30.8.2010

Sikainfluenssarokotteesta ei ole pitkäaikaista haittaa — ehkä

Tää sikainfluenssarokote-narkolepsia -keskustelu ärsyttää mua ihan älyttömästi. Tai ei se keskustelu ärsytä, vaan saakelin rokote! Miksi ihmeessä rokotetta ei saatu tutkittua tarpeeksi etukäteen? Tässä on käynyt juuri niin kuin syksyllä pelkäsin: rokotteella on terveille ihmisille tosi ikäviä mahdollisia sivuvaikutuksia — jos nyt todetaan, että narkolepsia johtuu rokotteesta. Jännityksellä odotan.

Taistelin viime syksynä asian kanssa. Sikainfluenssarokotehulluus oli pahimmillaan kun olin alkumetreillä raskaana. Ottaako rokote, vai asettaako itsensä ja sikiö alttiiksi influenssalle? Itkin mutsille puhelimessa, etten halua rokotetta, koska saan niin ristiriitaista infoa terveydenhuollon ammattilaisiltakin. Luulisi, että edes ammatti-ihmiset olisivat olleet asiasta yhtämieltä, mutta ei. Kai sitä nyt ihminen on siinä tilanteessa skeptinen? Pähkäilin rokotteen ottamisen kanssa ja panikoin julkisissa aina kun joku aivasti. Ostin apteekista hengityssuojiakin. Pari viikkoa olin ihan skitsona, kunnes rauhotuin ja tajusin, että hätä ei ole ollenkaan niin iso kuin mitä media lietsoo.

Olen tosi pahoillani niiden perheiden puolesta joissa nyt on pieni narkolepsiapotilas. Kuka ottaa vastuun tästä? Jos mun lapsellani olisi nyt tällainen sairaus, kiitos rokotusohjelman, olisin kyllä henkilökohtaisesti kiinni Pekka Puskan kauluksessa. THL:n sivuilla rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista kerrotaan näin:

"Sikainfluenssarokotteen tavanomaisimpia haittavaikutuksia ovat pistoskohdan paikalliset reaktiot kuten punoitus kuumotus, turvotus ja kipu. Lisäksi voi ilmetä kuumetta, väsymystä, lihas- ja nivelkipuja tai päänsärkyä. Paikallisoireita, särkyjä ja kuumetta voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä. Henkeäuhkaavia tai pitkäaikaisia haittoja rokotteesta ei ole odotettavissa. Rokote ei myöskään voi aiheuttaa sikainfluenssaa".

-THL.fi

Saa nähdä lisätäänkö litanian jatkeeksi narkolepsia.

Surullisen huvittava on muuten tämä tieto: Suomeen sikainfluenssarokotetta toimittaneella lääkeyhtiöllä on lääke narkolepsian hoitoon. Kätevää.

Psst... Oliko moni teistä ottamatta rokotetta?

48 kommenttia:

Aino kirjoitti...

Meitä on viisihenkinen perhe, joista kukaan ei ole saanut/ottanut sikaflunssarokotetta. Viime syksynä me soudettiin ja huovattiin miehen kanssa, että pitäiskö rokotus ottaa vai ei. Sit lopuksi päätettiin että ei, koska tiedot rokotteesta oli niin ristiriitaisia. Mua myös huolestutti se kun luin, että rokotetta ei ole testattu tarpeeksi. Pohdittiin asiaa ja tultiin siihen tulokseen, että se rokotet on suurempi riski kuin sikaflunssa. Loppujen lopuksi me kaikki saatiin se flunssa ja lapsilla oli tosi korkea kuume, mutta loppujen lopuksi kaikki meni hyvin, eikä mitään jälkitauteja tai muutakaan ollut, eikä tarvinnut käydä terveyskeskuksessa tai muussakaan. Flunssa parani itsestään ja oireita lievitettiin tulehduskipulääkkeillä, kylmillä kääreillä ja runsaalla nesteytyksellä...

Pilvi kirjoitti...

En ottanut sikainfluenssarokotusta, koska en vain jotenkin osannut päättää ottaakko vai eikö. Sairastin noihin aikoihin muutenkin tosi pahan flunssan korkealla kuumeella. Yleensä en kuumeile niin pahasti, joten epäilisin sairastaneeni sikainfluenssan. Ja eikö sitä sitten tule jotenkin immuuniksi taudille? Tietty sikis saattaa muuttaa muotoaankin. Mutta niin, en pitänyt rokotteen ottamista niin tärkeänä.

