17.8.2010

Reilua luomusuklaata

Kuluttaja-asioissa valveutunut ystäväni, Kuningaskuluttajan juontaja Noora Hirn tiedusteli, josko olen ko hoksannut blogata Pirkan reilusta luomusuklaasta? Olin toki — mutta vain toisesta. Niitä on nimittäin kaksi.

Kaakaorouhesuklaa on jo saanut blogauksen, mutta mainostetaan nyt myös Pirkan tummaa suklaata, joka on vieläpä maidotonta. Se tosin "saattaa sisältää pieniä määriä maidon ainesosia", mutta varsinaisesti kyseessä ei ole maitosuklaa. Minä maitovammainen testaan tämän hetsilleen kun makeannälkä äityy liian vastustamattomaksi.

Hienoa kyllä, että Pirkalla on kaksi sekä luomua että reilua suklaalevytuotetta. Fazer voisi ottaa mallia. Olen ihmetellyt tätä aikaisemminkin: missä ihmeessä viipyy Fazerin luomusuklaa?! Millä vuosituhannella lafka oikein elää?

14 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Niin, onko kukaan kysynyt asiaa Fazerilta ja mitä sieltä on vastattu?

inkeroinen kirjoitti...

Tuo on ihan ok tuo pirkan suklaa, mut enemmän tykkään (vaikka luomua ei ookkaan, reilua sentäs) lähisiwasta saatavasta aware-suklaatista. Kaakaopitoisuudessakin on eroja. Mie en tykkää hirmu sokerisesta suklaasta :)

See kirjoitti...

No, ihmettelin Fazerille jo vuosia sitten, miksei heillä ole muuta maidotonta suklaata kuin leivontasuklaa Block, eivätkä osanneet siihenkään vastata. Fazer ei vaan osaa ;)

seeds kirjoitti...

Ihme homma tosiaan, että Fasulla on vaikka mitä erikoisgourmetsukalaita (niinkuin vaikka tumma kaakaonibs-suklaa) mutta yhden yhtä luomusuklaata eivät ole saaneet aikaseksi. Surkeaa.

seeds kirjoitti...

Mutta siis Pirkkahan alkaa olla Suomessa about luomutuotteiden ykkönen. Niillä on luomuna about kaikkea, lihatuotteitakin nykyään (ainakin luomugrillimakkara ja metvursti bongattu) joten sinänsä ei mikään ihme että Pirkalta löytyy:)

Hilma kirjoitti...

Loistavaa! Juuri tällaista suklaata olen kaivannut. En syö suklaata usein enkä paljon, mutta joskus kaipaan sen makua. Luomu alkaa saada alaa! Ja mikä parasta, ei hinta ole enää niin hirveän paljon korkeampi kuin tavallisen. Tai oikeastaan, luomuahan pitää sanoa tavalliseksi, jos totta puhutaan.

Mimi kirjoitti...

Nuo Pirkan suklaat ovat mahtavia! Etenkin se kaakaorouhesuklaa. Itsekin olen pannut kiitollisena merkille, että Pirkka on lisännyt valikoimiinsa valtavasti luomu- ja reilun kaupan tuotteita.

Yksi asia minua kuitenkin tympäisee ja ihmetyttää suklaahyllyjen äärellä toistuvasti. Tummassa suklaassa EI kuulu olla maitoa, eihän se muuten mitään tummaa suklaata ole. Miksi niin monessa tummasuklaassa sitä siis on? Tai miksi maidosta on eristetty jokin tietty ainesosa, kuten maitoproteiini tai maitorasva sitä tummaa suklaata varten? Osaako joku vastata tähän?

Basilika kirjoitti...

Mun makuun Pirkan luomusuklaat on ihan liian makeita. Toinen on ihan ällö, en nyt vain muista kumpi kun en ole aikoihin ostanut.

Lotu kirjoitti...

Fazerin tehtailla piipahtaneet kaverit kertoivat, että Fazer pitää nimenomaan erityisen tärkeänä osana suklaissaan tuoretta maitoa. Firma siis haluaa olla maitosuklaafirma. Ja tuon kokoinen yritys todennäköisesti on aika tarkkaan tutkinut, onko heidän kannattavaa tehdä luomusuklaata. Todennäköisesti tutkimuksissa on todettu, että kannattavampaa on tehdä ihan tavallista maitosuklaata kuin lähteä tekemään pienelle osalle väestöä luomusuklaata. Ikävä tosiasia kuitenkin on, että monelle koko luomu-käsiten on kuin kirosana, syy olla ostamatta tuotetta. Luomu mielletään osaksi "typerää terveyshömppää".

