2.11.2010

D-vajarit

Olen ihminen, joka fanittaa luontoa. Aikaisemmin ajattelin, että luonto on säätänyt kaiken valmiiksi, kunhan vaan hyödyntää fiksusti sen antimia, niin ei tarvitse minkäänlaisia ravintolisiä tai vitamiinipillereitä. Olen ptkälti samaa mieltä vieläkin.

D-vitamiiniasiat ovat tulleet ajankohtaisiksi etenkin nyt lapsen saatuani, vauvalle kun suositellaan D-tippoja heti elämän ensimmäisistä kuukausista lähtien. Panttasin niiden antamista alussa kunnes asiaan perehdyttyäni tajusin, että D-vitamiinilisä lapselle on tärkeä juttu, oikeasti. En ole ajatellut itse tarvitsevani D-lisää, mutta kyllä se nyt niin on, että suosituksemme laahaavat pahasti jäljessä, ei sille mitään mahda.

Aikuiselle suositellaan virallisten ravitsemussuositusten mukaan 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa, mutta reilusti isompi satsi mitä ilmeisimmin olisi tarpeen. Juhana Harju kirjoittaa Uudessa Mustassa näin: "Noin puolella suomalaisista seerumin D-vitamiinitasot jäävät ainakin jossain vaiheessa vuotta kriittisen 50 nmol/l tason alle. Suosituksista vastaavat viranomaiset odottavat satunnaistetuista ja kontrolloiduista annos-vastetutkimuksista saatua näyttöä ennen kuin uskaltavat antaa korkeampia suosituksia. Tämäntyyppistä näyttöä kertyy kuitenkin hyvin hitaasti. Sitä odoteltaessa ylivarovaisuus altistaa käytännössä suomalaiset monille eri sairauksille, joiden riskiä D-vitamiinivaje lisää". Suosittelen lukemaan koko postauksen Saatko tarpeeksi D-vitamiia?

Kinnostavaa asiaa, josta toivoisi keskustelua enemmänkin. Minä nyt vetäisen tuon jo ostetun kalkki+D -purkin loppuun, ja taidan sitten ottaa iso D:n käsittelyyn vähän vakavammin.

Psst... Minkä merkkistä D-lisää te tiedostavat lukijani käytätte? Olette tässä kuitenkin mua perehtyneempiä, joten vinkkejä otetaan vastaan!

28 kommenttia:

Tea kirjoitti...

Vegaanisista D-vitamiineista hinta-IU-suhteeltaan kovin taitaa olla tämä VegLifen.

elina kirjoitti...

Solgar. ehdottomasti Solgar. niillä on eri vahvusia, kohtuuhintaisia ja laadukkaita. sopii myös vegeille. kysy lisää luontaistuotekaupoista, ainakin Life myy.

ps. Paula Heinosella voi olla pari helposti ymmärrettävää sanaa sanottavana D-vitskusta. googleta:)

Trump kirjoitti...

http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335?at=0

Alien kirjoitti...

Vauvalle GimmeFiven disneytippoja (disneyhahmojen kuvia purkissa, saa marketista), niissä on pelkkää D3:a ja kasviöljyä. Normitippojen INCI-listat on pelottavia.

Ee kirjoitti...

Kommentoinpa tännekin samoin kuin kommentoin Project Mamaan.

Apteekin Minisun-tableteissa on D3-vitamiinia, minä syön sitä nyt vain 20 mikrogrammaa päivässä, mutta tarkoitukseni on nostaa annostusta.

Kokeilin jo annostuksen nostamista. Ostin kokeiluun Bioteekin TehoD-tippoja, koska halusin pystyä säätelemään d:n määrää itse helposti nyt, kun olen raskaana. Yhdessä tipassa on 10 mikrogrammaa ja otin sitä 3-5 tippaa päivässä. Mutta mitä kummallisinta, mulle taisi tulla näistä tipoista ihan hillitön päänsärky! En ole keksinyt muuta syytä kuin nuo D-tipat, sillä jokapäiväinen päänsärkyni alkoi samaan aikaan kun vaihdoin tippoihin ja loppui, kun jätin tipat ottamatta ja siirryin takaisin Minisun-tabletteihin.

En ole uskaltanut kokeilla uudestaan noita tippoja, sillä päänsärky oli todella kova enkä todellakaan halua ottaa riskiä, että se palaisi. Mutta ihmettelen silti, voiko näin tapahtua?

Olga kirjoitti...

Tämän (http://www.pharmanord.fi/contentServlet/dpearls.htm) vahvempaa versiota pari kertaa päivässä näin pimeään aikaan.

Maija kirjoitti...

D-vitamiini on rasvaliukoista, joten parhaan hyödyn saa kun joko ottaa vitamiinit ruokailun yhteydessä (=ruoassa oleva rasva) tai sitten ostaa sellaista valmistetta jossa on öljyä mukana.

