13.10.2010

Ekovauva: vaunua ja vaunusuojaa

Vauva-asia jatkukoon. Vauva tarvitsee vaunut. Tai siis kai sitä voisi jotenkin ilmankin pärjätä, mutta uskoisin, että suurin osa äideistä hommaa skidilleen vaunut. Päädyin itse jo mainittuihin Naturkindeihin, ja ne on olleet ihan hyvät. Mahdun niiden kanssa kätevästi julkisiin ja ahtaille kirppareillekin, ja koppa irtoaa helposti rungosta ja menee kätsysti kasaan. Arvostan.

Ennen kuin päädyin noihin, vertailin vaunujen kemikaalipitoisuuksia, jonka myötä kirjoitin blogauksen Ftalaatteja lastenvaunuissa - whot? Tekstin kommenttiosioon on tullut palaute: "Gessleinin vaunujen kankaat ovat Öko-Tex 100 -hyväksyttyjä", hyvä tieto. Hämmentävää vaan on se, ettei minulle kerrottu asiaa kun kysyin vaunukauppiaalta, onko Naturkind-vaunu ainoa, missä on ekosertifioidut tekstiilit... Haluan kuitenkin painottaa, että ftalaatteja on esimerkiksi vaunujen pehmo-osissa, kuten kädensijoissa jne. Eli vaunun rakenteissa, ei siis pelkästään matskuja kande vertailla, vaan koko pakettia.

Tekstiileistä puheenollen: olette kanssamutsit varmaan huomanneet, että vaunuihin tulee kiinnitettyä ja viriteltyä toisinaan ties mitä rättiä vauvan suojaksi; milloin paistaa aurinko, milloin sataa tai tuulee liikaa. Olen ihmetellyt, että koska kaikki tuntuvat virittelevän niitä saakelin puklurättejä pyykkipojilla kiinni koppaan, miksi hitossa ei vaunuihin suunnitella kinteää vaunusuojaa? Varmaan jossain vaunumallissa onkin, mutta kun pitäisi olla kaikissa! Vähän niin kuin autoissa on aurinkolippa. En tajua.

No, tähän on reagoitu. Isla sai lahjaksi tällaisen:


Printti nyt ei oo just mun makuun, mutta siis Kurtis Baby Peace -vaunusuojan konsepti toimii! Materiaali on luomupuuvillaa ja verho on helppo kiinnittää tai ottaa veks. Kiinnitys tapahtuu tällaisilla muoviklipsuilla:


Kätevä tuote, I say.

Markkinoilla on toinenkin vastaava, Cover Me by Jezz -merkkinen, joka on aikamoinen monitoimituote: kätsy peite toimii vauvan peittona, vaunun verhona tai imetyssuojana. Katso havainnollistava video täältä. Tuote on hyvä etenkin alussa, kun julkisilla paikoilla imettäminen vielä on vähän haparoivaa...

Sain By Jezz -suojan mustapunaisena, ja vaikka se onkin superihieno, ajattelin arpoa sen teille, koska pärjään tolla toisellakin ihan hyvin. Voit osallistua arvontaan vastaamalla kysymykseen: mikä on turhin vauvatuote, mihin olet törmännyt? Eli mitä mun ei kannata hankkia? Arvonta on käynnissä tän viikon, eli sunnuntaina 16.10. on vika vastauspäivä. Laitan paketin ensi viikolla postiin, joten joku teistä saa vauvalleen oivan viimasuojan hetipian! Mainittakoon, että vastaanottaja maksaa postikulut, mutta eihän se nyt paljon ole, toi on aika kevyt paketti.

Printeistä puheenollen: olen kummastellut, ettei kukaan ole jo tehnyt bisnestä vauvakamatekstiilien printeistä. Missä on bändipuklurätit, -vaunuverhot? Puklurätit on niiiin ankeita, että järki lähtee. Tietenkin IKEA on tässäkin edelläkävijä: siinä missä Ekolo ja muut myy perus keijukais- ja nallekuoseilla varustettuja (ihan söpöjä kylläkin), on IKEA:lla esimerkiksi punavalkoraidallinen vastaava, joka vaan on paljon hienompi kuin ne Ekolon perinteiset. Ärsyttävää. Tehkää joku mulle vaikka nostalginen Take That -puklurätti. Tai Duran Duran. Tai edes Myyrä-rätti! Tai mustavalkoruudullinen, tai salmiakkikuvioinen... Huoh.

Psst... Pakko kertoa: olimme viime viikolla liikkeellä Eirassa, kun Andy McCoy pelmahti ulos lähikaupasta. "Kauhee blosis..." totesi herra ja jatkoi vaunut nähdessään: "TUOLLA on leppoisat oltavat!". Mä haluaisin oikeesti kokea vauvasimulaation, jossa mut paketoidaan vaunuun ja lykitään pitkin katuja monta tuntia putkeen, ja syötetään heti kun ilmoitan, että ruoka maistuisi. Ollapa vauva.

