1.10.2010

Vastiketta vasikoille wtf?!

Edellisen blogauksen perässä lukee, että aina sitä oppii uutta. No opinpa taas, kuunnelkaas tätä. Ote agronet.fi -saitilta, jossa lueskelin, mitä luomutuotanto tarkoittaa.

"Myös jälkeläisiä hoidetaan [luomussa] lajinmukaisesti eli niillä on pitkät vierotusajat ja esimerkiksi vasikat juotetaan maidonvastikkeiden sijasta lehmänmaidolla".

- agronet.fi


Ööö.. Okei, kiva? Tavanomaisessa tuotannossa vasikoille juotetaan siis ilmeisesti vastiketta?! Ei hyvää päivää ihmiset.

16 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

No eiköhän se nyt johdu vain siitä, että se lehmänmaito menee meidän ihmisten suihin.

Suomalaisen lehmän äitiysloma on aika paljon lyhyempi kuin suomalaisen naisen.

Noora kirjoitti...

Teholehmää lypsetään muutenkin kuin vain ainoastaan sen jälkeen kun se luontaisesti tuottaa maitoa poikaselleen. Mä olen idioottina kuvitellut, että sen maito riittää sekä vasikalle että tuotantoon ja sen jälkeen pelkästään tuotantoon. Taidan olla vähän idari, mutta en mä vana ole tällaista koskaan tullut ajatelleeksi.

Noora kirjoitti...

... ja kyllähän sitä maitoa luomutuotannossakin riittää sekä vasikalle että myyntiin. En tajua.

Linda kirjoitti...

Tästä tuli mieleen, että siathan on kaikkiruokasia ja eiks luomusioilleki syötetää vaan jotain rehuja. Ymmärtääkseni se muuttaa sianlihan laatua ihmiselle epäterveelliseksi, eli jos olen ymmärtänyt oikein luomusianlihaakaan ei pitäisi syödä?! Tiedätkö asiasta jotain enemmän?

juille kirjoitti...

Ihmeellistä on. Ihmisvauvoille syötetään lehmänmaidosta tehtyä korviketta (asia erikseen, jos kyse on siitä ettei imetys onnistu syystä tai toisesta) ja vasikoille myös? Mutta varmasti se vasikoidenkin korvike on tehty lehmänmaidosta, eli en ymmärrä logiikkaa? Kai se sitten tulee halvemmaksi ilmeisesti että lehmä-äiti "menee töihin" ja vasikalle juotetaan jonkun toisen maidosta tehtyä teollista korviketta?

Ja haluamatta olla pilkunviilaaja, ainakin ihmisten tapauksessa oikea termi on korvike eikä vastike, koska se nimenomaan korvaa, ei vastaa äidinmaitoa. Sisäinen laktavistini heräsi välittömästi :D

Tiina kirjoitti...

Kyllähän jalostetulta lehmältä riittäisi vasikan syöttämisen jälkeen maitoa vielä ihmisillekin, mutta ihminen haluaa kaiken. En tiedä mitä vasikoiden vastikkeet ovat, mutta elän käsityksessä, että ainakin osittain jauhoja ja kasvirasvoja. Niillä sitten kasvatetaan terve(?) ja terveellistä maitoa(?) tuottava uusi lehmä.

Laura kirjoitti...

Tuo vastikkeen juottaminen riippuu vähän tiloista. Vastasyntyneethän vasikat saavat yleensä noin sen neljän päivän ajan ternimaitoa. Esimerkiksi meidän koulutilalla vasikat juotetaan siihen 2kk ikään asti maidolla, joka ei "kelpaa" tankkiin. "Kelvotonta" maitoa on sellainen maito, jossa on esim. korkeampi solupitoisuus. Samoin harjottelutilallani juotettiin pääasiallisesti maito niin kauan kun olivat käsinjuotossa. Joskus vasikoita on kuitenkin niin paljon että n. viikon käsinjuoton jälkeen ne siirretään automaattijuottoon josta saavat juoda vapaasti. Usein tää automaattijuotto juoma tehdään vastikkeesta koska se säilyy paremmin (tai näin olen asian ymmärtänyt).

Mutta osittain riippuu ihan tilasta miten siellä toimitaan...Koska tiedän myös tilan jossa kaikki vasikat juotetaan käsin sen kahen kuukauden ajan.

Sarri kirjoitti...

