15.10.2010

Ärsyttävä aspartaami

Pyysin apteekista kalkkituotetta, jossa on myös D-vitamiinia tarpeeksi, imettäessä kun kuulemma on hyvä saada D-vitskua 10 mikrogrammaa päivässä. No, enpäs tajunnut, että tällaisissakin tuotteissa lymyää aspartaamia.


Ärsyttävää. Apteekista kerrottiin, että suurimmassa osassa kalkkitabletteja on keinomakeuttajia. Enpäs ollut koskaan tullut ajatelleeksi. No onneksi löysin korvaavan tuotteen, ostin Calciform Forte D-merkkisiä tabletteja, oletteko muut käyttäneet? Ei maistu juuri miltään (purutabletteja siis), mutta sen siitä saa, kun ei halua ostaa keinomakeutettuja :)

Psst... Jos olette tänään Kauneusmessuilla, tulkaa tsekkaamaan klo. 17.30 Beauty point -lava, jossa meikäläinen keskustelee paneelissa, Leena Sarven haastattelemana. Paneelissa myös Krista Launonen ja Marjo Allawi.

27 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Hei Noora,

Tässä yksi aspartaamiton vaihtoehto. Samassa tuotteessa myös D-vitamiiniä ja magnesiumia:
https://gallery.foreverliving.com/gallery/FLP/download/products/206_Calcium_ENG_9-15-10.pdf

Oletko muuten testannut Foreverin aloevera-tuotteita? Puhdasta luomuruokaa, joka puhdistaa elimistön ja tekee hyvää koko keholle?

juille kirjoitti...

Tohtori Tolosella on d-vitamiinikapseleita, niitä olen itse viime aikoina käyttänyt (vaikka muuten en suuri Tolosen-ystävä olekaan). Niitä on myynnissä luontaistuotekaupoissa. Itse olen imettäessä käyttänyt 25mikrogrammaa ja muuten 50, mutta en tosiaankaan ole mikään virallinen tietolähde tässä asiassa :)

Pellon pientareella kirjoitti...

Sinun kannattaa tutustua D-vitamiiniin oikein kunnolla, se on olennaista myös lapsen kannalta. Googlettamalla löytää paljon tietoa. Tuo annostus on käytännössä tosi pieni, liian pieni, uusimpien tutkimusten mukaan. Itse syön 50 mikrogrammaa päivässä, joka on virallisten suositusten maksimi, eli ei ylitä niitä. Monet syövät 100-200 mikrogr. Kannattaa ostaa öljyyn säilöttyä D-vitamiinia eli kapseleita, imeytyvät huomattavasti paremmin.

Katso esim. http://ruohikolla.blogspot.com/search/label/D-vitamiini

Cat's Meow kirjoitti...

Ja lastenkin monivitamiineihin on tungettu aspartaamia :/ Solgarilta löytyi pureskeltavia lasten vitsuja joissa on "vain" asesulfaami-K:ta. Miksei olis vaikka fruktoosia tai ksylitolia?
D-vitsku on meillä Now -merkkisiä D3-tippoja, tilattu iHerb.comista.

Lux kirjoitti...

Mä syön myös noita juillen mainitsemia Tolosen 50 mg D-vitamiinikapseleita, joissa ei ole käytetty makeutusaineita tai muuta turhaa scheissea. Apteekista hommasin ensin DeviSolin D-tabletteja, mutta niissähän on vaikka sun mitä makeuttajia yms. epäilyttäviä ainesosia mukana, eli niitä en ainakaan itse suosittele!

HW kirjoitti...

Tulin sanomaan samaa kuin muutama aiempikin kommentoija, eli vaikka mitään uusia päivitettyjä d-vitamiinisuosituksia ei ollakaan vielä lyöty lukkoon niin aika yksimielinen konsensus tuntuu vallitsevan siinä että tuo 10mikrogrammaa on aivan liian pieni ja riittämätön annostus kenelle tahansa, raskaana olevista tai imettävistä puhumattakaan!

Itse käytän raskaus- ja imetysaikoina vuodenajasta riippuen noin 25-50mikrogrammaa. Pimeään vuodenaikaan menee yleensä se 40-50.

On kyllä kiusallista, kun aspartaamia tungetaan joka paikkaan. Etenkin lapsille suunnattuihin vitamiineihin ja lääkkeisiin sitä tunnutaan lisäävän lähes poikkeuksetta. Ja saadaan taas vanhemmille markkinoitua, että kyseessä on "sokeriton" tuote ja siten terveellinen...

