28.11.2010

Erävoitto: bisfenolin käyttö tuttipulloissa kielletään

Europe bans Bisphenol-A chemical in baby bottles


EUOBSERVER / BRUSSELS - A European ban on baby bottles containing the chemical Bisphenol-A (BPA) will be imposed next year over fears the substance could affect development and immune response in young children.

Experts from EU member states approved the European Commission proposal on Thursday (25 November), several months earlier than expected.

Vihdoinkin!!! En ehdi nyt kääntää tekstiä (vauva huutaa ja äidin velvoitteet kutsuvat, itseasiassa korvikkeen lämmittäminen lasituttipullossa), mutta koko uutisen löydätte täältä.

Viimeistään nyt kandee hankkia vauvalle lasinen tai muovinen, bisfenolivapaa tuttipullo, jos perheessänne pulloja harrastetaan. Meidän oli pakko aloittaa pulloruokinta, meikäläisen maitotehdas kun taitaa olla lopettelemassa toimintaansa.

Palaan aiheeseen vielä, lupaan.

17 kommenttia:

Maria V. kirjoitti...

Noora, olethan tietoinen, että hyvin hyvin harvalla maidontuotanto fysiologisista syistä noin vain loppuu. Useimmiten kyse on tiedonpuutteesta ja ei ole äidin syy! (Tämä pitää muistaa mainita kun tästä asiasta uskaltautuu puhumaan, ettei kukaan korvikeruokkija syyllisty.) Suomessa vain vauvanruokintailmapiiri on enimmäkseen ihan kummallinen, varsinkin neuvoloissa.

Esimerkiksi: jos tuntuu, että vauva onkin yhtäkkiä rinnalla yhtenään, moni päättelee, että maidontuotanto on vähentynyt, vaikka asia on luultavasti päinvastoin. Maidontulo on ennallaan, mutta vauva lisää sen tuotantoa imemällä enemmän. Kun tuotanto lisääntyy, syöpöttely vähenee. Tätä sanotaan tiheän imun kaudeksi, ja se kestää yleensä muutaman päivän.

Kannattaa tsekata www.imetys.fi ja maitolaituri-foorumi, jos haluja täysimetykseen vielä on! Vaikka oletkin jo antanut korviketta, on täysin mahdollista palata täysimetykseen, mutta se vaatii hieman paneutumista.

lupiini kirjoitti...

Miten musta tuntuu, että tämän blogin pitäjä hyvin tiedostavana ihmisenä tietää nuo imetysvalistusasiat ja osaa etsiä tietoa, mikäli sitä tuntee tarvitsevansa? Ja miten musta tuntuu, että tämän postauksen pointti oli muualla kuin imetyksessä?

Itse, aluksi takkuisen mutta sittemmin hyvin sujuneen (ja pitkän) imetystaipaleen läpi käyneenä katson oikeudekseni ärsyyntyä Maria V:n kaltaisista kommentoijista aina uudelleen. Tuo letkaus siitä, että korvikeäidit syyllistyvät kuvastaa hyvin sitä kummallista imetysfasismia, mitä moni sinällään oikealla asialla oleva imetys-entusiasti edustaa. Ja tuo täysimetykseen painostaminen on mielestäni myös ahdistavaa ja harkitsematonta ja toimii täsmälleen päin vastoin kuin valistaja kuvittelee. Paljon enemmän pitäisi imetysvalistuksessa puhua siitä, että jokainen äidinmaitopisara on hyväksi, eikä kaikkien tarvitse oman mielenterveytensä/terveytensä tms kustannuksella venyä siihen täysimetykseen.

Tuttipulloinfo on hyvästä, alun perin tästä blogista taisin asiasta lukea. Hommasin heti meille bisfenolittomia tuttipulloja (minäkin kuulun niihin pahamaineisiin osittaisimettäjiin :D)

Neuvotaanko näissä imetysasioissa sitten, kun äiti pyytää niitä neuvoja? Kiitos!

Maria V. kirjoitti...

