6.9.2010

Luonnonkosmetiikka nopeuttaa kauneudenhoitoa

Uusimmassa Trendissä on hyin kirjoitettu juttu luonnonkosmetiikkakokeilusta. Toimittaja, jolla ei aikaisemmin ollut mitään tietoa ko asiasta, tutustui luonnonkosmetiikkaan kahden kuukauden ajan. Juttu oli tehty niin hyvin, että soitin jutun kirjoittaneelle toimittajalle Anni Nissille ja kiitin, koska tiedän kuinka usein hyvät palautteet jäävät saamatta.

Puhuimme Annin kanssa pitkään kosmetiikasta ja hän toi esille asian, jonka olen itse jo unohtanut: luonnonkosmetiikkaan siirtymisen jälkeen saattaa käydä niin, että aamulla unohtaa pestä ja rasvata naaman, koska ihoa ei kiristä. En muistanut ollenkaan, että ennen luonnoonkosmetiikkaa, pesin ja rasvasin kasvot joka aamu. Enkä nyt muista, että kiristikö ihoa välttämättä, mutta se tunne, että kasvot on pestävä ja rasvattava aamuisin, oli vielä tuolloin olemassa. Enää en tee iholleni aamuisin mitään. Se on herätessä mielestäni parhaimmillaan: heleä ja levänneen näköinen. Toisinaan huuhtelen kasvot kylmällä vedellä ja rasvaan, mutta en todellakaan edes joka viikko.

Kirjaani valmistellessani olen lukenut paljon mielipiteitä ja lähdemateriaalia luonnonkosmetiikkaan liittyen ja usein törmää siihen, kuinka naiset olettavat luonnosta peräisin olevien raaka-aineiden automaattisesti olevan turvallisia tai ei-myrkyllisiä. Luonnossa on paljon sellaista, mitä ei kande iholle vedellä, eikä sana luonnollinen ole synonyymi turvalliselle, mutta ne raaka-aineet, joita sertifioidussa luonnonkosmetiikassa saa käyttää, ovat kyllä ainakin mun iholle tehneet ison palveluksen: tarvitsen paljon vähemmän kamaa ihoni hoitamiseen kuin aikaisemmin ja se on mahtavaa!

Luonnonkosmetiikalle ei ole olemassa virallista määritelmää ja juuri se tekee markkinoinnista villiä: moni tavallinen tuote väittää olevansa jotakin, jota se ei todellisuudesta edusta kuin promillen osalta raaka-aineista. Sertifikaatteihin luottaminen onkin iso apu niille, jotka haluavat varmistua fiksujen raaka-aineiden suosimisesta. Sertifikaateista on apua myös meille laiskoille, jotka emme jaksa viettää koko elämäämme INCI-listoja lueskellen.

Tällaista pohdintaa tänään....

18 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Itse olen vasta siirtymävaiheessa luomu-tököttien maailmaan, kun entiset tavisputelit käytän pois. Mutta olen kyllä huomannut ihan saman luomu-kasvorasvojen kohdalla. Vuosia etsin ja etsin hyvää rasvaa, mutta ehkä olisi pitänyt vaihtaa luomuun eikä surffata vain merkkien välillä (toki ne oli ei-eläinkokeilla testattu jne jne). Vien tätä ilosanomaa eteenpäin mm. sillä, että 65-vuotias äitini saa synttärilahjakseen setin luomu-rasvoja talven varalle. :)
Artikkeli Trendissa oli kyllä hyvä. Tosin muuten lehti on mennyt kyllä semmoiseen suuntaan, että meitsi peruu tilauksen. Ei tykkää enää.

Johki kirjoitti...

Sama vika, nykyään säästää niin paljon rahaa entiseen verrattuna kun ei tarvitse kauheasti ostella sitä sun tätä kosmetiikkaa :) Muutama perusjuttu riittää ja iho voi hyvin. Ja kuin kaupan päälle nuo perusjutut ovat niin edullisia - eihän toki aina luonnonkosmetiikkakaan ole edullista, mutta käyttämäni vain sattuvat olemaan.

