16.11.2010

Meikkikielto raskaana oleville — Suomessakin?

Tanskassa ympäristöministeriö suosittele, etteivät naiset käytä raskaus- ja imetysaikana kosmetiikkaa ja tästä olen maininnut blogissani aina kun vaan jaksan jankuttaa ja ihmetellä, miksi hitossa Suomessa ei reagoida asiaan mitenkään. Tanskassa neuvolat jakavat naisille infoa kosmetiikan välttämisen tärkeydestä raskaus- ja imetysaikana, mutta kun kyselin itse asiaa neuvolassa rampatessani, ei henkilökunnalla ole asiaan mitään sanottavaa.

Suomessa on onneksi yksi mies, joka jaksaa pitää asiasta meteliä. Nyt professori Jorma Toppari on ehdottanut Turun Sanomien haastattelussa odottaville äideille meikkikieltoa. Turun Sanomissa haastatellun Topparin mukaan kosmetiikan tarpeeton käyttö tulisi odotusaikana karsia kokonaan. Saas nähdä reagoidaanko tähän Suomessa mitenkään. Olisi kyllä sosiaali- ja terveysministeriöllä korkea aika ottaa asiaan kantaa.

"Erityisen haitallisia kemikaalit ovat sikiövaiheessa olevalle lapselle, mutta pitkän altistumisen epäillään olevan yhteydessä myös rintasyöpään ja eturauhassyöpään", Toppari sanoo Turkkarissa.

On myös aivan älytöntä, että viime viikolla saimme uutisen bisfenolista ja kassahenkilökunta silti yhä työskentelee käsineittä. Suurin osa kassoista on naisia (usein nuoria naisia) joille imeytynyt bisfenoli on erityisen vaarallinen asia. Onko yksikään kauppias reagoinut uutiseen mitenkään, onko henkilökuntaa valistettu? Ei ainakaan täällä Helsingin suunnalla siltä näytä. Tekisi mieli avautua aina kaupassa käydessä kassaneideille asiasta, mutta hullunahan mua varmaan pidettäisiin, jos alkaisin avautua jostain kuiteista imeytyvästä myrkystä, hullultahan se kuulostaakin — mutta on aivan totisinta totta!

Kaikista harmillisinta on se, että nämä ympäristömme kemikaalit vaikuttavat tulevien lasten terveyteen jo sikiöaikana, eli äidin elämäntavalla ja altistuksella todella on väliä. Mutta kuinka äiti osaa olla varovainen, jos häntä ei valisteta asiasta? Ymmärrän täysin, että viranomaisia kuuliasiesti tottelemaan tottuneet suomalaiset odottavat suosituksia korkealta taholta, eivätkä välttämättä reagoi jonkun bloggaajan huuteluihin aiheesta. Voi kuinka toivon, että kemikaalicocktaililmiöön alettaisiin reagoida viranomaistasolla. Huoh, turhauttavaa odottelua. Valinta onkin siihen asti omasi.

27 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

"In a previous blog, I suggested that maybe cashiers might want to wear gloves. Don't bother, Grob now advises. Gloves can be poor barriers to small molecules, he points out. "Gloves would probably pick up the BPA from thermal paper and then let it migrate through." Indeed, rubber gloves might even make the situation worse, he posits, because once BPA starts moving through them, "the hand will be in permanent contact with BPA from the glove."

jopa kirjoitti...

Kemikaalien takia on hyvä ostaa vaatteet ja lelut tms. käytettyinä, niistä on haihtunut ja kulunut osa myrkyistä pois.

Joskus vaan kirpparivaatteen lisänä saa kaamean pesuaineen löyhkän, mutta se onneksi vähenee peasukertojen myötä.

Terkuin Johanna Järvenpäästä

stiina kirjoitti...

Ainakin äitini työpaikalla (nimeltämainitsematon kasvava kauppaketju) on kerrottu kuittien bisfenolipitoisuuksista. Heitä kuulema ohjeistettiin käyttämään kertakäyttöhanskoja, jos "on tarvetta". Ja juurikin kertakäyttöhanskoja, koska niillä saa otteen kuitista - kankaisilla menee vaikeaksi räpeltämiseksi :)

Linnea kirjoitti...

Meillä töissä ei olla mitään bisenfolimyrkkykuiteista puhuttu :/ ... Mutta itse tahtoisin kyllä hankkia hanskat, mutta mistä sellaset saisi? Ja tarkoittettiinko tossa kertakäyttöhanskoilla, niitä kumihanskoja? eihän ne kädessä voi tehdä mitään...

