18.1.2011

Ekologinen sohva

Tarvitsemme sohvan. Tai nojatuoleja. Tai ehkä vähän molempia. Mutta ainakin sohvan. En haluaisi uutta, vaan vanhan ja vähän rähjäisen yksilön. Se sopisi hyvin symbioosiin tämän muuten niin viimeistellyn olkkarimme kanssa.


Ongelmana vaan on se, että en ole vielä löytänyt sopivaa yksilöä käytettyjen sohvien joukosta ja alan käydä malttamattomaksi. Päätin selvittää, minkälaisia uusia sohvia markkinoilla on. Tulos: rumia ja tylsiä kohtuuhintaisia, rumia ja hienoja kalliita sohvia ja tosi hienoja ja tosi kallita. Mä haluaisin tosi hienon ja halvan tai edes hienon ja kohtuuhintaisen.

Olen muutamaan kertaan syksyn mittaan törmännyt termiin ekosohva. Kurikassa sohvia valmistava Pohjanmaan kaluste Oy lanseerasi Habitaressa kolme sohvaa käsittävän ekosohvamallistonsa ja kertoo nettisivuillaan seuraavaa:
Massatuotantoon verrattuna käsityövaltaisesta tuotantotavasta syntyvät jätteet ja päästöt sekä energian- ja vedenkulutus ovat minimaalisia. Esimerkiksi kaikki prosessissa syntyvä puujäte käytetään hyväksi tuotantotilojen lämmityksessä.

Kurikassa valmistettavissa Luonto-sohvissa ja -lepotuoleissa käytetään ympäristöystävällisiä, luonnonmukaisia ja kierrätettäviä lähiraaka-aineita. Luonnolle tai ihmisen terveydelle mahdollisesti haitalliset aineet on karsittu.
Käytämme vain ympäristöystävällisiä, luonnonmukaisia ja kierrätettäviä materiaaleja. Pyrimme minimoimaan jättämäämme ekologista jälkeä koko tuotteiden elinkaaren ajalla.


Kuva: luontoliving.com

Osoitteessa ilkka.fi. löytyy valmistajan haastattelu, jossa kerrotaan, että "polyesterit ja öljypohjaiset vanut, vaahtomuovit ja muut raaka-aineet on korvattu kierrätys- tai luonnonmateriaaleilla. Sohvan sisuksista löytyy pellavahuopaa, kierrätyskangasta, kierrätysrouhetta ja esimerkiksi vanua, joka on valmistettu kierrätysmuovipulloista. Samalla on koko valmistusprosessin ekologisuutta tarkasteltu". Lisää tietoa ekosohvien valmistusmateriaaleista löydät täältä.

Minua vähän mietityttää, että vaikka materiaalin kierrättäminen onkin hyvä juttu, onko fiksua laittaa sohvan sisään kierrätysmuovipulloista valmistettua materiaalia? Tällaisesta matskustahan tehdään nykyään vaatteitakin. Aikaisemminkin olen funtsinut, paljonko muovikemikaaleja tällaisessa uusiokäytössä päätyy uuteen lopputuotteeseen? Kysymykseen osattaisiin varmasti vastata ainakin Kurikassa, joten laitanpas kyselyä sinne suuntaan. Palaan aiheeseen! Ja kunhan pääsen äitiyslomaltani takaisin duuniin, voisin kaivella aihetta teille hieman enemmänkin (ellei joku ehdi ensin tämän blogauksen luettuaan :)

Kurikassa on selvästi mietitty tarkkaan sohvien valmistusmateriaaleja ja tuotantoketjua, mutta sana eko on moniulotteinen. Eko voi tarkoittaa mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättämistä, ympäristön kunnioittamista ja kierrätystä. Ja muutakin. Siksi ekosohva on sanana mun mielestäni hieman epäselvä. Onneksi Pohjanmaan kaluste avaa nettisivuillaan, mitä eko heille tarkoittaa. Kaikki eivät kuitenkaan avaa vihreää markkinointiaan yhtä avoimesti.

Kaipaisin sanalle eko virallista määritelmää
. Se palvelisi kuluttajia isosti, sillä parhaillaan tuntuu, että ekoksi saa kutsua vähän mitä tahansa. Joillekin valmistajille riittää, että tuote on pakattu paperiin tai että se pakkauspapru on vihreän väristä, heti ollaan "ekoja". Sanan eko käyttäminen markkinoinnissa tuntuu riippuvan ihan siitä, mihin muuhun tuotteeseen valmistaja haluaa omaa tuotettaan verrata. Se on todella häilyvä tapa ja hankaloittaa oikeasti ekologisten valintojen tekemistä.