Vauvojen d-vitskuissa kannattaa myös olla tarkkana: neuvolasta suositeltavat Jekovit tai Devitol sisältävät D2:ta, eivätkä suinkaan elintärkeää D3-vitamiinia. Parempana vaihtoehtona usein esitetty Deetipat taas koostuu pääasiassa alkoholista ja sakkaroosista. Kirjoittelin aiheesta aikoinaan täällä: http://gojiavocado.blogspot.com/2010/01/vauvojen-d-vitamiinit.html

HaLo kirjoitti...

Kommentoin, kun työskentelen luontaistuotemyyjänä. Itsekin syön Tolosen 50 mikrogrammasia D-vitamiinikapseleita kaksi kappaletta päivässä.

On tosi tärkeää, että se D-vitamiini on sidottu öljyyn eikä tablettimuotoon, koska silloin se imeytyy paremmin.

Kalkki tarvitsee imeytyäkseen K2-vitamiinia ja D-vitamiinia. Vahva D-vitamiini ei ole muutenkaan pahitteeksi nyt pimeän tullen — aikuiselle turvallinen jatkuva päiväannos on jopa 250 mikrogrammaa.

Rime kirjoitti...

Haha, eikä!

Oon syöny jo ties kuinka kauan juuri tota Calcichewta enkä ole huomannut!

Olipa hyvä postaus.

Nauran itelleni :-D

Karoliina kirjoitti...

En huomannut puhetta siitä mitä D:tä syötät lapsellesi, mutta kannattaa miettiä sitä, eikä vahingossakaan unohtaa :)

Tässä erittäin hyvä postaus aiheesta:

http://gojiavocado.blogspot.com/2010/01/vauvojen-d-vitamiinit.html

Ja tosiaan, jos haluat syödä purutabletteja niin muistathan syödä ruoan kanssa ja reilusti rasvaa mukaan ;)

elina kirjoitti...

Moikka,
tutustu Solgar:in tuotteisiin, hyvin varustetuissa luontaistuotekaupoissa, ehkä Ruohonjuuressakin. Ihan parhaita, aivan mahtavia, täynnä sitä itseensä; todella vähän täytetaineita, ei keinotekoisia lisä- eikä väriaineita. Ei maistu pahalle. Pakattu lasipurkkiin, suurin osa käy vegaaneillekin. Naisillekin oma monivitamiini-formula, joka tukee myös hormonitoimintaa (ko. tuote värjätty punajuurella:). Ainoa haitta: tulee Ameriikasta. Googleta lisää!

Eeva kirjoitti...

Itse käytän joka aamu "Vidan vahva" 25 mikrogramman tabletteja... Ei näytä olevan makeutusta mukana, mutta tuo on kyllä tablettimuodossa... Mitä olette mieltä, riittääkö jos aamupalalla saa sitten rasvoja ton tabletin oton jälkeen, vai pitäisikö tabletit vaihtaa öljykapseleiksi joka tapauksessa?

Muuten, yhdyn todella edellisiin kommentoijiin D-vitamiinin määrän suhteen! Itsellä annos per päivä on 35 mikrogrammaa. Pitäis varmaan talven mittaan sitäkin nostaa...

juille kirjoitti...

Jos aterian kanssa ottaa, niin imeytyy vaikka itse tuotteessa ei olisi öljyä :) D-vitamiini on nyt tosi tapetilla ja on selvää että suosituksiin on tulossa muutoksia, mutta kyllä vähän peräänkuuluttaisin ihmisten vastuuta näissä asioissa. Eli että millasella koulutuksella ja kokemuksella muille antaa suosituksia jättiannoksista, kun tämän hetken paras tieto on se, että 50 mikrogrammaa on turvaraja (aikuisilla, lapsille tuolla määrällä on jo saatu aikaiseksi yliannostus). Ja erityisesti silloin, kun puhutaan raskaanaolevista, imettävistä tai lapsista!

Johki kirjoitti...

Törmäsin tuohon samaan ongelmaan kun hain sopivaa D-vitamiinia, suuri osa on makeutettu aspartaamilla :(

Käytetään Devisolia, jossa makeuttajana ksylitol. 40 mikrogrammaa syödään päivässä molemmat, muksu sekä minä. Ruoastahan tulee sitten vielä vähän lisäksi D-vitamiinia, kun kalaa yms. syödään. Ja tosiaan aina katson, että ruoan yhteydessä otetaan ja on rasvaa mukana. Kalsiumtabletit itselläni on erikseen kun olen maitotuotteita jättänyt vähäiselle määrälle.

anu kirjoitti...

