15.12.2010

I love Suomi

Sain kritiikkiä, kun mollaan Suomea niin monessa postauksessa. On totta, etten diggaa maamme nihkeästä luomuasenteesta ja jälkeen jääneestä ekoajattelusta, ankeasta ja tylsästä rakentamisesta, übertylsästä ja mielikuvituksettomasta pukeutumiskulttuurista jne. On monia juttuja, joista on helppo valittaa. Mutta saamani kritiikki oli kyllä silti paikallaan, sillä Suomessa on paljon hyvääkin! Tässä syitä, miksi Suomi on ihan mahtava. Asiat ovat fiilisjärjestyksessä.

1. Aitous. Suomi ja suomalaiset on musta aitoja. Esimerkiksi jenkkiläisten ja ruotsalaisten tekopirteys (tai ainakin suomalaisesta se tuntuu teennäiseltä) on kassajonossa ihan jees, mutta pidemmän päälle puuduttavaa.

2. Luonto. Ihan parasta. Ja se, että vartin junamatkan päässä ydinkeskustasta voi asua näin:

Puutaloidylliä Pohjois-Helsingissä

Myös vuodenajat on Suomessa hieno juttu. Toivon, että talvet ovat lumisia ja kylmiä tulevaisuudessakin.

3. Lapsiperheellä on Suomessa hyvä olla. Okei ei kaikilla, ja parannettaavaa on, mutta näin vastikään lapsen saaneena voin omasta kokemuksesta todeta, että lisääntyminen on Suomessa turvallista ja apua on saatavilla, kun sitä tarvitsee. Tämä on mun kokemus tähän asti. Lapsiperheen arki täällä on ihan jees. Ja äitiyspäiväraha on hieno asia.

4. Koulutus. Ilmaista, tasokasta ja hyvin järkätty. Esimerkiksi yhdysvaltalaisella ystävällä on helsinkiläisen kantakaupunkikaksion verran lainaa ammattiin valmistuttuaan.

5. Puhdas ilma, jota löytyy aika pian Helsingin ydinkeskustasta poispäin lähdettäessä.

6. Vihreiden vaalikampanja. I like it.

Kuva: vihreat.fi

7. Julkinen liikenne. Tarkoitan nyt pääkaupunkiseudun julkista liikennettä. Musta se toimii hyvin.

8. Vapaus. Täällä voi olla ja mennä miten lystää, melkoisen turvallisesti. Se on iso asia, jonka moni ottaa itsestäänselvyytenä. Nykyisessä maailmassa se ei ole sitä.

9. Ruoka. Okei, luomuruoka voisi olla halvempaa, mutta meillä on ihan huisit vaihtoehdot ruokakaupassa. Voimme oikeasti itse valita, mitä syömme. Ja meillä on metsien marjat ja aika puhdas juomavesikin.

Pinaattia ystävän palstalta.

10. Korruptio ei ole Suomessa (vielä) arkipäivää. Voin mennä tullista läpi ilman, että tarvitsee lahjoa ketään.

On monia muitakin syitä rakastaa kotimaatamme, mutta tässä nyt ekat 10 syytä. Kommenttiosioon saa täydentää :)

19 kommenttia:

Wandabe kirjoitti...

Päivähoito!

Noora Katariina kirjoitti...

Monet nuista on kyllä huippujuttuja. :) Erityisesti turvallisuutta pitäis muistaa arvostaa enemmän.

Vihreiden todella oikeistohenkiseen vaalikampanjaan olin pettynyt, mutta kaipa se kuvastaa niiden nykyistä politiikkaa (esim. nuorten toimeentulotuki). Kampanjoiden perusteella näyttää siltä, että kokoomus ja vihreät on vaihtuneet keskenään.

Iisi kirjoitti...

Jeah, vihreiden kampis oli kyllä vähän rimanalitus, hukassa näyttää olevan porukka siinäkin puolueessa. Muuten hyviä nostoja - Suomessa on oikeesti paljon hyvää, eikä mikään paikka maailmassa ole pelkkää auvoa. Kiva postaus siis!

Bunny kirjoitti...

Suomalainen "aitous" on suhteellinen käsite eikä sitä voi minusta arvioida kulttuurin ulkopuolelta kuten ei voi amerikkalaisten "epäaitouttakaan". Nähdäkseni kummatkin ovat yhtä epäaitoja ja aitoja omalla tavallaan.

Katja kirjoitti...

Mun mielestä kotimaansa tai asuinpaikkansa kritisointi ei tarkoita sitä, että jompaa kumpaa jotenkin vihaisi - päinvastoin. Minä kritisoin koska *haluan asua täällä* ja toivon muutosta, jotta asiat olisivat (minun näkökulmastani) paremmin. Mielipiteiden esilletuontia kritiikkikin vain on. :)

M'tilda kirjoitti...