No joo, tämä ei liity nyt Pohjanmaan kalusteen sohviin mitenkään, vaikuttaa, että yritys on oikeasti funtsinut aika tarkkaan, miten sohvansa valmistaa. Hyvä.

Ekologisin sohva lienee kuitenkin sellainen, joka on jo olemassa. Sellainen, jota ei aleta valmistaa minua varten. Sellainen, joka on jo jossain, mutta jota kukaan ei juuri nyt käytä, mutta jonka minä voisin kotiuttaa olohuoneeseemme. En siis aio ostaa uutta ekosohvaa, vaan etsin ekosohvan käytettynä. Kerron teille kun etsintä on tuottanut tulosta.

15 kommenttia:

Antiloop kirjoitti...

Kyllä. Minä kaipaan myös sanalle eko määritelmää. Pitäisikö se olla kokonaisvaltaisesti eko? Kuten tässä sohvassakin, niin ei kokonaisvaltaisesti tai täydellisesti ekoa taida olla? Käytetty on varmasti paras vaihtoehto! Sohvan paikka näyttää muuten Noora tosi kivalta!

Tulee tästä määrittelyjutusta mieleen vähärasvaiset terveysjugurtit, joissa oli ihan normimäärä sokeria ja nykyään kai sitten aspartaamia tmsp.! Että ihan on määrittelykysymys...

Laura kirjoitti...

itselläni sama ongelma, haluaisin ekologisen sohvan missä ei olisi mm. käytetty haitallisia liimoja, muoveja, tekokankaita (mm. että kankaita ei olisi värjätty myrkkyväreillä eikä käsitelty myrkyillä) tämä taitaa olla vain mahdottomuus sillä vaikka sohva olisi käytetty se tuskin on valmisettu ekologisesti ja todennäköisesti sisältää jotain noista. Yksi vaihtoehto on sohvan teettäminen. Vaarillani on olohuoneessa sohva joka on itse nikkaroitu alusta loppuun asti. Ja kukaan ei taatusti huomaisi sitä itsetehdyksi jos sitä ei kertoisi. Täyttää kaikki nykypäivän sohvakriteerit.

Marjo kirjoitti...

Voin lämpimästi suositella: http://www.tattarisuonantiikki.fi/antiikkihalli.php

jukkarintamaki kirjoitti...

Moikka,

Hyvä juttu, joka sivuaa hyvin läheisesti omia intressejäni! Sanan "eko" yleismaailmallinen määritteleminen on erittäin pulmallista, kun ottaa huomioon erilaisten myytävien tuotteiden ja palveluiden valtavan laajan kirjon. Tietysti voisi olla mahdollista jotenkin määrittää ainakin, millaisissa yhteyksissä sanaa "Eko" ei saa käyttää.

Veikkaisin, että tavallisen ostostelijan näkökulmasta jonkun neutraalin tahon myöntämä sertifikaatti olisi käytännöllisempi ratkaisu. Tällaisessa sertifikaatissa voisi olla vaikka muutama eri "taso," kuten kupari, hopea ja kulta. Tietysti näidenkin merkitykset pitäisi viestiä kuluttajalle... :)

-Jukka Rintamäki

meeme kirjoitti...

Entäs Futon?

seireeni kirjoitti...

Missä sun vanha sohva on?

Noora kirjoitti...

Antiloop: Jugurttivertaus on hyvä! Ja kiitti kehuista, mäkin pidän valtavasti uudesta olohuoneesta ja etenkin tosta seinästä!

Laura:Teettäminen olisi varmaan aika monelle yksinkertaisesti liian kallista. Mutta saispahan mieleisen.

Marjo: Joo toi on hyvä paikka!

Jukka: Joo, hankala homma.
Tulevaisuudessa jonkinlainen sertifikaatti tai virallinen määritelmä varmaan on olemassa, sillä viherpesu yleistyy kovaa vauhtia.

Meeme: Miltä kantilta? Juuri ekologiseltako? Riippuu missä tehty, mistä matskuista jne. Hyvältähän ne kyllä näyttää!

Seireeni: Kirpparilta hankittu fiftarisohva on yhä meillä (siitä en ihen helposti luovu!), mutta sen paikka on asuntomme toisessa kerroksessa. Tarvitsemme alakertaan omansa.

Ina kirjoitti...

Entäs tää?
http://www.sope.fi/tuotteet/

Olen nähnyt tuotteista vain mainoksia, en käytössä. kiinnostaa silti, koska tuotteet ovat mielestäni kauniita. en silti tiedä onko tarpeeksi eko kaikille tämäkään merkki :)

thankat kirjoitti...

