhan sen tarjoamista pikkulapsille rajoitettu..

teija kirjoitti...

Tuohan on ihan parhautta! Voi kun täältä jostain saisi myös..

Mielenkiintoisia nuo soijatutkimukset... Varsinkin kun papua tutkitaan syöttämällä/injektoimalla koe-eläimiin YHTÄ soijapavun ainesosaa. Aivan varmasti "haitallisia" tuloksia saa mistä tahansa elintarvikkeesta ko. menetelmin.
Lihateollisuudessa pyörii isot rahat.. On varmasti mahdollista teettää vaikka millaisia tutkimuksia.
Miksei kukaan terveysintoilija kohise esim. nakin vaarallisuudesta?? Onhan sen tarjoamista pikkulapsille rajoitettu..

teija kirjoitti...

Oho :) Kysyi sanavahvistusta kaksi kertaa ja julkaisi kirjoituksen myös :/ Poistele :)

pogue kirjoitti...

Mielenkiintoinen tämä Helenan soijalinkki. Eipä tee mieli syödä soijaa sitäkään vähään. Onneksi olen tuntenut aina luontaista vastenmielisyyttä soijaa kohtaan, varsinkin näitä tekosoijatuotteita. Ei tee mieli enää enempää pilata terveyttäni.

teija kirjoitti...

Kuinkahan moni on tullut ajatelleeksi, että suurin osa viljellystä soijasta on geenimuunneltua ja SE suurin osa menee lihakarjan rehuksi. Eli välillisesti, lihaa syömällä, tulee syöneeksi enemmän soijaa kuin yksikään "soijansyöjä" ehtii elämänsä aikana syödä. Ja ihmisravinnoksi viljelty soija ei yleensä ole geenimuunneltua :)

aja Hiljaa kirjoitti...

Oi, löytyisköhän tuollaisia jostain muualtakin - saisi papusia napaansa pk-seudun ulkopuolinenkin asukki.

Mutta juu, tämä postaus sai mut muistelemaan kaiholla lapsuuttani; Mummolassa kesäisin keitettiin (tai mummo keitti) oman "papumaan" herneitä palkoineen kevyesti suolatussa vedessä. Niitä syötiin voisulan kanssa niin että jäljelle jäi vaan ne palkojen "kalvot".

Ihanan yksinkertaista ja terveellistä herkkua.

Laura kirjoitti...

Karoliina: emmä ajatellutkaan että tekisi mitään kaiken kattavaa kyselyä, mutta vaikka pienen tutkimuksen siitä kuinka yleistä noiden keinoaineiden käyttö on ravintoloissa yleisestikin...

Mä en usko että se intialainen kaveri siinä tiskillä ymmärtää mikä on aromivahvenne..en tiedä, ehkä olen turhan ennakkoluuloinen ;) en usko että aromivahventeen/aromisuolan haitoista tiedetään mitenkään yleisesti joten tieto sen käytöstä ei ehkä ole kovin yksinkertaista saada jos ei kunnolla edes tunnisteta mikä se on.

Mimi kirjoitti...

Samaa arvelisin kuin Laura. Aasialaisissa ruoissa natriumglutamaatin käyttö näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus ja sen kyseenalaistaminen lienee monille aasialaille aivan absurdia. Sääli. Aasialainen ruoka maistuu hyvälle ja mausteiselle ilmankin, en vain voi käsittää sen moskan käyttöä mitenkään.

Milla kirjoitti...

Edelliseen kommenttiin vahvistan, että näin on. Asun Japanissa ja joka puolella natriumglutamaattia tuntuu olevan. Ja ei näytä haittaavan näitä.. tosi paljon myydään instant-nuudeleita ja maustejauheita yms. Itselle hankalaksi asian tekee tietty se, että purkkien teksteistä ei välttämättä ymmärrä yhtään mitään.

Larry kirjoitti...

Hei Noora! Kiitos tämän blogin, oon alkanut syynäämään kaupassa tuoteselosteet entistä tarkemmin ja muuttunut vegestä luomuun panostavaksi vegeksi! Jee!

Ja oli mulla ihan asiaakin: Satutko tietämään, onko tuotteen luonnonmukaisuudella Euroopassa/maailmalla jokin yhteinäinen "koodisto", vai määritteleekö jokainen maa omat luomusertifikaattinsa itse? Ovatko siis todellisuudessa jotkin luomutuotteet "vähemmän" luomua kuin toiset? Eräässä tuotteessa nimittäin huomasin ruotsalaisen Krav-sertifikaatin ja jäin miettimään tätä asiaa. Olisiko suomalaisella Luomu-merkillä valmistettu ollut kenties "parempaa" tai "huonompaa" luomua? Tietty kotimainen olisi aina parempi vaihtoehto, mutta joitakin tuotteita ei Suomessa valmisteta tai ole saatavilla.

koti kirjoitti...

Tuletkohan Noora usein miettineeksi miten laaja vaikutus tällä sun blogilla on, meitä hiljaisia lukijoita on paljon, ja ainakin meidän perheessä & lähipiirissä muutkin on innostuneet ajattelemaan ja tekemään parempia valintoja niin perheen, itsen ja luonnonkin kannalta. Kiitos blogistasi, erittäin hienoa "herättelyä" ajattelemaan.

Meillä tehdään arjessa pieniä virheitä valintoja, mutta nyt olisin kiinnostunut tekemään vielä pikkaisen enemmän, ja pohdin asumista maalla, jossa ruoan tuottaminen pihamaalla olisi mahdollista. Löytyisikö tätä kautta mahdollisesti muita lapsiperheitä, jotka haluaisivat asua maalla muiden lapsiperheiden & pk-seudun läheisyydessä, ja jotka arvostaisivat myös lähiruokaa? Jos aihe yhtään kiinnostaa, lukaise:
http://rihmasto.fi/foorumi/viewtopic.php?f=7&t=1043

Pekka kirjoitti...

"Miksei kukaan terveysintoilija kohise esim. nakin vaarallisuudesta?? Onhan sen tarjoamista pikkulapsille rajoitettu.."

Varmaan siksi, että nakkia ei kukaan vakavissaan nimitä terveysruuaksi.

Suositut tekstit