Maiu kirjoitti...

Varmasti ensialkuun hanskojen käyttö on ainoa järkevä keino kuittien bisfenolilta suojautumiseen, mutta eikös kaikkein järkevintä olisi muuttaa kuittimateriaalit ihmiselle turvallisiksi? Jotenkin ihan nurinkurista alkaa jokapäiväisessä elämässä aina lisäsuojautumaan myrkyiltä, kun minusta myrkkyjen poistaminen jokapäiväisestä elämästä pitäisi olla ensisijaista. Jep, muutos on hidasta.

Olisipa muuten kiintoisaa saada tutkimuksia miten paljon länsimaalaisessa kemikaaleissa uitetussa ihmisessä on kaikenlaisia terveysongelmia verrattuna hyvin luonnonmukaisesti eläneeseen ihmisjoukkoon. Mahtaako sellaisia ihmisjoukkoa maapallolta vielä löytä, verrokiksi meille? Perussa ainakin löytyi täysin eristyksissä asunut ihmisheimo, mutta jokohan ilman mukana on kemikaalit heihinkin päässeet jo vaikuttamaan?

Onnia kirjoitti...

Käytitkö Noora itse raskausaikana meikkiä tai hajuvesiä? Aihe kiinnostaa...

Sannu kirjoitti...

Jotenkin tuntuu kaukaiselle, että neuvolat alkaisivat varoittaa meikkaamisesta, kun raskaana olleelle kaverilleni neuvolalääkäri sanoi, ettei tupakoinnin lopettaminen raskausajaksi ole mitenkään välttämätöntä. Ja mulle sanottiin, kun kerroin välttäväni lisäaineita ruoassa, ettei se niin tärkeää ole, muttei siitä haittaakaan ole. Huoh!

Jenniemi kirjoitti...

Täällä yksi kassa joka työskentelee ilman hanskoja. Ihan käsien ihon ja kynsien hyvinvoinnin vuoksi (tuppaavat kuivamaan aika pahasti) käyttäisin hanskoja, jos vain sopivat löytäisin. Mulla on pitkät ja sirot sormet, joten hanskat on joko aivan liian löysät tai sitten sormista liian lyhyet, meidän kaupalla vaihtoehtoja kyllä löytyy. Epäsopivilla hanskoilla työskentely käy tosi kömpelöksi, hitaaksi ja alkaa tulemaan rahastusvirheitä...

Josko joku samankaltaiset sormet omaava osaisi vinkata hyvistä hanskoista?

Saila kirjoitti...

Samaa mieltä Maiun kanssa. Ensin hanskat, mitä seuraavaksi? Hengityssuojaimet ja suojapuvut jakoon kaikille? Luulisi kaikkein yksinkertaisinta olevan vaihtaa käytössä oleva kuittipaperi. Vaihtoehtoja varmasti on, omiinkin käsiin on osunut monenlaista kuittia. Vai onkohan kyse siitä, että kyseinen paperi on juuri sitä halvinta?

Roheliina kirjoitti...

Pieni ihminen ihmettelee usein miksi maailmassamme on niin paljon turhia kemikaaleja. Minulle puhkesi opiskeluaikana viimeistely aine allergia, joka vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Minulle oli ainakin itsestään selvää että raskausaikana oli tarkempi. En meikannut, ei meikkaa kyllä arkena muutenkaan. En värjännyt hiuksiani. Välttelin lisäaineita ruuissa, vaikka kärsinkin raskausajan diabeteksestä ja minulle light tuotteita suositeltiin. Mielumin oikeaa sokeria, mutta kohtuudella. Allergia vaikeuttaa elämää, joudun jopa miettimään mitä rokotteet sisältävät...

Kassa kuitti sirkus huvittaa suuresti, miten voimme säästää luontoa, jos ostamme tuotteen jolla on takuu ja saamme takuu kuitin. Kuitti pitää kopioida uudelleen paperille, jotta se säilyisi, eli kaksin kertaionen työ. Miksi kuitti paperi piti muuttaa?

Miksi kemikaalien vaaroista ei puhuta tarpeeksi???

Kiitos mielen kiitoisesta blogista Noora

Roheliina

Pörröpää kirjoitti...

