25.10.2010

Shinglerin lista: reilu top 5

Käynnissä on parhaillaan valtakunnallinen Reilun kaupan viikko, jonka teemana on kannustaa suomalaisia käyttämään Reilun kaupan tuotteita yhä enemmän myös työpaikoilla ja muualla kodin ulkopuolella. Kannattaa olla aktiivinen omalla työpaikalla: voisiko oma duunipaikkasi suosia vaikka reilua kahvia, teetä ja hunajaa?

Priorisoin luomun, mutta reilua valitsen myös aina kun mahdollista. Reilujen tuotteiden valikoima kasvaa tasaiseen tahtiin, itse asiassa 22% vuosivauhdilla, aika huimaa! Päätin reitata omat reilut suosikkini (ja samalla aloittaa Shinglerin listojen julkaisemisen). Here comes:

1. Banaanit. Syön melkein päivittäin.
2
. Hunajainen SAM -hunaja. I love Sam.
3. Pirkan luomu ja reilu suklaa. Se on herkullista ja maidotonta, juhuu!
4. Clipper teet. Jos on käytettävä pussiteetä, on tässä laadukas vaihtoehto sille iänikuiselle keltaiselle Liptonille.
5. Ben & Jerry´s Chocolate Macadamia -jäätelö. Tulee mahakipuja juu, mutta tämä jätski on vaan joskus sen arvoista. Rkstan!

Hieno tieto on se, että seuraavia Reilun kaupan tuotteita ovat kosmetiikka ja kulta. Toivotan molemmat lämpimästi tervetulleiksi. Reilu kauppa porskuttaa menestyksekkäästi Suomessa, miksei luomu pysty samaan?

Psst... Tsekkaapa kiinnostava Mitä Reilu kauppa tekee Nestlén kahvipaketissa? -juttu Uudesta Mustasta.

14 kommenttia:

Marjuska kirjoitti...

Vielä kun saisi reiluja kotimaisia pakastemustikoita ja -puolukoita, niin se olisi jotain se! Ei nimittäin taida olla ihan reilua se thaimaalainen orjatyövoiman käyttö.

Rachel kirjoitti...

Eikös Sam hunaja ole ulkomaalaista, eikö sen sijaan kannattaisi käyttää hyvää kotimaista, jota voi ostaa suoraan pientuottajiltakin. Mun mielestä se on paljon reilumpaa. No kuitenkin mulla käytössä reilut banaanit ja joskus jotain muuta, itse pistän kuitenkin aina luomun edelle.

meritähti kirjoitti...

Miksi suosia kaukaa roudattua luomuhunajaa, kun kotimaista "normi" hunajaa on tarjolla. Olen ymmärtänyt, että suurin osa kotimaisesta hunajasta on luomua. Sen "luomulapun" saaminen purkin kylkeen on vaan jotenkin niin hankalaa, että moni hunajantuottaja ei siihen ryhdy. Tää ei ollut kritiikkiä valintojasi kohtaan vaan lähinnä kysymys...:)ja siis reiluhan on aina reilua vaikkei välttämättä ekologista.

Noora kirjoitti...

Marjuska: Itse kun poimii niin reilua on :) Mutta kyllä, asiaa puhut.

Rachel ja Meritähti: Olen ehdottomasti samaa mieltä ja ostan usein kotimaisten tuottajien hunajaa!!! Mutta jos puhutaan REILUN KAUPAN TUOTTEISTA, suosin tästä valikoimasta useimmiten mainitsemiani viittä tuotetta.

Mireille Sillander kirjoitti...

Heip tulipa vaan mieleen että Ben&Jerry's jäätelöistä muutkin on reilua kauppaa: http://www.benjerry.co.uk/fairtrade/
Itse sekosin Fairly Nuts:iin kun olen niin makian perään.

Toistaiseksi paras jääleövalmistaja jonka tiedän. Niitä jotka tekee gluteenittomia jätskejä (ja vieläpä hyviä ja eettisiä semmoisia) pitää aina kannustaa. ^_^

paitsijos@gmail.com kirjoitti...

Meinasin tätä samaa hunaja-asiaa tulla ihmettelemään, mutta joku muu on ennättänyt edelle.
Ja miksei suomalainen hunaja sit oo luomua useinkaan, siihenkin on sanottavaa. Mehiläiset lentää kilometrejä (muistaakseni kaks) ja on kaiketi vaikeaa löytää spotti, josta joka suuntaan lentomatkaa on vain luomumaita.

Mollamari kirjoitti...

Sam hunaja on järkyttävän pahaa! Ainakin se mitä saa meidän pikkuisesta lähikaupasta. (Siinä ei sitten muuta olekaan, vaikka kylällä asuu hunajantuottaja... huoh.)

marikki kirjoitti...

Maallikkojäsenenä jään aina pohtimaan mikä on Reilun kaupan ja luomun suhde. Kaikki Reilu kauppahan ei ole luomua, vai onko? Jos vaihtoehtoina on Reilu kauppa ja luomu, kumpi on parempi vaihtoehto ja minkä kannalta? Luonnon, ihmisten, ravintoarvojen, tervellisyyden? Pieni ihminen on välillä niin avuton...

marikki kirjoitti...

PS: Meidän työpaikalla juodaan jo Reilun kaupan kahvia. Tukun rajoitetun valikoiman takia tee on vielä "normia". Valitettavasti.

Nora kirjoitti...

Hei Noora, miksi sinulla tulee jäätelöstä tulee maha kipeäksi? Laktoosi-intoleranssi?

Minä pääsin eroon sekä laktoosi-intoleranssista, että muista ruoka-aineyliherkkyyksistä, kun aloin juoda Foreverin aloevera-mehua. Mehu on täyttä luomua ja se puhdistaa kehon kuona-aineista siten, että suolisto pilkkoo paremmin molekyylit käytettäväksi ja ruuasta imeytyy oikeat aineet elimistöön. Suosittelen!

annepa kirjoitti...

Mielenkiintoista että laktoosi-intoleranssista voi päästä eroon aloemehua juomalla. Tämähän tarkoittaa sitä että aloemehu käynnistää geenin joka säätelee laktaasin tuotantoa. En ole ennen kuullutkaan että joku mehu vaikuttaa noin geeneihin!

annika kirjoitti...

Laktoosi-intoleranssi on luonnollinen tila suurimmalle osalle maailman väestöstä, lähinnä Suomessa (Pohjoismaissa?) käytetään ja voidaan käyttää runsaasti maitoa.

ÄF kirjoitti...

Mä niin rakastan Samia <3

(hihi, joo, sitä hunajaakin. Sorry, oli pakko, huvitti niin tuo "I love Sam" kun se täälläkin on kongreettisen tosi ;) )

Äf

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Marikki: Reilun kaupan tuotteidenkin kyljessä joskus muistaakseni kirjoitettiin torjunta-aineiden välttämisestä ja mahdollisimman luomusta tuotantotavasta... Mutten sitten tarkemmin tiedä, ehkä ovat ainakin puhtaampia kuin ihan "normaalit" tuotteet. Itse valitsen luomun helpommin, mutta kivointa on ostaa tuote jossa on molemmat merkit kyljessä, silloin kun on varaa. :)

Suositut tekstit