26.10.2010

Minä ja hunaja

Nyt on pakko postata hunajasta. Reittasin alkuviikosta suosikkituotteeni Reilun kaupan valikoimasta, yksi tuotteista oli Hunajainen Sam -hunaja, joka ei ole suomalaista. Annoitte tästä noottia, että eikö olisi reilumpaa suosia kotimaista?

Minun ja hunajan suhde on kuulkaas todella syvä, ja siksi haluan perustella, miksi käytän ulkomaista Samia — muun muassa.


Ensinnäkin: syön hunajaa monesti päivässä. Toiseksi: syön monia eri hunajalaatuja. Eri tarkoituksiin käytän eri hunajaa. Sam on mun puurohunaja.

Hunaja ei tykkää kuumasta, tai siis sen terveysvaikutukset heikkenevät, joten siksi käytän yhtä hunajaa puurossa, teessä sekä leivonnassa ja toista tai toisia silloin, kun haluan hyötyä erityisen tehokkaasti hunajan terveysvaikutuksista. Kuumassa siis menee mikä vaan juokseva (yleensä otan reilun Samin) ja pelkältään nautin luomuhunajaa (yleensä kotimaista).

Puurossa käytän hunajaa tuomaan makeutta, enkä niinkään terveysvaikutustensa takia. Puuroa valmistaessa on kätevää pruutata juoksevaa hunajaa sekaan suoraan purkista ja tähän Reilu Sam soveltuu hyvin. Lisäksi tuotetta saa lähikaupastani, joten sen ostaminen on sikälikin kätevää. Käytän samaista juoksevaa hunajaa myös uunissa (esimerkiksi uunibataateissani tai herkkumyslissä).

Kun haluan hyötyä hunajan terveysvaikutuksista, nautin hunajaa luomuhunajaa pelkältään. Koska kuuma on hunajalle tuhoisaa, kandee esimerkiksi flunssassa nauttia hunajaa paitsi teen seassa, myös ihan sellaisenaan. Viimeksi tyhjensin muistiolaisen Kuusiniityn luomuhunajapurkin ja ruotsalaisen lakkahunajan. Tällä hetkellä menossa on pari purkkia lohjalaista, Hannun Hunaja ja Höylä -lafkan hunajaa. Toinen on tyrnillä ja toinen jollain mustikan kaltaisella marjalla maustettu. Purkeissa ei ole etikettejä, joten en muista mikä se hassu marja oli, jota toiseen hunajalaatuun oli käytetty, mutta maku on vähän mustikan suuntaan, ehkä...

Käytän hunajaa myös kauneudenhoidossa, ja tähän tarkoitukseen soveltuu parhaiten vähän jähmeä, muttei liian kova hunaja. Juokseva on liian vaikeaa käyttää, kun se valuu iholla joka suuntaan, joten ihohunajana toimii yleensä joku vähän halvempi kotimainen hunajalaatu.

No niin. Nyt olen avautunut itselleni tärkeästä aiheesta ja koen, että olen oikeutettu ostamaan lähikaupan valikoimasta löytyvää, ulkomaista, mutta reilua Sam-hunajaa, koska käytän myös kotimaista.

... ja hunajapostauksia löytyy blogistani useampia, esimerkiksi:

Olipas melkoinen tilitys :)

Psst... Otan mielelläni vastaan suosituksia hyvistä kotimaisista hunajalaaduista, joten vinkkejä vaan postauksen perään!

18 kommenttia:

sariw kirjoitti...

Näinhän se on, että jokainen tekee valintansa aina itse ja valintaperusteet voivat olla hyvinkin erilaiset ; )
Tuo Reilun kaupan Sam hunaja tuodaan Chilesta tai Guatemalasta eli Etelä- tai Väli-Amerikasta... minusta on jotenkin hassua tuoda sitä niin kaukaa...
Kirjoitin juuri blogissani leikkoruusun kohtalosta, eli suurin osa Suomessa myydystä ruususta viljellään nykyään juuri Etelä-Amerikasta tai Afrikasta, niin reilu kuin tavallinenkin... ja kovilla myrkyillä myrkytettynä, niin surullisa : (
Onneksi on vielä muutama kotimaisen ruusun viljelijä jäljellä !
Toivotaan, että kotimaiselle hunajan viljelylle ei käy samalla tavalla... : )

kte kirjoitti...

Siis ymmärsinkö oikein, että käytät Samia siksi, että se on juokseva hunaja? Jos tuo on ainoa peruste, niin vähän ontuu ;) Onhan monet suomalaiset lähi- ja luomuhunajatkin juoksevia. (No, ainakin näin syksyisin vielä :) Mutta ihanhan jokainen saa käyttää mitä hunajaa tahtookin. Kunhan se sitten on oikeeta hunajaa.

"Hunaja ei aina olekaan hunajaa. Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka nimestä kuluttaja voisi luulla, että se hunajaa ja vielä suomalaista, ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa tuotteessa on vain 53 prosenttia." http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2010/10/16/kohukirja-paljastaa-nain-ruokateollisuus-vedattaa/201014362/135

Mari kirjoitti...

