15.12.2010

Pieruongelma

Kaikki taitavat jo tietää, että lehmien pierut ovat kasvihuonekaasuongelma. Lehmiä on hitosti ja ne pieree, noh, hitosti. Tässäkö siis tulevaisuus?

Kuva: environmentalgraffiti.com

No ei. Kyse on tutkimuksesta, jossa selvitettiin, paljonko lehmät tuottavat metaanipäästöjä. Kappas vaan: kun lehmille syötettiin viljan sijaan muun muassa apilaa ja sinimailasta (niiden luontaista ravintoa), vähenivät niiden metaanipäästöt 25%!

Kannattaisi vissiin antaa elikoiden syödä sitä, mitä ne luonnostaankin popsisivat...

Voit lukea koko jutun täältä.

4 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Hiilarit eli vehnä pierettää totisesti. Ei hyväksi kellekää. ;)

Juille kirjoitti...

Lehmäraukat olisi varmaan onnellisempiakin ilman jatkuvia ilmavaivoja! :)

Marika kirjoitti...

Moi Noora.

Huolesi suomalaisen lehmän pieruista on turha, sillä suomalaisen lehmän pääravintoa on lehmän luontainen ravinto, eli nurmirehu, joka sisältää mm. apilaa ja sinimailasta. Lehmä ei kuitenkään saa kaikkea tarvitsemaansa siitä, vaan lisäksi lehmälle annetaan muutakin ravintoa, mutta pääruoka on nurmirehu.

http://www.mtt.fi/elonkierto/nurmituotanto.html

En tiedä miten tilanne on Argentiinassa, josta tutkimuksesi taisi olla, mutta siellä ilmeisesti ruokinta on toisenlaista. Lehmän ruuansulatus on monimutkainen ja herkkä, joten oikea ruokinta on hyvin tärkeää, sillä muutoin lehmän terveys kärsii ja maidontuotanto heikkenee. Lisäksi mm. Valio valvoo maidon laatua hyvin tarkkaan ja väärin ruokitun lehmän maito ei Valiolle kelpaa ja tämä vie tulot viljelijältä.

Tilanne on sama niin luomutuotannon kuin tavanomaisen tuotannon suhteen. Pääravinto on nurmirehu.

t: Marika, maatalon tyttö.

Sarri kirjoitti...

Landella asuessani mulle kerrottiin, että jos lehmät karkaavat apilapeltoon, ne pitää kipskaps kiireenvilkkaa "ajaa" takaisin omalle laitumelle; liiallinen apila = valkuainen (?) saa lehmän "halkeamaan"...
Kaiketi se pätee lehmiinkin, et kohtuus kaikessa.

Suositut tekstit