Nyt on tosiaan päässyt ONNEKSI julkisuuteen tuo raskaus+kemikaalit=ongelmia ilmiö. Välillä toivoo että olisi syntynyt 100vuotta aikaisemmin ja olisi voinut elää luonnonmukaisesti - ilman kaiken maailman elimistöön kasautuvia mömmöjä.

maikkarin yksi luetuimmista uutisista on muuten seuraava http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/kotimaa.shtml/2010/11/1225673/lumene-kemikaalialtistuminen-ei-tule-vain-kosmetiikasta

Marjaana kirjoitti...

Mielestäni tuo "vaahtoaminen" meikeistä on ihan asiaa, meikit ja yleensäkin shampoot, suihkusaippuat, kosteusvoiteet sisältää ihan hirmuisesti kaikkia huonoja kemikaaleja. Mutta miksei lehtijutuissa kehoteta vaihtamaan ne meikki- ja muut kosmetiikkatuotteet luonnonkosmetiikkaan. Couleur caramelleen ja sensemmoisiin, nehän on hurjan laadukkaita verrattuna johonkin Lumeneen yms. jota päivittäistavarakauppa myy. Osa raskaana olevista äideistä tahtoo meikata, jotta he näyttävät omasta mielestään kauniilta ja iho ei ole laikukas ( jos omaa sellaisen punertavanläikikkään ihon ). Itse en raskausaikoina meikannut enkä kokenut sitä tarpeelliseksi. Tosin minä olin vain koko ajan kotona kotiäitinä, en työelämässä.

Miks tää elämä menee tämmöseksi, koka paikkaan syydetään myrkkyjä :(

Kangashanskoista löytyy hyviä ja istuvia hanskoja puutarha ja maatalousliikkeistä. Rautakaupoistakin voi löytyä. Niissä on kämmenpuolella sellaisia tosi pieniä nystyjä/näppylöitä. Pysyy kuitit ja rahat hyvin kädessä. Kertakäyttöiset hanskat eivät ole iholle hyviä, ne eivät hengitä ja voivat aiheuttaa ihottumaa sormien väliin. Alla kuuluisi pitää ohuita puuvillahanskoja ja niitäkin vaihtaa 2-3 kertaa päivässä kun ne tuppaavat kertakäyttöhanskan alla kostumaan.

Kaisa kirjoitti...

Toistaisin vielä uudelleen, että niistä hanskoista ei juuri ole hyötyä. Voi olla jopa haittaa.

Ratkaisu olisi siis vaihtaa se kuittipaperi toiseen.

Mari kirjoitti...

Kyllä itselläni tuo tutkimus sai miettimään omaa kosmetiikan käyttöä.
Iltalehden tämän päivän jutussa sanottiin luonnonkosmetiikan kohdalla vain se että osassa niissäki on haitallisia kemikaaleja. Siis onko kaikki kosmetiikka pahasta (siis ns. puhdas luonnonkosmetiikkakin esim ne merkit joita tässäkin blogissa on hehkutettu) vai ns. kaikki muu kosmetiikka kuin puhdas luonnonkosmetiikka?

Itse olen vaihtelevasti käyttänyt luonnonkosmetiikka ja muuta kosmetiikkaa. Täytyy sanoa et tämän uutisoinnin jälkeen tilasin jälleen luonnonkosmetiikkaa (INCI-listoja syynäten) kun moni tuote olikin sopivasti loppumassa. Yritin tuosta luonnonkosmetiikka paljoiden löytää sitä puhtainta, eniten luonnon aineita sisältävää kosmetiikkaa (niinkuin sheavoita, oliivisaippuaa jne). Mietin että onko tämäkin turhaa? Osan kosmetiikasta uusin vaikka ei ollut edes lopussa. ajattelin et käytän ne sitten loppuun myöhemmin kun raskaus on ohi (ettei mene haaskaukseksi)

Hiuksiani en värjää ollenkaan ja kaivoin juuri varastosta volumemasterini esille jotta saisin hiuksiin tyvikohotusta ilman/huomattavasti pienemmällä hiuslakka määrällä. Mineraaimeikkejä ole käyttänyt jo kauan mutta peitevoide on markettikamaa (ajattelin käydä kyllä ostamassa couleur caramelin peittarin). Valitettavasti iho on sen verran rasvainen ja näppyisä/ näppyarpinen että ulkonapyöriminen ilman mikäänlaista meikkiä seuraavat puoli vuotta tuntuu aika keljulta ajatukselta. Olen kaiken lisäksi sellaisella alalla töissä, jossa on suotavaa näyttää edustavalta.