Minä syön Solgarin prenatal nutrities- monivitskua, sekä raskaus- että imetysaikana, lisäksi 25ug Solgarin D3-vitamiinia. Perheen vauva syö D-tippoja, http://www.deetipat.fi/dtipat. Se on kookosöljypohjainen, eikä sisällä laktoosia, gluteenia, hiivaa, sokeria, alkoholia, säilöntäaineita eikä maidon ainesosia. Äärimmäisen kätevä on myös tuo pipettipullo.

Muistathan myös E-epan ravinnossa tai purkissa, jotta äidinmaidon rasvahappokoostumus pysyy hyvänä :)

Sara-Aurora kirjoitti...

Samalla linjalla kuin aikaisemmatkin kommentoijat, eli kannattaa ehdottomasti ottaa d-vitamiinilisää Suomessa ja enemmän talven aikana.
Suomen suosituksethan ovat nousseet vuonna 2009 7,5 ug:stä 10 ja vanhuksille sekä paljon aikaa sisätiloissa viettäville suositus on vähintään 20 ug. D-vitamiinin maksimiannostuksesta on tehty paljon tutkimuksia ja sen yliannostuksen vaara on lähinnä todella suurilla annoksilla pitkäaikaisesti käytettynä.
"Substantially larger doses administered for a short time or periodically (e.g., 50,000 IU/week for 8 weeks) do not cause toxicity. Rather, the excess is stored and used as needed to maintain normal serum 25(OH)D concentrations when vitamin D intakes or sun exposure are limited."
Lainaus on täältä: http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind.asp#h2 josta kannatta käydä katsomassa muutakin faktaa Dvitskusta.
Itse suomalaisia ravitsemussuosituksia tehneet henkilöt myöntävät että 10 ug aikuisille saattaa olla liian vähän, mutta suosituksiin vaikuttavat muutkin asiat, kuten se että suositukset eivät voi perustua sille että suomalaiset syövät pillereitä. Kuka ne maksaa? Valtioko? Vai lisätäänkö niitä maitoon ja margariineihin vieläkin enemmän?
Itse popsin 125 ug kapseleita lähes ympäri vuoden, kesällä en säännöllisesti. Huomaan ihostani milloin saan riittävästi D-vitamiinia; se voi hyvin eikä näppylöitä ja kiristystä ole tällä annostuksella.

kaisa kirjoitti...

Lisäaineista ja muusta ruokahuijauksesta on erittäin asiallinen uutinen osoitteessa http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2010/10/16/kohukirja-paljastaa-nain-ruokateollisuus-vedattaa/201014362/135?offset=50#comments Suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan! Ehkäpä tuostakin saisi jutun juurta :)

Essi kirjoitti...

Koko perheelle sopivia D-tippoja löytyy myös nykyään yhdistettynä maitohappobakteereihin, eli jos aikoo aloittaa myös mh-bakujen antamisen vauvalle niin tässä ne on samassa: http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/GEFILUS-TIPAT-D3-VITAMIINI-75-ML.

Nasu kirjoitti...

Kalsipos-D ei taida olla makeutettu millään ja se niellään kokonaisena eli makukaan ei haittaa. Kooltaan tabletti vastaa Burana 600mg tai Panadol 1g eli mahtuu kyl hyvin menemään.
Onhan se aspartaami ikävä juttu, mutta suurempia ongelmia lapsien elämässä taitavat kuitenkin olla vanhempien päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat, joten ehkä ei kannata yöunia menettää aspartaamin takia, jos nää muut asiat on kunnossa :)

Noora kirjoitti...

KIITTI JENGI!! Taas olette paljon mua fiksumpia. Mä olen ajatellut, että koska syön kalaa aika paljon, riittäisi toi D-vitamiinilisä, ehkä siis mietin asiaa uudelleen. Tähän aiheeseen palaan ehdottomasti uudessa postauksessa. Vetäisen nyt eka tän purkin tabut ja sitten taidan siirtyä toiseen merkkiin.. Ootte niin parhaita tyyppejä!!

HeidiB kirjoitti...

Orionilta löytyy Calsorin D3, ei tosin purutabletti vaan nieltävä, sellainen Buranan kokoinen. Yhdessä tablerissa on 500mg kalsiumia ja 10 mikrogrammaa d-vitamiinia.

jenni kirjoitti...

Olin vain tulossa kommentoimaan, että Noora et ole vieläkään ehtinyt tutustua D-vitamiiniasioihin, mutta muut onkin jo kommentoineet.

Itse käytän Now Food-merkkistä D-vitamiinia, purkissa on 125µ kapseleita 120 kpl. Tilaan sitä jenkeistä, kotiin kuljetettuna purkki maksaa n.8e. Käytän 125 µg päivässä.


