30.10.2010

Kierrätys on luksusta

Olemme muutosta saakka (kaksi viikkoa) keränneet nurkkiin eri jätelaatuja, jotka odottavat viemistä niille kuuluviin keräyspisteisiin. Nyt on kuulkaas vähän hämmästynyt nainen näppiksen äärellä: koko Malmilla ei ole yhtäkään metallijätteen keräyspistettä. Siis täh? Ei vaan ole, HSY:n sivuilta tsekkasin. Todella hämmentävää. Alppilassa asuessamme oli metallinkeräyspiste ihan kotinurkalla, sporapysäkillä. Onko todella niin, että näin itsestäänselvältä tuntuva asia tökkii vain vartin päässä ydinkeskustasta?

Vielä kun jukurttipurkin kansia, säilyketölkkejä ja bissepullon korkkeja tulee suurimmasta osasta kotitalouksia (oletan). Malmilla nää menee siis sekajätteeksi. Ärsyttävää.

Eikä tämä ole ainoa puute johon olen törmännyt: tiedostava taloyhtiömme kerää kyllä energiajaetta, mutta nestekartongeille ei ole erikseen astiaa. Sellaiseen luksukseen kun tottui kerrostaloyhtiössä asuessaan.

On tää ihan outoa: eikö kunnilla pitäisi olla velvollisuus järjestää kierrätys kaikelle sellaiselle, mitä jengi raahaa ruokakaupasta kotiin? Tunnen itseni (taas) jotenkin idiootiksi.

T. naivi-Noora

19 kommenttia:

juille kirjoitti...

Meilläkään päin ei ole metallijätteelle keräyspistettä ihan lähellä, mutta keräilen niitä ja vien sitten kerralla vähän pidemmälle. Meidän talonyhtiöstä puuttuu energiajae, mikä on tosi ärsyttävää. Sekajätettä tulee siis tosi paljon! :(

Mau kirjoitti...

Täällä Vantaallakin puuttuu metallinkeräys. Vien sitten isomman satsin Hämeenlinnaan poikaystävän roskikseen. Naurettavaa.. :D

Katja kirjoitti...

Otan osaa! Tuntuu ihan hirveältä laittaa metallia ja lasia sekajätteeseen, jos on jo tottunut lajittelemaan! Kokeilepa paikallista kauppakeskusta? Joskus ne tarjoavat kierrätyspisteitä. Mä en käsitä tätä suomalaista kaatopaikkaintoa, vaikka materiaalikierrätyksen hyödyt on jo tiedossa. Palautetta vaan HSY:lle.

Meille tuli taloyhtiön jätekatokseen kaikki mahdolliset jätelajit. Tulos: sekajätettä viedään ehkä kerran kuussa yksi onneton pussi.

Iines kirjoitti...

Piti oikein itsekin googlata. Ainakin Siltamäen ostarilla pitäis olla aluekeräyspiste eli myös metallin keräys
http://jatehuolto.hsy.fi/
aluekerays/ mutta onhan sinne pieni pyörämatka Malmilta. Jostain keskustelupalstalta HSY:n vastaus: "Helsingissä on tällä hetkellä jo toistakymmentä uudistettua keräyspistettä, mutta varsinaisesti Helsingin pisteitä aletaan rakentamaan näillä näkymin vuonna 2011."

Vantaalla on metallinkeräyspisteitä mm. Tikkurilan kierrätyskeskuksessa ja Jumbossa ja ton linkin kartan mukaan aluekeräyspisteitä aika monessa muussakin kaupunginosassa.

ÄF kirjoitti...

Ei täällä Töölössäkään ole kaikissa taloyhtiöissä (ainakaan mun) metallinkierrätystä. ÄRRRRsyttävää. Mä kerään kasvishernekeittopurkkini (purkkipaheeni) pussukoihin ja raahaan Kallioon tai Ruskeasuolle, missä kierrätys pitäs olla...

Mimi kirjoitti...

Tämä jätehuolto ja sen suuret puutteet jopa pääkaupunkiseudulla jaksavat kyllä ottaa aivoon. Otan osaa, meillä sama juttu. Asuimme aiemmin Kurvissa, jossa pystyi kierrättämään omassa taloyhtiössä tai läheisen S-marketin metalli- ja lasikeräyspisteessä kaiken, mutta tänne Pihlajistoon muutettuamme meininki on ollut ihan toinen. Omassa pihakatoksessa kierrätetään biojäte, lehdet, pahvit, kartongit ja sekajätteet, mutta energiajakeesta, lasista tai metallista ei tietoakaan. Olen yrittänyt läheisten kauppojenkin pihoilla tsiigailla, löytyisikö paikkaa metallille ja lasille. Eipä vaan löydy.

Eikä tämä ole edes pahimmasta päästä. Olen tällä hetkellä töissä firmassa, joka muutti vastikään rakennettuun/kunnostettuun yrityskompleksiin. Suuri ja moderni rakennus, joka on täynnä erilaisia yrityksiä toimistofirmoista ravintolaan jne. MITÄÄN ei täällä kierrätetä! Aivan uskomatonta! Kaikki vaan samaan.. Sitten jengi ihmettelee kun roskikset on jatkuvasti täynnä ja pomo valittaa, että meidän laskupaperit lentelee pihalla kaikkien nähtävänä.
Kyllä mun mielestä se lukittu tietosuojajätelaatikko ois firmojen roskakatoksissa aika perusteltu hankinta.
Murrrrr.

Aino kirjoitti...

