11.11.2010

Vastauksia lihakysymyksiinne

Arvasin, että eilinen blogaukseni kirvoittaa osan teistä kritiikkiin. En ole kasvissyöjä, mutta suosin lihaa, joka on mahdollisimman eettisesti tuotettua. Tässä vastauksia kysymykssin ja kommentteihinne:

1) "Vauvaeläimen syöminen eettistä?! Itse tosin pidän epäeettisenä myös sitä kananmunan syömistä". Aivan. Ajattelemme eri tavoin. Minä ajattelen näin: jos eläin on elänyt hyvissä oloissa ja se on teurastettu mahdollisimman fiksusti (ei pitkiä kuljetusmatkoja ja nopea terurastustilanne jne.) on minusta sama, minkä ikäinen eläin on. Kuulostaa ehkä raadolliselta, mutta niin ajattelen.

2) "Muistaakseni kun joskus kerroit että syöt lihaa vain harvoin, mutta nyt sitä tarvitsisikin syödä enemmän kun ryhdyt muuttamaan elintapoja terveellisemmiksi ja alat urheilla. Aivan järjetöntä!" On totta, että aikaisemmin söin lihaa vain noin kerran kuussa. Imettäessä olen kuitenkin huomanut, että proteiinin tarpeeni on ihan järjetön, enkä toistaiseksi ole tullut toimeen ainoastaan kasvikunnan antimilla, mutta käytän kyllä soijatuotteita monesti viikossa, ja haluankin huomauttaa, että eilinen postaukseni sisälsi vasta osan personal trainerini ruokaohjeista! Olen aivan vakuuttunut ja tiedän, että urheilija pärjää kasvisravinnolla! Tällä hetkellä vaan satun olemaan imettävä urheilija, ja koen, että tarvitsen lihaa. Pidän myös lihan mausta, eikä eettisen lihan syöminen toisinaan ole musta väärin. Päivittäinen lihan syöminen ei ole ekologista.

3) "Onko Helsingissa tosiaan niin surkeat kaupat, ettei sieltä saa luomulihaa?" Kyllä täältä Malmilta luomulihaa saa, mutta vaihtoehtoina on sian- ja naudanliha, joiden maku ei mua miellytä. Keskustassa on halleissa paremmat valikoimat.

4) "Jos lihaa ei saa ihan kovin läheltä, niin kantsii käydä vaikka pari kertaa kuussa jossain isommassa kaupassa ja ostaa sieltä luomulihaa pakkaseen. Tai liittyä luomupiiriin." Piiriin ollaan liittymässä, tai siis aletaan tilata raaka-aineita suoraan tilalta. Tästä pian enemmän!

5) "Miksei muuten luomupiireistä ole ollut vielä mitään puhetta (muistaakseni) kempparissa? Loistavia organisaatioita". Postaus tästä aiheesta on yksinkertaisesti jäänyt tekemättä, vaikka usein olen aikonut. Tulossa siis.

6) ...eikä se suhteellinen eettisyys karitsan jauhelihassa (ulkoilevat ja syövät ruohoa) tietty myöskään takaa sitä, etteikö elukoille olisi voitu syöttää antibiootteja tms". Ei niin, mutta on hyvä tiedostaa, että myös luomussa saa käyttää antibiootteja. Tosin luomueläimet on tavanomaisia tehoelukoita puolet pidempään telakalla antibioottien käytön jälkeen.

7) Epilepsylle: en pidä kommenttiani siitä, että ei tee mieli paljain käsin hikoilla muovipainojen kanssa kovinkaan hysteerisenä tuoreen bisfenoliuutisen jälkeen.

... ja se, että kikherneen toinen nimi on garbanzopapu oli mulle uutta. Kiitti Iines :)

Ymmärrän täysin, että kritisoitte mua lihan syömisestä. Haluan kuitenkin painottaa, että suosin kotimaista ja niin eettistä lihaa kuin mahdollista, ja olemme liittymässä systeemiin, jossa raaka-aineet saa suoraan tilalta himaan. Toiveissa on myös, että saisin kehitettyä taloyhtiömme kanssa jonkinlaisen lihanhankintasysteemin, jossa ostetaan tyyliin kokonainen poro ja sitten jokainen saa siitä osansa jne. Katsotaan miten projekti etenee.

