16.12.2010

Kalafaktaa ja silakkasushia

Osallistuin eilen Nudgen, Uuden Mustan ja WWF:n järkkäämään kalailtaan, jossa katsottiin pysäyttävä dokumentti End of the Line. Jos luit alkuvuodesta Katjan tekstin Hyvästi, tonnikala, voit skipata blogaukseni alun.

On aivan käsittämätöntä, että se mitä merissä tapahtuu, saa jatkua. Jos vastaavaa tuhoa tehtäisi kuivalla maalla ja jos kauppojen lihatiskeillä ja ravintoloissa tarjoiltaisiin tiikeriä ja saimaannorppaa, ihmiset kyllä nousisivat barrikaadeille, mutta ei meren uumenien uhanalaisten kalojen ja pohjaeliöstön puolesta. Me haluamme sushimme, that´s it.

End of the Line kertoo karusti sen, mitä yhä tehokkaampi ja teknologisoituvampi kalastaminen saa aikaan. Kaloilla — tai muilla merenelävillä — ei ole mitään mahdollisuuksia selviytyä. Kalaa kalastetaan pohjatrooleilla, jotka jyrää ja haravoi pohjaa niin tehokkaasti, että kaikki vastaantuleva tuhoutuu: lähtee irti pohjasta, hajoaa, tarttuu verkkoon ja kuolee. Dokkarissa pohjatroolausta verrattiin peltoon: pohjatroolauksen aikaansaama tuho on pahimmissa paikoissa verrattavissa siihen, että pelto kynnettäisiin vuodessa seitsemän kertaa!

Kuvat: stillejä End of the Line -dokumentista

Dokumentissa puhuttiin eri kalalajeista, mutta etenkin tonnikalasta. Bluefin -tonnikala on uhanalainen, mutta silti sitä saa esimerkiksi sushiravintoloista — ja "hyvinvarustetuista" ruokakaupoistakin. Älä osta bluefin-tonnikalaa kaupasta ja muista aina kysyä ravintolassa, onko tilaamassasi annoksessa tätä fisua vai ei. Itse pyydän sushia tilatessani jättämään tonnikalan veks ja korvaamaan sen jollain muulla. En kysele sen kummemmin edes, mitä tonnikalaa rafla käyttää, vaan jätän sen suosiolla syömättä.

En avaa dokkarin kaikkia järkyttäviä faktoja, mutta miettikääpä vaikka näitä:
  • Jos riistokalastus nykyisellä volyymilla jatkuu, kaikki syötäväksi kelpaava kala loppuu 2050-lukuun meneessä.
  • Kiina on valehdellut vuotuiset kalansaaliinsa niin paljon yläkanttiin, että jos lukemat raporteissa korjattaisiin oikeiksi, näyttäisi maailman kalansaalis kokonaisuudessaan vähenevän, eikä kasvavan (kuten se siis on tähän asti tehnyt).
  • Merissä käytetään jättimäisiä verkkoja, joihin mahtuisi jopa 13 Boeing-lentokonetta. Fisut siis todellakin kauhotaan vedestä.
  • Maailman suurin tonnikalan massariistokalastaja on Mitsubishi! Kyllä, sama lafka, joka valmistaa autoja.
Mitsubishi-tieto yllätti mut täysin. Dokumentissa kerrottiin myös, kuinka lafkan epäillään pakastavan bluefin-tonnikalaa säilöön, jotta sinä päivänä kun se on loppu meristä, on Mitsubishilla bluefinvarasto, jonka arvo nousee pilviin. Ihan sairasta, jos tämä tosiaan on Mitsubishin toimintamalli.

Siosittelen katsomaan koko dokumentin, jos vaan saat sen käsiisi. Tässä pätkiä dokumentista:No sitten vähän positiivisempaa asiaa! Kalaillan päätteeksi nautimme silakkasushia. Kaunista!

Etenkin makirullien maku oli tosi mainio, ja nigiritkin olivat ihan ok. Kyllä silakasta sushia saa.