MeRzU kirjoitti...

Meillä oltiin jo alkuun sitä mieltä, että rokotetta ei oteta - eikä otettu. Taisimme molemmat miehen kanssa säästyä jopa joka syksyisestä/talvisesta flunssasta...

Minna kirjoitti...

En ottanut, koska tieto oli sen verran ristiriitaista. En ole kyllä niinkään paljon ku aivastanut viimeiseen vuoteen, että säilyin myös flunssalta :)

Riina kirjoitti...

Mekään ei muksuille annettu rokotetta, mutta kyllä pelotti. Nyt taas pelottaa niiden läheisten puolesta, jotka otti. Tosin luulisi, että narkolepsian oireet olisi jo ilmenneet tässä vaiheessa.

taapertaja kirjoitti...

Ei kukaan otettu (minä, mies ja 3-v. lapsi). Syynä se, että kuulin suoraan yhden lääkärin suusta, että hän ei rokotetta ota, kun on niin vähän testattu.

Ja kun aika pian selvisi, että itse tautikaan ei ollut niin paha kuin aluksi luultiin, niin päätös oli helppo pitää. Päätös vaan vankistui vielä siksikin, kun lehdissä alkoi tulla niiden jättilööppien ohella pikkuisia (!) uutisia, että sikapöpö on muuten jo muuntunut. Ja rokotteethan eivät kovin hyvin tehoa muuntuneeseen kantaan...

Tassu kirjoitti...

Mulla oli samat fiilikset kuin sulla, välillä paniikkia ja sitten taas ymmärsin rauhoittua asian suhteen. Olin nimittäin syksyllä myös raskaana, laskettuaika oli tammikuussa. En ottanut rokotetta, jollain lailla äidinvaisto ei antanut laittaa kehooni mitään kummallisuuksia. Miten onnellinen nyt olenkaan tästä päätöksestä!!!

pinkkarma kirjoitti...

En ottanut minä eikä mieskään, eikä kumpikaan sairastettu myöskään mitään flunssaa/muuta kipua koko viime syksynä, talvena, keväällä tai kesänä. Katotaan miten tämä syksy menee *korkkailee D-vitamiinipurkin auki* ;)

Tanja kirjoitti...

Meillä viisihenkinen perhe (joista puolet kuului riskiryhmään) ja kukaan ei ottanut sikarokotetta. Eikä myöskään sairastuttu sikainfluenssaan.

Anna kirjoitti...

En edes harkinnut rokotteen ottamista. Itseasiassa kirjottelin ympäri nettiä ja blogiini sekä soittelin kaikki sukulaiset läpi etteivät ottaisi missään olosuhteissa rokotetta. Tein töitä koko vuoden sikainfluenssaa sairastavien ihmisten kanssa jotka pärski mua päin kaiket päivät, mutta en sairastunut, koska SYÖN VAHVAA D-VITAMIINIA! 50-100MIKROA/PV. ja muutenkin laadukasta luonnonmukaista ruokaa.

http://elamanleipa.blogit.fi/

Katariina kirjoitti...

Meidän nelihenkinen perhe jätti ottamatta rokotteet. Itse olisin jo ehkä jossain hysteria-vaiheessa rokottanutkin lapset (ja siinä paineessa mitä suurin osa ympärillä olevista ihmisistä sai aikaan) mutta onneksi mies oli järkevä ja pysyi koko ajan kylmänä ja päätöksessämme.

Jotenkaan en oo nyt yhtään yllättynyt mitä rokotteesta on seurannut. Ikävää :(

Tinja kirjoitti...

En ottanut myöskään minä. Mun veli sairastui pahasti sikaflunssaan, oli kuumetta, yskää ja joidenkin päivien jälkeen oksentelua. Lääkäri antoi vain jotain pahoinvointipillereitä sekä yskänlääkettä. Päivystykseen lopulta vietiin parin päivän oksentelun jälkeen, tiputukseen joutui suorilta. Mä olin karanteenihuoneessa ilman mitään suojausta ja hoitaja kyseli vittuillen miten mä muka aion selvitä siitä. Sanoin, että tyrnillä, mut kuulema ei sikaflunssaan auta mikään muu kuin rokote, hah hah :D
Monet ihmiset otti sen ihan vain sen takia, kun lääkärit niin kehottivat tekemään, vaikkei kukaan lääkäri/hoitohenkilökunta tiedä siitä yhtään enempää kuin mitä niille on kerrottu.

minja kirjoitti...

Olin niin varma että rokotteella on seurauksensa. Todella, todella ikävää.

