15.9.2010

Vaarallisia kemikaaleja t-paidoissa

No huh huh. "Sikiömyrkkyjä löytyi äitiyspaidasta" kertoo Aamulehden otsikko. Juttu viittaa tuoreen Kuluttaja-lehden tekemään tutkimukseen, jossa Suomessa myytävistä t-paidoista etsittiin myrkyllisiä flataatteja ja nonyylifenolietoksylaatti-nimistä ympäristömyrkkyä. Kannattaa lukea juttu.

Uskomatonta on, että myrkkyjä oli suurimmassa osassa paidoissa! 14 testattiin, myrkkyjä löytyi 9 paidasta. Ja vielä uskomattomampaa on, että lisääntymiselle vaarallista kemikaalia löytyi mm. Vero Modan Mamalicious-äitiysmalliston t-paidasta! Lindexin lapsille suunnatusta Hello Kitty-paidasta ja Carlingsin sekä JC:n paidoista löytyi paljon ftalaatteja tai ympäristömyrkkyä.


Mitäköhän aineita tässä mun raskausaikana pitämässä pöllöpaidassa on? Sen kun tietäis...

Kaupoissa törmää yhä useammin vaatteisiin, joissa on esimerkiksi Öko-Tex -merkki, mutta tällainen merkki pitäisi vissiin saada kaikkiin vaatteisiin, jotta porukka tietäisi, mitä kemikaalipaskaa iholleen vetää.

Kandee siis edes muistaa pestä uudet vaatteet ennen käyttöä, vaikkei se varmaan myrkkyjä vaatteista täysin poistakaan. Tämäpä pitäisikin selvittää! Palaan asiaan...

7 kommenttia:

Hedelmäsalaatti kirjoitti...

No mitähän sitä sit vauvojen/lastenvaatteista mahtaakaan löytyä..

Ja tuohon pesuun, mä en jaksa ymmärtää miten kukaan haluaa laittaa päälleen suoraan kaupasta vasta ostetun vaatteen, ilman että peseen sen ensin ! Noiden kaikenmaaliman kemikaalien takia varsinkin, mutta mistäs sitä tietää mitkä bakteerinäpit niitä on siellä kaupassa hipelöinyt, hyijj.. Sama pätee mun mielestä lakanoihin, pyyhkeisiin ym tekstiileihin, pesun kautta vasta käyttöön.

OMA kirjoitti...

Siis ftalaatteja? t. kielipoliisi

Johnu kirjoitti...

Tuosta Öko-Tex merkistä en tiedä. Itse ajattelin pari vuotta vielä sitten, että se on hyvä juttu ja olishan tuo jos se todella toimii. Mutta täällä Saksassa tuntuvat halvimmatkin vaatteet olevan Öko-Tex-merkillä varustettuja (ja haisevat nekin vaatteet).

Oliskohan uudella mustalla tai sulla ideaa miten tuota selvittäis?

Linnea kirjoitti...

Löytäisikö noita "eko"vaatteita joistain tavallisista kaupoista? :) Tai mistä ylipäänsä voi ostaa sellaisia vaatteita?

Kermaperse kirjoitti...

Sehän se hauska juttu on, että monet vaatteet menee jo ekassa pesussa nukkaisiksi tai kutistuu (en tiedä koska opin olla ostamatta lindexin vaatteita..). Ehtii ehkä juuri sen kerran käyttää jotain vaatetta kemikaaleineen päivineen, kun pesun jälkeen se onkin jo käyttökelvoton.

Syvä huokaus.

Olin tänää kaupungilla. Onneksi kaikki rätit näyttivät rumilta. Kaipaan laatua! Pitäisi tosiaan suosia enemmän käytettyä. Kun tietää, että käytetty vaate on edelleen hyvännäköinen, voi olettaa sen myös pysyvän hyvännäköisenä seuraavatkin vuodet. Ärsyttää vaan, kun kirpparitkin on täynnä edellisen sesongin nukkaantuneita riepuja.

Ps. Olen lukenut kaikki Berliinivinkkisi! Kiitos niistä. Lähtö on viikon päästä :) Iiih, jännää! Tosin menen sinne vain neljäksi päiväksi. Pakko päästä Mauerparkkiin sunnuntaina!

Karoliina kirjoitti...

"mistäs sitä tietää mitkä bakteerinäpit niitä on siellä kaupassa hipelöinyt, hyijj.. "

Tuollaisella ylihygieenisyydellä ei aiheuta kuin huonon vastustuskyvyn itselleen ja varsinkin lapsille, jos heitä pitää ylihygieenisissä oloissa pienestä pitäen... Näin se vaan on.

Noora kirjoitti...

Öko-Tex-merkkiä löytyy monien eri brändien vaatteista. Itse olen törmännyt usein Marimekossa merkkiin ja Finlaysonillakin muistaakseni... Lastenkamassa näkee jonkun verran. Vähän siellä täällä siis...

Suositut tekstit