Oho! En ole ennen tästä aiheesta uskaltanut suutani avata, koska tiedän sen olevan erittäin räjähdysaltis. Jotenkin kuvittelin kuitenkin onnistuneeni olemaan syyllistämättä tai ärsyttämättä ketään kirjoituksellani. Olin väärässä, pyydän anteeksi.

Kyllä, Nooran tiedostavana ihmisenä voisi ajatella tietävän "nämä asiat". Mutta itsekin tiedostavana ihmisenä tiedän, että vaikka kuinka monia asioita tiedostaakin, niin aivan kaikesta ei ehdi ottaa selvää! Muistelin Nooran aiemmin kertoneen haluavansa imettää sen 6kk, ja siksi vinkkasin aiheesta, jos nyt sattuisikin olemaan niin, että Noora ei ole niin paljon ehtinyt imetyksen hienouksiin perehtyä.

En ollenkaan ymmärrä mitä tarkoitat tuolla korvikesyyllistys-imetysfasismi-kommentilla? Enkä kyllä yhtään painostanut täysimetykseen, sanoinpa vain että jos se kiinnostaa niin keinoja on. Neuvoin ihan pyytämättä siitä syystä, että yleensä jos jotain ei tiedä, niin ei välttämättä tiedä, ettei tiedä! Ja jos tietää jo, niin ei tarvi lukea uudestaan ;) Ja kyllähän näitä kommentteja lukee moni muukin kuin Noora.

Syylistymisestä oli jollain vasta hyvä pointti: ne äidit, jotka ovat hyvin informoituina esim. siirtyneet korvikkeeseen, eivät syyllisty jos joku kertoo imetyksen eduista (tai vaikkapa tällaisia imetysvinkkejä). He ovat tyytyväisiä päätökseensä. Sen sijaan äidit, jotka olisivat halunneet imettää, mutta eivät onnistuneet siinä toivomallaan tavalla, syyllistyvät, koska heille tulee tunne että olisi pitänyt tehdä niin ja näin niin imetys olisi onnistunut ja luovutinkohan liian helposti ja kylläpä kaikki muut tietävät miten homma toimii miksi minä en onnistunut ja niin edelleen. Jos heillä olisi alunperin ollut kaikki tieto aiheesta käytössään, he olisivat halutessaan pystyneet jatkamaan imetystä, tai sitten siirtymään korvikkeeseen hyvillä mielin tuntematta syyllisyyttä. En osaa kuvitella, että joku ärsyyntyisi mistään muusta syystä siitä, että imetyksestä puhutaan?

juille kirjoitti...

Maria V. sanoikin jo kaiken, mitä olisin itse kommentoinut. On tosi surullista, että koska täytyy aina imetyksestä puhuttaessa varoa ihan hirveästi ettei syyllistä ketään, on se johtanut imetysohjauksen todella heikkoon tasoon Suomessa. On täysin selvää että äidinmaito on vauvalle parasta ravintoa, mutta eihän sitä ääneen saa sanoa ettei kenellekään tule paha mieli. Itse en mainosta täysimettäneeni jos sitä ei joku satu kysymään, koska ainakin omassa tuttavapiirissäni olen ainoa "kummajainen", joka niin on tehnyt :D

Mutta asiaan; bpa:n kieltäminen on tosi hieno juttu! :)

Erika kirjoitti...

Jee, hieno uutinen! Mua on harmittanut, että kotimaisen Ainun tuttipullot ovat lähes kaikki vielä BPA-tavaraa. Kohta voi siis ostaa kotimaista ja myrkytöntä. Jee:)

lupiini kirjoitti...