Olin raskaana, enkä ottanut. Eikä kukaan muukaan meidän perheestä. Onneksi.

viv kirjoitti...

En ottanut rokotetta, sillä mulla ei ollut mitään varsinaista syytä. Silti vähän jännitti kun paniikkia oikein lietsottiin. Nyt ei voi olla kuin tyytyväinen. En myöskään sairastunut koko tautia. Saa nähdä tuleeko se myöhemmin, mutta en vastedeskään aio ottaa rokotetta vaan pitää vain itseni niin hyvässä kunnossa kuin suinkin että kestän sikainfluenssan sitten jos se on tullakseen.

Hehkuvainen kirjoitti...

En ottanut rokotetta. Olin alusta asti sitä mieltä etten halua sitä, enkä missään vaiheessa edes epäröinyt päätöstäni. Tosin en kuulunut mihinkään riskiryhmään, joten päätös oli sikäli helppo. Kukaan ei painostanut minua suuntaan eikä toiseen, osa tutuista otti ja osa ei. En myöskään sairastanut sikainfluenssaa (pidin aika epätodennäköisenä siihen sairastumista kun en ole koskaan sairastanut influenssaa muutenkaan).

Macadamia kirjoitti...

Mua taas ärsyttää älyttömästi tämä jälkiviisastelu. Rokottamattomat nostavat itsensä nyt rokotettujen yläpuolelle ja paukuttelevat henkseleitään; "tiesinpäs". Faktaa on se, että tasan vuosi sitten ei vielä voitu tietää miten sikainfluenssa käyttäytyy, miten tauti muuntuu ja kuinka paljon pandemia loppujen lopuksi niittää kansaa. Epätietoisuudessa on pakko tehdä ratkaisuja ja rokote oli sellainen. Jotta säästyisi ihmishenkiä, jotta pidettäisiin pandemia kurissa. Ikävää, että sivuvaikutuksia on, mutta yhteyttä narkolepsiaan EI ole vielä todettu ja joka tapauksessa.. sairastuneiden määrä on sangen vähäinen verratuna rokotettuihin. Tuntuu, että tehtiin niin tai näin, koskaan ei olla tyytyväisiä..

Katri kirjoitti...

Mulle rokote ei ollut edes vaihtoehto. Olin alusta asti sitä vastaan. Muistan sanoneeni, että odotan kauhulla sitä, millaisia jälkivaikutuksia rokotteella on vuosien päästä, esim juuri sikiöille. No ei tarvinnut odottaa edes vuotta..
Flunssia tulee, flunssia menee. Jotkut ärhäkämpiä kuin toiset, se on vain elämää. Eikö jokainen jo tänä päivänä tiedä, että lääketeollisuus on täysin kaupallistunut ja raha pyörittää sitä soppaa isolla kädellä?? Itse kyseenalaistan kaiken, mitä lääketeollisuuden edustajat ja lääkärit sanovat. Maalaisjärjen käytöllä pääsee pitkälle. Toki lääketeollisuudessa on paljon hyvääkin ja moneen sairauteen sitä kautta saa avun. Mutta kaikki uudet mediamyllytystaudit särähtää kyllä korvaan tosi pahasti.

Tea kirjoitti...

Pojan rokotin, koska kaverin lapset sairastivat sikainfluenssan pahimman kautta ja en halunnut sellaista omalle pojalleni. Mitään jälkivaikutuksia ei tästä eikä kausiinfluenssa rokotteesta, mikä saatiin samaan aikaan, onneksi tullut. Mutta en ole kyllä katunut tätä päätöstä.
Itse en ottanut rokotetta, koska sairasti sen ennen kuin kerkesin rokotteen saamaan.

SUCKLAA kirjoitti...

En ottanut, asenteella se, että jos kuolema minut haluaa sikainfluenssan avulla korjata, niin korjatkoon. Lisäksi päätökseen vaikuttivat ristiriitaiset tiedot ja tuo, ettei pitkäaikaisemmista sivuvaikutuksista ollut tietoa. Vaikka olen alle 18-vuotias, vanhempani olisivat voineet pakottaa minut ottamaan - mutta he olivat samaa mieltä.

Eräs ystäväni otti rokotteen, ja nykyään hänellä nousee usein kuume, lähes 1-2 viikon välein min. 2 päivän ajaksi :(

Kaisu kirjoitti...

En ottanut, vaikka olin raskaana. Eikä kukaan perheessämmekään. Lähisukulaisetkaan eivät ottaneet.

