27.12.2010

Simply SIGG

Mun fiksu joululahja — ja kamerasta löytynyt uusi kuvausmode — innostivat kuvaussessioon.


Sain joululahjaksi SIGGin alumiinisen juomapullon. Se on kätsy, jos on roudattava vettä mukana, eikä halua juoda muovista. Olen nykyään jatkuvasti megajanoinen (koska imetän) ja vettä on pakko olla mukana kaikkialla.

On monta syytä vihata muovipulloja. Ne on turhaa roskaa. Ne antaa vedelle ärsyttävän sivumaun. Ne on rumia. Niistä saattaa irrota kemikaaleja veteen. Tosin kandee muistaa, että esimerkiksi bisfenoli-A -riski on etenkin muovipulloissa, joihin laitetaan kuumaa nestettä.

Kaivelin bisfenoliaihetta kirjaani varten ja selvitin, että esimerkiksi kaupan vesipulloissa ei bisfenolia käytetä (eli ne aika ohutta muovia olevat PET-pullot), mutta paksumpaa ja kovempaa muovia olevissa juomapulloissa — esimerkiksi urheilujuomapulloissa — niissä bisfenolia voi olla. Onneksi edes tuttipulloista ollaan kitkemässä kyseinen kemikaali. Toivottavasti bisfenoli saadaan hiiteen tulevaisuudessa muistakin elintarvikekontaktissa olevista muoveista.

SIGGin haluavalle on valikoimaa. Pullot ovat paitsi mukavan näköisiä, myös superkevyitä (eikä niistä liukene veteen kemikaaleja tai makua). Pulloja myydään varmaan muuallakin, mutta omani tiedän hankitun Ruohonjuuresta.

Ekoa huutava pullo ei pelasta maailmaa (mua ärsyttää vähän SIGGin alleviivaava teksti), eikä Islannin alumiiniteollisuudesta kertovan dokumentin nähtyään voi varsinaisesti pitää alumiinian tuotantoa ekotekona. Mutta jos ei halua juoda muovista ja omistaa yhden alumiinipullon, jota käyttää pitkään (ja jonka voi kierrättää)... Onko alumiini silloin ok? Musta on.

Ihanaa. Nyt voin täyttää pullon himassa suodatetulla vedellä ja ruodailla sitä mukanani oikein stailikkaasti. Heipat bisfenolille ja sivumauille.

Lisäys 26.4.2011. Selvitin SIGG-pulloni ekologisuutta ja kirjoitin aiheesta postauksen Uuteen Mustaan. Kannattaa lukea...

22 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Mitä materiaalia nuo SIGG:in pullot ovat?

Noora kirjoitti...

Anna: Heh, jäipäs blogauksesta olennainen asia pois :) Alumiinia siis.

Tässä vielä lainaus sivuilta:

"The baked-on, crack resistant bottle liner makes sure that you drink what you want to drink – and not unwanted chemicals. The SIGG bottle liner is leach-proof and resistant even to energy drinks, fruit acids and carbonation".

... tosin alumiiniteollisuudesta voisi tehdä heti tähän perään postauksen, jonka jälkeen SIGGin ekologisuus ehkä vähän kyseenalaistuisi. Ei tämä(kään) valinta siis 100% täydellinen ole. Mutta kestävä se on, kierrätettävä, ja vesi pysyy puhtaana muovikemikaaleista.

Anna kirjoitti...

Alumiinia, sitä epäilinkin. Olen miettinyt tätä pulloa lasisen pulloni tilalle (joskus aika painava kannettava, mutta jäänyt miettimään sen matskua. Eikös alumiini kuitenkin ole ihmiselle ja keholle lopulta aika haitallinen, sitähän kertyy käsittääkseni ympäristöstä ja ravinnosta helposti ihmisen elimistöön. Kylmään juomaan pullosta tuskin irtoaa kovinkaan paljon (tai kuka tietää..), mutta lämmintä nestettä ei pulloon varmaankaan kannata laittaa, kun kyse on alumiinista.

Fancy Mouse kirjoitti...

Ahkerasti markkinoit erilaisia "eko"tuotteita! Ja toisaalta onhan se toki hyvä edes suunnata kulutusta vähän ekompaan kun joka tapauksessa markkinoidaan ja kulutetaan..

Anna kirjoitti...

SIGG:n juomapulloja on myös lapsille saatavana tosi kivoilla kuvioilla ja väreillä ja nokkaosa on sellainen, että moni lapsi juo siitä sujuvasti (myös irroitettavat kädensijat ovat saatavilla). Itsekään en laittaisi kuumaa juotavaa, mutta kylmä juotava lienee ok.

Katja M kirjoitti...