Hmm, vaikuttaa siltä, että juille ja minä elämme eri maassa? Itse kun kuulin jo raskausaikana perhevalmennuksessa, neuvolassa ja sitten Kätilöopistolla, että äidinmaito on vauvan parasta ravintoa. Tämän mantran hokeminen kun ei vain sinällään auta ollenkaan, jos imetys ei suju! Ihmettelenkin, miten vaikeaa voi olla valistaville tahoille tajuta, ettei äidinmaidon terveellisyydestä hokeminen edistä imettämistä, ellei sen mukana tule konkreettista, käytännönläheistä imetysopastusta. Mutta onneksi imetystukea on saatavilla ja onneksi on myönteisiä, rohkaisevia ja vailla mestaroivaa asennetta toimivia imetystukihenkilöitä. Eräältä sellaiselta sain itse paljon apua rintakumista eroon pääsemisessä. Suhtaudun imetystukeen siis ehdottoman myönteisesti, sen sijaan omaa häntäänsä korottavat ja muita pyytämättä neuvovat ihmiset ärsyttävät, noin muussakin kuin imetys-kontekstissa.

Kyllähän imetysvalistus toimii sitäkin kautta, että 2000-luvun äidit imettävät paljon enemmän ja pidempään kuin esimerkiksi 70-luvun äidit. Kaikki tuntemani äidit ovat imettäneet. Imetystä se on nimittäin osittaisimetyskin tai lyhyempikin imetys. Itse en lähtisi arvottamaan imetystä tietämättä kenenkään taustoja enkä siten myöskään kutsuisi eri tavoin menetelleitä kummajaisiksi.

Anu kirjoitti...

Hieman teidän tyttöä nuoremman pienen pojan äitinä kyselen, että mihin olet päätynyt korvikkeen suhteen? Raskausaikana jo kunnon pessimistinä (olin varma että imetys tulee epäonnistumaan heti alkuunsa) yritin korvikeasioista tulla hullua hurskaammaksi mutta huonolla menestyksellä. Kiitos nykyisen imetysfasismin oli työn ja tuskan takana edes selvittää onko mikään myytävistä tuotteista esim. kotimaassa valmistettu koska haluaisin tukea kotimaista työtä ja myös vähentää kuljetuskilometrejä tuotteella. Myöskin tuntuu kovin mahdottomalta että noista sisällöistä saisi mitään järjellistä tietoa muuten kuin kaupan lastenruokahyllyllä purkkeja kuvaamalla ja sen päälle hysteerisesti kotona googlettamalla.

Vinkkinä myös, jos et ole aikaisemmin kokeillut niin imetystee on ainakin minulla auttanut siihen jos tuntuu että maitoa nousee vähemmän (eli se imetys lähti käyntiin kuitenkin vaikka toisin epäilin).

juille kirjoitti...

Lupiini, kommenttini perustui lähinnä omiin kokemuksiini. En ole itse saanut imetysohjausta lainkaan "virallisilta" tahoilta, vaikka sitä kipeästi olisin tarvinnut imetyksen alkutaipaleella (onneksi oli Maitolaituri ja imetystukipuhelin!). Oman terveydenhoitajan ainoa kommentti imetyksestä on ollut kun puolivuotisneuvolassa hän hämmästeli, että vieläkö tosiaan jaksan imettää.. Itsekin ammattini puolesta imetysohjausta opiskelleena (eipä omassa tapauksessa auttanut.. :) tiedän, että periaatteessa näin ei asioiden pitäisi olla. Mutta kun oma kokemukseni kertoo muuta.

Mitä tulee itseni "kummajaiseksi" nimittämiseen, omassa kaveripiirissäni se todellakin on ihan aiheellinen lempinimi :D Varsinkin kun alkuvaiheessa jouduin paljon taistelemaan imetyksen kanssa, tosi moni äitikaveri ihmetteli ihan silmät pyöreinä, että "miten sä viittitkin, toihan on ihan typerää touhua..?". Heille ei ainakaan ollut millään tasolla selvää äidinmaidon paremmuus.

Osittaisimetys on imetystä ihan yhtälailla, sitä en missään nimessä kiellä. Lapselle jokainen äidinmaitopisara on arvokas. Mutta olet ihan oikeassa, jos vain korostetaan imetyksen tärkeyttä ilman mitään kunnollista, konkreettista ohjausta, siinä ei ole mitään järkeä. Luulen, että tämä on kuitenkin ensimmäinen askel kohti parempaa imetysohjausta. Lähiaikoina valmistuneiden kätilö- ja terkkarikavereideni koulutuksessa on imetysohjausta ollut paljon (aikaisemminhan sitä ei terkkareilla ollut lainkaan), se tulee varmasti näkymään viimeistään kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle.