Sannu kirjoitti...

Kyllä, samaa mieltä, että aikaa säästyy ja tuotteita!

Itse olen kokeillut taasen yövoiteetonta ihonhoitoa, mutta eipä silti tarvitse aamulla kasvoja rasvata. Myös kasvoveden olen jättänyt melkein kokonaan pois luonnonkosmetiikkaan siirryttyäni. Ensimmäistä kertaa puhutaan siitä miten kasvovesi on aivan turhaa, ellei tahdo välttää vettä kasvojen puhdistuksessa ja poistaa puhdistusaineita kasvovedellä.

Olen myös huomannut, että tuotteita kuluu muutenkin vähemmän, esim. voiteita ei tarvitse käyttää niin suuria määriä kerralla kuin "taviskosmetiikkaa".

Karoliina kirjoitti...

hei, ihan totta! En ole tullutkaan ajatelleeki, mutta nykyään ei aamuisin todellakaan tule aina edes mieleen tehdä naamalle mitään.

Huomasin myöskin, että pärjäsin lähes koko kesän, käyttämättä mitään kasvorasvaa kuin korkeintaan kerran viikossa! Vaikka käytin meikkiä, ja pesin kasvojani. Outo juttu, aina aiemmin on tarvinnut rasvata ennen meikkaamista :)

Marika kirjoitti...

Oho, siis oikeasti eroon rasvoista? Tuottaisikohan omakin luonnonkosmetiikkaan siirtyminen vielä saman vaikutuksen..?

Hienoa, että Trendinkin kaltainen lehti kirjoittaa oikeasta luonnonkosmetiikasta jutun ja tuo vaihtoehdon uusien ihmisten tietoisuuteen. Monet naistenlehdethän kun ovat kirjoittaneet "luonnollisista vaihtoehdoista" ja maininneet jutussaan kaikkea muuta kuin luonnonkosmetiikan tuotteita.

Minna kirjoitti...

Säästyy aikaa ja tilaa, meillä ainakin nykyään kylpyhuoneen kaapit on puoliksi tyhjillään kun ei enää tarvitse sataa eri pulloa naamalle, kropalle ja hiuksille. Oikein naurattaa näin jälkeenpäin se pullojen ja purnukoiden määrä, miten sitä on oikeasti kuvitellut oikeesti tarvitsevansa ne kaikki, kysyn vaan :D

nooraino kirjoitti...

Tämä menee nyt aiheen ohi, mutta tiedätkö edullista hotellia/hostellia Berliinissä? Paljon kaikkia Berliinivinkkejä kun täällä on, mutta en löytänyt yöpymispaikoista mitään.

Haussa on edullinen majapaikka Prenzlauer bergin läheltä. Kaikki vinkit otetaan vastaan! Kahden hengen huoneen hinta saisi olla lähempänä 60 euroa kuin 100 euroa, joten jos tulee jotain mieleen, vinkkaahan! Kiitos

M-M kirjoitti...

Mäkin olen siirtynyt sertifioituihin rasvoihin, mutta en ole havainnut erityistä muutosta. Iho on kyllä heleä aamusti, mutta asia oli niin aikaisemminkin. Pesen ja rasvaan kasvoni silti päivittäin, sillä kuivuudelle altis ihoni menisi korpuksi, jos en laittaisi rasvaa meikin alle, ja meikin haluan laittaa puhdistetulle iholle mustapäitä vältelläkseni. Nykyinen ihonhoitoarsenaalini on kylläkin yleisesti ottaen miellyttävämpi tuntumansa ja tuoksunsa kannalta. Kasvovettä, yörasvaa ym. en ole koskaan käyttänytkään, joten en voi sanoa päässeeni niistä eroon :)

Susanna kirjoitti...

