13.9.2010

Kakkua ja pinaattia

Vauvan nimijuhlista jäi yli hillittömästi kakkua, jota kiikutin eräänä iltana Hannalle naapuritaloon. Hanna antoi vaihtarina jotain kakkua paljon fiksumpaa: itse kasvatettua pinaattia. Kuinka kaunis voikaan vihannes olla?

Pinaatti on ruoka-aine, josta valmistan ruokaa aivan liian harvoin — siihen nähden, että ra-kas-tan sitä! Pinaatti on hyvää ja terveellistä, ja minä olen päättänyt tehdä parannuksen. Auttakaa siis mua: kuinka valmistatte pinaattia? Lempparipinaattireseptit jakoon!

Vaikka pinaatti onkin terveellistä, arvatkaapa, mikä hakkaa sen terveysvaikutusten osalta? Kempparissakin moneen kertaan hehkutettu nokkonen! Tsekkaa Nokkonen vs. pinaatti -juttu täältä. Nokkosta kandee kuitenkin kerätä ruoaksi vain alkukesästä, joten tähän aikaan vuodesta ei kannata nauttia tuota "superrikkaruohoa" ravintona.

... ja siitä kakusta: se ei ollut millään tavalla luomua tai maidotonta, vehnätöntä tai sokeritontakaan, ja sen sain tuntea nahoissani. Kuinka monta kertaa mun pitääkään vielä saada mahani ihan sekaisin ja kipeäksi, ennen kuin tajuan lopettaa edellämainittujen ruoka-aineiden nauttimisen kokonaan? Me is asking.

18 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Hei mä just mietin että kun tuolta maasta punkee nokkosta et eiks sitä voi nyt sit kerätä? En nyt tarkoita niitä vanhoja helteen kärventämiä käkkyröitä vaan niitä uusia.

Ja mun paras pinaattiresepti on eräs focaccia, jonka tyyppi itte kokkaili. ;) Sitä täytettä oon tehny useita kertoja, ja sitä voi vetää ihan minkä kanssa tahansa.

Hanna kirjoitti...

Mäkin rakastan pinaattia! Se on kyllä parhautta.

Ja just nytkin käyttäisin sitä parhautta moniin suosikkijuttuihini kuten kirkkaaseen pinaattikeittoon, superquesadilloihin tai spanokopitaan.

Minya kirjoitti...

Täytekakkupohjan saa leivottua ilman sokeria ja vehnää. Tosin itse käytän kamalaa myrkkyä nimeltä makeutusaine, mutta siihenhän voi soveltaa jokainen mitä haluaa. Suht samalla kolmen lasin ohjeella onnistuu, kuin täytekakku- ja kääretorttupohjatkin. Itse käytän jauhoina perunakuitua (pofiber), soijajauhoa, perunajauhoa, cashewjauhoa tms. Parhaan rakenteen saa, kun vaahdottaa valkuaiset ja sekoittaa muut aineet käsin sekaan. Hyvin uppoo kaikille syöjille :)..

seeds kirjoitti...

Pinaattitäytteinen omeletti, luomumunista tietenkin. Täytteeseen ihan pikaisesti keittyä pinaattia sekä valkosipulia ja parmesaania... Mmm mmm.

huopis kirjoitti...

Uuh, oiskin itsekasvatettua pinaattia! Nice.

Mä käytän pinaattini mieluiten raakana. :) Ei mee ravintoaineet hukkaan! Tässä kirpsakka smoothie: http://pallokala-huopis.blogspot.com/2010/04/mustaherukkavihersmoothie.html ja kaikki ainekset on kyllä aika vapaasti varioitavissa.

luimupupu kirjoitti...

Kuten Seeds jo kirjoittikin, pinaattimunakas on herkkua. Yksi suosikkireseptini on Katalonialainen pinaatti: pinaattia, valkosipulia, rusinoita, oliiviöljyä ja pinjansiemeniä haudutetaan pannulla. Viime syksyisen "Pine Mouth"-ilmiön jälkeen olemme kyllä vaihtaneet pinjansiemenet auringonkukkaan.

OMA kirjoitti...

Minä laitan pinaattia runsaasti lempikeittojeni sekaan, taivaallista kikhernekeitossa ja linssikeitossa. Itsetehdyt pinaattiletut ovat myös suurta herkkua ja tuota jo mainittua pinaattiomelettia tulee myös tehtyä.

Miten mä muistelin, et pinaattia ei suositeltais syömään raakana? Kuka osais sanoa?

Arja kirjoitti...

Tulipas sulle jo paljon hyviä pinaattiohjeita! Tässä vielä pari:

Pinaattimuhennos minkä vaan kanssa nautittavaksi

Reilu läjä tuoretta pinaattia pannulle, jossa on sulatettua voita tai oliiviöljyä. Sekoitellaan, kunnes alkaa pehmitä, EI LIIAN KAUAN! Lisätään loraus kermaa ja maustetaan suolalla ja muskottipähkinällä.


Pinaatti-feta-kastike vaikka pastalle ja kesäkurpitsalle

Voita tai oliiviöljyä pannulle, siihen vähän murskattua valkosipulia ja fetaa kuutioina, rasvaton feta ei ole parasta tässä. Kun feta alkaa sulaa, lisää kermaa ja anna kiehahtaa hetki. Lisää tuore pinaatti ja anna kiehahtaa uudelleen - älä kypsennä pinaattia pilalle. Mausta mustapippurilla, suolaa taitaa olla jo tarpeeksi. Pöydässä voi vielä tarjoilla mustapippuria myllystä ja juustoraastetta. Mä tykkään parmesanista, mutta muukin käy.