Mut onko puhdas luonnonkosmetiikka sitten "pelastus" tässä vaiheessa?
Raskaudessa toinen kolmannes lähtee juuri käyntiin eli sikiövaihe.

juille kirjoitti...

Kuittien muuttaminen takaisin paperisiksi tuntuisi ainoalta järkevältä ratkaisulta, mutta ne eivät varmaankaan taida nykyaikaisissa kassakoneissa pelittää? Eli aika epätodennäköiseltä tuntuu että sellaista tapahtuisi. Huokaus.

Itse karsin jonkin verran kosmetiikan käyttöä raskausaikana, etenkin ensimmäisellä kolmanneksella kun sikiön kehitys on herkimmillään. Mutta nyt jos saisin toisen lapsen, olisin huomattavasti tarkempi. Välillä tulee myös mietittyä, kun raskausaikana olen työni puolesta käsitellyt paljon lääkeaineita sytostaateista alkaen. Asianmukaiset suojat on tietysti aina olleet käytössä ja ainakaan virallisen totuuden mukaan lapselle ei olisi haittaa pitänyt olla. Silti joskus mietityttää.

Viivi kirjoitti...

Kai tästä aiheesta ja muutenkin nykyaikaisesta neuvolainformaatiosta pitää nostaa meteli, vaaditaan parempaa tietoa ettei lasten terveys vaarannu.

Kaikki kemikaalit siis kai yhtä paha sikiöille, siis myös esim. siivoaminen tykeillä puhdistusaineilla ilman hanskoja jne. Saati passiivinen tupakointi, entä lisäaineet, pakokaasut..

vimma kirjoitti...

Kai ne kassat työskentelee käsineittä kun niitä jo tilattuja käsineitä ei ole ehditty toimittaa kauppoihin. Näin ainakin Citymarketissa.

Jenni kirjoitti...

Huvitti tän aamun Hesaria lukiessa, kun haastatellut sanoivat vaan, että "En usko". Että siis kun vihdoin täällä uutisoidaan laajasti aiheesta, jota on kyllä tutkittu pitkään ja josta muualla on puhuttukin, niin silti perustyyppi Suomesta ei suostu edes ajattelemaan asiaa. Just ton takia näistä asioista pitäs alkaa pitää todella suurta melua, että ihmiset tajuaisi, että ei se nyt ole omasta uskomisesta pelkästään kiinni.

Onneksi oma äitini ei ole koskaan kovasti meikannut, ja ilmeisesti äitiä seuraten olen itsekin tottunut siihen, että ei sitä aina tarvitse (mielestäni meikkaus on aika suurelta osin tottumuskysymys). Eihän tästä nyt oikein ota selvää, että kuinka suuret riskit missäkin meikissä on, mutta kyllä mun mielestä jo nää nykyiset tiedot on ihan tarpeeksi suuri syy ainakin vähän miettiä, mitä naamaansa tunkee. Siis että jos se nyt jollain tavalla voi omaa tulevaa lasta suojata, niin varmaan aika monelle naiselle kohtalaisen pieni ongelma vähentää meikkausta, olla värjäämättä hiuksia jne sen raskauden ajan.

Johki kirjoitti...

Mietin itsekin, että miksi tätä nykyistä kuittipaperia käytetään niin paljon. Onko kyse rahasta, sillä täysin älytöntähän on se, että todellakin tärkeistä kuiteista pitää ottaa kopiot! Ja kun taloushallinnossakin työskentelen, niin nuo kuitit eivät todellakaan säily usein edes muutamaa kuukautta, puhumattakaan jostain kirjanpidon säilyttämisvelvollisuudesta useiden vuosien ajan! Eikä missään firmassa todellakaan kopioida kaikkia tuollaisia kuitteja (paitsi minä tunnollisena).

Kyllä jossain kaupoissa on kuittipaperi tavallista paperia, joten miksi jotkut sitten onnistuvat käyttämään sitä?

Meillä myynnissä kuittien käyttö suht vähäistä mutta oli sen verran viisas pomo, että alkoi heti puhumaan kuittien vaihdosta tavalliseen paperiin.

May Kay kirjoitti...

Ihmiset eivät halua kuulla epämiellyttäviä uutisia, etenkin jos niihin pitäisi itse reagoida jollain tavalla. Lumene kiiruhti ekana torjumaan professorin väitteet.Mitä se kertookaan merkin "puhtaasta Suomen luonnosta"-markkinoinnnista? Ettei se itsekään usko asiaan, kunpahan ratsastaa trendillä!