27 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Niinhän se on, että kommentilla "näin minä ajattelen" voi selitellä vaikka mitä ja minkä asian ja minkä valinnan tahansa :)

annepa kirjoitti...

Ostakaa se poro sit suoraan aidalta eikä esim Lapin Lihasta. Ja käyttäkää kaikki osat mitä irtoaa, poskia tuskin saa paketissa mukaan mut niistä tulis hyvä soppa. Ja kielestä, nam. Luista voi keittää ihan mahtipohjan sooseihin ja sosekeittoihin.

Minä ajattelen että vegaanit on vähän pöhköjä mut en kerro sitä niille. Sen sijaan reagoin aika karvaasti jos mulle aletaan räkyttään samaan tyyliin kuin sulle edellisessä postauksessa.
Useat vegaanit tuntuvat olevan aika... suvaitsemattomia. Tympiää.

seeds kirjoitti...

Olisiko Helsingissä siis niin onnellinen tilanne, että sieltä saisi luomukanaa jostain? Mietin vain mitä muuta jää jäljelle, jos et pidä siasta etkä naudasta (siasta en itsekään maun puolsta pidä :P). Kana olisi mahtava proteiinin lähde, jota itsekin mielelläni söisin, jos vaan voisi olla varma siitä että saisi edes osapuilleen puhdasta ja eettistä...

Sannu kirjoitti...

Ei Helsinkiä, mutta Porvoosta kuulemma saa luomukanaa, kertoi juuri siellä asuva ystäväni, vaikkakaan itse en eläimiä suostu syömään. Mutta mikäli kiinnostaa, tietoa enemmän ko. kaupan sivuilta:
http://www.antonanton.fi/

Sannu kirjoitti...

No kappas, Anton&Antonillahan on toimipiste myös Helsingissä...

reinikka_hki kirjoitti...

http://www.labbynkauppa.net/epages/LP.sf/fi_FI/?_object_Path=/Shops/03102005-1029/Categories/TermsAndConditions

Labby toimittaa kyllä Helsinkiinkin :) Ja sieltä saa luomu herefordia (muutenkin toi netti-saitti on uskomattoman helppo!), hinta vaan saattaa paljon lihaa syövää kirpaista (13-17e/kg, tarjous jauhelliha lähikaupasta n.5e/kg :( ) ja sitä toimitetaankin vain isoissa satseissa joten vaatisi useamman lihan syöjän yhteistilausta.
Itse ootan että saisi lähiruoka-piirin alkuun ja pyörimään uudella asuinalueella, saa nähdä löytyykö innostuneisuutta.

Sen verran nostan sulle Noora hattua että viitsit tunnustaa syöväsi lihaa. Itsensä tuntee pakostakin välillä ihan Juudakseksi kaikkien kasvis-syöjien ja vegaanien keskellä, ei ole sekasyöjällä helppoa :/

Susu kirjoitti...

Harmittaa tuo moralisointi, mitä olet saanut osaksesi. Mielestäni juuri tuollainen asenne on syypää siihen, miksi kasvisyöjät saavat osakseen vihaa.

Mielestäni pitäisi korostaa juuri sitä, että lihasta ei ole pakko luopua, vaan pääasia on, että syö lihaan harvemmin ja harkitummin. Mietikkää millainen vaikutus sillä olisi, jos kaikissa suomen perheissä syötäisiin lihaa vain kerran viikossa!

Mustavalkoinen moralisointi ei ainakaan paranna ihmisten asenteita kasvisruokaa ja kasvissyöjiä kohtaan.

Olen itse kasvisyöjä ja usein valintani aiheuttaa ihmisissä vihaa. En ihmettele yhtään miksi.

Ee kirjoitti...

Myös Eat&Joy -maatilatorilta saa pakastealtaasta kananpoikaa, joka on muistaakseni luomua tai ainakin ei-tehokasvatettua?

Bunny kirjoitti...

Käpylän asemalla on ruokakauppa nimeltä Mustapekka, hyvät valikoimat luomulihaa ja muutakin luomua.

Minna kirjoitti...

Mun mielestä annepa on vähän pöhkö, mutta älkää kertoko sille. Mutta näin vaan ajattelen.

tinkerbell kirjoitti...