Hei Noora! Mahtava postaus itsellenikin tärkeästä aiheesta!

Ellet ole vielä kokeillut Kerimäen hunajaa, niin teepä se! :)

Maija T kirjoitti...

Heippa!

Tuli mieleen, että voisiko tuo mustikan kaltainen marja olla kaarnikka? Tunnetaan myös nimellä variksenmarja :)

Mouhijärven hunaja on ihanaa! Heiltä löytyy myös mm. tyrnin, puolukan ja karpalon makuisia hunajia :) Ruohonjuuri kauppaa!

Heli kirjoitti...

Äh! Luomu sitä ja luomu tätä, hyvin tuntuu iskoistuneen teikäläiselle että luomu on automaattisesti jokin autuaaksi tekevä seikka...Olen itsekin kasvattanut mehiläisiä ja tuottanut siis pieniä määriä hunajaa joten tiedän asioista aika lailla.

Ensinnäkin, voisin todeta, että suomalainen, ihan tavallinen hunaja on paljon luonnonmukaisempaa kuin moni ns. luomuhunaja, ja taatusti reilumpaa kaikkia kohtaan kuin reilun kaupan hunajat. Reilusta kaupastahan on muutenkin nykyään paljon tutkimuksia, etteivät ne nyt niin reiluja olleetkaan.

Suomalaiset mehiläiset kasvavat usein korven keskellä erittäin puhtaissa olosuhteissa, eivätkä minkään miljoonakaupungin motarin vieressä kuten monessa muussa paikkaa (off topic, mutta omin silmin nähty italialainen luomutomaattitila paskan keskellä). Toisekseen, monet suomalaiset mehiläiskasvattajat käyttävät ''myrkkyinä'' ainoastaan punkintorjunta-ainetta, sillä punkit iskevät mehiläisiin helposti ja voivat tuhota jopa koko yhteiskunnan. Ei muuten heikennä hunajan laatua.

Suomalaista perushunajaa ostaessasi myös tiedät mitä saat, eikä sekaan ole työnnetty kaikenmaailman aromiaineita ja juoksevaksi tekeviä ainesosia.

Tiedoksi, että ihan kaikki hunaja on uutena juoksevaa, miten sen muuten linkoaisit irti kennosta ja purkittaisit. Hunajan kovettuminen eli kiteytyminen ajan mittaan on aivan normaali prosessi ja enpä tiedä mitä juokseviin hunajoihin on lisätty jotta olomuoto pysyy. Juoksevuudesta on turha maksaa mutta ei siitä tarvitse tinkiäkään: kovettuneen hunajan saat juoksevaksi sitä hieman lämmittämällä, huom vähän, ei tarvitse keittää! Hetki esim. mikrossa riittää, enkä usko että ravintoaineet kovin paljoa kärsii. Eikä kovakaan hunaja nyt kivikovaa ole, voi sitä suuhunsa lusikoida ja keksille levitellä.

Tuntuu kummalta että olet valmis maksamaan luomusta ja muutenkin puhut ekologisuudesta ja kestävästä kehityksestä, ja ostat hunajaa joka on hilattu tuhansien kilometrien päästä lentokoneella kun saisit kotimaista priimatavaraa yhtä lailla. Muutenkin luulisi sinun kannattavan kotimaisuutta noin ylipäätään, vaan ei...

juille kirjoitti...

Voi herranjestas. Antaa nyt ihmisen käyttää ihan mitä hunajaa haluaa. Tottakai kotimaisen käyttäminen olisi ekologisempaa, mutta Noora kertoi jo tietävänsä tämän eli ihan turha enää neuvoa. Esim. lihansyöntiin verrattaessa on oikeasti ihan sama, vaikka söisi kuusta lennätettyä hunajaa (siis jos vertaillaan eettiseltä ja ekologiselta kannalta).

Kaisa kirjoitti...

Siitepölyhunaja!!

Anna kirjoitti...

Pursottelen aamupuurooni Voi hyvin -hunajaa, joka muuten on vieläpä luomua, ja ostettavissa (ainakin) Ruohonjuuresta:
http://www.voihyvinhunaja.fi/wb/pages/voi-hyvin-hunaja.php

Paula kirjoitti...

Hei. Tässä pyytämiäsi suosituksia kotimaisista hunajista.
Itse olen vuosia ostanut kahden hunajatuottajan hunajaa.
1. Hunaja-Aitan hunajaa, joka on mun lähihunajaa. Liike sijaitsee Iittalassa ja siellä voi maistella kaikkia laatuja (www.hunaja-aitta.fi/fin/finindex.htm). Nyt heiltä käytössä Perus Hunaja ja juokseva Mesiakaste-Hunaja. Lisäksi aivan ihania hunajanekkuja ja salaatinkastikkeita! Samoin heidän joulun alla myymä glögi on parasta mitä tiedän. Se loppuu aina kesken.
2. Lappi-hunajaa. Tila sijaitsee Lapin kylässä, paikkakunta Rauman ja Euran välissä(www.lappi-hunaja.fi). Nyt käytössä heiltä Voikukkahunaja. Suosittelen kokeilemaan esim. kuusihunajaa, siinä on jykevä maku.
Molemmilla tuottajilla paljon makuvaihtoehtoja. Ainakin Lappi-Hunajalla postimyyntiä, uskoisin että Hunaja-Aitalla myös.
Suosittelen lämpimästi!