Sokoksen kosmetiikka-asiantuntija sanoo haastattelussa "jos tuotteessa ei ole parabeeneja säilöntäaineena, on siinä jotain muuta." Niinpä. Siinä voi olla alkoholia, joka oikeassa yhdisteessä on turvallinen EIKÄ KUIVATA (huutoa, koska normaali kosmetiikka pelottelee ihan turhaan alkoholilla), tai eimitään muuta kuin oikeat pakkausmenetelmät...

Katja kirjoitti...

Uutisissa viitataan Tanskan suosituksiin, mutta viittaukset ovat olleet ylimalkaisia. Jotta päästään vertailemaan tässä Tanskan ympäristöministeriön suositukset raskaana oleville naisille. Mielestäni ihan hyviä ohjeita. Ei kosmetiikkaa ole kokonaan sielläkään kielletty, mutta "tietynlaista kosmetiikkaa kehoitetaan välttämään".

Tanskaksi yms.
http://www.babykemi.dk/

Englanniksi
http://www.babykemi.dk/images/pdf_9%20_gode_vaner_uk.pdf

Poimin näistä sen, että suosin mieluiten hajustamatonta kosmetiikkaa ilman parabeeneja, ftalaatteja, silikoneja.. En värjää hiuksia. Meikkaamista en tule lopettamaan, mutta mietin tarkasti mitä naamaani pistän.

Katja kirjoitti...

Pidemmät versiot aiheesta

http://www.mst.dk/English/Chemicals/Consumer_Products/Good_Chemistry_to_pregnant_and_nursing_mothers.htm

Mari kirjoitti...

ELi itse siirryyn käyttämään raskauden/imetyksen ajaksi luonnonkosmetiikkaa sekä kasvojen ja vartalon hoidossa että meikkauksessa. (sieltäkin pyrin niihin hajustamattomiin versioihin jos mahdollista). Lisäksi pyrin käyttämään mahdollisimman vähän tuotteita eli mielellään monikäyttötuotteita.

Hiuksia en värjää (niitä nyt en värjää muutekaan enää) ja pyrin tekemään muotoilun esim erilaisilla hiusraudoilla kemikaalien sijaan (eli pieni suihkaus hiuslakkaa riittäisi, hengitystä pidätellen).

Hajuvettä tarvittaessa suihkautan vain vaatteisiin (kun ne eivät ole päälläni), en iholle.

Ja ruuan suhteen pyrin lisäämään luomua.

Mimi kirjoitti...

Jep. Kosmetiikka on niin kauhean vaarallista ja tappavaa, pysytään kaukana siitä.

Ei mutta ihan tosi, minusta menee vähän liioittelun puolelle, jos MEIKKAAMINEN pitäisi raskauden vuoksi lopettaa. Meikkiä käytetään häviävän pieniä määriä, ja vauva asustaa kohdussa vain yhdeksän kuukautta. Suurempaa huomiota kiinnittäisin koko vartalolle päivittäin käytettäviin tuotteisiin ja etenkin hiusväriin, jonka käyttö raskauden aikana ei varmaankaan kovin järkevää ole. Entäpä saasteiden hengittäminen joka päivä, jos asuu kaupungissa? Siivouksen kemikaalit, pesuaineet... ja se tärkein, eli RUOKA ja ruoan kemikaalit? Minusta on aika kummallista, miten nimenomaan meikeistä nyt vaahdotaan. Vähän suhteellisuudentajua ihmiset.

Katri kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä kanssasi Mimi. Itsekin pyrin elämään ekoillen, enkä halua myrkyttää elimistöäni, mutta kohtuus kaikessa. Varmasti meidänkin äitimme ovat meikanneet ja ihan kunnon kansalaisia meistäkin tuli :) No joo, maalaisjärki on kai sallittua tässäkin.

Itse en ollut ehtinyt edes kuulla tästä bisfenoli-uutisesta, kun meillä jo töissä ilmoitettiin, ettei sitä meidän tavaratalon kuittipaperissa ole. Itse käytän puuvillahanskoja töissä koko ajan, vaikken kassalla työskentelekään. Jonkun asteinen bakteerikammo siihen varmaankin ajoi enkä ilmankaan enää osaa olla.

Maman kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Maman kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Suositut tekstit