WWF:n Sampsa Vilhunen muistutti, että suomalaiset voisivat aivan mainiosti syödä enemmän silakkaa, nykyään nimittäin keskivertosuomalaisen silakansyönti on vain 200 grammaa vuodessa. Vaikka määrää vähän lisäisi, ei myrkkyjä silti saa itseensä vaarallisia määriä. Ja kandee myös muistaa se mainitsemani suomalaistutkimus, jossa vertailtiin kalastajien, heidän puolisoidensa ja perussuomalaisten terveyttä: kalojen terveyshyödyt peittosivat isosti haitat. Silakkaa ei siis kande ainakaan kokonaan unohtaa, silloin tällöin voit mainiosti vaihtaa sen soijalla ruokitun teholohen silakkaan. Niin ja mikä sitten on fiksuin lohivalinta? Vilhunen totesi, että suomalainen kasvatuslohi on suolamaisille paras vaihtoehto.

Nudgesta lisää myöhemmin, mutta blogaus tästä mainiosta putiikista löytyy jo esimerkiksi Olivian tyyliblogista.

Psst... Luepa myös juttuni Mitä isompi kala, sen enemmän myrkkyjä

13 kommenttia:

Mimi kirjoitti...

Todella ankeaa luettavaa, mutta ankeitahan faktat usein ovat. Ja kalastus jatkuu, koska asiakkaita riittää. Olen järkyttyneenä ihmetellyt sitäkin, miten tonnikala on niin naurettavan halpaa kaupoissa! Lähes ilmaista. KAIKKI syövät tonnikalaa, en tunne ketään joka ei niin tee - paitsi minä itse. Tonnikala on etenkin opiskelijoiden ruokaa halpuutensa ja terveellisyytensä vuoksi. Jos tonnikala on uhanalainen kala, miksi sen hintaa ei nosteta? Tästäkin aiheesta pitäisi vain nostaa suurempi meteli ja saada se lehden etusivulle, ehkä ihmisiä sitten alkaa kiinnostamaan.

Sitäkin olen ihmetellyt, miksei kaupoista saa juuri mitään suomalaista kalaa. Minne suomalainen kala oikein menee? Tiskillä on aina norjalaista ja amerikkalaista kalaa, sitten jotakin Chilestä asti rahdattua vakuumipakattua lohifilettä, vaikka Suomesta saisi samaa kalaa ekologisemmin.

"Silakkaa ei siis kande ainakaan kokonaan unohtaa, silloin tällöin voit mainiosti vaihtaa sen soijalla ruokitun teholohen silakkaan. Niin ja mikä sitten on fiksuin lohivalinta? Vilhunen totesi, että suomalainen kasvatuslohi on suolamaisille paras vaihtoehto."

Soijalla ruokittu teholohi? Mitä se siis on? Tai mistä sellainen kala tulee? Ja miten se eroaa kotimaisesta kasvatetusta lohesta?

Tiivi kirjoitti...

Tässä toinen dokumentti:

"Dokumenttiprojekti: The Cove - meren salaisuus (K11)

Oscar-palkittu trillerimäinen dokumenttielokuva paljastaa japanilaisen pikkukaupungin lähistöllä olevan delfiiniteurastamon julman toiminnan."

Tuli eilen televisiosta, viime vuonna leffassa. Toivottavasti tulee vielä uusintanakin.

Pieni Lintu kirjoitti...

Tonnikalaa ostetaan tosi harvoin. Pääasiassa meillä syödään (2-3kertaa viikossa kalaa) lohta, joko suomalaista tai norjalaista. Paljon nieriää, siikaa ja bengasusta..voi miten kirjotetaankaan. Mutta skandinaavista ostetaan - sen mukaan mitä kaupan kalatiskiltä saa. Silakan mausta en tykkää yhtään, hyh. Pitäs sitäkin kait joskus syödä. Ja niistähän ne pienimmät on vähemmän myrkkyä täynnä.