Ketään tai mitään puolustamatta, täytyy kuitenkin muistaa, että Suomesta löytyy vielä "vanhan liiton" maitotiloja, jotka eivät täytä luomustandardeja, eivätkä pienen kokonsa puolesta "megatilan" vaatimuksia.
Ja näissä paikoissa (käsittääkseni) mennään vanhoilla perinteillä: hiehon/lehmän poikiessa, tällä on oma karsina, jossa hengataan niin kauan, kunnes vasikka vieroitetaan. Ts. lehmää ei lypsetä tällöin.
Toisinaan myös emä vieroksuu/hylkää poikasensa ja jossei emolehmä mahdollisuutta ole, korvikkeisiin on turvauduttava. Myös luomutiloilla.
Jos puhutaan lihakarjankasvatustiloista ja sinne välitetyistä vasikoista...Jaa-a, korvikkeet ovat varmasti arkipäivää...

Mutta hyvä blogaus - sai taas miettimään asioita.

Mio kirjoitti...

Täällä jo oikaistiinkin virheellinen johtopäätös, eli kyllä syntynyt vasikka juo emänsä maitoa ihan normaalisti normaalissa karjankasvatuksessa ja sitten kun vasikka on kasvanut ohi tämän iän, siirrytään muihin yhdistettyihin ravintolähteisiin.

Vasikan ruokkiminen on hyvin tarkkaa puuhaa, sillä vain oikealla ruokinnalla sen ruoansulatuskanava kehittyy aikuista märehtijää muistuttavaksi.

Yleisesti vasikka on pelkällä maidolla kolmisen viikkoa, jonka jälkeen siirrytään muihin ravintoihin. Tällaista vasikkaa sanotaan juottovasikaksi.

Kolmen viikon jälkeen alkaa siirtymävaihe, ja n. 8 viikon kuluttua alkaa kehitys aikuiseksi märehtijäksi. Tällöin juotto on jo rajoitettua ja vasikan ruoansulatus on jo täysin riippuvainen kuivan korsirehun saannista.

Mutta ei luomuvasikankaan elo ole aivan ruusuilla tanssimista, sillä sen mahassa on määrättyä entsyymiä, jota luomujuustolat himoitsevat ja sen johdosta osa vasikoista kuolee hyvin nuorena, vain entsyymin tähden.

Luomujuustoihin ei kelpaa mikrobiologinen, tavallinen juustonjuoksutin, vaan luomujuustoon tarvitaan luomujuoksutinta.

Nuoren vasikan mahaan erittyy ns. juoksutusentsyymejä, joka saa maidon juustoutumaan. Entsyymiä saadaan talteen siten, että syntyneet vasikat teurastetaan muutaman viikon ikäisinä, ja niiden mahasta eristetään entsyymejä, joita sitten käytetään luomujuuston valmistukseen.

Tätä Valio tai kukaan luomujuuston tekijä ei oikein iloissaan huutele maailmalle, mutta minkäs teet. Luonnonmukaisuudella on hintansa.

Tarza kirjoitti...

"Luomujuustoihin ei kelpaa mikrobiologinen, tavallinen juustonjuoksutin, vaan luomujuustoon tarvitaan luomujuoksutinta."

Voisitko oikeasti lopettaa ton älyttömän luomunvastaisen propagandan? Tai jos edes selvittäisit ne asiat oikeasti, mistä puhut, etkä keksisi niitä omastsa päästäsi. Käy vaikka lukemassa alla olevasta linkistä mitä juoksetetta sisältää esim. Valion luomu edam.
http://www.valio.fi:80/portal/page/portal/Valio/Tuotteet_ja_Uutuudet/Tuoteryhma/Tuote?productId=3119&tuory=2033

Juurikin sitä mikrobiologista juoksetetta.

Niin ja voitko laittaa oman tietolähteesi myös tiedoksi?

Mio kirjoitti...

Ilmeisesti Valio on jostain syystä muuttanut luomujuustonsa juoksutetta, sillä vielä vuosi, pari sitten Valio ilmoitti käyttävänsä eläinperäistä juoksutetta luomujuustoissaan.

Oikeutta eläimille -sivuston keskusteluissa asiaa on käsitelty paljonkin, mikäli kiinnostaa.

Lisäksi Nooran hömppäblogi käsitteli asiaa ja hänellä oli oikeutta eläimille -sivustolta saatu lista, jonka Valio on antanut omista juustoistaan:

http://noorakatariina.blogspot.com/2009/02/juustoihin-liittyvat-juoksete-tai.html

Kuten jutusta käy ilmi, on Valio vetänyt listan pois sivuiltaan, mutta uskoisin, että sen saa pyytämällä Valiolta.

Tuossa listassa Valion luomuedam on vielä eläinperäisen juoksutteen lähde.

Mio kirjoitti...

Otetaanpa takaisin.