23 kommenttia:

Hanna-Mari kirjoitti...

Kiitos Nooralle vauva-aiheista! Meille on tulossa Dorjan-merkkiset yhdistelmävaunut, joista ei olekaan tainnut olla blogissasi puhetta. Niiden kankaat on öko-tex-sertifioituja. Osaavat peräti markkinoida tällä argumentilla. Tuntuu käsittämättömältä, että matskuihin ei kiinnitetä enempää huomiota -- saati että niiden turvallisuutta joutuu tutkimaan itse. Luulisi, että juuri turvallisuus olisi iso markkinointivaltti valmistajillekin.

Ja pukluräteistä vinkki: Meidän tulevalle pienhenkilölle tähän mennessä kivoimmat olen löytänyt Småfolk-merkiltä, jota myy ainakin Punavuoren peikko Helsingissä. Sertifioidut kankaat, ihanat värit ja hauska retrohenkinen omppukuosi.

Anna kirjoitti...

Mun eka reaktio tuon vaunusuojatekstiilin nähdessäni oli kyllä silkka harmistus: taas on keksitty oma erityinen tuoteensa sellaiseen hommaan, jonka voi hoitaa ihan sujuvasti jollain vanhallakin, tai ainakin monikäyttöisemmällä. Äidin huivilla, tai sitten niillä pukluräteillä - joka tapauksessa jollain sellaisella, joka ei vaadi uuden materian keksimistä tähän maailmaan.

Mutta oonkin muutenkin tällainen antimaterialisti :)

Noora kirjoitti...

Hanna-Mari: Mulle toi on ihan uus merkki, hyvä kun yleissivistät :) Ja kiva kuulla, että fiksuja materiaalivaihtoehtoja löytyy. Pitääpä piipahtaa Punavuoren peikossa, kun tarviin taas uusia rättejä.. Tosin niitä on niin paljon, että en taida tarvita, ainakaan tälle vauvalle...

Anna:Niin, asiasta voi tosiaan ajatella monella tapaa, musta taas on ärsyttävää viritellä pyykkipoikia ja rättejä :)

Anu kirjoitti...

Vaunusuojat sun muut jäävät lopulta aika vähälle käytölle, koska niitä tarvitaan vain se eka vuosi - tai miten kauan vauva nyt sattuu vaunuissa nukkumaan. Itse olen käyttänyt ihan tavallisia harsoliinoja (Ruohonjuurikaupasta saa paksumpia ja ryhdikkäämpiä kuin ne äitiyspakkauksen mukana tulevat), koska niille on enemmän käyttöä myös lapsen kasvettua isommaksi. Itse käytän niitä nykyään mm. astiapyyhkeinä ja silitysliinoina.

rva W kirjoitti...

Saanko minä nyt "paska mutsi" -erikoismaininnan kun en vaunuissa käyttänyt edes niitä harsoja kuin todella harvoin? :O Kun vauva on minusta pärjännyt ilmankin, ihan vain muutaman kerran on ollut sellainen tilanne että olen kokenut tarvetta olevan. Vaikka meinasin kyllä jossain vaiheessa tuollaiseen suojaan sortua, "kun voisihan se olla kätevä". Onneksi printit eivät miellyttäneet silmää, joten jäi hankkimatta. Että ehkä se olisi se minun turhakkeeni? Että joo, en siis taida osallistua arvontaan :DDD

taapertaja kirjoitti...

Tuo vaunusuojan käyttäminen on kyllä kummallista. Monilla rätti oli tiukasti vaunun edessä kesäkuumallakin, varjoisassa paikassa. Voisi kuvitella, että vaunun sisälämpötila nousee aika korkeaksi...?

Mutta turhin tuote-lempparini voisi olla vaikka kylpytuki http://www.lastentarvike.fi/default.asp?docId=11971&paatuoteid=171&valikoimaid=11

Muovinen ja kallis (30 e) kohjo, mikä laitetaan ammeeseen ja vauva siihen istumaan. Onko oikeasti jollekin niin vaivalloista pidellä vauvaa se pari minuuttia kun kylpy kestää? Ja kylpytuen "avulla" vauva menettää myös kokemuksen vapaassa vedessä olemisesta ja sitä kautta ei saa motorista kokemusta veden vastuksessa liikkumisesta (ts. vauvauintiohjaajien mukaan tällainen vedessä liikkuminen on hyvin hyödyllistä vauvan motoriikan kehittymisen kannalta).

Ja tuon käyttöaika on max. pari kuukautta!!! Sittenhän vauva jo istuu itse ja kylpytuki jatkaa ikuista matkaansa kaatopaikalle.

minka kirjoitti...

