4.12.2010

Ekovauva: korvikehommia

Yleensä olen tähän aikaan vauva kainalossa yläkerrassa, mutta nyt kun ravinnoksi käytetään muutakin kuin minua, voi iltaruokinnan suorittaa myös rakas siippani. Mä näköjään käytän tän vapaan lauantai-iltahetken mielummin bloggaillen, kuin vaikka katsoen leffaa. Hullu nainen.

Moni on jo kysellyt, että mitä korviketta tällainen luomuäiti vauvalleen käyttää? No luomukorviketta, tietenkin! Onneksi sellaista saa. Mulla ei ole mitään imetyshommia vastaan — päinvastoin. Täysimetys niin kauan kuin se vaan on mahdollista ja kätevää on ollut mun suunnitelma koko ajan — äidinmaito on vauvalle megatärkeää ja parasta ravintoa — mutta koska meikäläisen maitovarannot alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä, oli otettava lisämaito kehiin. Nyt Isla saa siis pari kertaa päivässä Hollen 1 luomukorviketta.


Ostan korvikkeen Ruohonjuuresta tai Ekolosta, ja paketti maksaa about 10 euroa. Meillä on nyt mennyt vasta kaksi pakettia (ja aika paljon ainetta hukkaan, kun vielä treenaillaan määrien kanssa), mutta siis viikon pakettivauhtia on kamaa kulunut, suunnilleen.

Hollen korvike on jauhetta, joka sekoitetaan 50 asteiseen veteen. Mä en koe veden keittämistä ja jauheen sekoittamista vaivalloisena, mutta tietty Nestlé on laiskalle kivempi, se kun tarvitsee vaan lorauttaa pulloon ja lämmittää pari minsaa vesihauteessa. No, sanomattakin taitaa olla selvää, että meidän valinta ei ole Nestlé.

Hollella on kolme erilaista lehmänmaitopohjaista luomukorviketuotetta. 1 on tarkoitettu äidinmaidonkorvikkeeksi ja 2 sekä 3 ovat vieroitusvalmisteita. Hollelta löytyy myös vuohenmaitopohjainen korvike. Kaikkien tarkat ravintosisällöt löydät täältä.

Islalle korvike on kelvannut hyvin, mutta tuttavien poika sai siitä vatsanväänteitä. Ruohonjuuressa myydään myös toisen merkkistä luomukorviketta, jota me varmaan oltaisiin testailtu, ellei Holle olisi toiminut. Toistaiseksi kuitenkin homma on sujunut hyvin, joten eiköhän tällä jatketa.

... pakko vielä alleviivata, kun huomasin toisen postaukseni perässä melkoisen kiihkeää imetyskeskustelua, että kyllä, äidinmaito on musta vauvalle eh-dot-to-mas-ti parasta ravintoa ja ei, en lopeta imetystä ennen kuin on pakko. Nyt vaan tuntuu, että vauva tarvitsee lisäsafkaa, mutta ehkä neuvolassa ostaan neuvoa ensi kerralla mua, jos oman maidontuotannon vielä voi jotenkin kääntää nousuun. En tiedä. Kerron kun tiedän.

19 kommenttia:

Heta kirjoitti...

aiheesta viidenteen. : ) tulin vilkaiseeksi e-pillereiden inciä ja heräsipä kysymys, että onko olemassa 'myrkyttömiä' e-pillereitä? tai onko tutkittu, mikä olisi vähiten ympäristöä ja kehoa kuormittava ehkäisykeino?

yatzin inci: maissitärkkelys, E470b, E464, E553b, E171 ja E172. ja tietenki ne vaikuttavat aineet.

P. P. kirjoitti...

Keinoja maidontuotannon lisäämiseksi löytyy esim. täältä http://imetyskurikka.blogspot.com/ tunnisteella "liian vähän maitoa".

Picea kirjoitti...