Hyvää ruokahalua! Vieläkö pieniltä lapsilta on pinaatti kielletty?

Iines kirjoitti...

Tein juuri viime viikonloppuna pannulla tuoretta pinaattia, kantarelleja ja tofua valkosipulilla.

Katariina kirjoitti...

Minä en ole kuullut etteikö pinaattia saisi syödä raakana!? Ainakaan luomu sellaista..

Täten suosittelenkin raakasyömistä ja smoothieissa maistuu aivan loistavalta.

Mutta korjatkaa jos olen väärässä tuon raakana syömisen kanssa :)

Katariina kirjoitti...

Pikaisella googlauksella löysin tällaista tietoa:

Onko vaarallista syödä pinaattia raakana?

Pinaatti sisältää oksaalihappoa. Tässä tietoa asiasta eri lähteistä:
"Pinaattia ei pitäisi syödä joka päivä, koska siinä on paljon oksalaatteja. Mieluummin raakana, kahdesti viikossa syötynä pinaatista on kuitenkin hyötyä" (Polunin: Oikea ravinto 1998). "Pinaatti sisältää oksaalihappoa, joten raakana sitä ei voi syödä." (Johansson: Kasvisruokaopas...1980). "Oksaalihappo on suurehkoina määrinä myrkyllinen, koska se sitoo elimistöstä runsaasti kalsiumia." (WSOY iso tietosanakirja 1996).

Raisa kirjoitti...

Itse kyllä kerään edelleen nokkosia ja joko kuivaan tai ryöppään nopeasti ja lisään sitten smoothieisiin tai keittoihin. Samaten pinaatti menee raakana smoothiesiin tai salaatteihin. Näin monet raakaruokailijat tekevät ja voivat erittäin hyvin :) Veikkaan että nuo on vanhaa tietoa, ettei saisi syödä raakana pinaattia tai kerätä enää syksyllä nokkosta.

Muna-sinko kirjoitti...

Hei, tässä oma lempparireseptini: http://www.muna-sinko.com/2010/03/terasmimmin-pinaattilasagnea-ja.html Myös kasvisliemeen tehty kirkas, tuoreesta pinaatista valmistettu pinaattikeitto on hyvää (paksu, imelä ja maitoon valmistettu keitto sen sijaan on inhokkini). :)

pogue kirjoitti...

Eikähän se kasva ihan tuoretta nokkosta kun parturoi nokkoskasvustoa ahkerasti, niin mä teen, aina on tuoretta pienehköä nokkosta. Raparperille teen saman, pistän heinäkuussa matalaksi kaiken ja vieläkin on syyskuussa kelvollista raparperia.

Magnus Appelberg kirjoitti...

Kokeile tätä:
http://syomiseniloa.blogspot.com/2010/09/vihrea-superkeitto.html

Terveisin Magnus

bubble kirjoitti...

Pinaatti on ihanaa<3 Perus pinaattikastike toimii, vaikkei pastaa söisikään (kuten en minäkään enää) http://twilightcola.blogspot.com/2009/02/tiistaipaivan-ruoka-annos.html

Ootko muuten tutustunut Helsinki Kiropraktiikkaan, ja heidän tarjoamiin luentoihinsa? Kävin meinaan siellä tänään ruoka-aiheisella luennolla. Oli todella mielenkiintoista, ja luennoitsijan mukaan liha/kala, pähkinät ja kasvikset/hedelmät/marjat ovat käytännössä ainoat ainekset, joita elimistömme kaipaa. Kaikki muu on jollain tavalla myrkkyä. Tämän perustana oli lukuisia tutkimuksia.

Tulit vaan jotenkin sinä mieleen, niin ajattelin vinkata :) Noista on kyllä nettisivutkin tulossa jossain vaiheessa, mutta niiden aikataulu on pitkähkö. Itsellä on ollut paljon vatsavaivoja, ja koska en oo saanut niitä vieläkään kuriin, täytynee alkaa raakoihin toimenpiteisiin..

Noora kirjoitti...

Katja:Nokkosta — edes uutta sellaista — ei pidä kerätä ruoaksi syksyllä. En hitsi vie nyt muista miksi, mutta se kyllä liittyi nitraatti-nitriitti -asiaan, ehkä? Onpas asinatunteva vastaus. Mutta siis olin itse keräämässä nokkosta ruoaksi viime syksynä, ja itse jätin sen tekemättä juuri siksi, että löytämäni tiedon mukaan se ei ole terveellistä kuin keväällä, uutena.

KIITOS RESEPTEISTÄ!!!!!! Ihanaa kun teiltä tuli noin monta hyvää. Mä testaan noi yksitellen, nami nami...

Ja ryöppäämisestä: mäkin olen lukenut vähän kahtaa tietoa siitä, tarvitseeko vaiko eikö, joten olen tehnyt vähän molempia.. Tätä pitääkin itse vielä selvittää näköjään..

Leena kirjoitti...

Oksaalihappoa on paljon myös raparperissa. Se tosiaan sitoo kalsiumia kalsiumoksalaatiksi, eli tavallaan haurastuttaa luustoa. Wikipedia vielä valistaa, että munuaisiakin kalsiumoksaatin saostuminen rasittaan. :) Siksi vanhan perinnetiedon mukaan raparperiruokia syödään maitotuotteiden kanssa, esimerkiksi vaniljakastike tai kermavaahto. Jos ei maitotuotteita halua käyttää, vaihtoehtoja kyllä löytyy. Pinaatin suhteen pätee sama idea. Kourallinen viherpirtelössä menee kyllä. Ja onhan sitä nykyään salaattisekoituksissakin. Jos enemmän käyttää, niin kannattaa olla jotain kalsiumpitoista aterialla.

Suositut tekstit