Iines kirjoitti...

En halunnut ottaa, koska en halunnut mitään vierasta ainetta tieten tahtoen kehooni enkä usein saa flunssaakaan, joten en osannut pelätä sikatautia muuta kuin hetken, kun oli niitä kuolemantapauksia. Pieni masennustila myös aiheutti välinpitämättömyyttä tartunnan suhteen.

anna kirjoitti...

en ottanut, koska olin kuullut niin paljon huonoa, ja terveysalalla oleva tuttukin jätti ottamatta ärsyynnyin median uutissoinnista niin suuresti, että ei enää edes kiinnostanut. pesin sitten käsiä saippualla ja yleisissä vessoissa saatoin käyttää desiä, jos oli tarjolla. mukana en kannellut desiä.

mutta käveripiirissäkin herätti suuria tunteita tämä rokote. toiset olivat huolissaan etteivät saa ja toiset jupisivat vieressä että ho hoijaa, älkää nyt viitsikö. monet luokkakaverit otti, veljet on rokotettu muttei meidän porukoita. ymmärrän et esim kaverini jolla on synnynnäinen sydänvika, ei uskaltanut olla ottamatta.

en tiedä milloin tähän asiaan tulee selvyyttä!!?

Niina kirjoitti...

Päätettiin heti miehen kanssa että ei oteta,ei meille eikä nyt reilu 2-vuotiaalle tytöllemme. Vaikutti niin epäilyttävältä,kun rokote tuli niin nopeasti markkinoille..johan sen jo järkikin sanoo että sitä ei ole ehditty testaamaan kunnolla! Melkein kaikki muut ystävät ja sukulaiset ottivat sen ja olivat ihan ihmeissään että miksei me oteta..sanottiin epäilyksemme ääneen ja niin vaan "oikeassa" oltiin.

Roskilda Mousberg kirjoitti...

En ottanut rokotetta. Päätin olla ottamatta sen jälkeen, kun ystäväni oli lähettänyt mulle erään youtube- videon, jossa sekä kiinalaisen että länsimaisen lääketieteen vuosikymmeniä kouluttautunut asiantuntija kertoi mielipiteitään rokotteesta ja sen mahdollisista riskeistä. Hänen perustelunsa rokotetta vastaan vakuutti myös siskoni, joka jätti 3- ja 1- vuotiaansa rokottamatta. Onneksi. Harmi, etten enää löydä linkkiä videoon! Yritän kaivella sähköpostilootan perukoilta, jos se tulisi vastaan.

terttu kirjoitti...

Komppaan mm. Macadamiaa jälkiviisastelun ärsyttävyydestä. En tiedä onko esim. yksittäisen lääkäritutun kommentti kovin painava syy jättää ottamatta rokotetta.

Itse en kauheasti asiaa pohtinut, epileptikko-poikani kun muiden neurologisia sairauksia potevien lasten kanssa kuului selkeästi riskiryhmään. Sitäkin ikävämmältä siis kuulostaa nykytilanne; rokotetta suositeltiin erityisesti lapsille, joilla jo on neurologista häikkää. Ja nyt sivuoireena ehkä parantumaton saman alan sairaus. Yyh... Esim. monilla "tavallisilla epileptikoilla" rokote on lisännyt oireita. Kuten tosin infektiot yleensäkin.

Itse myös päädyin logiikassani siihen, että jos rokotutan lapseni, otan rokotteen myös itse. Lapsillahan rokotteen tehon tiedettiin olevan huonompi kuin aikuisilla, joten oletin, että jos itse kantaisin taudin kotiin, olisi rokotetuillakin lapsilla hyvät mahdollisuudet saada tartunta lapsiperheen kuola & suukkointensiivisessä arjessa.

No. Mutta. Nyt vaan toivon että rokotteen ja narkolepsian yhteys tulisi kunnolla todistettua - tai kumottua.

Taru kirjoitti...

En ottanut rokotetta enkä myöskään napannut itselleni minkäänlaista sikainfluenssaa tai edes tavallista kausi-influenssaa.

Marika kirjoitti...

Komppaan Macadamia. Nyt on hyvä olla jälkiviisas. Vaikkei narkolepsian ja rokotteen yhteyttä ole vielä edes todistettu..

Itse otin rokotteen. En missään vaiheessa uskonut sairastuvani, sillä en ole ikinä sairastanut influenssaa enkä juuri flunssiakaan. Kuumettakaan minulla ei muistaakseni ole ollut kahta kertaa useammin. Tästä syystä epäilin olevani potentiaalinen taudin levittäjä ja otin rokotteen.
Mitään ongelmia tai oireita ei rokote kohdallani aiheuttanut.

usch kirjoitti...