En ole varma näistä pulloista, mutta monissa alumiinipulloissa on sisällä muovipinnoite, ilmeisesti juurikin alumiinin haitallisuuden vuoksi (näin olen ainakin itse päätellyt). Mutta niin kuin sanoin, en ole varma käytetäänkö kaikissa alumiinipulloissa samaa tekniikkaa.

Ilona kirjoitti...

ALUMIINIA!Jos muovipullojen bisfenoli on vältettävää ainetta niin olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että alumiini on myrkky. Alumiinin vaikutusta alzheimerin tautiin ja dementiaan tutkitaan jatkuvasti ja monet tutkijat ovat sitä mieltä, että alumiinilla saattaa olla todella vakavia haittavaikutuksia. Olisi syytä välttää deodorantteja, joissa on alumiinia ja alumiiniastioita. Alumiinikattilat sun muut on todettu vaarallisiksi, senhän kaikki tietävätkin. Joten...miksi nyt alumiinijuomapullo olisikin hyvä vaihtoehto?

Noora kirjoitti...

Katja:Näissä ei ole muovia sisällä.

Ilona:Joo mäkin olen kuullut alzheimer-yhteysepäilyistä. En laittaisi kuumaa SIGGiini (varmuudeksi), vettä vaan ja kylmänä. En ole ajatellut tässä olevan riskiä liukenemisongelmasta, kun
a) elintarviketta ei säilytetä kauaa pullossa ja
b) neste on kylmää
c)pullo on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön (toisin kuin PET)

Uskon, että SIGGin sisäpinta kestää useita juomakertoja kulumattomampana kuin PET-pullon pinta, mut tämä on mun oletus. Jos ajatellaan, että perinteisessä urheilupullossa olisi bisfenolia, joka kuitenkin liukenisi vaan kuumaan ja jos alumiinista liukenee kuumassa jotain (en tiedä) silloin SIGGini ja perinteinen urheilupullo olisivat samalla viivalla.

Hmm. Tästä aiheesta pitää ehdottomssti blogata kyllä.

elina kirjoitti...

Siggin pullot taitavat edelleen olla pinnoitettua alumiinia, sisäpinnan pinnoitemateriaali on mm. kopolyesteria (www.sigg.com/about-sigg/knowledge-base/faq/) Jokin aika sitten pullojen BPA-pitoisuus nousi keskusteluun, minkä seurauksena Sigg nähtävästi muutti pinnoitemateriaaliaan.

Epäilyttävältä vaikuttaa kuitenkin edelleen, varsinkin kun tarjolla on puhtaampia teräsvaihtoehtoja ilman mitään pinnoitteita. Näiden saatavuus oli Suomessa ainakin vielä hiljattain heikko, mutta netistä voi tilailla. Oma suosikkini on Klean Kanteen, joka tekee toimivia ja kivan näköisiäkin teräspulloja, www.kleankanteen.com.

Ja itse asiassa Sigg näyttää myös alkaneen tehdä teräksisiä, ehkä näitä löytyisi jo Suomestakin?

Terkuin Elina

MissJ kirjoitti...

SIGGin pullot ovat varmaan yksi viime aikojen kiisteltyimpiä tuotteita maailman ekoblogeissa ja -artikkeleissa. Ensin oli tämä BPA -ongelma, jonka yhteydessä yrityksen tiedotus oli suorastaan valheellista. Toisekseen SIGGin teräksiset pullot tehdään Kiinassa, mikä on vähintäänkin outoa yritykselle, joka mainostaa näkyvästi Sveitsiläisellä tuotannolla ja sen laadukkuudella. Kolmanneksi, yritys itsekin mainostaa, että alumiini on 100% kierrätettävä materiaali, mutta käyttää silti "eko"pullojensa valmistamiseen pääosin uutta alumiinia, ei kierrätysmateriaalia. Lähteitä näihin löytyy internetin täydeltä.

Viherpesufirma pahimmasta päästä, on minun arvioni. Järkikin sanoo, että alumiinista massatuotantona valmistettujen pullojen kauppaaminen kalliilla "eko"hipstereille vedenjuontia varten ei edistä sen paremmin terveyttä kuin ekoasiaakaan. Jos on huolissaan veden juomisesta esimerkiksi PET -pullosta (jotka eivät maksa käytännössä mitään ja joita maailma on valmiiksi täynnä) tai muista muovipulloista kemikaalinäkökohtien vuoksi, alumiini tuskin on se ensimmäinen ja järkevin vaihtoehto, johon kannattaa siirtyä. Mutta hyvinpä ovat onnistuneet markkinoimaan. ;)

fragile kirjoitti...

Mikä on hyvä vedensuodatin ja mistä paikoista semmoisen voi hankkia?
Onko suodatin hanaan laitettava vai erillinen muovihässäkkä (jommoinen mulla on ollut joskus 15 vuotta sitten).
En jaksaisi itse googlata, jos joku tietäisi kertoa heti vastauksen :) Kiitos!