Mulle hirveänä suklaaholistina toi Pirkan tumma luomusuklaa on ollut pelastus, koska a) se on mulle sopivan makeaa b) sitä myydään pienenä levynä ja c) suklaa on kuitenkin sen verran tummaa, etten kykene mussuttamaan kauhean suurta määrää kerralla. Mutta onko muut huomanneet, että ajoittain tuon Pirkka-suklaan ostaminen on liki mahdotonta? Mulle on tullut tunne, ettei sitä saada tuotettua riittävästi, vaikka kysyntä ei aivan jättimäisen suurta edes ole. No, onneksi olen oppinut varastoimaan tuota kaappiini, jotta suklaahimon yllättäessä en joudu juoksemaan pitkin Turkua tuota etsimässä.

JaanaSusanna kirjoitti...

Joo, ja kyllä suosittelisin nyt kaikille että kuluttajapalautetta vaan sinne Fazerin suuntaan: erityisesti Reilun kaupan suklaata kaivattaisiin kovasti heiltä!

Muualla maailmassa tähän on jo herätty (kattokaa vaikka rakkaaseen länsinaapuriin, kun siellä on jo ne ihanat Cloettan Reilu kauppa suklaat!!)

Terveisin, perheenäittä ja lapset Helsingistä

menninkäinen kirjoitti...

Minullekin suklaan reiluus on luomuakin tärkeämpää. Etenkin sen jälkeen kun näin Kitkerä totuus suklaasta-dokumentin.

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokumentit/ulkolinja-kitkera-totuus-suklaasta

Mervi kirjoitti...

Laitoin itse vasta palautetta Fazerille kun en löytänyt valikoimasta minkäänlaista ekologista tai ihmisoikeuksista kertovaa sertifioitua suklaata. Vastaus oli tämmöinen peruscopypaste:

" Fazer valmistaa suklaata eurooppalaisilta toimittajilta ostamistaan jalostetuista kaakaotuotteista: kaakaomassasta, kaakaojauheesta ja kaakaovoista, joiden raaka-aine on peräisin Ecuadorista ja Länsi-Afrikasta.
Puolet ostamastamme kaakaosta on peräisin Ecuadorista, jossa kaakaon
alkuperä on mahdollista jäljittää sille alueelle saakka, missä se on
viljelty. Suurin suklaatuotteemme Fazerin Sininen sisältää kaksi kolmasosaa ecuadorilaista kaakaomassaa.

Kestävä kehitys ja sosiaalinen vastuu ovat keskeisiä Fazerin toiminnassa.
Fazerin kaakaonhankinnan strategia päivitettiin vuoden 2010 alussa.
Strategiassa on määritelty vastuullisen kaakaonhankinnan kriteerit.
Kriteerien lähtökohtana ovat jäljitettävyyden kehittäminen sekä World Cocoa Foundationin periaatteet: kannattavuus, ihmisten hyvinvointi ja
elinympäristöstä huolehtiminen. Strategian myötä Fazer jatkaa
systemaattista työtä kaakaon hankintaketjun vastuullisuuden edistämiseksi.
Sitoudumme kasvattamaan vastuullisen kaakaonhankinnan kriteerit täyttävän kaakaoraaka-aineen ostomääriä 10–15 prosentilla vuosittain saatavuuden ja markkinatilanteen mukaan. Tavoitteenamme on, että vuoteen 2017 mennessä kaikki ostamamme kaakao täyttää nämä kriteerit.

Kaakaon vastuullinen viljely on Fazerille tärkeä asia – osa kaakaon laatua ja tulevaisuutta."

Tässä http://www.worldcocoafoundation.org -hommassa ovat mukana kaikki isot suklaafirmat, cloettat, hersheyt, nestlet jne. Kun kampanjassa mukana ovat käytännössä kaikki suklaafirmat, tulee mieleen lähinnä jokin "hei meillä on tämmöinen mainoskampanja" -fiilis. Vai kenellä tulee esim. Nestlestä mieleen ettisyys tai ekologisuus? Sivustolta löytyy esim. ihmisten hyvinvointi-kohdasta lauseke "with NO WORST FORMS of child labor", ympäristölausekkeet ovat jokseenkin ympäripyöreitä "me koulutamme ja kannustamme tekemään sitä-ja-tätä", mutta mitään varsinaisia takeita en onnistunut löytämään siitä että viljelijöitä oikeasti vaadittaisiin toimimaan tiettyjen ekologisten periaatteiden mukaan.