En tosiaankaan ottanut rokotetta. En tainnut muistaakseni edes harkita sitä. Olen 19 enkä perusterveenä pelännyt edes sairastumista, jota ei kyllä sitten tullutkaan.

Sen verran epämääräistä oli tiedotus sen terveysvaikutuksista/haitoista yms.

Kristiina kirjoitti...

Meillä otettiin rokote koko perhe. Oma lapseni oli talvella kahdeksanvuotias kuten Pohjois-Suomessa sikainfluenssaan kuollut perusterve tyttö. Sen jälkeen kun kuolema uutisoitiin -> odotin hartaasti lasten ja omia rokotusvuoroja ja _pelkäsin_. Lähipiirissä vanhuksia, joille meistä, mahd. oireettomista, tarttunut si olisi voinut olla kohtalokas, senkin takia kaikki otimme rokotukset.

Surettaa nykytilanne ja se, jos narkolepsian yhteys rokotteeseen on totta. Mutta samanlaisessa tilanteessa samoilla tiedoilla, mitä minulla viime talvena oli, tekisin silti saman päätöksen.

sari kirjoitti...

luulin etta kommentoin, mutta ehka en kommentoinutkaan?

halusin sanoa kaikille jalkiviisaille etta syy siihen miksei teista(kaan) kukaan saanut influenssaa saattoi hyvin olla se etta iso (ellei suurin) osa valtavaestosta haki rokotteen, ja siis merkittavasti esti taudin leviamista.

(niin, ja itse en ottanut rokotetta ja lapsi sai eri rokotteen mita suomalaislapset, eli ei ole ns. oma lehma ojassa).

Zepa kirjoitti...

En ottanut rokotetta, mutta käsienpesutahti kyllä tiheni :-)

Basilika kirjoitti...

"En ottanut rokotetta. Olin alusta asti sitä mieltä etten halua sitä, enkä missään vaiheessa edes epäröinyt päätöstäni." Eli samat sanat kuin joku edellä. En antanut rokottaa myöskään lapsiani, eikä painostusta tullut kotiin asti muutakuin se lappu jossa kysyttiin lupaa. Käsiä pesin kyllä ja desinfioin aina kun pullon näin kaupungilla liikkuessani, ja söin koko talven n.100 (onko se mikrogrammaa??!!)D-vitamiiniä. Aloitin taas viime viikolla, kun kesäksi lopetin.
Tästä lähin kyselen myös tarkemmin tehosterokotteita ottaessani, onko ne sitä "vanhaa hyvää kamaa" vai onko niihin lisätty näitä uusia adjuvantteja, joista tämän narkolepisiankin epäillään aiheutuvan!!!!

Lady Dada kirjoitti...

Mua taas ärsytti ja ärsyttää edelleen rokotteen ottaneiden suht ylimielinen asenne. Että ne pelasti maailman sillä, kun ottivat sikapiikin. Kyllä nyt kelpaa mekastaa.

Sillä, että jätti rokotteen ottamatta, ei vastaavasti kenenkään tarttis keulia. Enemmän se on surullista, kun näin käy, ei voi mihinkään luottaa.

Saa siitä kuitenkin iloinen olla, jos sattui tekemään itselleen oikean valinnan. Mulle se oli ottamatta jättäminen. En ottanut, koska pelkäsin enemmän rokotteen sisältöä kuin itse tautia. Enkä saletisti aiheuttanut toiminnallani kenellekään mitään harmia.

Minna kirjoitti...

Voiko sitä nyt jälkiviisaudeksi sanoa, jos sen hyvän päätöksen olla ottamatta rokotetta, teki jo etukäteen :P

Katja kirjoitti...

Mä en ottanut rokotetta, koska en perusterveenä jaksanut nähdä vaivaa sen hakemiseksi, sillä vuoroni olisi ollut kun tauti oli jo laantumassa. 2-vuotias lapsi rokotettiin kyllä ensimmäisten joukossa.

Tiede-lehdessä, jota muutenkin fanitan, on mielestäni hyvin kiinnostava keskustelu virastojen ja median roolista rokotuksen suhteen.

Mio kirjoitti...

Meillä otti kolmihenkinen perhe rokotukset, ilman sivuvaikutuksia ja tulemme mieluummin noudattamaan viranomaisten neuvoja tulevaisuudessakin kuin erilaisten yksityishenkilöiden ohjeita.