Mun mielestä sua on turha alkaa kritisoimaan lihansyönnistä. Ihminen kuitenkin pääasiassa on lihansyöjä ja musta on vaan hyvä juttu, että pidät huolen proteiinin saannistas!
(mm. omat hiukset mulla kärsineet proteiinin, seleenin ja sinkin puutteesta - joita kaikkia saisi lihasta, en vain ole oikein innostunut lihansyöjä..)

tinkerbell kirjoitti...

Piti siis sanoa sekasyöjä eikä lihansyöjä! äh

Sirpa kirjoitti...

Se jäi vielä epäselväksi tuosta karitsanlihasta, että onko se ostamasi karitsanliha jotenkin "erikoista" (luomua, suoraan tilalta ostettua jne) vai voidaanko olettaa että kaikki Suomessa myytävä suomalainen karitsanliha on eettisesti hyväksyttävää, ts. eläimillä mahdollisuus luonnonmukaiseen elinympäristöön, luonnonmukainen ruokinta, lyhyet kuljetusmatkat (niin eläimellä teurastamoon kuin teurastamolta kauppaan) ja fiksu teurastus? Kun just oli noista teurastamoista juttua julkisuudessa, että jostain itä-Suomesta ollaan ajamassa alas jotain isoa teurastamoa, joka tarkoittaa sitä, että itä-Suomen teuraseläinten kuljetusmatkat pitenevät satoja kilometrejä. Niin onko lammasteurastamoita jotekin tiheämmässä vai onko se ostamasi liha kotoisin jostain tilateurastamolta?

Marika kirjoitti...

Suomessa tuskin kukaan syö ettisesti ja ekologisesti niin kauan kuin tänne pitää rahdata tonneittain ruokaa ulkomailta. Soijan suurkuluttaminen tuskin on sen ekologisempaa kuin lihansyönti.

Hyökkäävällä asenteella kasvissyöjät ovat aiheuttaneet ihan itse itseensä kohdistuvan vihan. Olin vuosia lakto-ovo ja voi taivas sitä vegaanien narinaa mun ruokavaliota kohtaan. Minä en näe soijamaidon litkimistä järkevänä, kun läheltä saa oikeaakin maitoa tai kauramaitoa.

marja kirjoitti...

Vihaan kyllä itsekin vegaanihyökkäyksiä, mutta pakko puuttua, kun noita perättömiä kotimaisuusväittämiä heitellään fiksujenkin ihmisten suunnalta.

Millä Marika kuvittelee maitonsa tuottavan eläimen kasvavan? Tai lihan?
Soijamaidon litkiminen on kaukana soijan suurkulutuksesta, jos verrataan maidon/lihan kulutukseen.

ELLA kirjoitti...

Me ollaa tilattu täältä luomuua suoraan kotiovelle

http://www.labbynkauppa.net/

Ei tosin lihaa, kun sitä pitäisi tilata niin valtaisa määrä. Liha on toistaiseksi ostettu hallista. ja hirvenlihaa saatu mökkinaapurilta.

Anna kirjoitti...

Luomukanaa/broileria saa välillä myös Hakiksen hallin Reinin lihasta. Sieltä saa myös Bressen-kanaa mikä ei ole luomusertifioitu mutta ehkä parhaiten elämänsä elävä kana (tsek. wikipedia).

marikki kirjoitti...

Deliporosta saa myös hyvin poroa, he ostavat lihansa ymmärtääkseni suoraan poromiehiltä paliskunnista eli ne eivät ole Lapin Lihan kaltainen suuri toimija.

seeds kirjoitti...

Itse en siis edellisen postauksen kommenteissa suinkaan tarkoittanut moralisoida lihan syömisestä sinällään, teenhän sitä itsekin. Pahoittelen siis, jos kommenteistani tälläinen kuva olisi tullut.

Marika kirjoitti...

marja: En ole täysin perillä siitä, mitä rehua nykyisin lehmille syötetään. Käsittääkseni kuitenkin vain possut kasvatetaan soijalla. Ei ole hyvä sekään. Sanon edelleen, että eettistä ja ekologista tapaa syödä täällä ei ole. Ekologiset tuotantotavat ja luomu eivät ruoki koko maapallon väestöä. Tästäkin syystä ykkösjuttu kestävässä kehityksessä olisi ihmispopulaation pieneneminen.

