23.11.2010

Kookosmaitohuijuutus

"No huh huh, mä luulin että kaikki kookosmaito on vaan... kookosmaitoa". Totesi mieheni epäuskoisena, kun kerroin hänelle havainnostani, jonka tein tutkiessani kookosmaitotölkin tuoteselostetta. Jopa näin yksinkertaiseen tuotteeseen tungetaan aivan turhia lisäaineita. Tai no, eivät ne ihan turhia ole sikäli, että kun vetisestä litkusta täytyy jollain ilveellä saada sakeampaa (eli kookosmaitomaista), pitää litkuun lisätä sakeuttamisaineita saostamaan se litku.

On siis kookosmaitoa ja "kookosmaitoa". "Kookosmaidon" tuoteseloste näyttää esimerkiksi tältä:

Itse kookosta tässä tuotteessa on vain reilu puolet, 60%. Loppu on vettä ja lisäaineita. Tiedoksenne, että marketin verrokkituotteessa kookosta oli 80% ja toinen (sekä ainoa) tuoteselosteessa mainittu raaka-aine oli vesi. Ei siihen kookosmaitoon muuta pitäisi tarvitakaan! Okei, tietty tuore 100% kookosmaito on parasta, mutta näillä leveyksillä se nyt ei ole vaihtoehto.

Mitä lisäaineita tässä keittiöömme eksyneessä "kookosmaidossa" sitten on? Renuka Coconut milk sisältää seuraavia lisäaineita:
  • E466 natriumkarboksimetyyliselluloosa (sakeuttamis- ja stabilointiaine)
  • E412 guarkumi (sakeuttamis- ja stabilointiaine)
  • E330 sitruunahappo (happamuudensäätöaine)
  • E407 karrageeni (sakeuttamis- ja hyytelöimisaine)
Kolme ensimmäistä ovat harmittomia, mutta karrageenia jotkut välttelevät, sillä pilkotun karrageenin on eläinkokeissa havaittu aiheuttavan syöpää. Karrageeni valmistetaan levästä ja se on sallittu jopa luomutuotteissa. Ei kuulosta mitenkään erityisen vaaralliselta, mutta sen funktio silti sama kuin natriumglutamaatilla: karrageeni sakeuttaa litkua (muun muassa). Mä en ymmärrä, miksi luomutuotteissa saa käyttää lisäaineita, joilla tuotteen rakennetta voidaan muuttaa. Eikö luomun pitäisi olla juuri sitä, miltä se näyttääkin? Miksi luomussa pitäisi päästä ronkkimaan tuotteen rakennetta lisäaineilla? En käsitä.

No, tämä tuote ei ole luomua. Mukakookosmaito sisältää karrageenin lisäksi kahta muuta sakeuttavaa ainetta, joilla "kookosmaidon" sisältämä 40% vettä saadaan sakeutettua. Jos tuotteessa olisi enemmän sitä, mitä purkki mainostaa, ei näitä lisäaineita tarvittaisi.

Toisia tällainen tuote ei hetkautakaan, koska mainitut lisäaineet ovat melko harmittomia. Mua ärsyttää se, että tuotteessa on kookosta vain reilu puolet, vaikka pakkaus vihjaa muuta. Tän nimi pitäisi olla kookos-vesi-lisäaine -cocktail.

Mainittakoon vielä, että tuotepakkaus mainostaa erikseen, ettei se sisällä säilöntä- tai väriaineta. Tällä tavalla kuluttaja harhautetaan ajattelemaan, että juuri tämä tuote on muihin kookosmaitotuotteisiin verrattuna jotenkin erityisen hyvä ja lisäaineeton, vaikka kaupan hyllyssä todennäköisesti on tarjolla toisia kookosmaitotteita, joissa ei ole lisäaineita ensinkään. Ne muut tuotteet eivät vaan mainitse asiaa erikseen! Grrrr.

11 kommenttia:

Tomomi kirjoitti...

Monessa kookosmaidossa on myös maissiallergisille sopimatonta ksantaanikumia eli e415, joka aiheuttaa vatsakipua.

