22.12.2010

Lihaton, maidoton ja vehnätön joulupöytä

Kempparissa on lähiaikoina ollut tavallista enemmän ruoka- ja reseptiasiaa, syyttäkää joulua! Pakko vielä laittaa yksi jouluruoka-aiheinen postaus, kun kerran olen ekaa kertaa valmistanut lanttulaatikkoa itse.

Äitini on viime vuosina tehnyt rakastamani lanttulaatikon kauramaitoon ja -kermaan, hyvällä menestyksellä. Toimii mainiosti. Minä saan kuitenkin aattona kaura-allergikon vieraaksi, joten kokeilin tehdä lanttulaatikon soijakermaan — sikahyvää! Laitoin nesteeksi puolet vettä ja puolet soijakermaa. Lanttulaatikko on mun ehdoton laatikkosuosikki, imelletty perunalaatikko on toinen. Sitä vaan ei ymmärtääkseni oikein voi maidotta (tai vehnättä), mutta korjatkaa, jos olen väärässä? Onneksi mulla on mun lanttulaatikko.

Joulupöytämme on perinteisen, itämaisen ja modernin cocktail. Paljon mausteita ja kasviksia, ei laisinkaan lihaa (fisua kyllä), ei lehmänmaitoa tai vehnää, riisi korvataan ohralla. Olen jo valmistanut laatikot ja rosollin, huomenna ei enää tarvitse kuin pyöräyttää konvehdit ja loput tehdäänkin aattona. Mulla on jo kauhea jouluruokanälkä!

Ainoa mitä en vielä ole ehtinyt leipoa, ovat ruispiparit. Kuvan piparkakut on kuvattu viime jouluna, jolloin valaistuin näistä vehnäversioiden korvikkeista. Katsotaan, jos vielä ehtisin duunata pari pellillistä tällaisia...


Tämän aavistuksen sekavan postauksen ideana oli lähinnä valaista tietämättömiä siinä, että perinneruoat ei aina vaadi perinteistä maito-vehnä -osastoa ja että joulupöytä voi olla ihan lihatonkin. Laatikot ja rosolli, sienet, juurekset ja fisu muodostaa ihan kivan ja maukkaan joulupöydän, se possu on ihan turha. Ja kalaostoksille suuntaavat: tsekatkaapa WWF:n kalaopas täältä.

Herkullista joulua!

7 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

imelletyn perunalaatikon voi aivan mainiosti tehdä esim. tattarijauhojen avulla, nesteenä voi käyttää soijamaitoa, testattu ja toimii! jopa hämäläinen isukkini kelpuutti moisen korvikkeen. ja jos haluaa gluteeniviljattomia pipareita, toimii tattarijauho niissäkin pätevästi.

t: gluteeniton vegaani

Tarza kirjoitti...

Speltillä vähnä nyt ainakin on helppo korvata, mut jos sitäkään ei syö niin kehoitan kokeilemaan kyl kans vaikka niitä tattarijauhoja. Tein kyl kans ite viime vuonna soijamaidosta perunalaatikon ja ei tullu mieleenkään et ei onnistuis... Tänä vuonna se ei kuulu mun vastuualueeseen :)

Prinsessa paskavarvas kirjoitti...

Tuo kala-oppaan päivitys osui siinä määrin huonoon kohtaan, että jos ei ole vanhaa opasta aikaisemmmin tulostanut niin viimeisille päiville joulu-/ uudenvuoden ruoan suunnittelussa siitä ei ole mitään apua :( Oma vanha oppaani hävisi muuton yhteydessä ja kun menin netistä noutamaan uutta niin siinä on tuo päivitys päällä :/ Mutta o nneksi osan kaloista muistaa, muutaman varmistuksen olisin kyllä halunnut kala-tiskillä tehdä, mutta kun myyjäkään ei tiennyt (??)

Fru L kirjoitti...

Silakka on meidän perheessä ehdoton jouluherkku, se taipuu moneksi. Nytkin ollaan tehty silakkarullia ja valkosipulisilakoita. Edullistakin vielä.

Muita hyviä kaloja ovat ainakin nk. roskakalat eli särki ja lahna. Myös hauki on hyvä valinta. Anopin tekemät kalapullat (vaihtelevasti lahnaa ja haukea käyttäen) ovat ihan älyttömän hyviä!

Larry kirjoitti...

Jouluruokanälkä tässä tulee itse kullekin säädylle, kun tätä blogausta lukee :)

Hyvää Joulua Nooralle perheineen!

Maria V. kirjoitti...

Tätä meillä on tehty jo monena vuonna. Ei jauhoja eikä maitoa, voita kylläkin. Herkullista.

Noora kirjoitti...

Kiitos tattari-vinkistä, se tuli tarpeeseen! Ensi vuonna kokeilen tehdä imelletyn perunalaatikon sillä siis.

Prinsessa: Hitsi en tajunnut, että se kalaoppaan päivitys tarkoittaa, ettei parhaillaan (ilmeisesti) ole opasta saatavilla. Huono homma.. No, ehkei WWF vastaisuudessa uusi sitä juuri joulun alla... Tai ainakin jättää edellisen verkkoon, kunnes uusi julkaistaan!

Suositut tekstit