8.11.2010

Ei kuitt.. bisfenolia kiitos

Kirjoitin bisfenolista ensimmäistä kertaa marraskuussa 2008. Silloin postaukseni käsitteli lasisia tuttipulloja. Olen kirjoittanut tästä kemikaalista myöhemmin helmikuussa 09 ja tammikuussa tänä vuonna. Olin vain muutama viikko takaperin yhteydessä Eviraan tiedustellakseni, missä nyt mennään. Sieltä kerrottiin, että mihinkään toimenpiteisiin ei ole tarvetta, että markkinoilla olevat bisfenolituotteet ovat turvallisia.

No nyt näyttää kuitenkin olevan uuden turvallisuusarvioinnin paikka: bisfenoli imeytyy ihon läpi.

"Tutkijat ovat todistaneet, että muovimyrkky bisfenoli-A imeytyy ihon lävitse elimistöön. Havainnon vuoksi etenkin raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään ostoskuittien käsittelyä. Kuiteissa ja muissa lämpöpaperissa muovimyrkky esiintyy vapaana monomeerina, joka imeytyy elimistöön helposti.

Ranskalaiset tutkijat osoittavat tuoreessa Chemosphere-tiedesarjassa, että aine todella imeytyy läpi ihon. Tutkijat seurasivat radioaktiivisesti merkityn aineen siirtymistä sian ihon lävitse. Toisessa tutkimuksessa samaa tarkasteltiin ihmisen ihonäytteessä. Sian ihossa 65 prosenttia bisfenoli-A:sta pääsi ihon lävitse, ihmisen ihossa 46 prosenttia".

-Lähde: HS.fi

Ei ollenkaan yllättävää, mutta voi, niin harmillista. Kelatkaa kaikkia niitä kassatyöntekijöitä, jotka käsittelevät kuitteja varmaan satoja tai tuhansia päivittäin! Ja kaikkia meitä perusjamppoja, joiden elämä on muovilla kuorrutettu. Bisfenolia on siis etenkin monissa muovituotteissa ja myös säilyketölkkien sisäpinnoissa, lue aikaisempi postaukseni aiheesta.

Bisfenolin imeytymisestä kannattaa olla huolissaan siksi, että bisfenoli on xenoestrogeeni, joka osaa matkia estrogeenihormonin toimintaa elimistössä. Aine vaikuttaa haitallisesti kehon hormonijärjestelmään. Lue WWF:n raportin Bisfenoli-osuus täältä.

Taas yksi erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka arkemme kemikaalien turvallisuudesta ei todellakaan olla selvillä. Huoh. Miksei tällaisen aineen käyttöä kielletä? Minkälaista dataa tarvitaan, ennen kuin bisfenolin käyttö lopetetaan? Vai aletaanko vaan kaikki "käyttää hanskoja", niin kuin kassatyöntekijöille nyt suositellaan. Hanskat ei ihan ratkaise tän kemikaalin aiheuttamia terveyshaittoja, bisfenolia kun on paljon muuallakin kuin kuiteissa.

14 kommenttia:

usch kirjoitti...

Voi ei! Nyt meni mun työpäivä pilalle. Lähden vartin kuluttua töihin kauppaan, jossa käsittelen kyllä tosiaankin satoja ja satoja kuitteja! :( Siis pilalle siksi että nyt en voi kokoajan olla miettimättä kuittiin koskiessani että nyt ihmen taas vähän bisfenolia. :D

Hanna kirjoitti...

Aivan järkyttävä juttu. Itsekin lähmin odotusaikana tuhansia kuitteja - kuinkahan paljon myrkkyä ihon läpi mahtoikaan matkata :(.

Samaan konkurssiin toinen ikävä uutinen:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Parasetamol-s%C3%A4rkyl%C3%A4%C3%A4ke+voi+aiheuttaa+vaurioita+poikavauvoille/1135261483085

Coraline kirjoitti...

OIVOI! Olen myös kassalla töissä ja vieläpä huoltoasemalla! Eli kaikki myrkkyhöyryt vaan suoraan elimistöön!:D JESJES!


Niin masentavaa... Voi kun voisi työskennellä jossain, mikä ei ole kemikaalienmekka... huoh.

Heta Ruokojärvi kirjoitti...

coralinea lainaten, voi kun voisi elää jossain, mikä ei olisi kemikaalimekka. aivan järkyttävää. olen itse työskennellyt baarissa ja ravintolassa ja kyllä sielläkin pääsee niitä kuitteja ihan kiitettävät määrät näpelöimään.

(ja nyt menee ohi aiheen:) joissain blogeissa näkee sellaisen facebook-sovelluksen, että postauksista voi "tykätä" FB'ssä. olen tähän asti linkittänyt joitain postauksiasi omille facebooksivuilleni, mutta kysynpä nyt, että onko mahdollista saada tykkäystoimintoa myös tänne?

HW kirjoitti...