Mun lemppari on ehdottomasti Waledan Calendula-voide. Se kuuluu Baby sarjaan ja ostinkin sitä alunperin lasta varten. Voide kuitenkin tuoksui tosi voimakkaalle ja lapsellani on atooppinen iho (ja pahoja ruoka-aineallergioita) ja iho on kirvellyt useimmista apteekki ja reseptirasvoista enkä uskaltanutkaan sitä hänelle laittaa. Päätin testata sitä ensin omaan erittäin herkkään ja kuivaan kasvojen ihoon.

Mulla kasvoissa alkaa useimmat rasvat kirvellä mutta yllättäen ei tämä ja aamulla peilistä näkyi upean näköinen iho ja ryppyjä oli kadonnut jopa kokonaan (paras ryppyrasva koskaan ja alle kympillä!). Sen jälkeen uskalsin kokeilla sitä myös lapsen atooppiseen ihoon eikä hänelläkään rasva kirvellyt ja selvästi myös hoiti lapsen ihoa. Jos iho on rikki niin silloin kirvelee tämäkin, mutta silloin laitan lapselle kylvyn ämpäriin johon laitan saman sarjan öljyä ja dippailen lasta siellä niin että hän saa tasaisen öljykerroksen. Öljy ei kirvele ja blokkaa samalla myös kosteuden haihtumisen iholta mikä onkin loisto juttu kylvyn jälkeen. Niin ja toinen loisto voide lapselleni on ollut myös kookosöljy :). Sekään ei kirvele ja sopii vaikka lapsi on mm. pähkinöille allerginen.

Susanna kirjoitti...

Hups, siis WELEDAN voiteesta puhuin. Tässä vielä linkki tuotteeseen jos jotain kiinnostaa:
https://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/2230/Weleda-Calendula-Kasvovoide

Käsityöperhonen kirjoitti...

Minulla on yhtä hyvät kokemukset Weledan Calenduda-voiteesta. Tuoksu on aika voimakas ja voiteen ulkonäöstä tuli aluksi mieleen lääkevoiteet, mutta tuote on erittäin hyvä. Olen itse hajusteallerginen, mutta Weledan voide ei ole tuoksusta huolimatta aiheuttanut reaktioita. Olen loppukeväästä saakka testannut luonnonkosmetiikkaa päämääränäni siirtyminen kokonaan luonnonkosmetiikan pariin. Tämä on mielenkiintoinen projekti. :) Rosenserien-sarjan ihovoide kuivalle iholle on testattu myös ja sekin oli erittäin hyvä ihovoide. Rosenserienin silmänympärysvoide ja käsivoide ovat parhaillaan testauksessa ja kumpikin saa täydet pisteet. Rosenserienille annan lisäpisteitä siitä, että testaamani tuotteet ovat olleet erittäin miedon tuoksuisia.

Hellunen kirjoitti...

Minulla on atopiaan taipuvainen kuiva iho ja lapsilla kuivat ihot ja toisella psori. Olen vuoden ajan siirtynyt pikkuhiljaa luonnonkosmetiikka tuotteisiin ja huomasin että ennen niin hyvät dermosilin tuotteet ovat jääneet käyttämättä kuin varkain. Ne tuntuvat tehottomilta ja ei edes tee mieli laittaa iholle. Viime talvi oli kuiva ja kylmä mutta meidän perheen tyttöjen ihot oli kunnossa. (eka kertaa talvella)Pienen tuoksukaupan ohjeella tehty vaahdotettu karitevoi oli tosi hyvä! Olen tehnyt itse rasvoja ja ostanut myös valmiita luonnonkosmetiikka tuotteita. Kosmetiikkatuotteiden määrä on vähentynyt kaapissa ja tuotteet ovat tosiaankin riittoisampia. Herkkänenäisenä olen yllättynyt miten hyvin kestän esim.eteerisiä öljyjä! Täysin ilman rasvausta en voi olla mutta vähentynyt se on selvästi. Meikin putsauksessa teini ja minä ollaan ihastuttu öljypuhdistukseen. Samoin itse tehtyihin kuorintavoiteisiin joissa on manteliöljyä. Ei tarvitse rasvata kuorinnan jälkeen ihoa! Tarkoitus olisi enemmän kirjoitella omaan blogiin aiheesta, mutta kiirettä on pitänyt toistaiseksi. Kiitän myös kemikaalicocktailia matkaseurasta luonnonkosmetiikan ihmeelliseen maailmaan.