Helmi kirjoitti...

Muovia on myös näppäimistössä..
wc:n istuimessa...
hammasharjassa...

muovia on kaikkia, sitä voi välttää mutta mielestäni liika on aina liikaa.

paivi kirjoitti...

Luomulihasta kiinnostuneille.. Stockmannin uusi asiakaslehti korostaa ekologisuutta, luomua ja lähituotantoa monessa kohtaa. Puhtaaksi ja eettiseksi mainostetaan Viskilän tilan Kukonharjan kukonpojat, joita myydään lihaosastolla pakasteena. Kukonpoikien kerrotaan tepastelevan vapaasti Satakunnan Vampulassa sijaitsevalla tilalla ja käyttävän ravinnokseen lähipeltojen puhdasta viljaa.

Kristiina kirjoitti...

Pakko sanoa että itse aina olen ihmetellyt tälläistä mielestäni erikoista asiaa, että kun eteen tulee tilanne jossa "joudun" uudelle ihmiselle kertomaan olevani vegaani lihaasyövät lähes poikkeuksetta asettuvat "puolustuskannalle" ja selittävät että he syövät vaan niin ja niin harvoin lihaa jne, vaikken heiltä mitään kysele. Tämä on tosi outoa, enkä ole keksinyt asiaan muuta selitystä kuin heidän ehkäpä alitajuisesti huonon omatuntonsa asiasta.
En hyväksy kenekään ryöpytystä ruokavalion suhteen, mutta voin kyllä sanoa että saan sitä itse vegaanina aika paljon kokea vaikken ole päätäni lihansyöjille enkä muillekaan itse aukonut. On ikävää että jotkut niin tekevät "miltä puolelta hyvänsä", eikä se ole oikeutettua. Kuitenkin on myös naurettavaa leimata kaikki vaikkapa sitten kasvissyöjät ja pahimmillaan itse ideologia huonoksi joidenkin liian innokkaiden takia.

Elisa kirjoitti...

Mun mielestä on tosi surullista että joudut näin puolustelemaan mielipiteitäsi kaikkia näitä hysteerikkoja vastaan... Mä ymmärrän mielipiteesi esim. tuosta lihan syönnistä ihan täysin, ja hyväksyn myös muut mielipiteesi vaikken samaa mieltä olisikaan. Varsinkaan tuomitsemalla ei saa mitään aikaan, kunpa tämänkin blogin lukijat sen ymmärtäisivät...

lallatilaa kirjoitti...

mun mielestäni on hienoa lukea mielipiteitäsi täältä. Olen seurannut blogiasi varmaan ainakin vuoden ja joitakin juttuja olen pyrkinyt itsekkin parantelemaan..esim vähentämään lisäaineiden käyttöä, eli vähän tarkastamaan kaupassa mitä ainesosaluettelo sisältää. Mikään fanaatikko en todellakaan ole, vaan menen askeleen kerrallaan ihan pienillä jutuilla. Mua kiinnostaisi hirveästi lukea valinnoistasi just lapsiperheen valintojen suhteen ja niitä on ilokseni täällä aina välillä ollutkin. Mutta enenmmän vielä juttuja kestovaippailusta tai tulevaisuudessa vauvan ruoista ym. Kiva ja monipuolinen blogi kuitenkin, ja ehdottomasti jatkan edelleen seuraamista :)

annepa kirjoitti...

Minna, minussa ja vegaaneissa on se ero että minä tiedän olevani hiukan pöhkö ;)

Pekka kirjoitti...

"Tämä on tosi outoa, enkä ole keksinyt asiaan muuta selitystä kuin heidän ehkäpä alitajuisesti huonon omatuntonsa asiasta."

Vaikka sanot, ettet moralisoi niin tuomion sait heitettyä kuitenkin. Vai "alitajuinen huono omatunto"? Kaikkea kanssa.

Se puolustuskannalle asettuminen on seurausta siitä vihapuheesta mitä esim. eläinoikeusfoorumin sekopäät suoltavat päivästä toiseen.

Suositut tekstit