Mun ikiaikainen turhakesuosikkini on konttauskypärä.

Pesupähkinä kirjoitti...

Oih, tuollainen viimasuoja tulisi NIIN tarpeeseen! Meidän esikoisen LA on joulukuun alussa.

Kaikenlaiseen roippeeseen on tullut törmättyä. Ehkä turhakkeista suosikkini on vaipparoskis. Hinta on aivan järkyttävä (noin 50-70e olen noita nähnyt myytävän, tässäpä edukas: http://verkkokauppa.babystyle.fi/products/view/661/pl) ja kertakäyttövaipat - well, mitä niistä voi sanoa...

"Sangenic Vaipparoskis on helppo ja ympäristöystävällinen tapa käsitellä kertakäyttövaipat." Hmm....

mirabell kirjoitti...

Hengittääkö tuo suoja yhtä hyvin kuin harso?
Itse olen mieltynyt harsojen käyttöön vaunusuojana, mutta kai tuokin asiansa ajaa.

Turhin ja hämmästyttävin vauva-tarvike oli jossain muistaakseni ulkomaalaisessa nettikaupassa myytävä irtokäsi.
Käsi oli aikuisen käden kokoinen ja painoinen ja se oli tarkoitus asettaa vauvan selän taakse tai päälle, kun tämä on hakemassa unta, niinkun tuomaan äidin tai isän käden tuomaa turvaa. Hankala selittää mutta aivan pimee juttu. Kuvassa vauvan selän takana röhnötti ranteeseen päättyvä irtokäsi. Mutta hei on varmaan tosi kätsy niille, jotka ei ehdi vauvaa itse tassutella.

Mirja kirjoitti...

Meillä ei käytetty mitään vaunusuojaa, en nähnyt siinä mitään järkeä ja halusin nähdä vauvan koko ajan :)

Turhin vauvatarvike...pinnasänky ehdottomasti! Beibi nukkuu hyvin vieressä ja nyt hieman yli vuoden ikäisenä osaa kyllä kiivetä normisängystäkin nätisti pois, eikä unissaankaan sieltä kieri alas. Nukkuu kyllä yhä paljon vieressä :) Onneksi hommattiin pinnasänky, joka muuntuu lastensängyksi, muuten risoisi investointi nyt aika paljon.

Jonna kirjoitti...

Vaipparoskiksia ja noita kylpyalustoja olen minäkin nähnyt kirppiksillä ja olen vaan pyöritellyt päätä. En vaan voi käsittää.
Meidän vauvat on kylpeneet Tummytub-ammeessa ja tykänneet tosi paljon! Minkäänlaisella vaipparoskiksella ei tee mitään kestovaippailevassa perheessä. Pyykkikori riittää.

HW kirjoitti...

Vaunuista vielä sen verran, että vaikka suurin osa tulevista vanhemmista ne tosiaan hankkiikin (itse myös aikoinaan ensimmäiselle hankin asiaa sen kummemmin miettimättä kun kaikki muutkin niin tekivät), niin eivät ne tosiaan mitenkään välttämättömät ole eikä vauva niitä osaa kaivata. Itselläni on ollut kaksi vauvaa, joilla en ole vaunuja käyttänyt lainkaan ja mitään ongelmaa ei ole ollut. 100& liinavauvan kanssa ei minkäänlaisille vaunusuojillekaan ole ollut tarvetta :)

juille kirjoitti...

Meillä pinnasänky on ollut täysin turha (lapsi on suostunut nukkumaan siellä ehkä pari kertaa vajaan puolituntisen..) :D

Mutta siis ehkä turhin, epäekologisin ja tyhmin ostos on ollut hätäpäissä ostettu muovinen Bumbo-tuoli, kun oli pakko keksiä miten pääsen vaunulenkin jälkeen suihkuun keskellä päivää miehen ollessa töissä (meidän sylivauva ei suostunut olemaan oikeasti HETKEÄKÄÄN lattialla tai sitterissä). Toimi vajaan kuukauden, kunnes lapsi oppi kaatamaan tuolin. Sen jälkeen oli aivan turha..

Joola kirjoitti...

Mun vauvojen "vaunurättiin" olin kirjaillut Sinä olet rakas, vaunujen väreillä. Kerran kun lykin vaunuja, yksi mies kiisi takaa ja totesi, että tosi makee toi "Sinä olet rock" -juttu. Harmitti, etten ollut älynnyt sellaista kirjailla. Vaikka kyllä se rakaskin musta hyvä oli.

Hilla kirjoitti...

Täytyy sanoa, että tällä hetkellä turhimmat on sellaset perusvauvakkeet ku tutti, sitteri, pinnasänky ja vaunut. Vaunujakin etsiskelin netistä turhauttavia tuntikausia (ja niitä vielä saatiin lahjaksikin kaksi ylimääräistä) - kantoliina on ihan paras!

sardiini kirjoitti...