Tuo Kaisan linkkaama juttu ruokateollisuuden vedätyksistä on tosi hyvä! Siinä olisi sulle Noora hyvä juttuaihe :)

Linnea kirjoitti...

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/10/1205987


Tässä kuitenkin vähän mietittävää.... Vitamiinien ylinsyöntikään ei mielestäni ole kauhean kannattavaa. En lähtisi itse muuttamaan lääkealanammattilaisten antamia suosituksia suuremmiksi.

jenni kirjoitti...

Tuossa Linnean linkkaamassa jutussa on haastateltu Lamberg-Allardtia, joka on aika jännä tyyppi, koska hän on yhtenä tekijänä sellaisessa tutkimuksessa, jossa päädyttiin suosittelemaan D-vitamiinia painokertoimen mukaan. Painokerroin olisi n. 25 µg D-vitamiinia per ihmisen 10 kg. Eli 50-kiloiselle juuri se 125 µg, jota itse käytän.

Suomessa tiedotus asiasta on täysin ristiriitaista, ja alan ammattilaiset sidottu tiukkaan ruotuun, mitä ne saa sanoa ja mitä ei, tiettyjen virastojen tms palkkalistoilla ollessaan.

D-vitamiini ei muuten sikäli ole kuten muut vitamiinit, ei hajota maksaa, ja toimii hormonin tavoin kropassa. Ruoka ei ole sen pääasiallinen lähde.

Mitään vitamiinia, tai D-"vitamiiniakaan" ei tietenkään saa käyttää liikaa, mutta D:n kohdalla se liikaa on todella paljon, kukaan ei varmaan tiedä, miten paljon. Tiesittehän, että Suomessa joskus 50-luvun tienoilla annettiin pikkuvauvoille 115 µg D-vitamiinia per pv, ja kukaan ei saanut myrkytystä? Päinvastoin, sairastavat esim 1-tyypin diabetesta nykypäivänä n.90% vähemmän, kuin muut.

Kannattaa etsiä tietoa muualtakin, kuin suomalaisista lehtijutuista. Tutkimuksia ym löytyy netistä. ihan luotettaviltakin sivuilta, kuten Lancetista.

juille kirjoitti...

Jenni, minkä alan asiantuntija mahdat olla?

Apila kirjoitti...

Äh, kirjoitin pitkät pätkät ja töppäsin jotenkin..

Mutta sitä piti sanomani Nooralle, että huomioi kalsiumvalmisteen valinnassa se, että sisältää kalsiumSITRAATTIA, magnesiumia ja d-vitamiinia. Sitraatti muodossa kalsium imetyy huomattavasti paremmin kuin karbonaatti muodossa. Ja magnesiumia siksi, että se estää kalsiumin imeytymisen pehmytkudoksiin, jossa sitä ei tarvita (ainakaan yhtään ylimääräistä). Eli magnesium tavallaan "sulkee" pehmytkudoksen niin, että kalsium kulkeutuu pelkästään luustolle.
Näin kertoi tanskalainen lääkäri Claus Hancke luennollaan.
Yllämainitut ominaisuudet löytyy ainakin Forever Living Productsin Calcium-valmisteesta.

onko väliä sillä hei kirjoitti...

Heipä hei,

Apteekista löytyy myös nieltäviä kalkki(+ D)tabletteja, jotka eivät sisällä aspartaamia.

Esim. http://www.calsorin.fi/calsorin_500mg_20mg.php

tai

http://www.multikalkki.fi/multikalkki_dstrong

Kokoluokka on noin Burana 600 mg:n luokkaa, joten ovat vielä hyvin nieltävissä. Tarvittaessa ne voidaan myös puolittaa.

t. farmaseutti

Truth Raw Nutrition kirjoitti...

Monissa kasveissa on D-vitamiinia, joissakin lääkinnällisissä kasveissa saattaa olla jopa 120 000 µg D-vitamiinia kuivakiloa kohti, ja sitä muodostuu aina UV-säteilyn vaikutuksesta kolestreolin aineenvaihduntatuotteen seurauksena. Kaikki kasvit sisältävät kolestrolia. Ja hyvin on tullut toimeen ilman D-vitamiinivalmisteita..... ja D-vitamiini tieto löytyy ainakin opinnäytetyössäni elävän ravinnon ympäristö ja terveysvaikutukset.


Joissain kasveissa D-vitamiini pitoisuudet ovat niin korkeita että ne saattavat aiheuttaa myrkytyksen.......

Suositut tekstit