24.11.2010

Hiustenvärjäys voi viedä sairaalaan

Hiusväreistä on varoiteltu tontillani monta, monta, monta kertaa. Blogaukseni otsikko on uusimmasta 45 minuuttia -ohjelmasta, joka käsitteli hiusväreille herkistymistä, lyhyt kooste jutusta täällä.

Minut yllätti tieto, Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenistä jopa 50% hiusvärien käyttäjistä herkistyy väreille (tai siis tarkemmin niissä käytetyille kemikaaleille). Kannattaa ottaa tosissaan se fakta, että hiusvärit ovat todella tujua kamaa, eikä kannata ainakaan tiheään tahtiin värjäillä. Muuten voi käydä vaikka näin.

15 kommenttia:

Mimi kirjoitti...

Minua kiinnostaa kovasti se, että nyt kun näistä asioista on nostettu haloota jo pidemmän aikaa, niin eikö se vaikuta hiusvärivalmistajiin? Eikö heitä kiinnostaisi kehitellä värejä, joissa olisi vähemmän tai ei lainkaan noita pahimmin allergisoivia aineita?
Nähtäväksi jää.

sukkamieli kirjoitti...

Joo hei tuo hiusvärijuttu on tosi huippu ja mahtavaa, että tuot sen esille.
Mä oon ollu lapsesta asti atoopikko ja herkkänahka. Pari vuotta sitten jouduin taas tukeutumaan ihotautilääkäriin, koska päänahka oli totaalisen auki ja taipeet ja naama oli hehkuvanpunasen laikukkaat.
Lääkäri sanoi, että hiuksia älä värjää enää koskaan. Mainitsi eritoten tälläisestä aineessta kuin 4- phenylenediamine eli aniliini. Lääkäri kertoi, että aineen aiheuttamaan yliherkkyyteen on kuollut muutama ihminen. Aniliinia käytetään myös turkisten ja nahkan värjäyksessä ns. välituotteena. Siitä saadan mustan lisäksi myös harmaata, violettia ja punaruskeaa. Blondivärissä sen pitoisuus on 0,2 % ja mustassa 4%. Sallittu vasta vuonna -91.
Tämän tiedon jälkeen en oo värjänny hiuksiani enää ollenkaan. Päänahan märkivä ihottuma on parantunut miltei kokonaan. Lääkäri sano niin suoraan asiasta ja ajattelin, että hiusten värjääminen ei oo niin tähdellistä tässä elämässä jos kerran on vielä riskiryhmässä.
Ps. Sun blogi on aivan mieletön ja täältä on saanu paljo uutta käyttökelpoista tietoa!!

Helmililja kirjoitti...

Pieni korjaus, eli 50% allergia- ja astmayhdistyksen jäsenistä on herkistynyt juuri hiusväreille, ei 50% hiusvärien käyttäjistä. :)

Silja kirjoitti...

Mietin tässä, että "toipuukohan" kroppa tiheän hiustenväräämisen aiheuttamasta kuormituksesta. Värjäsin nuorempana, n. 11-16 -vuotiaana hiuksiani oikeastaan koko ajan, myös vitivalkoisiksi (mukana siis vaalennusjauhetta), mutta puolitoista vuotta sitten lopetin ja nyt hiukset ovat ihan luomut. Jos joskus bloggaat aiheesta "mitä tahtia kosmetiikan, ruuan ym. kemikaalijämät kehossa vähenevät ko. aineen käytön lopettamisen jälkeen, niin iso kiitos! Olen mietitnyt usein, että jos on käyttänyt aina vaan peruskosmetiikkaa ja sitten vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, lopettaa hiusten värjäämisen jne., niin missä ajassa kropan kemikaalipitoisuus puolittuu/vähenee. Minkäköhän verran pysyvää haittaa hiustenvärjäyksestäni mahtoikaan tulla...

Leni kirjoitti...

Minulla on käynyt mielessä tuo sama asia, kuin Siljalla, eli kuinkakohan nopeasti elimistö "toipuu" kemikaalikuormituksesta.

Lopetin noin vuosi sitten hiusten värjäämisen - sitä ennen juurivärjäsin kerran kuussa useiden vuosien ajan. Loppuvaiheessa päänahka kutisi kampaamokäynnin jälkeen niin kovasti, että hiukset piti pestä uudelleen heti kotona, eikä sekään aina auttanut.