Ei aloiteta sitä edellisen imetystä sivunneen postauksen keskustelua uudelleen, mutta laitan silti linkin tänne (Ritva Kuusisto osaa puhua niin hyvin, että tämäkin juttu on ilo lukea, vaikka ei imettäisikään. Jutussa on tosin kyse hiukan pienemmästä vauvasta, mutta joka tapauksessa...):

http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=100

Noora kirjoitti...

Kiitsa! Katsotaan, katsotaan...

juille kirjoitti...

Kiitos tuosta vuohenmaitopohjaisen Hollen vinkkauksesta! :)

Kun lähtee liikenteeseen, olen huomannut että vanhemmankin lapsen (meillä 1,5v.) kanssa tuo korvikejauhe on välillä aika hyvä (vaikkei lapsi siis periaatteessa korvikkeita tässä iässä tarvitse). Ottaa vaan jauhetta pieneen lasipurkkiin mukaan ja sitten jossain kahvilassa/kyläilypaikassa/minne ikinä meneekin voi helposti heittää veden joukkoon (isomman lapsen kanssa noi mittasuhteet ei ole niin tarkkoja eikä vettä tarvitse keitelläkään). Välillä meillä on sellaisia "pillimehu"-mallisia maitojakin, mutta niitä ei oikein luomuna tahdo löytää. Ja saahan tuosta Hollesta vähän paremmin energiaakin kuin esim. kaura- tai riisimaidosta, meilläkään kun ei millään jaksettaisi syödä liikkeellä ollessa. Eli, taidanpa ostaa seuraavaksi tuota vuohenmaitopohjaista! :)

Milla kirjoitti...

Moe, kävin nyt lukemassa aiemman postauksesi imetyskeskustelua.. Se aihe on tosiaan juurikin sellainen josta kaikilla tuntuu olevan sanottavaa. Fakta kuitenkin taitaa olla, että kaikki tekee just niin kuin parhaakseen näkee, sekä itselleen että lapselle. Kädet ylös siitä aiheesta - vääntö ei lopu ikinä :)
Mutta maidontuotantoa ainakin vanha kansa lisäsi juomalla kotikaljaa. Sitä mäkin join aina tiheän imun kausina ja tuntui toimivan (vai oliko placebo-vaikutus, mutta anyway). ja testasin myös jotain imetys-teetä, mutta kotikalja oli tehokkaampi! Ja synnärillä viereinen äiti sai samaan aikaa neljännnen lapsensa ja alkoi heti kittaan kotikaljaa. Ainakin voi kokeilla! Mutta jos ei maidontuotanto lähde kiihtymään, niin sou not, sit toimitaan toisella tavalla :)

Laura kirjoitti...

hei kannattaa etsiä tosiaan tietoa miten saa maito lisättyä jotta imetys voisi jatkua, joskus voi tulla tilanne että maito näyttäisi hiipuvan mutta sitä saa kyllä lisättyä jos jaksaa nähdä vaivaa, helppoa se ei ole ja siksi niin moni luovuttaa ja siirtyy korvikkeisiin. Imetys on joskus melkoista vuoristorataa, mutta useinmiten kärsivällisyydellä vastoinkäymisistäkin pääsee yli. Imetystukilistan sivuilta saa paljon tietoa, ja imetystukihenkiöönkin voi ottaa yhteyttä.

Tsemppiä!

Rachel kirjoitti...

Eikös se mene niin, että kun antaa vauvan imeä, niin maidon eritys lisääntyy, kyllähän siihen saattaa muutama päivä mennä. Näin tarjonta kohtaa kysyntää. Jos antaa korviketta niin oma maidontuotanto vähenee, koska silloin usein imetyskerrat vähenee, ja vauva ei niin sanotusti pääse "tilaamaan" lisää tuotantoa, eli maitoa. En tiedä tajusiko kukaan mitään. Ehkä noissa linkeissäkin oli puhetta tästä. Kannattaa myös muistaa itse juoda (erityisen tärkeä), syödä ja levätä hyvin. Ne vaikuttavat myös maidon määriin, sitä ei moni muista.