Katsoin Valion sivulta tuotteesta listan "Ravitsemukselliset ominaisuudet" ja luomuedamin kohdalla ei mainita, että tuote sopii laktovegaanille.

Tällöin siinä käytetään eläinperäistä juoksutetta.

Sitten katsoin saman listan normaalista edamista ja siinä mainittiin, että se sopii laktovegaanille, joten silloin se ei sisällä eläinperäistä juoksutetta.

Luomuedamin linkki tässä:

http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Tuotteet_ja_Uutuudet/Tuoteryhma/Tuote?productId=3119&tuory=2033

Normiedamin linkki tässä:

http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Tuotteet_ja_Uutuudet/Tuoteryhma/Tuote?t_ryhma=VALIO+EDAM+NORMAALIRASVAINEN&productId=33737&t_nimi=Valio+Edam+e320+g+tuorepakattu&tuory=389

Heli kirjoitti...

Noora! Pidän blogistasi muuten, erityisesti ruokaohjeet ja kirpparilöydot ovat viihdyttäviä, mutta kirjoituksesi Suomen maataloudesta ovat verenpainetta nostattavia. Jo aikaisempi kirjoituksesi suomalaisen lehmän elämästä on täyttä soopaa ja samaa rataa mennään jälleen. Hyvin huomaa, että ne kirjoittaa, ketkä asiasta vähiten tietävät. Pahimmat eläinaktivistit ynnä muut ituhipithän löytyvät aina kaupungeista, mielellään juuri Helsingistä. Tällä tarkoitan juuri sitä että paljon puhetta, vähän tietoa. Milloin kävit viimeks navetassa?

Suomessa on lehmällä harvinaisen onnellinen elämä. Nykyään jokainen uusi navetta on pihattotyylinen, eli lehmät ovat vapaana ja useimmat pääsevät kesälläkin ulos. Monet hiehot, vasikat ja mullit viettävät koko kesän ulkona. Lehmillä on omat nimet, niitä rapsutellaan ja niille jutellaan. Ja ne antibiootit: niitä ei todellakaan syötetä automaattisesti, vaan eläimen sairastuttua. Aivan kuten ihmisellekin. Utaretulehdus ei tunnu kivalta kenestäkään (ei varmaan tuntuisi sinustakaan), joten lehmäkin varmaan ottaisi siihen lääkkeet jos saisi valita. Toisinsanoen, niistä pidetään hyvä huoli.

Lehmä EI koe lypsyä riistoksi kuten moni tuntuu kuvittelevan. Se on rauhoittava hetki eläimelle joka tuntuu hyvältä, moni lehmä kuuntelee pää kallellaan ja silmät puoliummessa lypsykoneen hurinaa sen tyhjentäessä utaretta...käypä joskus katsomassa! Monissa paikoissa alkaa olla myös lypsyrobotteja, jonne lehmä menee silloin kun se haluaa...ja se haluaa. Ja mitä tulee vasikan vieroitukseen, niin moni tila käyttää lyhempää vieroitusta siitä syystä, että pitempään vasikan kanssa ollut lehmä kiintyy siihen aivan toisin ja saattaa ikävöidä sitä pitkäänkin. Vasikat ovat keskenään karsinassa, ja niillä on siellä todella hauskaa. Ne telmivät aivan kuten koiranpennut, ja karjakko niitä ohikulkeissaan ja ruokkiessaan rapsuttelee. Lehmä taas muiden aikuisten joukossa ei paljon vauvakirjoja selaile kyynel silmäkulmassa, vaan sopeutuu hyvin takaisin aikuiseen laumaansa.

Kun lehmän loppu koittaa, on se armollinen, eikä lehmä joudu koskaan navetassa kitumaan. Jos se sairastuu, eläinlääkäri kutsutaan paikalle, tottakai. Lehmän takia, mutta myös tilallisen, jokainen eläin on arvokas.

Parsinavetat ovat vanha jäämä. Niiden remontointi maksaa mansikoita. Monella tilallisella eläkeikä häämöttää, joten uudistusta ei kannata tehdä. Jos taas tehdään sukupolven vaihdos, valtava uudistus tehdään yleensä siinä vaiheessa. Parsinavetoissa oli aikanaan kaikki eläimet (hevoset, lehmät, kanat jne.) samassa ja se oli ainoa tyyli, ja välttämätön elinkeino. Ei sota-ajalla paljoa luomupihattoja ollut. Suomalainen maito on nykyäänkin tärkeä elinkeino monelle, mutta myös erittäin puhdasta ja terveellistä vaikka se ei Nooran massuun sovellukkaan.

Seuraavan kerran kun taas tästä aiheesta kirjoittelet, niin ota asioista selvää ja sipsuttele ballerinoinesi sinne navettaan (muista kenkäsuojat).