Täältä voi tehdä megalöytöjä... paitsi jos kaikki te ryntäätte nyt sinne. ;) Viime viikolla oli ainakin muutama viimeisen päälle entisöity 50-luvun sohva. Suosittelen!

http://www.pakilantyökeskus.fi/3

M'tilda kirjoitti...

Mä olen kanssa miettinyt tota muovipullohommaa. Ei niitä pulloja kuitenkaan ole sohvan täytteeksi suunniteltu - saati vaatteeksi. Sitä paitsi sohva, jonka sisään on tungettu muovia on vaikea kierrättää edelleen, sitten aikanaan.

Kannattaa lukaista William McDonoughin & Michael Braungartin kirja "Cradle to Cradle", jos ei ole vielä tuttu. Ne kirjoittaa siinä just noista jutuista, muovipullovaatteistakin :)

Laura kirjoitti...

Noora: niinpä kalliksi tulee teettäminen, vaari onkin omin käsin sohvansa tehnyt 60-luvulla. Ei uskoisi. Ja niin hyvä istua että noi kovat vaahtomuovisohvat jää kauas...;)

Minya kirjoitti...

Meillä on käytössä mun isovanhempien 60-luvun alussa hankkima sohvakalusto. Kangas on vain hieman kulunut nojatuolien kädensijoilta. Rakastuin matalaan ja keveään muotoiluun jo joskus teininä ja vaatimalla vaadin saada kaluston jemmaan odottamaan mua. Väritys ei ole ehkä juuri sitä, mitä nyt haluaisin, mutta jossain vaiheessa uudelleen verhoilun aika koittaa. Vielä kun löytäisi kankaan, joka kestää yhtälailla seuraavat 50 vuotta. :)

Anna kirjoitti...

Sohvan muovisisuksista; onhan se ihan tavallinen vaahtomuovikin muovia, kuten jo nimi kertoo. Siis se, jota ns. tavallisissa uusissa sohvissa on. Että sikäli niissä muovipullojen uudelleenkäytössä on pointtinsa. Kun samaa poly-pohjaista tekomolekyyliä siellä on kuitenkin ollut viimeisimmän vuosisadan ajan :).

Outi kirjoitti...

Löytyisikö täältä vastaus polyesterin kierrätykseen? Loistavia juttuja tekstiileistä ja niiden kemikaaleista.

http://oecotextiles.wordpress.com/2011/01/12/recycled-polyester-to-recycle-or-not-to-recycle/

John Sweet kirjoitti...

Olen valmistuva muotoilun opiskelija, ja olen työstämässä aiheeseen liittyvää kalustetta, siten ekokeskustelunne herätti mielenkiintoni. Lähes vuoden myöhässä tosin, mutta kuitenkin 2000-luvun ekohypetys on saanut monesti miettimään tuotteiden "ekologisuutta". Myös edellä mainittua sanaa olen oppinut vihaamaan kaikkien näiden kolmen opiskeluvuoden aikana. Mielestäni minkään uuden tuotteen valmistaminen ei ole ekologista. Siispä ei myöskään mielestäni oikeutus "ekologiseksi" tuotteeksi kutsumiselle. Ekologisuus on vain kaupallisuuden luoma "parempi" myyntiarvo kuten tiedetään. Mutta kasvava tietoisuus esim. materiaaleista ja tuotantotavoista jne. ohjaa tai ainakin pitäisi ohjata meitä niin muotoilijoita, kuluttujaia ja ylipäätään kaikkia tekemään aikaisempaa ympäristöä vähemmän kuormittavia ratkaisuja, mikä on mielestäni osa luonnollista kehitystä ei siis "ekologisuutta" tai jollakin tapaa ehkä, jos joku siksi sitä haluaa kutsua, mutta minä en.

Mitä muovituotteisiin käyttöön tulee pehmusteissa. Parempi jo kerran käytettynä kuin varta vasten valmistettuna. Eikö? Muovi kun ei katoa tästä maailmasta, mutta sohvakalusteissa se tarjoaa pitkäikäisen toisen elämän. Muovin ominaisuudet ovat huomattavasti paremmat, monipuolisemmat ja ylipäätään kestävämmät kuin minkään luonnontuotteen. Ainakin olettaisin. Onhan se flokkikin tai lumppukin jollakin tapaa jalostettu pehmustemateriaaliksi, ja jopa ehkä kemiallisesti käsitelty tarkoitukseen sopivaksi ;)

Kiitoksia edellisestä linkistä

Suositut tekstit