19.11.2010

Kemikaalicocktail in your face

Hanna Eriksson kiteyttää uusimmassa Vihreässä Langassa viimeaikaisia uutisia:

"Parasetamolia sisältävät särkylääkkeet voivat aiheuttaa epämuodostumia poikavauvojen sukupuolielimiin (Hs.fi 8.11). Kivessyöpien määrä on hälyttävästi lisääntynyt ja siittiöiden määrä vähentynyt. Yksi syy saattaa olla sikiöaikaisessa kemikaalialtistuksessa (TS 15.11). Saippuoiden antibakteeriset aineet ja jätevesien lääkejäämät tekevät kalat haluttomiksi pariutumaan (Hs.fi 16.11). Ostoskuittien muovimyrkky bisfenoli-A imeytyy ihon läpi (Hs.fi 16.11). Kemikaali saattaa vähentää sperman tuotantoa".

Lähde: Vihreä Lanka 19.11.2010.

Blogini lukijoille suurin osa edellä mainituista uutislainauksista on ihan tuttuja juttuja. Kun asioita näin niputtaa, ei tunnu ollenkaan hätävarjelun liioittelulta vähän miettiä mitä aineita iholleen ja suuhunsa laittaa, millä asioilla itsensä ympäröi ja mitä karsii. Sille palautteen antajalle, jonka mielestä touhuni on "vähän hysteeristä" tiedoksi vaan, että meikäläinen valitsee mielummin varmuuden vuoksi fiksusti, kuin katuu myöhemmin sitä, ettei ottanut tällaisia tiedonmurusia vakavissaan. Turhien kemikaalien karsiminen arjesta kun on ihan helppoa — ainakin niiden vähentäminen on!

... ja edellisiin liittyen pitäkäähän silmät auki lähiaikoina. Saatatte törmätä tuttuun naiseen vähän siellä sun täällä ;)

5 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

Suomessa käsittääkseni neuvotaan, että parasetamolia voisi syödä raskausaikana, muita särkylääkkeitä ei.

Täällä Ranskassa ihan virallisesti kehotetaan välttämään myös parasetamolia, juuri noiden genitaaliepämuodostumien takia. Lisäksi odottavan äidin päivittäinen parasetamolin käyttö lisäisi astma-altistusta. Mutta tuo tosiaan vain vakituisella käytöllä.

Riikka Puputti kirjoitti...

Hei!

Kiitos hienosta blogistasi.
Aloitin juuri omani, tervetuloa tutustumaan!

T. Riikka Puputti

http://riikkapuputti.blogspot.com/

Anne kirjoitti...

Suomessa tosiaan suositellaan vaan tuota parasetamolia raskausaikana. Esikoistani odottaessa olin todella kipeä, ja söin parin kuukauden ajan hyvin säännöllisesti lääkettä. Mistään sikiöön kohdistuvista haitoista ei puhuttu, vaan sanottiin sen olevan täysin turvallinen. Minulle kirjoitettiin myös tramal ja panacod- reseptit kipuihin. Myös näiden sanottiin olevan turvallisia!!!! Kokemuksia omaavat tietävät, millaisista kovista lääkkeistä on kyse!!!
Esikoisellani on astma, atopia ja allergioita. Missään vaiheessa häntä hoidettaessa ei olla otettu esille mahdollista raskauden aikaista altistumista lääkkeille.
Raskausaikana koin, että enemmänkin varoiteltiin ruoka-aineista, joita ei saisi syödä, kuten pastöroimaton juusto ja maksa. Mieletäni tämä on naurettavaa.

Mio kirjoitti...

>>> Sille palautteen antajalle, jonka mielestä touhuni on "vähän hysteeristä" tiedoksi vaan, että meikäläinen valitsee mielummin varmuuden vuoksi fiksusti, >>>

Nooralle on käynyt tässä asiassa vähän kuin pojalle Aisopoksen tarinoissa. Siinähän poika päätti kujeilla ja pelotteli kyläläisiä huutamalla "susi susi", kunnes susi tuli oikeasti, eikä kukaan poikaa uskonut.

Noora pelottelee milloin milläkin asialla. Välillä on margariineissa bensiiniteollisuuden liuottimia ja välillä deodorantit aiheuttavat syöpää ja ties mitä.

Toisaalta kun kovasti on hysteerinen joka suuntaan, niin välillä saattaa onnistaa, mutta se Aisopoksen tarina, se kannattaa pitää mielessä.

Tosin Nooran versio ei mene niin, että Noora huutaa sutta, vaan Noora kuiskaa joka suuntaan: "Suden mahdollisuuteen täytyy kiinnittää huomiota."

"Ainakin riskiryhmien", Noora jatkaa varovaisuusperiaatteella...

juille kirjoitti...

Itsekin mielelläni teen asiat varman päälle, varsinkaan kun se ei oikeasti ole kauhean vaikeaa! :) Vähän vaan kiinnittää huomiota siihen mitä syö/laittaa iholleen jne.

Parasetamolin käytöstä raskauden aikana on vuosikymmenien kokemus, ja se on turvallisin kipulääke. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että sitä kannattaisi syödä kuin leipää jokaiseen pieneen kolotukseen. Neuvolassa ei siis suinkaan varmaankaan "suositella syömään parasetamolia", vaan ottamaan sitä todelliseen tarpeeseen. Myös nuo aikaisemman kommentoijan mainitsemat Panacod ja Tramal kuuluvat lääkkeisiin, joilla on seurannassa todettu olevan vähiten haittavaikutuksia sikiölle. Sanomattakin selvää, että kaikenlaista lääkehoitoa tulisi välttää raskausaikana, mutta ikävä kyllä joskus se ei ole mahdollista. Esimerkiksi vaikeaa kipua ei kuitenkaan saa jättää hoitamatta, sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Pahimmillaan akuutin kivun hoitamattajättäminen voi aiheuttaa vuosikausien kroonisen kipukierteen (toki lääkkeettömiä hoitoja tulee käyttää ensisijaisesti ja mahdollista lääkehoitoa tukemassa). Samon mielenterveyden häiriöt tulee hoitaa myös raskausaikana, esimerkiksi äidin masennus on sikiölle (ja äidille) haitallisempaa kuin pieni masennuslääkepitoisuus (todennäköisyyksillä tässäkin pelataan).

Koska joskus lääkehoito on ainoa vaihtoehto, meillä Suomessakin on Husin Teratologinen palvelu, joka kerää tietoa raskaus- ja imetysajan lääkityksen pitkäaikaisvaikutuksista.

Suositut tekstit