Anu kirjoitti...

Sekä minä että perheen kolmikuinen nautitaan gefilus+d3-tippoja. Laktoositon, maidoton ja gluteeniton tuote ja samalla silti saadaan probiootteja, jotka ovat tarpeen molemmille.

Linda kirjoitti...

Iherbistä tilaamia Carlson labs ja 4000IU:ta eli 125 mikroo päivässä. Mieli on kohentunut ja flunssat pysyneet poissa melkeen vuoden. Ennen jatkuvaa flunssaa.

Riikka kirjoitti...

Erittäin hyvä aihe! Luin juuri jonkin artikkelin jossa erään asiantuntijan (kamalaa etten nyt muista kuka näin sanoi) mielipide oli se että mm. influenssarokotteet olisivat turhia jos vain suomalaisten saama D-vitamiinimäärä olisi kohdallaan.

Ja hassuahan on että neuvolassa ohjeistetaan antamaan D-vitamiinia vain 3-vuotiaaksi, sen jälkeen ei muka ole väliä:/ Itse ainakin annan lapsille ihan 3-vuotiaasta eteenpäinkin, kesällä ei vitamiinilisää välttämättä tarvitse.

Toinen epäkohta mielestäni on se että neuvolat ohjaavat ostamaan joko Jekovitia tai Devitolia (mistäköhän johtuu?) jotka molemmat sisältävät D2-vitamiinia eivätkä D3-vitamiinia. D3-vitamiini imeytyy paremmin. Tämän vuoksi minä annan lapsilleni D3-vitamiinia sisältäviä D-tippoja. Itse otan Möllerin Tuplia.

Marjukka kirjoitti...

Kyllä meidän neuvola suositteli Deetippoja juuri siksi kun ovat D3:sta. Eli niillä mennään.

Apris kirjoitti...

ei kannata varmaan vetää kalsium-d-vitskuja, pelkkää deetä. Kalsiumista ei oikeestaan oo puutetta ihmisillä, lähinnä sitä tulee liikaa mikä taas on ihan oma lukunsa.

Riitta kirjoitti...

Solgarin kapseleista saa vauvallekin puristettua öljyä suuhun. Ja meidän vuosikas syö kapselinsa itse nautiskellen ja pyytää lisää :)

Katja kirjoitti...

iHerbistä saa parhaat D3 vitamiinit (D3 on juuri se mitä tarvitaan), ja niissä ei ole lisäaineita yms. Lisäksi vahvuudet on riittäviä, Suomesta ei saa tarpeeksi vahvoja. Ennen söin Carlson merkin 2000 IU:ta ja nyt Now Foodsin 5000 IU (1000 IU=25 mikrog). Meillä on järjettömän alhaiset suositukset, eikä ihme, sillä D-vitamiini on halpa "lääke" monien sairauksien ehkäisyyn. Jossain vaiheessa huolestuin että syön liian isoa annosta, kunnes pengoin asiaa erilaisista riippumattomiata lähteistä - sen jälkeen nostin annosta 5000 IU:hun. Niin ja iHerb on edullinen, Now Foods maksoi alle 10€, Suomesta sillä hinnalla ei taida saada edes 7,5 mikrogramman lisäaineilla höystettyä vitamiinia.

pogue kirjoitti...

Hyvä blogiaihe, juuri sopivaan aikaan, sillä olen miettinyt jo pitempään tilaavani iherbistä, mutta kaikkien niiden tuotteiden läpi kahlaaminen :(
Itse olen käyttänyt jo pitempään n. 100 mikrogr päivässä, paitsi kesällä en ottanut mitään.

jenni kirjoitti...

Parhaiten kai imeytyy kalanmaksaöljyn d-vitamiini, kun on siinä jotenkin luonnollisimmassa muodossaan? Joka tapauksessa d-vitamiinilisä (meillä tuo Möllerin öljy, Elivon makeuttamaton tabletti tai Teho-D-tippa) pitäisi ottaa mieluiten erillään muusta ruokailusta, ei ainakaan runsaan kuidun kera, koska kuitu imee vitamiinit itseensä eikä päästä niitä vaikuttamaan elimistöön... Näin muistelisin jonkun sanoneen.

Olen kysellyt d:stä sekä vaihtoehtohoitajilta että peruslääkäreiltä, ja peruslääkäri sai minut vakuuttuneeksi, että lapsille ei kannata valtavia määriä d:tä antaa, että heidän elimistönsä käyttää kaiken niin hienosti hyväkseen, että 15 mikrog/vrk on nokko, kun taas vaihtoehtohoitaja suositteli ainakin aikuisille jopa 200 mikrog/vrk... No, meillä lapset on nyt saaneet noin 20 mikrog/vrk ja me aikuiset on otettu 30-60 mikrog. Nettikaupoista saa tilattua niitä reilusti yli sadan mikrogramman tabletteja, jos tuntuu tarpeelliselta.