Laura kirjoitti...

tämä on juuri tätä kuluttajan jokapäiväistä huijaamista.Enemmän minua raivostuttaa ihmiset jotka syö nämä huijaukset enempiä mukisematta. Siksi muutos ruokateollisuudessa on niin pirun hidasta :(

Arya kirjoitti...

Tarkkana näemmä saa olla. Tosin kookosmaitoa, joka on sataprosenttisesti kookosta, ei ole olemassa. Kookospähkinän sisällä oleva neste ei nimittäin liity mitenkään kookosmaitoon. Se tehdään nimenomaan kookoksen hedelmälihasta ja vedestä.

delfiini kirjoitti...

Eniten ihmetyttää, miksi superruokapiireissä ylistetäään Kara kookoskermaa, jossa on liuta lisäaineita (E415, E412, E407), kun taas kukaan ei puhu Santa Marian kookoskermasta, jonka ainekset ovat simppelisti kookospähkinän hedelmäliha (90%) ja vesi. Voitte arvata kumpaa itse ostan.

Minna kirjoitti...

Ja luomunakin löytyy: http://www.santamaria.fi/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=1&p=p3c3&c=3&s=3&id=5842&co=3 tosin yhdellä lisäaineella (E412) stabilointiaine höystettynä.

apuu kirjoitti...

Hain keittiön kaapista kaksi kookosmaitopurkkia katsottavaksi: toinen on Helsingin Vii Voanista ostettu Aroy-D -niminen kookosmaito. Sen tuoteselosteessa lukee Ainekset: Kookosmaito, englanniksi on mainittu myös 100%. toinen on Blue Dregon -tuotemerkin kookosmaito ja siinä on kookosta 63%, vesi ja lisäaineina stabilointiaine E466 ja emulgointiaine E471. jälkimmäisessä on myös pitkä ja houkuttelevan kuuloinen selostus siitä, miten juuri tämä kookosmaito on valmistttu tuoreista kookospähkinöistä.

Petos lautasella ja Aitoa ruokaa -kirjat ovat avanneet silmiäni entistä enemmän ammolleen lukiessani tuoteselosteita( joista toiset ovat kyllä harmittavan pieniä näin ikänäköiselle ihmiselle)....

seireeni kirjoitti...

Koska "luomu" viittaa siihen maatalouden prosessiin, jolla raaka-aineet tuotetaan, eikä lopputuotteeseen saatika tuotteen terveellisyyteen.

Aitoa ruokaa on nykyään vaikea löytää.

Paulaz kirjoitti...

Voitas siirtyä merkitsemään elintarvikkeita kuin joitain säilykkeitä et ilmoitetaan kuinka paljon on oikeaa tavaraa siinä nestemäärässä.
Esim. suolakurkuissa paino on 175g ja siitä suolakurkkua 100g.

primula kirjoitti...

Meidän kaapissa olevasta "halppis" kookoksesta löytyi E412, E415 ja E407. Ajattelin, että ovat säilöntään, mutta kaikki ovatkin sakeuttamiseen. Miksi?Kysynpähän vaan.
Yleensä thai-ruoassa, jota tuosta siis teen, on tosi litkut kastikkeet... Tai ainakin tuntuu siltä, kun joku oikeasti homman osaava on ruoan valmistanut. Enkä näe, että noilla sakeuttamisaineilla olisi suurtakaan merkitystä. Mikä niiden homma oikeasti on teolisuudessa?
Helpottavatko ne pakkausta vai onko kyse vain tuotteen rakenteen muuttamisesta kuluttajien "haluamaksi"?

Miu kirjoitti...

Hihittelin täällä tuolle 100% kookosmaito-termille.
Tuolta löytyy video kookosmaidon valmistuksesta.
http://thaifoodcast.com/asian-ingredients/groceries/coconut-milk.html

Janne kirjoitti...

Useat ajattelevat sitruunahapon E330 olevan vaaratonta, mutta täytyy sen kohdalla sanoa, ettei kyse todellakaan ole luonnon sitruunahaposta, vaan synteettisestä vastaavasta.

Suositut tekstit