Mä olen koko pienenn ikäni popsinu kalaa, paljon. Koulussakin kun luokkatoverit yökköivät kalapäivänä niin minä söin antaumuksella. :D Kala on terveellistä ja hyvää ja helppoa ruokaa. Siitä saa hyviä rasvoja!!

Hanna kirjoitti...

Mä olen kovasti ruvennut syömään eritoten siltä sallittujen kalojen listalta, jolta silakkakin löytyy ja kokenut onneksi sen, että silakkakin taipuu erilaisuuksiin. Sushissakin varmaan varsin kelpoa, jos etanapannuissakin toimi.

redshift kirjoitti...

Mä en edes tiedä tykkäisinkö silakasta, kun en muista sitä syöneeni enkä muka osaa tehdä siitä mitään... Oon siis juuttunut kirjoloheen, satunnaiseen seitiin ja tonnikalaan, ei hyvä :( Ehkä on aika tehdä muutos, lopettaa tonnikalan syönti, alkaa opetella silakkaa ja muita kalalajeja.

primula kirjoitti...

Entäs tällä MSC-merkillä varustettu tuuna? Eikös idea ole juuri estää riistokalastus. WWF:n kalaopas(joka nyt on päivitettävänä) suositteli tällä merkillä varustettua kalaa. Onko tonnikala poikkeus?

fragile kirjoitti...

Valistusta tarvittaisiin paljon lisää tässäkin asiassa. Miksi ylipäätään ihminen on niin vähän tietoinen ja kiinnostunut siitä mistä hänen syömänsä ruoka tulee ja miten se tuotetaan?!

En pidä tonnikalasta, mutta moni tuntuu tykkäävän. En halua myöskään syödä kasvatettua kalaa.

Enää ei voi todellakaan sanoa että "There's plenty of fish in the sea"!

Lauri kirjoitti...

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Itsekin olin paikalla Nudgessa sekä tsekkasin dokumentin ja mainiot silakkasushit. Silakkaa ja muita suomalaisia fisuja tosiaan enemmän kehiin.

Lauri

usch kirjoitti...

Ollanhan me aika suolamaisia ... ;) heh heh! Hyvä postaus, ja muistutus. itse tykkään silakasta kovasti, enkä ymmärrä miksei sitä tule useammin tosiaan syötyä.

Neiti H kirjoitti...

Tietääkö kukaan teistä onko boniitin (kuten asiaa tutkiessani huomasin ettei se edes ole tonnikalaa) syöminen edes vähän eettistä?

Hanna kirjoitti...

Heippa sinä, joka et muistanut syöneesi silakkaa. Yksinkertaisimmillaan: osta silakkafileitä, joko kalatiskistä tai pakastealtaasta (pakastettuna niitä on "yksittäispakastettuja, eli ne ei ole pahvipaketissa yhtenä isona jääkimpaleena vaan yksitellen), laita uuni lämpiämään, leivinpapaeri uunipellille, silakkafileet vieretysten leivinpaperille, ripottele pinnalle tilliä (ja suolaa). Kypsennä uunissa. Syö perunan ja kastikkeen kanssa tai esim ruisleivän päällä. Helppoo ja nopeeta. :-)

Juille kirjoitti...

Silakat ovat tosi hyviä, syön niin usein kuin rajoitukset sallivat (no okei, vähän useamminkin..)! Lempiruokaani ovat silakkapihvit, joihin on väliin laitettu pinaattia ja fetaa tai vuohenjuustoa ja leivitettu korppujauhon sijaan oliiviöljyllä ja seesaminsiemenillä. Hyvää! :)

Kotimaista lohta ostaisin mielelläni, mutta sitä tuntuu olevan tosi harvoin saatavilla. Tonnikalan olen suosiolla jättänyt pois. Jos kalatiskillä ei ole eettisiä valintoja saatavilla, tyydyn suosiolla kokkailemaan kasviksia.

pekka at greenroom.fi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Suositut tekstit