Sanoin vielä, etten viitsi omassa kaveripiirissäni mainostaa omaa täysimetystäni. En ihan oikeasti viitsi, koska joku aina tuhahtelee sille. Mielestäni se on tosi ärsyttävää, en itsekään arvostele heille heidän ratkaisujaan. Monet kaverini ovat osittaisimettäneet tai siirtyneet korvikkeeseen vain muutaman viikon iässä siksi, että voisivat jättää parikuisensa yön yli hoitoon ja lähteä itse juhlimaan. Sori vaan, vaikka loukkaisi ketä, niin mun mielestä se on vaan tyhmää.

juille kirjoitti...

Ja Anu, en tiedä korvikkeiden ravintosisällöistä sen kummemmin, mutta luomuvaihtoehtojakin on tarjolla (ainakin Ruohonjuuressa ja joissain isoissa marketeissa). Tosin ovat jauheita, en osaa kuvitella että pienen vauvan kanssa jaksaisi niillä pelata ;D (voin tosin olla väärässäkin!), kun ensin pitää keittää vesi ja sitten jäähdyttää ja ainakin omasta mielestäni vaikuttaa hankalalta? En tiedä, josko jostain löytyisi valmiina purkkiversiona?

Viivi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Viivi kirjoitti...

Mitä bisfenoli-a vapaita muovituttpipulloja Suomesta saa helposti? Onko Ainu ainoa: http://www.ainu.fi/Ainu-neuvoja/vastaukset/Bisfenoli-A

Helmililja kirjoitti...

Aventilla on myös BPA-vapaita tuttipulloja. Saa ainakin Citymarketeista ja Stockmannilta. :)

Tiina-Marja kirjoitti...

Tämä on nyt IHAN asian vierestä mutta iik, ihana Maija Aallon kolumni http://www.hs.fi/juttusarja/aalto/artikkeli/P%C3%A4%C3%A4st%C3%A4k%C3%A4%C3%A4+minut+kylpyhuonepaniikista/1135261992415/?cmp=tm_etu_kolumni

Thea kirjoitti...

Jaa, musta kun tuntuu ettei mistään edes löydy bpa:ta enää. Etsittiin meinaan etsimällä (ei käyttöön tosin).

Mitä korviketta teillä on?

Anne kirjoitti...

meillä juodaan ihan tuttelia, on suomalaista. Netistä saa ainakin tilattua ihan luomu-korvikettakin.

senjaliina kirjoitti...

olet rohkea kun uskallat kertoa täällä että aijot lopettaa imtyksen, koska ennen puhuit imetyksen puolesta.

ei se kenellekkään kuulu jos tahtoo lopettaa imetyksen.

mutta taitaa silti osua arkaan paikkaan, koska et ole kommentoinut näitä keskusteluja mitenkää..

Noora kirjoitti...

Maria V:Itseasiassa en ollut tietoinen! Kiitos siis infon jakamisesta. Mä nyt seurailen tilannetta ja katsotaan, että pääsenkö tästä vielä ihan täysimetykseen, saa nähdä.

Viivi: Aventilla on ainaskin ja ihan Prismastakin saa joitakin BPA-vapaita, oisko Nuk-merkkisiä?

Thea:Kyllä BPA:ta on ihan yleisesti tuttipulloissa, ellei mainintaa BPA-vapaudesta ole. Meillä on Hollen korviketta.

Senjaliina: Olen ollut koko viikon tosi kipeenä, niin en ole ehtinyt kommentoida. Mä en ole lopettamassa imetystä, vaan otin korvikkeen avuksi kun tuntuu ettei oma maito riitä. Ei sen kummempaa :)

Suositut tekstit