Quicunque kirjoitti...

Tiedoksi Miolle:

Ohessa ero juoksetteiden välillä:

http://www.valio.fi/maitojame/1_00/1kulpalv.htm

Valion edamissa ja luomuedamissa käytetään molemmissa mikrobiologisia juoksetteita, ei vasikan mahasta uutettua juoksetetta, kuten käy ilmi linkeistä, jotka esittelit.

Kirsi kirjoitti...

Olen itse maatilan lapsi, joten valotan tätä asiaa vähän.

Meillä ainakin vasikoille juotettiin alkuun syntymän jälkeen ihan emolehmän ternimaitoa ja kun sitä ei enää tule/se ei riitä siirryttiin "maitojauheeseen", josta tehtiin se vasikan ruoka. Hiljakseen tiettyyn ikään tullessa maito vaihdetaan kuivaan heinään ym. ja jos vuodenaika suo, myöhemmin tuoreeseen. Vasikoiden ruuansulatus on todella herkkä ja se ripuli on aika ikävä asia.

Lehmäthän eivät tuota maitoa suuria määriä täysin normaalioloissa muuloin, kuin poikimisen jälkeen. Se on sinällään se luonnottomuus, että ihminen saa lehmät tuottamaan maitoa jatkuvasti suuria määriä.

Meidän navetta oli todella pieni, vain max. 10 lehmää (vertaa nykyisiin EU:n vaatimiin määriin, kun 200 päätä ei riitä). Ja se oli vanha parsinavetta, äitini hoiti käytännössä kaiken yksin ja lehmät myytiin pois pari vuotta takaperin, kun äidin terveys ei enää kestänyt raskasta, fyysistä työtä.

Tehomaatalous on ongelma. Pienet tilat joita on suomessa yhä vaan vähemmän, eivät ole se ongelma eläinten kaltoinkohtelussa ja ravitsemuksessa. Vaikka meilläkin oli parsinavetta ja olivat vapaana niin pitkän ajan, kuin sää salli, niin paremmin meillä kohdeltiin lehmiä, kuin monissa muissa paikoissa.

Mä olen itse nykyään ituhippi ja viherpiipertäjä, vaikka olen kotoisin keskeltä korpea pieneltä tilalta jossa kaikki on tehty käsin. Ei se asioista huolestuminen ole kiinni pelkästään kaupunkilaisuudesta. Itselläni vaan on perspektiiviä enemmän asiaan, kun olen itse hoitanut tuotantoeläimiä ja tiedän sen, että tilalliset eivät aina saa mahdollisuutta valita tuotantotapojaan ja eläinten elinoloja. Siitä kertoo monet itsemurhatkin, kun joku on jäänyt yksin hoitamaan tilaa ja ne, että lehmiä on kuollut palaviin navettoihin. Ihmisillä ei ole enää vaihtoehtoja, kun ei ole rahaa ja voimia täyttää kaikkia vaatimuksia.

Masennus on tilallisten ammattitauti. Tehomaataloudesta ei kärsi pelkästään eläimet, vaan myös ne ihmiset. Ei siis demonisoida maajusseja, vaan jos jotain haluatte syyttää, niin syyttäkää EU:ta, voin vannoa, että yksikään maanviljelijä ei olisi halunnut liittyä EU:hun. Suomessa ei edes tiedetty mitä on tehomaatalous, ennen kuin liityttiin Euroopan Unioniin.

Pekka kirjoitti...

"Tästä tuli mieleen, että siathan on kaikkiruokasia ja eiks luomusioilleki syötetää vaan jotain rehuja. Ymmärtääkseni se muuttaa sianlihan laatua ihmiselle epäterveelliseksi, eli jos olen ymmärtänyt oikein luomusianlihaakaan ei pitäisi syödä?! Tiedätkö asiasta jotain enemmän?"

Luomusioille annetaan luomuviljaa joka, aivan kuten sanoit, vääristää sianlihan rasvahappokoostumusta epäedulliseen suuntaan. Tuskin siihen luomusikaan nyt sentään kuolee, mutta parempi olisi jos siat saisivat syödä luonnollista ruokaa. Hulluinta minusta on se, että "viljapossusta" on tehty jonkin sortin brändi!

Espanjassa mustat iberico-possut laiduntavat tammimetsissä ja popsivat ruohoa ja tammenterhoja. Lopputulos on se, että lihan maku on paitsi erinomainen, myös rasvahappokoostumus on terveellinen. Kuulemma näitä possuja joskus kutsutaankin nelijalkaisiksi oliivipuiksi.

Suositut tekstit