Kirjastot! <3

marja kirjoitti...

hyviä muistutuksia nämä!


vihreiden vaalikampanjaan sen kummemmin tutustumatta täytyy sanoa että aluksi olin järkyttynyt ja pettynyt tuosta leijona-logosta ja sloganista, mutta tarkemmin ajateltuna se onkin aika hyvä veto:

sen voi nähdä populismina mutta koska isänmaallisuus (jotenkin kauhea sana mutten keksi parempaakaan!) ja leijona-symboli on viime vuosina saanut negatiivisen kalskeen ja yhdistynyt nimenomaan maahanmuuttokriittisyyteen, rasismiin ja muihin ikäviin asioihin, niin minusta on hyvä että niitä yritetään ikään kuin "vallata takaisin" ja muistuttaa että voi olla patriootti mutta samalla kuitenkin suvaitsevainen ja kansainvälinen.

Ioanna kirjoitti...

Ulkomailla asumisen jälkeen on kyllä oppinut arvostamaan suomalaisia juttuja ihan eri tavalla, vaikkapa hyvää ruokavalikoimaa kaupoissa. :)

Ja kuinkahan moni Kelan jonossa valittava ymmärtää, että hyvin harvassa maassa on mahdollisuutta tällaisiin avustuksiin ja tukiin, mihin meillä? On ihan totta, että vaikka täällä ei kaikilla menekään hyvin niin kyllä silti apua saa. Se on ihan korvaamattoman hieno juttu.

Lisäksi tykkään mm. vuodenajoista, onneksi viime aikoina sellaisista on ihan oikeasti saatu nauttia. Neljä vuodenaikaa kestävä syksy ei oo ihan mun juttu. :)

Plussaa Suomelle myös tv-ohjelmien ja leffojen dubbaamattomuudesta. :D

annepa kirjoitti...

Vihreiden vaalikampanjalogossa oleva Suomen leijona on kuohittu. Miksi?

Kristiina kirjoitti...

Vihreät on myyny sielunsa... eihän niillä luonto esiinny kun joskus jossain sivulauseessa. Ja hallituksessa on vaikka tulis sata ydinvoimalaa. Muutenkin niitten jutut kalskahtaa ihan Kokoomukselta, niinkun joku tuola aimminkin totesi. "Vihreää" kapitalismia. jee.

t: vihreisiin todella pettynyt ja Vihreään puolueeseen vaihtanut.

heidi kirjoitti...

Mukavaa että listasit hyviä puolia! Vaikka negatiiviset asiat on hyvä tiedostaa uskon että parhaiten muutos tapahtuu keskittymällä asioiden positiivisiin puoliin. :)

Tuosta suomalaisten aitoudesta, olen melko samaa mieltä, mutta siihen en usko että ruotsalaiset ovat tekopirteitä. Minusta monilla ruotsalaisilla on yleisesti vain positiivisempi elämänasenne mikä saattaa vaikuttaa tekopirteydeltä (riippuen omasta asenteestakin).

Terveisin
neljättä vuotta Ruotsissa asuva ;)

tampereseoul kirjoitti...

Itse tarvitsin etäisyyttä pystyäkseni näkemään Suomen hyvät puolet. Kesällä lähtiessäni olin todella kypsä moneen asiaan ja olin onnellinen päästessäni pois. Nyt huomaan, kuinka upeasti Suomessa suurin osa asioista toimii. Koulutus on todella korkeatasoista, jota en huomannut ennen kuin tutustuin Aasialaiseen opetuskäytäntöön. Yliopistossa tiedot testataan monivalintatehtävillä ja peruskoulussa oppilaille kirjaimellisesti lyödään oppia päähän. Myös liikenne on Suomessa hyvin hillittyä, täällä autoja on aivan liikaa ja huomaa ettei tälläinen voi kestää. Siinä nyt muutama esimerkki, mutta voin sanoa että olen kyllä ihan onnellinen että saan sanoa itseäni suomalaiseksi.

Matilda kirjoitti...

Äitiyspakkaus! (Tietenkin myös odottavan äidin ilmainen terveydenhuolto, jne...)

Ja tämä linkki saattaa olla sulle jo tuttu, mutta silti, tuli kestävästä kehityksestä mieleen:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/04/1106468/talta-nayttaa-uusi-aitiyspakkaus---ja-16-vuotta-vanha

Juille kirjoitti...

Jee, kiitos postauksesta :)

Totta on, että luomutuotannon suhteen Suomi saisi tsempata kovasti. Mutta, kun kysyntä koko ajan kasvaa ja kasvaa, tulee taatusti lisää tarjontaa ja vaihtoehtoja!