Noora kirjoitti...

Mahtavaa!! Kiitti tyypit :)

Neiti Sokeri kirjoitti...

Meillä myös käytössä D-tipat lapsella ja itse otan aina D-vitamiinia vähintään tuplasti suosituksen verran!

Virve kirjoitti...

Kuulemani mukaan D-vitamiini kannattaa ottaa illalla juuri ennen nukkumaan menoa samoin kuin esim. maitohappobakteerit jos sellaisia käyttää.

Lily kirjoitti...

Jos ihmisen ja eläinten fysiologiasta puhutaan, luonto ei nimenomaan ole säätänyt kaikkea valmiiksi, ei ainakaan parhaalla mahdollisella tavalla. Luonto tai paremminkin evoluutio suosii "tämä käy" -ratkaisuja: jostakin jo olemassaolevasta muokkautuu uusi tarpeellinen elin tai toiminto. Jossakin aurinkoisemmassa paikassa ihmiset saavat tarpeeksi D-vitamiinia oman valmistuksen kautta, täällä sen verran, että emme kuole D-vitamiinin puutokseen ainakaan kovin nuorina. Koska D-vitamiinin puutos ei ole uhannut henkeä välittömästi, ei evoluutio ole nähnyt tarpeelliseksi lähteä kasvattamaan kovinkaan paljon meidän D-vitamiinin valmistuskykyämme.

Samanlaisia esimerkkejä riittää: miksi esimerkiksi ihmisen sisuskalut eivät ole näteissä pinoissa ja riveissä sisällämme? Koska ne on kaikki kehittyneet aiemmin olemassaolleista, "alkeellisimmista" selkärankaisten ja nisäkkäiden elimistä, ja siinä sivussa piuhat on vähän menneet ristiin.

seeds kirjoitti...

Mulla on ihan DeviSol-nimistä apteekista. Ei mitään luomua tai varman vegaaniakaan, muttei myöskään sisällä aspartaamia.

seeds kirjoitti...

Ja tuo devisol on siis näemmä juurikin Dkolmosta..

anttii kirjoitti...

Kannattaa katsoa Dr Hollickin esitys asiasta: http://www.youtube.com/watch?v=Cq1t9WqOD-0
Videolla selitetään aika kansantajuisesti miksi D-vitamiini on tärkeä, vaikka tosin välillä menee vähän HClääketieteen puolelle.

anna kirjoitti...

Bioteekin teho D+ 25mikrogrammaa, yksi/päivä.

mutta olen kyllä vähän eksyksissä tässä vitamiini-maailmassa..

krista kirjoitti...

Iherb.comista itsekin tilaan tuota kehuttua Nowfoodsin valmistetta. Halpa putiikki, nopea toimitus ja laatutavaraa.

Mari kirjoitti...

Hei Noora!

Oon kokeillut monia iherbin valmisteita, mutat tällä hetkellä käytän Bioteekin Teho-tippoja ja Carlson Labsia odottelen juuri postista. Now Foodskin on aikas hyvä.

Laura kirjoitti...

Lapselle suosittelen Disney D-tippoja, sisältävät pelkästään D3-vitamiinia ja vieläpä superterveellisessä kookosöljyssä! Eikä mitään muuta, siis täysin lisäaineetonta.

D-tippa ja Deetipat on kaksi eri valmistetta. Toinen sisältää huonoa D2-vitamiinia ja toinen hyvää D3-vitamiinia.

nora kirjoitti...

täältä löytyy ehdoton D3-vitamiinin suurkuluttaja! aivan liian pienelle keskustelulle jäänyt aihe. flunssat voi unohtaa samantien kun alkaa syömään kunnon annoksia.

itse syön Bioteekin Teho D+ -tabletteja joissa on öljyt (ehdottoman hyvä) mukana ja yksi tabletti sisältää 25mg. Itse syön 3-4 kpl vuorokaudessa. luontaistuotekaupan myyjä juuri eilen tokaisi että ihminen voi ihan surutta syödä 250mg/päivä. vrt. naurettavaan viralliseen 7,5mg.

näitä saa Life-liikkeistä (löytyy jokaiselta metroasemalta, kauppakeskuksesta jne.) ja siellä on paljon hyviä muitakin merkkejä ja olen saanut erittäin asiantuntevaa asiakaspalvelua.

itsellä on siis pysynyt flunssa loitolla, kynnet ja hiukset vahvistuneet ja mm. marraskuun väsymys ollut aivan toista luokkaa kuin ennen d:n syöntiä.

Suositut tekstit