Kukaan ei nähnyt silloin tulevaisuuteen, kun sikainfluenssa alkoi levitä, vaan kaikki päätökset on tehty silloisten tietojen pohjalta, kuten järkevää on.

Rokotepäätöksiä tehtäessä sikainfluenssa oli raju tauti Meksikossa, joka tappoi ihmisiä ja vei raskaanaolevia tehohoitoon, tappoi vanhuksia, työikäisiä ja silloin ei ollut tiedossa se, että tauti lievenee viruksen leviämisen myötä. Asiat olisivat voineet mennä myös aivan toisin. Viranomaisten täytyy tehdä päätökset päälle olevan tilanteen mukaan, eikä sen mukaan, mitä he arvailevat tulevaisuudessa tapahtuvaksi.

Käsittääkseni ensin on tapana tutkia ja sitten hutkia, eli kannattanee odotella, mitä narkolepsian ja rokotteen mahdollisesta yhteydestä saadaan selville, ennen suurta itkua ja porua. Ajallinen yhteys on olemassa, mutta kuten eräs professori kirjoitti HS:ssa, niin jos ihminen syö aamulla puuroa ja jää työmatkalla auton alle, niin siinäkin on ajallinen yhteys puuroon, mutta onko se syy? Jäikö ihminen auton alle siksi, että söi aamulla puuroa?

Lisäksi kannattaa tutustua sensaatiolehdistön saamiin narkolepsiatapauksiin, sillä jotkin olivat tällaisia: poikani nukahti autoon jalkapalloharjoitusten jälkeen ja olen varma, että rokote aiheutti sen. Vaadin korvauksia!!

Jos asiat olisivat menneet toisin, eli sikainfluenssa olisikin ollut paljon vaarallisempi ja rokottamattomia ihmisiä olisi alkanut kuolla, niin mitähän sitten olisi tapahtunut?

Jos saadaan selville, että rokotteella todellakin on vakavia haittoja joillekin ihmisille, niin nämä ihmiset tulevat saamaan suuret korvaukset, mahdollisesti jopa miljoonia aiheutetusta vammasta, vaikka narkolepsia olisi saattanut heille puhjeta myös ilman rokotusta, geneettisen alttiuden myötä.

Toinen kysymys on se, että mistä rokottamattomat tulisivat saamaan korvauksia, jos ihminen jättää itsensä tai lapsensa rokottamatta jonkun hörhön kehoituksesta ja ihminen vammautuu tai jopa kuolee vakavaan tautiin, jonka olisi voinut estää rokotteella?

He eivät tule koskaan saamaan mistään mitään korvauksia, koska nämä hörhöt eivät koskaan joudu mistään vastuuseen.

He saavat kyllä lietsoa erilaisia pelkoja ihmisiin, mutta jos jotain kauheaa tapahtuu niille ihmisille, jotka jättävät vaikkapa lapsensa rokottamatta ja lapset sairastuvat polioon yms, niin he vetäytyvät vastuusta, eikä kukaan saa euroakaan korvauksia näiltä ihmisiltä.

M-M kirjoitti...

Eikö jälkiviisaus tarkoita sellaista päivittelyä, että olisi sittenkin pitänyt tehdä niin ja näin, eikä sitä, että onneksi toimin epäilyksieni mukaan?

Oli miten oli, ei tässä mitään ylpeilemisen aihetta ole puoleen eikä toiseen. Ihmiset saivat ristiriitaista tietoa ja toimivat parhaaksi näkemällään tavalla. Itse en rokotetta ottanut, koska en omana rokotusajankohtanani ollut vieläkään osannut tehdä päätöstä. Tiedon ristiriitaisuus ja rokotteen lyhyt elinkaari epäilyttivät, mutta niin epäilytti myös oman lääketieteellisen tietämykseni olematon taso. Uskonko viralliseen suositukseen, hurjiin salaliittoteorioihin vai omaan intuitiooni? Päätin lopulta, että perusterveenä minun on parempi varautua influenssaan hankkimalla kaappiin D-vitamiinia, tyrnimehua, särkylääkettä ja Finrexiniä. Sikaa ei ole kuulunut, mutta nyt tuo Finrexin helpottaa eilen yllättänyttä kurkkukipua...

seeds kirjoitti...

Minulle oli alusta asti selvää, etten ota mitään epämääräistä testaamatonta rokotetta tautiin, jonka kamalaan epideemisyyteen tai edes vaarallisuuten en usko. Ei ole kaduttanut.

ninam kirjoitti...