En tiedä. Ei oikein riitä mulle tuo taho takaamaan ekologisuutta tai eettisyyttä. Reilun kaupan suklaassa sentään on jotain vaatimuksia viljelijöille ja takuu siitä että lapsityövoimaa ei käytetä. Onneksi oon pahimmasta suklaakoukustakin päässyt eroon, ja sen Reilun suklaan raskii ostaa silloin kun suklaata sattuu haluttamaan.

aleksi kirjoitti...

se ettei fazulla ole reilua tai luomua liittyy varmaan ihan vaan kustannuksiin, niiden suklaamassojen käsittelyyn pitäisi kai rakentaa kokonaan uudet tehtaat ja ei sitä luomua niin paljoa mene toisaalta ne vois tehdä samoin kun muutkin isot firmat ja ostaa jonkun muun firman luomusuklaata ja pakata omaan paperiin..

tummassa suklaasa lukeva "voi sisältää.." homma johtuu siitä että massat menee samoja putkia pitkin ja voivat periaatteessa sisältää aikasempaa massaa.. mutta missä tummassa suklaassa on oikeasit maitoa? ikinä en ole nähnyt ensimmäistäkään ja tiedän jotain suklaasta.

pienten bean to bar firmojen suklaita kannattaa ostaa jos tahtoo humaania ja hyvin viljeltua suklaata, niillä ei välttämättä ole luomusertifikaatteja mutta ne on niin tarkkoja maun kanssa koska myrkyt ja muut pilaa hyvän tuotteen makua ja ympärillä oleva sademetsäkään ei kärsi niin paljoa koska kaakaon ympärillä pitää kasvatella muita puita jotka antaa paljon mausta suklaaseen.

tämmösiä suklaita on esim El Ceibo joka on myös oikeasti todella hyvää eikä sokerimönjää niiku nää pirkat

Liina kirjoitti...

Hei kaikki!

Olette esittäneet hyviä kysymyksiä meille fazerilaisille, kaikki eivät ole yrityksen kannalta aivan helppojakaan. Vastaamme nyt kaikkiin niihin.

Luomusuklaasta

Fazerilla ei ole vielä luomusuklaata, koska kysyntä ei toistaiseksi ole ollut riittävää. Kuten myös täällä käyty keskustelu osoittaa, kiinnostus on selvästi lisääntynyt. Olemme välittäneet toiveenne luomusuklaasta eteenpäin tuotekehitykselle ja markkinoinnille.

Maidottomasta suklaasta

Lisäksi Mimi kyseli, miksi monissa tummissa suklaissa on maitoa. Aleksin antama vastaus on täysin oikein. Täysin maidottomia tuotteita ei voida valmistaa samoilla linjoilla maidollisten tuotteiden kanssa. Tällä hetkellä Fazerin suklaista ainoastaan Mignon-muna ja Wiener Nougat valmistetaan omilla, maidottomilla tuotantolinjoillaan. Muita täysin maidottomia suklaita meillä ei toistaiseksi ole.

Kaakaon viljelystä

Olette myös pohtineet, miten Fazer työskentelee kaakaonviljelijöiden olojen parantamiseksi. Erityisesti Länsi-Afrikassa kaakaonviljelijät kamppailevat köyhyyden kanssa. Heidän oloihinsa vaikuttavat monet asiat kuten paikallinen politiikka ja kansainvälinen talous. Tämän vuoksi mikään hallitus, yhtiö tai organisaatio ei voi parantaa viljelijöiden arkea yksinään. Maailmassa on noin viisi miljoonaa kaakaonviljelijää ja viljelmät ovat tyypillisesti muutaman hehtaarin suuruisia perheviljelmiä. Emme osta kaakaota suoraan heiltä vaan jalostetussa muodossa eurooppalaisilta kaakaon toimittajilta.

Fazer on Pohjoismaissa merkittävä yritys, mutta maailmanlaajuisesti olemme pieni toimija. Siksi teemme yhteistyötä World Cocoa Foundationin kanssa. Teollisuuden on yhdistettävä voimansa, jotta kaakaon tuotantoketjusta saataisiin vastuullisempi.

Sertifioidusta kaakaosta

Olemme Fazerilla tehneet päätöksen siirtyä vaiheittain kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti kasvatetun kaakaon hankintaan. Olemme käyneet läpi eri sertifiointijärjestelmiä ja teemme parhaillaan valintaa siitä, mikä täyttää parhaiten asettamamme vaatimukset. Kriteerimme kohdistuvat jäljitettävyyteen, taloudelliseen läpinäkyvyyteen, tuotteen laatuun, sosiaaliseen vastuuseen sekä kestävään maatalouteen ja metsänhoitoon. Olemme siis suuren valinnan edessä ja kerromme heti, kun ratkaisu on tehty.

Haluamme tulevaisuudessa päästä lähemmäs kaakaonviljelijöitä ja tietää, mistä kaakaomme tulee. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi teemme jatkuvasti töitä.

Kiitos vielä hyvistä keskustelunavauksista! Kaikki palaute on meille arvokasta, otamme sitä jatkossakin mieluusti vastaan.

Yst.
Liina Hemminki ja Leena Majamäki Fazerin viestinnästä

Suositut tekstit