Ekakertaa kommentoin tänne blogiin ja täytyy heti sanoa suuri kiitos. Meinasin itse perustaa blogin omille mietteille, mutta totesin ettei tartte kun tänne cocktailiin on jo kaikki kirjoitettu ja miljuuna kertaa paremmin ja hauskemmin :D

Mä oon tehnyt vaavalle itse printtiharsoja ja olin aivan innoissani, kun luin tältäkin niiden tarpeen, sillä ole tosissaan suunnitellut tästä liikeideaa. Monet ovat kommentoineen mun rättejä ja kysyneet mistä niitä saa ostaa, mutta nyt on osoittautunut hankalaksi löytää luomupuuvilla harsokangasta ja ekologisia painovärejä.
Mä en kestä mitään "zzz..tässä nukku äiti kultipuppeli" name-it lässytyksiä ja taisipa olla yksi näistä harsoista jonkun muun mielestäkin siisti, koska se varastettiin!

Tea kirjoitti...

Mä tykkään tosta vaunusuojasta :)
Täälläkin la tammikussa ja varmasti olisi käyttöä.

Ja tykkään myös ehdottomasti eniten ihan perusvalkoisista harsoräteistä. Nyt käytössä olevista pukluräteistä vanhimmat ovat 30 vuoden takaa ja kellastumat/värjäymät voi aina valkaista pois. ja kaikista rispaantuneimmat siirtyvät siivouskaappiin luutuiksi.
Meidän suvussa kierrätetään kaikki sukupolvelta toiselle. Parhaat jutut ovat olleet vanhat harsorätit ja viltit, joita ennen oli äitiypakkauksessa.

Ehdottomasti turhin turhake tuli vaunujen kylkiäisenä: vaipparoskis!
Ei sitten niin mitään järkeä!

Essi kirjoitti...

Uskomattomin vauvatuote jonka itse olen kaupassa nähnyt on vaipparoskiksen roskapussit.

Lintunen kirjoitti...

Pakko oli viimein kirjautua, että pääsee kommentoimaan. Olen lukenut blogiasi jo kauan ja kommentoinutkin ennen kun se muuttui niin ettei nimettömänä voinut.

Kiitos vaunusuojavinkistä, tilasin heti luettuani meille tuollaisen! On viritelty harsoja, vilttejä, lakanoita jne jne ja aina kun tuulee, ne on jossain huitsulan nevadassa saman tien. Ja ihmettelen, ettei omissa vaunuissamme ole edes lisävarusteena moista saatavilla. Quinnyihin kun kiinnitetään hyttyssuoja vetoketjulla... Olisiko oikeasti niiiin vaikeaa tehdä samalla konseptilla tuulisuoja??

Ehdottomasti turhimmat vauvatarvikkeet on tutti, tuttipullot (poika ei ymmärrä kunnon tissiposkena niiden käyttöatarkoitusta lainkaan) ja lahjaksi saatu tuttipullonlämmitin. Tähän mennessä parhaat ostokset taas on nuo Quinnyn vaunut (turvakaukalon saa runkoon kiinni) ja Manducan kantoreppu. Liinassa poika ei ensimmäisen kuukauden jälkeen ole viihtynyt... Täytyy opetella sellainen sidonta, että vauva on selkä mun mahaa vasten, siinä riittäisi metsälenkillä näkemistä.

Lintunen kirjoitti...

Ja vielä lisättävä yksi turhake: sitteri. Saatiin lahjaksi Doomoon säkkituolisitteri ja luulen, että se tulee olemaan iso hitti kunhan poika kasvaa ja oppii istumaan ja kiipeämään siihen itse. Perussitteri saatiin käytettynä ja sekin on lojunut nurkassa käyttämättä tähän saakka. Nyt se toimittaa syöttötuolin virkaa kun 6 kk vauveli aloitti soseen maistelun. Meillä siis poika on aina viihtynyt lattialla tosi hyvin.

Mari kirjoitti...

Turhimpia tuotteita taitavat olla vaipparoskis ja tuttipullonlämmitin.

Emmi kirjoitti...

Hei!

Olen nähnyt noita hieno puklurättejä jossain mutta en vain muista missä. Kerron heti kun muistan/näen!

Turhin kama vois olla vaikka sellaset sukat, jotka tyrkätään muksulle jalkaan ja niissä on helistimet.

Niin ja mitä ei kannata hankkia olis varmaan semmonen tuttipullokehikko mihin tulee kertispusseja sisään.

Emma kirjoitti...

Tulipa mieleeni mainostaa tällaista superhyvää lastenvaunusaittia ku http://www.hopittihop.net/1, suosittelen vilkaisemaan!

Suositut tekstit