Todellakin, tuolloin uhka oli paljon suurempi, koska todisteet puhuivat vakavan taudin puolesta, eikä lievenemistä tai pahenemista voinut ennustaa mitenkään. Miltähän niistä vanhemmista tuntuisi, jotka olisivat jättäneet lapsensa rokottamatta ja tauti olisikin sitten tappanut ko. lapsen? Sellaisesta katumuksesta ei varmaan koskaan pääsisi yli. Tätä riskiähän on täytynyt jokaisen pohtia, eli ottaako taudin haitat (valtavasti kuolemia ja tosi vaikeita sairastumisia ja jälkitauteja) vai rokotuksen haitat mielummin, jos kyseessä ovat ääritilanteet. Toisaalta kuolleita ei Suomessa lopulta ollut niin montaa (paljon taudin hoito vaati kuitenkin sairaalahoitoa ja jälkitaudit vielä siihen päälle), mutta eihän varmoja narkolepsiatapauksiakaan ole montaa rokotettuihin nähden. Ja siis mahdollista on, että ko. lapsilla on ollut siis geneettinen taipumus, mitä edes muiden maiden asukkailla ole niin paljoa. Eli odotellaan ensin vain faktojen varmistuminen.

Olisi myös kiva saada tietää varsinaiset luvut, kuinka moni maailmassa saa rokotteesta varmistetun narkolepsian, ja kuinka moni kuollut olisi pelastunut rokotuksella. Kumman itse valitsisit läheisellesi, kuoleman vai narkolepsian, jos muita vaihtoehtoja ei olisi? Oli aivan arpapeliä, miten tauti käyttäytyy, ja tällä kertaa kävi näin. Osalla kävi siis tässä asiassa yksinkertaisesti tuuri.

Toisaalta kamalaa rokotusten aikaan oli se syyllistäminen mediassa, joka kohtasi montaa esim. sosiaali- ja terveysalan työntekijää, eli jos hoitohenkilökunta ei halunnutkaan rokottaa itseään. Jokaisella onneksi oli päätäntävalta omasta itsestään. Toisaalta moni on juuri voinut rokottautumalla estää taudin leviämisen rokottamattomaan perheeseen, kun on siltä itse suojautunut ja saattanut näin estää tosi vakavia ja jopahengenvaarallisia oireita. Eli tällöin rokottamattomalla perheellä on vain taas käynyt tuuri, ja seuraavan taudin aikana saattaa käydä ikävämmin.

Nea kirjoitti...

Itse en ottanut, vaikka olin raskaana eikä miehenikään, vaikka olisi ammattinsa puolesta saanut sen ensimmäisten joukossa. Vanhemmalle pojallemme sen jonkun ihmeen takia annoimme, en vaan enää muista miksi jahkailun jälkeen siihen päädyimme. Poikamme oli viime talvena monta kertaa kipeänä, aiemmin ei ole sairastellut yhtä paljon. Mielessäni syytän rokotetta noista sairasteluista, koska me muut emme samoja sairauksia saaneet. Mahdollista vahvistetta, jos sellainen tulee, en aio lapselleni enää antaa.

Kirsi kirjoitti...

En ottanut ja koitin valistaa kaikkia, että älkää nyt helkkari soikoon ottako sitä. Koko influenssan uutisointi oli niin pahasti paisuteltu, että ihan turhaa paniikkia se loi ihmisiin. Olin jo silloin sitä mieltä, että rokote jota ei ole tutkittu tarpeeksi, on vaarallisempi kuin virus jota ei oikeasti ole todistettu missään tappavaksi.

Siskontyttö joutuikin sairaalaan rokotteen ottamisen jälkeen, sai niin pahat oireet siitä.

Kirsi kirjoitti...

P.S. En muuten edes sairastunut, vaikka velikin sen sairasti ja muutama kaveri. Ja hekin selvisivät siitä aika helpolla.

Anne kirjoitti...

En ottanut, vaikka olin raskaana. Jo tuolloin muistaakseni Heikkilä puhui kohtukuolemista ja keskenmenoista. JÄRKYTTÄVÄÄ! Emme ottaneet myöskään kaksivuotiaalle lapsellemme, eikä mieheni ottanut. Päätös oli päivänselvä. Pahimman mediamellastuksen aikaan käytin käsidesiä. Emme sairastaneet mitään. Kuulin tutuilta, että lapsilla, joilla tuolloin oli lentsu, lääkäri automaattisesti PUHELIMESSA diagnosoi sen sikainfluenssaksi. Pelottavaa. Moniko niistä olikaan tavallisia lentsuja?