Estelle xxx. kirjoitti...

Itse olen ihastunut mikkeliläisen Korteniemen hunajatilan luomuhunajaan, joka on mukavan jähmeätä. Tätä hunajaa saa ainakin Suur-Savon seudulla 500g lasipurkeissa. :)

Henna kirjoitti...

Marja voi olla myös juolukka. :)
Kasvaa samanlailla kuin mustikka, samanvärinen mutta on isompi. Maultaan se on aika mieto.

luimupupu kirjoitti...

Meilläkin käytetään paljon hunajaa: myslin teossa, leivonnassa, jogurtissa, teessä ...
Suosikkini on Ahontuvan hunaja Uuraisilta
http://www.ahontuvantarhat.fi/
Heidän perushunajaansa saa myös kilon purkeissa. Hunajaa on myynnissä ainakin Jyväskylän seudun tapahtumissa ja sillloin tälllöin JKL:n torilla. HEillä on myös mahtavaa tyrnihunajahilloa.

Meera kirjoitti...

Mun hunajafanitus nousi ihan uusiin sfääreihin, kun löysin Stockalta Kuusniityn luomuhunajaa Mustiosta. Hinta on hävytön eikä tuota edes saa läheskään aina, mutta ikinä en ollut tiennyt, että hunaja voi olla niin hyvää.

Käytän myös Voi hyvin-juoksevaa luomuhunajaa kuumennettaviin juttuihin.

Maija kirjoitti...

Hm.. en nyt ole vähään aikaan seurannut uutta mustaa, mutta tähänhän on varmaan vastattu ja perusteltu jotakin jo. Toivottavasti ei mene liian henkilökohtaiseksi,mutta eikö hunaja ole imettäjiltä kielletty (samoin kuin alle 1-vuotiailta, ei kuitenkaan raskaana olevilta)?

Minna kirjoitti...

Kieltämättä kuulostaa hassulta, että täytyy noin kaukaa roudattua hunajaa syödä. Olikin sitten missä tarkoituksessa vaan :) Kuten tässä on käynyt ilmi niin näissä on kuitenkin niin paljon parempiakin vaihtoehtoja :)

kte kirjoitti...

Heli kirjoitti: "Äh! Luomu sitä ja luomu tätä, hyvin tuntuu iskoistuneen teikäläiselle että luomu on automaattisesti jokin autuaaksi tekevä seikka..." Itsekin ostan nykyisin hyvin paljon lähihunajaa, joka on oikeasti luomua, vaikka luomusertifikaattia sillä ei ole. Ostan myös luomulähihunajaa. Tärkeintä on, että se on hyvää ja mielellään lähellä tuotettua, mielellään omalla paikkakunnalta. Kalliimpaahan se saattaa olla, mutta päivittäisestä käytöstä huolimatta se ei niin kalliiksi tule, ettenkö raaskisi näitä hunajoita ostaa. Säästän sitten vaikka jostain muusta, jos on tarvis.


"Tiedoksi, että ihan kaikki hunaja on uutena juoksevaa, miten sen muuten linkoaisit irti kennosta ja purkittaisit. Hunajan kovettuminen eli kiteytyminen ajan mittaan on aivan normaali prosessi." Näin juuri. Eli jos ostaa lähihunajaa, niin sitähän ei sitten vaikkapa talvella juoksevana enää saakaan.

Maija epäili, "eikö hunaja ole imettäjiltä kielletty (samoin kuin alle 1-vuotiailta, ei kuitenkaan raskaana olevilta)?" Raskaana olevat ja imettäjät saa hunajaa syödä ihan normaalisti, vain alle 1-vuotiaat eivät hunajaa saa.

Juille: "Voi herranjestas. Antaa nyt ihmisen käyttää ihan mitä hunajaa haluaa." Joo, mutta jos perusteena ulkomaisen hunajan käytölle oli (jos siis oikein tästä postauksesta ymmärsin) se hunajan juoksevuus, niin ei oikein stemmaa ;)

meritähti kirjoitti...

Hyvät hyssyrät miten kiihkeää on hunajan käyttö! Eikös Noora just kirjottanu että hunajaa menee kurkusta alas jos jonkinlaista! Rauha hänen hunajoilleen hyvät ihmiset!

janna kirjoitti...

Pesosen mehiläistarhan hunaja on oikein hyvää. Sillä ei ole luomu-tunnusta, koska yritys on pieni, eikä voi täysin taata luomuutta, sillä mehiläiset käyvät keräämässä vähän mistä sattuu. Kuitenkin periaatteet ovat kovin luomua.
Ja hyvää se on!

Suositut tekstit