Heips,

Malmin Prismassa on tod.näk. kierrätyspiste, jonne voi viedä pahvin, metallin, paristot jne. Usein pisteet on parkkihallissa tai pulloautomaatin vieressä.

http://www.hok-elanto.fi/index.php?id=2119

Ylläolevalta sivulta löytyy tietoja mitä keräystä järjestetään minkäkin ketjun yhteydessä (alepat, prismat jne.)

T. Aino :-)
www.kutimessa.blogspot.com

shirmia kirjoitti...

HMMMM,
tää saattaa nyt olla mututietoa, mutta jaan tämän kuitenkin, josko se olisikin ihan totista totta!

Käsittääkseni omaan taloyhtiöön saa vaatia tietynlaisia kierrätyspisteitä, kuvittelisin että esim. metallijätteen keräyspisteen saa ja voi vaatia. (en voi käsittää, että sieltä ei löydy metallijätekeräystä?? kai olen yhtä naiivi..)

kannattaa selvittää asiaa, teidänkin taloyhtiön kierrätys paranisi kerralla :)

lisäksi haluan kiittää hyvästä blogista! olen tätä nyt noin puoli vuotta seuraillut ja herännyt itsekin moneen uuteen asiaan. pikkuisia askeleita kohti ekologisempaa elämää :)

Heini kirjoitti...

Osoitteessa www.kierratys.info löytää lähimmän keräyspisteen ja mitä sinne voi viedä. Tuolla voi hakea esim. omalla osoitteella tai postinumerolla ja sen jälkeen saat kartalle tiedot lähimmistä keräyspisteistä.

Terv. Erään valtakunnallisen yrityksen jätehuollon aspassa työskentelevä

Apila kirjoitti...

Jättijaolla (Vantaan Tammisto) on metallin- ja melkein kaiken muunkin keräyspiste. Taitaa vain energiajäte puuttua sieltä. Autottomalle ei ehkä paras mahdollinen paikka kuitenkaan, vaikka matka ei pitkä olekaan (bussilla 519 pääsee kyllä). Käyn itse välillä Viikin Prismassa yhdistetyllä kierrätys- ja ostosreissulla, sillä siellä on myös energiajätteen keräys.

Polgara kirjoitti...

Malmilla tilanne on vähän kehno muutenkin (myös meilläpäin) kierrätyksen osalta. Lasikierrätys on kaukana (mulle siis). Metallikierrätys jo mainittiinkin eli helpoin on viedä Liiterin (Lidl) eteisessä olevaan laatikkoon (vai onkohan se vaan pattereille *miettii, kun ei nyt muista*.

Ootko jo tsekannut putken Maatilatorin ja kahvilan? Malmin asemalla ylikulkusillalla Novaan mennessä puolivälissä...

Sannu kirjoitti...

Meillä on roskikselle (sekajäte) matkaa 3km, kierrätyspisteet vielä kauempana ja silti tai ehkä juuri siksi jaksamme lajitella ja kierrättää jätteet. Näin maalla...

Minna kirjoitti...

Ei kai se tarkoita, että niitä silti laitetaan sinne sekajätteeseen. Mä en ainakaan pystyis nukkumaan öitäni, jos niin tekisin :D Se tarkoittaa vaan sitä, että joutuu nähdä vähän vaivaa kierrättäessään niitä.

Kristiina kirjoitti...

Mä muutin viikko sitten Laajasaloon, ja täälläkään ei ole metallinkeräystä! Juuri tänään kävelin ostarin ristiin rastiin, ja kysyin peräti viideltä ohikulkijalta josko tietäisi missä sellainen on ja myös kahdelta kaupantädiltä. Kukaan ei tiennyt. Kaipa täälläpäin kaikki tosiaan sitten heittävät sekajätteeseen! Katsoin kotiintultuani netistä, ja näin se on: lähin piste on Herttoniemessä, uskomatonta!

terhikki kirjoitti...

Energiajakeen tyhjentäminen on halvempaa kuin sekajätteen. Sen kun mainitsee taloyhtiön kokouksessa, saattaa yhtiö halutakin myös energiajae-laatikn. Meillä oli aluksi yksi eikä mennyt muin muutama kuukausi, kun toinenkin sekajäte korvattiin energiajakeella. Eli olkaa aktiivisia ja kysykää mahdollisuutta taloyhtiönne hallitukselta.

jenni kirjoitti...

Tiedän tunteen, Noora!

Asun itse naapurissasi Pukinmäessä, ja tilanne on ihan sama. Vien metallit Kannelmäen Prisman pihalla oleviin astioihin, kun käyn kaupassa. Lasinkeräykseen meillä on sentään pisteet, jopa aika lähellä meidän taloa.

Taloyhtiössämme ei kerätä energiajätettä erikseen, mutta sentään biojäte, sekä paperin- ja pahvinkeräyslaatikot on...

Mirva kirjoitti...

Kirkonkyläntien ja Syystien kulmassa on S-market ja sen takana oli vielä viisi vuotta sitten keräyspiste, jonne roudasin lasit ja metallit...? Siis Malmin sairaalan lähettyvillä, mutta lieneekö sitten ei enää...

Viivi kirjoitti...

Porvoossa tai siis koko Itä-Uudellamaalla ei kerätä muovia ollenkaan. Huippua - ehdinkin sitä kerätä aika ison kasan autotalliin, mutta en viistinyt lähteä Helsinkiin raahaamaan.

Lisäksi toivoisin että kompostorimarkkinoille tulisi vähän enemmän vaihtoehtoja, kuin tuo Biolanin 4-500 euroa maksava, joka on kai nyt markkinoiden ainoa oikeasti, ympärivuoden, toimiva kompostori.

Apila kirjoitti...

Mirva, S-marketilla EI ole metallinkeräystä, paperin-, kartongin-, pahvin- ja lasinkeräykset kyllä.

Suositut tekstit