Olen muuten yllättynyt omasta hiusväristäni - mielestäni se on upea! Se on (niinkuin onkin) kuin tehty minulle, ja niin elävä ja vivahteikas.

Kiitos Nooralle mielenkiintoisesta blogista!

Erika kirjoitti...

Ylä-asteaikainen kaverini joutui sairaalaan mustan hiusvärin takia. Ei siis ilmeisesti ollut mikään ihan ainutlaatuinen juttu tuo. Mielenkiintoinen aihe, josta haluaisin tietää lisää:)

Noora kirjoitti...

Kiitti Helmililja! ... ja kiva että pidätte blogista :)

Noora kirjoitti...

Silja: Tuosta toipumisesta en tiedä, mutta toivon niin! Itsekin nimittäin marinoin päänuppiani markettivärillä mustaksi monta, monta vuotta..

Uusi Musta kirjoitti...

Muuten, mä en esimerkiksi ole allerginen millekään ruoka-aineelle, kosmetiikkatuotteelle tai siitepölylle, ainoat allergiset reaktiot saan juuri kestohiusväristä ja nikkelistä. Tämä värikemikaali ei siis ole vain herkimpien ongelma, vaan voi aiheuttaa iho-oireita ihan ns. normaali-ihoisillekin.
- Katja

Laura kirjoitti...

lopetin hiusten värjäämisen 15 vuoden jälkeen. Vuosi meni kasvattaessa oma väri takaisin ja se aika ei kauhean mukavaa ollut...mtta kyllä kannatti! Yllätyksekseni oma värini on todella kiva, lämpimän ruskea. Muistin että olisi ollut villasukan harmaa! Hiukan häiritsee, että raskausaikana värjäilin - onneksi vain muutaman kerran. Ja parempi viisastua nyt kuin ei koskaan ;-)

Aida. S kirjoitti...

Hei!

Otan osaa hiusvärikeskusteluun ja huomautan, että vaikka jokin hiusväri sopisikin nyt (esim. tuttavallesi sopinut Organic colour systemsin väri), ei se tarkoita etteikö siitä voisi saada allergista reaktiota seuraavalla kerralla. Olen itse ollut allergiasairaalasaa töissä ja hoitanut potilasta, joka sai vakavan allergisen raektion hiusväristä, siitä samasta hiusväristä, jota oli käyttänyt useita kertoja aiemminkin. Oli siis ehtinyt altistua jo.

Myntte kirjoitti...

Onko sulla tietoo, miten olisi mahdollista värjätä hiuksia vähän turvallisemmin? :))

Stazzy kirjoitti...

Itseasiassa kyse ei kai ole siitä, että hiuksia pitäisi värjätä harvemmin. Yksikin kerta voi allergisoida, ja kun yliherkkyys on syntynyt, niin se on stoppi sitten.

Kyse ei taida olla edes allergisoivan osan määrästä. Oli sitä sitten 4% tai 0,4%, niin se voi aiheuttaa saman reaktion.

Itsehän en ole täydellinen, värjään hiuksiani. Kokeilin nyt viimeksi Sante Naturkosmetikin punaista väriä (itsekin taisit värjätä saman sarjan mustalla, muistalisin?), ja olen ollut iloisesti yllättynyt sävyn kestävyydestä ja luonnollisuudesta.

Krista kirjoitti...

Hyvin pelottava tuo uutinen, kun olen huomannut viime aikoina herkistyneeni monelle ruoka-aineelle. Hiusten värjäämisen olen lopettanut muutama kuukausi sitten. Valitettavasti oma värini ei näytä niin vivahteikkaalta, kuin monet luomuhiuksiset ovat kertoneet omista kutreistaan.

Ehkäpä latvojen raidoitus joillain miedommilla väreillä on ratkaisu, näihin turhamaisuuksiin sitten tulevaisuudessa, kun oma väri on täysin kasvanut.

Roskilda kirjoitti...

Mahdollisia allergisia reaktioita enemmän mua ahdistaa hiusväreissä niiden sisältämien aineiden vaikutus ympäristöön ja erityisesti vesistöihin. Se on mulle riittävä syy olla käyttämättä niitä.

Suositut tekstit