Rachel kirjoitti...

Tosta mitä kirjoitin olikin puhetta jo siinä aikaisemmassa viestiketjussa. Mutta tsemppiä siis jos vielä yrität täysimetykseen palata. Ja korviketta sitten jos ei onnistu.;)

marja kirjoitti...

Tosi hienoa, että kirjoitat näin avoimesti (myös) korvikemaitoilusta, josta ei ainakaan positiivista palautetta helposti heru luomuilupiireissä! On kuitenkin monia syitä minkä takia korvikemaito on lapsen edun mukaista ja silloin olis hyvä, että panostetaan sitten korvikkeen laatuun.

Useilla äideillä auttaa maidontuloon perusteellinen, akupisteitä hyödyntävä hartiahieronta. Ja jos ei maidontuloon auta, niin rentouttaa ainakin!

Outza kirjoitti...

Laura sanoi: hei kannattaa etsiä tosiaan tietoa miten saa maito lisättyä jotta imetys voisi jatkua, joskus voi tulla tilanne että maito näyttäisi hiipuvan mutta sitä saa kyllä lisättyä jos jaksaa nähdä vaivaa, helppoa se ei ole ja siksi niin moni luovuttaa ja siirtyy korvikkeisiin.

Lauralle tiedoksi, että aina ei saa, vaikka kuinka yrittää. Hyvä, jos sinä olet saanut, mutta pieni kohtuus muita yrittäviä kohtaan olisi paikallaan.

lupiini kirjoitti...

Musta on kanssa ensiarvoisen tärkeää, että kerrot luomukorvikevaihtoehdoista, kuten aiemmin niistä tuttipulloista. Jokainen ekologisesti ajatteleva äiti kun ei täysimetä kaksivuotiaaksi :D On aina hyvä tuoda esiin vaihtoehdot ylikansallisille riistofirmoille!

Tuo vuohenmaitojauhetta tuttipulloon -vinkki oli tosi hyvä, meillä ei käytetä lehmänmaitoa sen ripuloittavuuden takia meidän puolitoistavuotiaalle, niin voitais seuraavaksi kokeilla jauhetta, eipä pääse kaura- tai riisimaito pullossa happanemaan.

Helmililja kirjoitti...

Miksi Hollella on myö vuohenmaitokorviketta? Olen maitoallergikko, ja maitoallergian testannut lääkäri sanoi, että vuohen- ja lehmänmaidon proteiinit olisivat niin samanlaiset, että reagoin molempiin. Kannattaa siis testata varovasti vuohenmaitokorviketta, jos maito aiheuttaa oireita.

Unelma kirjoitti...

Paras maidontuotantoa lisäävä ruoka mitä olen omana imetysaikana kokenut, on ollut blogissasi julkaistu "jäätelöresepti", missä oli avocadoa, kookoskermaa ja marjoja. Joka kerta kun söin tuota, maidontulo selvästi lisääntyi, varmaankin sörsselin sisältämän rasvamäärän ansiosta! Ihan vahingossa huomasin vaikutuksen, varmaan moni ei tuu ajatelleeks että rasvaisen maidon tuottamiseen tarvii syödä (hyvää) rasvaa...

Laura kirjoitti...

Hei Ouza, juu ei ole tarkoitus mitenkään tahallisesti syyllistää, mutta jos lapsen annetaan imeä LAPSENTAHTISESTI niin on erittäin harvinaista että imettävän äidin maito loppuisi. Se on siis todella todella harvinaista! Luonto on kyllä järjestänyt niin että se on käytännössä täysin mahdotonta - mutta vain jos tosiaan lapsi saa imeä rintaa omaan tahtiin aina kun haluaa.

Se on juuri se ikävä kierre sitten, jos äiti ei tiedä esim. tiheän imun kausista ja luulee sen tarkoittavan maidon vähyyttä vaikka tosi asiassa lapsi tilaa lisää, tai rintaraivareiden yhteydessä tekee tulkintoja maidon riittämöttämyydestä tai jos lapsi kieltäytyy rinnasta. Korvikkeen antaminen vähentää lapsen rinnalla oloa saman tein ja kierre on valmis. Rintamaidossa pätee täysin kysynnän ja tarjonnan laki.