Iines kirjoitti...

http://www.nikkenwellbeing.fi/PWP/Products/Products.aspx?ID=170&MediaType=image&RootGroup=177

En tiedä mikä on hyvä, mutta maistoin kerran tuollaisella suodatettua ja sen hyvä maku jäi mieleen.

Kristiina kirjoitti...

Eikö se sisäpinnote nimenomaan estä kaiken, myös sen ulkokuori-alumiinin pääsyn pullon sisältöön? Näin mä olettaisin. Hmmmm onpa hankalaa! Mulla on ollu mun sigg nyt puoltoista vuotta ja oon kyllä tykänny siitä ihan hirveesti. ja on kyllä maksanut ittensä takasin kun käytän sitä päivittäin. Tosin multa se pinnote irtosi ihan sen korkin yläosasta, niinku niitten jengojen kohalta, kävin näyttään sielä mistä ostin (Partioaitassa) ja mulle sanottiin ettei se haittaa koska se pinnote on kuitenkin sielä sisällä. Korkin ollessa kiinni vesi ei osu siihen. Onkohan ihan ok? Oon kyllä käyttäny nyt jo n. puol vuotta irronneellakin pinnoitteella.

delfiini kirjoitti...

Itse ostin noiden epäselvyyksien vuoksi NorthIcen TERÄSjuomapullon, eikä hintakaan ollut kuin 12 euron tietämissä.

Mia kirjoitti...

Mulla on käytössä tällainen pullo:

http://nalgene.com/

Ostin, kun on BPA-vapaa.. On ollut ihan mielettömän hyvä käytössä, kevyt ja korkki pitää erinomaisen hyvin. Mutta onkohan tämäkään lopulta niin hyvä kuin olen kuvitellut?

Johannes kirjoitti...

Kannattaa katsastaa myös Camelbakin valikoima juomapulloja katsastaessa. Pilliratkaisu tekee juomisen esimerkiksi auton (tai pyörän) ratissa mukavaksi, sillä katseen saa pidettyä kokoajan halutussa kohteessa. Ekologisuudesta en tiedä, mutta makuja veteen ei pullosta ei imeydy ja BPA:ta pulloissa ei myöskään ole. Olen itse täysin hullaantunut näiden pullojen kohdalla. Loppui pulloveden käyttö kuin seinään. 0,75 litran teräksinen ja 0,5 muovinen pottu on arkikäytössä ja yksi 3 litran juomareppu urheillessa. Pitäisi olla myös kestäviä, sillä suunniteltu Yhdysvaltain armeijan käyttöön alunperin.

http://www.camelbak.com/
http://www.youtube.com/watch?v=l9iV2A-6Ol8
http://www.youtube.com/watch?v=ndSb_Hg3OjE

T-M kirjoitti...

Mistä ootte tilaillu Klean Kanteen -pulloja? Äkkiseltään vaikuttaa, että postikulut nousevat turhan isoiksi monin paikoin.

Juille kirjoitti...

Olen miettinyt itsekin SIGGin ostoa, ihan hyvä kun tuli kommentitkin luettua. Tällä hetkellä raahaan mukana Snapplen puolen litran lasipulloa (siis sen sisältö oli kamalaa mömmöä, mutta pullo hyvä ja käyttökelpoinen), mutta se on melkoisen painava. Pitää siis vielä harkita asiaa :)

Maria kirjoitti...

Alle kaksi viikkoa sitten ostamani ja peräti 28 euroa maksanut SIGG on vuotanut alusta asti. Täytyy palauttaa tai vaihtaa. Vedessä on myös oudohko sivumaku.

Muilla vastaavia kokemuksia?

Pauliina kirjoitti...

Myös mulla on outo sivumaku vedessä! Uskaltaako tuota käyttää, vähän kyllä epäilyttää...

Noora kirjoitti...

Hei älkää MISSÄÄN NIMESSÄ juoko SIGGistä vettä, jos nesteessä on outo sivumaku. Tämä tarkoittaa, että sisuksen pinnoite on rikki ja juoma on kosketuksissa alumiinipintaan. Lue postaukseni aiheesta täältä: http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/4/26/sigg-veden-alumiinin-vai-viherpesun-makua.html

Kimmo kirjoitti...

Voisiko joku kertoa, minkä vuoksi limpparipullot tms. eivät käy vesipullosta. Niidenhän pitäisi olla turvallisia, kun ovat alunperin elintarvikkeen säilytyksen tarkoitettua. Puoli vuotta jos käyttäisi ja sitten laittaisi pullon kierrätykseen, niin eihän siitä pitäisi pahempaa ympäristön kuormitusta syntyä. Vai unohdinko jotain?

Suositut tekstit