Aika tyly juttu todellakin. Monissa pikkuputiikeissahan on jo vuosia ollut tapana, että kuitit kirjoitetaan käsin tavalliselle paperille. Imago- ja erottautumiskysymys jolla luodaan asiakkaalle yksilöllisen palvelun kokemus, mutta nyt mukaan tulee vielä tämäkin aspekti. Ehkä tämän uuden tiedon valossa yhä useampi kauppias siirtyy takaisin näihin turvallisempiin "vanhan ajan" kuitteihin? Valitettavasti tosin toiminee vain pikkuputiikeissa joissa volyymit pienet. Marketteihin ym. pitäisi kehittää sitten joku bpa-vapaa kuittivaihtoehto, ei luulisi senkään olevan vaikeaa. Miksi ihmeessä sitä bpa:ta siinä paperin pinnalla muuten pitäisi edes olla?

Elli kirjoitti...

Vähän aiheesta poiketen, voikohan tuota kuittipaprua pistää paperinkeräykseen?

vifslan kirjoitti...

löytyykö tuota bpa:ta esim. muovilimupulloista? itse käytän näitä vanhoja pulloja juomapulloina, mietin vain...

Ariel kirjoitti...

Olin kesällä Prisman kassalla töissä. Usein työpäivän jälkeen sormenpääni olivat arat (esim. tekstiilin käsittely tuntui inhottavalta). Joskus myös iho hilseili niistä. Pidin aluksi tätä kolikoiden syynä, mutta työtäni tarkkailtuani totesin, että kuittipaperin täytyy aiheuttaa sormenpääoireet. Ja nythän se on sitten todettu, että myrkkyähän siinä on! Sormikkaita en käyttänyt, koska perehdytyksessä niistä ei ollut puhetta ja ne tekevät sorminäppäryyttä ja nopeutta vaativasta rahojen käsittelystä kömpelömpää.

Muistutan kaikkia, että kassahenkilö käsittelee myrkkysormisilla käsillään JOKAISTA hihnalle laitettua tuotetta (eikä se hihnakaan puhdas ole). Niinpä suosittelen pakkaamaan kaikki ostokset, vaikka sitten hedelmät kaikki samaan pussiin. Kaupassa ei myöskään pääse kovin usein käsienpesulle, joten sama henkilö voi järkkäillä tuotteita hyllyyn ja istua tarvittaessa kassalla purkamassa jonoja.

Sari kirjoitti...

Jotain positiivista on siis pienessä kylässä asumisesta. En ole koskaan ottanut kuitteja kun kassatäti iskee sen roskiin kuitenkin. Pienen kylänetu on sitten se, että kaikki täällä tuntevat toisensa ja kukaan ei edes tarjoa niitä mulle enään. Samoin on alkanut käymään muovipussien tarjoamisen kanssa.

krista kirjoitti...

Olen nähnyt kyllä usein kassaneitien käsissä ohuet hanskat, puuvillasta tai lateksista. Miksei vois niitä käyttää laajemminkin työturvallisuuden nimissä

Tiia kirjoitti...

Ja tämäkin uutinen vielä... http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/11/vaatteiden_kemikaalit_haittaavat_tyontekijoita_myos_suomessa_2124318.html

Tiia kirjoitti...

Tai siis eihän tuo nyt mikään "uutinen" ole, kyllähän tuokin oli jo tiedossa... Eipä olisi kivaa olla vaatekaupassa töissä, myrkkyjä tulee joka suunnasta. :(

Sanna kirjoitti...

Nyt on vakioaiheesi, jopa taloussanomissa:

http://www.taloussanomat.fi/ymparisto/2010/11/09/varo-myrkkytavaroita-on-kaikkialla/201015578/12

Juuri mietin itsekseni, että täytyisi olla joku helpompi tapa tietää, mille altistuu kuin blogisi innoittamana REACH-kannan tutkiminen. Mutta näinköhän vaatteet ja muovit ovat vasta nyt myrkyllisiä tai myrkyllisempiä kuin ennen. NYC:n ludeongelmaa seuratessa väkisin tulee mieleen, että mitähän muita vahvoja myrkkyjä kuin hyönteismyrkkyjä on aikaisemmin käytetty, vaikkapa puuvillan suojaamiseen ja tuttipullojen tekemiseen..

Kiitos, että jaksat pureskella asioita helposti ymmärrettävään muotoon.
:)

Tiina kirjoitti...

"bisfenoli on xenoestrogeeni, joka osaa matkia estrogeenihormonin toimintaa elimistössä. Aine vaikuttaa haitallisesti kehon hormonijärjestelmään."

Voip olla ihan älytön ajatus, mutta tuli vain tuosta mieleen että mahtaakohan tuo vaikuttaa akneen tai sen äkäisyyteen? Itselläni alkoi iho kukkia 8-vuotiaana ja kukkii edelleen (naama, rintakehä, selkä ja jopa perse). Olen koittanut vaikka sun mitä resepti lääkkeitä ja mönjiä tähän vaivaan, mutta kun selkeästi akneni on hormoniperäistä niin ei apua ole apteekin hyllyltä löytynyt :(
Tai noh, e-pillerit auttoi vähäsen teini-iässä... Mutta enää en oikein niitäkään uskalla popsia kun päätä särkee ja raajat puutuu vähän väliä jos olen Dianenova "kuurilla".

Suositut tekstit