Pietari kirjoitti...

Entäpä jos rokotteita ei olisi tilattu ja sikainfluenssa olisikin tullut rajuna? Veikkaan että ne samat jälkiviisaat, jotka nyt joka paikassa jauhaavat sanoisivat tienneensä tämän ja vaatisivat päitä pölkylle...

Otin kyllä itse rokotuksen, koska sairauteni vuoksi rokotuksen vaarat olivat paljon pienemmät kuin sikainfluenssan. Enkä ole ollut sen sairaampi tai terveempi kuin ennen.

juille kirjoitti...

Silloin kun rokotukset alkoivat, ei todellakaan tiedetty miten vakava pandemia tulisi olemaan. Onneksi ei ollut vakava, mutta yhtä hyvin se olisi voinut tappaa kymmeniä miljoonia ihmisiä (ja tämä on ihan sekä tieteellinen että historiallinen fakta). Ihmettelen kommentteja siitä, ettei rokotetta ehditty tutkia. Missähän välissä tämä olisi tehty, kun pandemia uhkasi? Olisiko pitänyt jättää rokottamatta ja luottaa hyvää onneen? Hassua, että länsimaissa syytetään viranomaisia rokotteiden "tuputtamisesta", kun kehitysmaissa vanhemmat tekisivät mitä tahansa saadakseen lapsensa rokotettua.. No, maailma on epäoikeudenmukainen paikka.

Näin terveydenhuollon ammattilaisena toivoisi ihmisiltä vähän parempaa lähdekritiikkiä. Jonkun yhden tutun mielipiteet, suuri osa nettikirjoittelusta ja jotkut huuhaa-blogit eivät oikeasti ole noin niinkuin tieteellisesti kauhean päteviä. Itse olen edelleen oikein tyytyväinen koko perheen rokottamiseen, eipä tiedä sikainfluenssan seuraavan aallon voimakkuudesta vielä.

juille kirjoitti...

Niin ja vielä pakko kommentoida, että en oikein ymmärrä kun monien perustelu olla ottamatta rokote on se että ettei kuulu riskiryhmään. Kun eihän rokotuksia oteta vain oman itsen takia, vaan myös siksi että suojellaan tässä suhteessa heikompia? Vai onko tämä monille ihan vieras ajatus? Itse ainakin ajattelen esimerkiksi isovanhempia, lapsia ja pitkäaikaissairaita, joiden kanssa olen kuitenkin kontaktissa. En ymmärrä, että joku ei?

Mio kirjoitti...

Tässäpä tuoretta uutista siitä, mitä tapahtuu kun vanhemmat toimivat kaiken maailman pölvästien mukaan ja jättävät rokotukset ottamatta:

http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/190941.shtml

Yhdeksän vauvaa kuollut hinkuyskään Kaliforniassa
20.09.2010 - 11:14


Hinkuyskä on tappanut yhdeksän vauvaa Yhdysvaltojen Kaliforniassa, kertoo CNN. Kaikki kuolleet ovat olleet alle kolme kuukautta vanhoja. Kaliforniassa on ollut tänä vuonna jo yli 4 000 hinkuyskätapausta, joka on enemmän kuin yli 50 vuoteen. Lääkäreiden mukaan yhä useammat vanhemmat eivät rokota lapsiaan tautia vastaan.

Hinkuyskä voi vaikuttaa tavalliselta sinnikkäältä yskältä, mutta vauvoille tauti voi olla kohtalokas.

Lääkärit kertovat, että yhä useampi vanhempi jättää rokotuksen väliin, koska sen pelätään aiheuttavan autismia.

Rokotusten välttäminen saa vanhat kitketyt taudit palaamaan tappavina hyvin nopeasti.

Tätä kannattaa kaikkien rokotevastaisten hörhöjen miettiä tarkasti.

Maria V. kirjoitti...

Hehhee, Mio taas paikalla pelottelemassa ja oikomassa sopivia mutkia suoriksi. Rokote on rokote on rokote =D Kaikki rokotteethan ovat samanlaisia? Itse aion kyllä rokottaa vauvani hinkuyskää vastaan, mutta en sikainfluenssaa. Mutta hyvähän se on ottaa tuo hinkuyskä esille jos sillä saisi vielä peloteltua jonkun ottamaan sikapiikin, kun itse sikainfluenssasta ei ole enää pelottamaan edes variksia.

Suositut tekstit