Netti on pullollaan tietoa ja jos imetys oikeasti kiinnostaa, niin kyllä silloin varmaankin on sitä tietoa valmis etsimään ja vaikka ihan soittamaan imetystukihenkilölle ja tekemään kaikkensa sen eteen että imetys jatkuisi. Jos se tuntuu liian vaivalloiselta ja "peli" on jo osittain menetetty niin eihän sille sitten mitään voi. Mutta turha inistä, jos ei OIKEASTI yritä ja jos ei jaksa etsiä tietoa asiasta.

Tämä on minun mielipiteeni ja pahoittelut jos joku "syyllistyy". Mutta niinkuin joku jo aikaisemmin sanoi, tuskinpa kukaan syyllistyy jos on sinut oman valintansa kanssa. Ne syyllistyvät jotka huomaavat että olisivat oikeasti voineet jotain kuitenkin ehkä vielä tehdä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää :)

seireeni kirjoitti...

Olen samaa mieltä kuin Laura. Ja mielestäni korvikkeita tulisi välttää viimeiseen asti, jos se vaan on mahdollista, lehmänmaidon proteiineille altistaminen saattaa olla yhteydessä esimerkiksi diabeteksen puhkeamiseen tai atopiaan. Vaikka miten olisi luomua.

Antiloop kirjoitti...

Ounou. En nyt kommentoi muuta kun että neuvolasta on turha odottaa neuvoja. Eivät ole Suomessa imetysmyönteisiä eivätkä koulutettuja. Koko ajan kuulee että lapsen pitää osata olla jo yöllä puoli vuotiaana syömättä ja kyllä imetyksen voi lopettaa jo vuotiaalle. Tosiasiassa olen kuullut että moni 1,5 vee syö vielä yöllä ja toisekseen WHO suosittaa imetystä 2-vuotiaaseen asti.

Oman 10 kk imetysurallani ei ole tullut mieleenkään että maito olisi vähentymässä. Aina se alkaa herua kun on 1/2h edellisestä imetyksestä. Jäin miettimään miksi itse olet uskossa että maitosi ei riitä...

Tsemppiä, kaikki valinnat ovat oikeita!

junglehouse mom kirjoitti...

Heippa! Kehoittaisin soittamaan imetystukipuhelimeen http://imetys.fi/imetystukipuhelin/ tai käymään ryhmässä http://www.imetystukilista.net/ryhmat/ keskustelemassa aiheesta :).

Vanhemmissa postauksissa muistaakseni valitit kovasta flunssasta, välillä ihan nämä taudit _väliaikaisesti vähentävät maidontuotantoa, syy siihen vähenemiseen aina on, ei se itsestään vähene tai "lopu" mihinkään päivään mennessä, yleensä syy korjattavissa. Ja monesti maidontulokin tasaantuu vauvan tarpeisiin niin, että tuntuu, että se vähenisi, mutta tärkeimpiä mittareita (pissavaipat, kasvu, jne) tarkastellessa huomataan, että maitoa tulee riittävästi.

Jokaisen imetys on täysin henkilökohtainen juttu, ehdottomasti, mutta minua lämmittäisi hirveästi, imetysasenteiden ja -tilastoiden ollessa huonoja meillä Suomessa, että tälläisen todella suositun (ja luotetun) blogin pitäjä tutustuisi siihenkin asiaan kunnolla ja ehkä sitä kautta innostaisi myös muita sillä saralla, vaikka henkilökohtainen asia onkin :).

Kiitos muuten tosi mielenkiintoisesta blogista!

deem kirjoitti...

Ei oo kokemusta äitiydestä, mutta kuullut oon, että fenkoli lisäisi maidontuotantoa. (vaan mielestäni pahayrtti/mauste).

Suositut tekstit