Itse arvostan Suomessa erityisesti paitsi luontoa, juurikin sitä että heikommista pidetään huolta.

On ihanaa, kun on mahdollisuus viettää äitiyslomaa ja hoitovapaata pitkään ja ilmainen opiskelu on ehkä paras etuus minkä voi saada; kaikilla on elämässä oikeasti mahdollisuus edetä niin pitkälle kuin haluaa. Tuntuu välillä tosi karulta kun opiskelukaverit valittavat opintotuen pienuudesta, mun mielestä on upeaa kun sellaista ylipäänsä saa! :D

Sari kirjoitti...

Terveydenhuolto! Joka hoitaa ihmisen kuin ihmisen vakuutuksiin katsomatta (siihen en ota kantaa onko hoito ja lääkärin määräykset sellaisia kuin me itse haluamme, koska olemme tietysti parhaita lääkäreitä).Fakta on,että kaatuessasi vaikka liukkaalla ja lonkka menee säpäleiksi ei sulta ensimmäisenä kysytä: onko vakuutus? Vaan hoito aloitetaan samantien ja sairaalan pääset ja leikkaukseen. Pienen (täysin kohtuullisen) laskun toki jokainen siitä hoidosta saa.

Verot on varsin hyvä asia, oikeasti. Tosin vakuutusyhtiön kanssa sain tapella siitä miksi en maksa tapaturmavakuutusta, niiden mielestä ihminen ei voi elää ilman sitä. Vaikka hoitoon meistä jokainen pääsee maksoit sen tai et.

anile kirjoitti...

Mielestäni Suomessa on luomupuoli kehittynyt valtavasti! Sen on ihan selvää, että kun on pienempi kansa, niin kysyntäkin on pienempi. Tään nähden asiat on hyvin. Lisäksi olen huomannut, että tuttavat valittavat heti, jos stokkalta ei löydy. Pitää vain nähdä vähän vaivaa joskus ja etsiä ne luomuruokapiirit ja -kaupat.

Vessoissa on käsisuihkut (bideesuihkut)! Jenkeissä ei ollut edes synnytyssairaalassa. Muutenkin suomalaisten kylpyhuoneiden taso parempi kuin esim. USA:ssa tai briteillä.

Kevyen liikenteen väylät. Amerikassa ei todellakaan aina kävellen päässyt liikkumaan paikasta toiseen.

Suomessa on suhteellisen turvallista päästää lapsensa vaikka pihalle leikkimään.

Sosiaaliturva, tasa-arvo, salmiakki... paljon kaikkea hyvää! Arvostan!

primula kirjoitti...

Mustakin toi vihreiden kampanjan slogan ja logo on onnistuneita. Sori vaan. En näe siinä mitään oikeistolaista tai populistista! Okei olkoonkin, että olen niin sivistymätön, etten tunne Uusi Suomi-lehteä. Enkä usko, että olisi ekana bongannut mieleen tosta, musta siinä adjektiivi ensimmäisenä.

Leijona on musta ihan julkista omaisuuttaa eikä mikään "perussuomalaisten"-arvojen symbooli. Vaan ihan meidän kaikkien suomalaisten symboli. Eli ihan nappivalinta.
Vihreiden osallisuudesta nykyisiin päätöksiin en sano mitään. Vähän nuivaa perässä juoksemista, mutta aika ymmärettävää...

Mrs.Marple kirjoitti...

Se että asiat oikeasti toimii ja jos jotain luvataan niin se pääosin pidetään..
Esimerkiksi netti- tai puhelinliittymän saa helposti aukaistua ilman lomake- ja viranomaisrumbaa.
Eräs ystäväni oli taannoin Brysselissä töissä ja marmatti kun mikään ei koskaan toimi, viranomaiset pompottaa (Jos joskus Kelan lappuja on lähetellyt niin pientä siihen mitä arki siellä) ja mikään sovittu ei koskaan pidä.

Katriina kirjoitti...

Tuosta 'tekopirteydestä' olen vähän toista mieltä. Itse en yhtään panisi yhtään pahakseni ylimääräistä puheliaisuutta, pirteyttä ja valppautta. Minua jotenkin karmii suomalaisten jurous ja käytöstapojen puute, sellainen hiljainen vihamielisyys tuntemattomia ihmisiä kohtaan.
Olen hyvinkin vahvasti suomalaisen hyvinvointimallin kannalla ja minusta yhteiskunta on rakennettu hienojen tasavertaisuusperiaatteiden pohjalta ja toimii suhteellisen tehokkaasti, mutta joiltain osin kulttuuri on vieläkin vähän kuin pystymetsästä.

Suositut tekstit