Roskilda Mousberg kirjoitti...

Voi kyllä- Trendin juttu oli erittäin hyvin kirjoitettu.
Olen edelleen vasta siirtymävaiheessa luonnonkosmetiikkaan ja harmittaa, etten tajunnut ottaa "ennen" , "siirtymävaiheessa" ja "luomu" -kuvasarjaa. Varsinkin kasvojen aikaisemmin kivuliaastikin kiristelevä ja kuivuuttaan hilseilevä iho, jota puhdistin ja rasvasin aamuin illoin yli kymmenen vuotta (teininä ei ihonhoito kiinnostanut ja iho voi ehkä juuri siksi oikein hyvin) on nyt paksumman tuntuinen, tasaisen värinen ja jopa tuntuu koskettaessa terveen kostealta. Ei tulisi mieleenkään tunkea aamuisin iholle kasvovesiä tai rasvakerroksia. Kuorinta- ei enää kiitos ja iho on samaa mieltä.. "Jos et tarvitse sitä, älä tee sitä" -sääntö sopii ainakin mun iholle. Kyllähän tämä tuntuu kukkarossakin aika mukavalta- etenkin nyt, kun olen lopettanut hiusten värjäämisen (tosin vasta 8kk sitten) enkä käytä juuri hoitoaineita tai muotoilutuotteitakaan. Hiukset ovat tuuheat, kiiltävät ja kasvavat älytöntä vauhtia. Wou, en olisi vuosi sitten uskonut, että tällainen muutos on mahdollinen näin pienellä "vaivalla".

Saapa nähdä mitä talven tullen tapahtuu, mutta olen luottavainen.

Laura kirjoitti...

Heippa!olen äskettäin löytänyt blogisi ja minua kiinnostaa erityisesti jutut luonnonkosmetiikasta. Tällä hetkellä suurin osa tuotteistani on "taviskosmetiikkaa", mutta ajatuksena on pikkuhiljaa siirtyä luomuun. Voisitko tehdä postauksen siitä, mitä kosmetiikkatuotteita käytät päivässä iholle, hiuksiin ja vartalolle?Kuulostaa ihanalta että aamulla ei tarvitsisi pestä ja rasvata kasvoja:)

Bella kirjoitti...

Lakkasin käyttämästä kaikenmaailman rasvoja, kasvovesiä ym. ja iho parani! Ihonhoidossa vähemmän on enemmän.

sari.sikio kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Noora kirjoitti...

Laura: Ehkä voisin tehdä sellaisen, mutta jos tsekkaat blogini kosmetiikkapostauksia, löydät suosikkini sieltä. Itseasiassa mun blogissahan on suosikkituotteet-kategoria!! tsekkaa se :)

Joku kyseli, että laitanko meikkiä pesemättömälle naamalle? Mä en siis meikkaa ollenkaan päivittäin! Meikatessa teen niin, että huuhtelen ihon vedellä ja rasvaan, ja sitten laitan esim. meikkivoidepohjan.

anni kirjoitti...

Onpas mukava huomata, että juttu on herättänyt ajatuksia! Oli myös kiva jutella kanssasi Noora. Olen saanut tästä blogista tosi paljon hyviä vinkkejä kokeiluuni (joka jatkuu nyt viidettä kuukautta, joten ehkä se ei enää ole pelkkä kokeilu! :D)

Suositut tekstit