24.8.2010

Miksei Fazerilla ole reilua tai luomua suklaata?

... ja juuri kun olin sulkemassa Bloggeria huomasin, että Fazerilta oli käyty jättämässä blogiini perusteluja sille, miksei lafkalla ole reilua tai luomua suklaata. Tässä vastauksia suklaapohdintoihimme:

Luomusuklaasta
"Fazerilla ei ole vielä luomusuklaata, koska kysyntä ei toistaiseksi ole ollut riittävää. Kuten myös täällä käyty keskustelu osoittaa, kiinnostus on selvästi lisääntynyt. Olemme välittäneet toiveenne luomusuklaasta eteenpäin tuotekehitykselle ja markkinoinnille".

Miten syntyy kysyntää ilman tarjontaa? Me is asking. Tarjotkaa, me kyllä ostamme!Maidottomasta suklaasta
"Täysin maidottomia tuotteita ei voida valmistaa samoilla linjoilla maidollisten tuotteiden kanssa. Tällä hetkellä Fazerin suklaista ainoastaan Mignon-muna ja Wiener Nougat valmistetaan omilla, maidottomilla tuotantolinjoillaan. Muita täysin maidottomia suklaita meillä ei toistaiseksi ole".

Kaakaon viljelystä
"Olette myös pohtineet, miten Fazer työskentelee kaakaonviljelijöiden olojen parantamiseksi. Erityisesti Länsi-Afrikassa kaakaonviljelijät kamppailevat köyhyyden kanssa. Heidän oloihinsa vaikuttavat monet asiat kuten paikallinen politiikka ja kansainvälinen talous. Tämän vuoksi mikään hallitus, yhtiö tai organisaatio ei voi parantaa viljelijöiden arkea yksinään. Maailmassa on noin viisi miljoonaa kaakaonviljelijää ja viljelmät ovat tyypillisesti muutaman hehtaarin suuruisia perheviljelmiä. Emme osta kaakaota suoraan heiltä vaan jalostetussa muodossa eurooppalaisilta kaakaon toimittajilta".

Kyllä kaupan hyllyillä on muidenkin valmistajien reilua suklaata, miksei Fazerkin voisi käyttää reilua kaakaota? Kun luomusuklaan kohdalla pelätään, ettei kysyntää ole, reilujen tuotteiden kysyntää kyllä on! Hesari uutisoi viime kuussa, että Reilun kaupan tuotteiden kulutus kasvoi ennätysmäisesti. Alkakaa nyt vaan satsata siihen eettiseen kaakaoon!

"Fazer on Pohjoismaissa merkittävä yritys, mutta maailmanlaajuisesti olemme pieni toimija. Siksi teemme yhteistyötä World Cocoa Foundationin kanssa. Teollisuuden on yhdistettävä voimansa, jotta kaakaon tuotantoketjusta saataisiin vastuullisempi".

No yhdistäkää sitten!

Sertifioidusta kaakaosta
"Olemme Fazerilla tehneet päätöksen siirtyä vaiheittain kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti kasvatetun kaakaon hankintaan. Olemme käyneet läpi eri sertifiointijärjestelmiä ja teemme parhaillaan valintaa siitä, mikä täyttää parhaiten asettamamme vaatimukset. Kriteerimme kohdistuvat jäljitettävyyteen, taloudelliseen läpinäkyvyyteen, tuotteen laatuun, sosiaaliseen vastuuseen sekä kestävään maatalouteen ja metsänhoitoon. Olemme siis suuren valinnan edessä ja kerromme heti, kun ratkaisu on tehty".

Odottelemme siis "suurta valintaa".

Psst... Katso Areenasta Kitkerä totuus suklaasta

20 kommenttia:

seeds kirjoitti...

Vähän kuulostaa kyllä selittelyltä tuo :) Minua eivät nuo Fasulaisten pohdinnat vakuuta ennenkuin näen sitä reilua ja luomua kauppojen hyllyssä. Siihen asti ostelen vaikka sitä Pirkkaa (jota oma lähikauppiaani lupasikin jo tilata :) )

Hedda kirjoitti...

Lisäisin tuohon lue juttu kohtaan.. ja katso dokkari Kitkerä totuus suklaasta. On kurjaa katsottavaa.

Bella kirjoitti...

Fazerilla ei valitettavasti (mielestäni) ole enää muuta kuin nimi. Laatu ei vastaa mielikuvaa, jonka Fazer-nimi tuo. Tuotteissa on samoja soijalesitiineja kuin kaikissa muissakin suklaankaltaisissa tuotteissa, olen pettynyt.
Esim. Vivani-suklaa on maidoton, lukuunottamatta jäämiä.

Ehkä Fazer pelkää massojen säikähtävän reilun ja luomun merkkiä ja hylkäävän sen liian terveellisenä tai "hippien suklaana". Tässä tapauksessa - haluan olla hippi!! Tänne sitä Luomua!

Believe me Fazer, hyllyssä on liikaakin valinnan varaa massoille!

Ps. Raaka ja Luomusuklaa toimii!

Bella kirjoitti...

Korjaus ensimmäiseen lauseeseen: "...muuta HIENOA kuin nimi"

Matilda kirjoitti...

Mulla ois yksi juttupyyntö, jonka toivoisin kovasti että voisit jossain vaiheessa toteuttaa jotain kautta... Kyse on purukumeista, tarkemmin sanottuna täysksylitolipurukumeista.

Sekä Jenkillä että Fazerilla on täysksylitolipurukumeja, joissa selvästi sanotaan, että ne ovat makeutettu vain ksylitolilla. Linkit tuotteisiin:

http://www.fazermakeiset.fi/fi/Xylident/Tietoa-Fazerin-leivontatuotteista.aspx

http://www.jenkki.fi/tuotelistaus?q0=professional

Olen itse ostanut vaihtelevasti kumpaakin merkkiä jo pitkään, koska en halua syödä tuotteita, joissa on asesulfaami K:ta tai aspartaamia. Yksi kerta päätin kuitenkin syynätä hieman tarkemmin kys. purukumien aineksia, ja kummassakin luki näin:

"Arominvahvennetta (E950)"

Tarkistin, mikä kyseinen "arominvahvenne" on, ja kyseessähän on asesulfaami K, joka ei todellakaan kuulu lisäaineiden arominvahvenne-ryhmään vaan on makeutusaine. Viedäänkö tässä nyt hyväuskoista kuluttajaa kuin pässiä narussa? Kaikki voivat käydä kaupassa syynäämässä kyseisten purukumien ainesosalistaa, kummastakin löytyy tuo asesulfaami K.

Tästä asiasta kannattaisi ottaa tarkemmin selvää, vaikka vain periaatteen vuoksi, vai kuinka? :)

Iida kirjoitti...

Tämähän onkin hyvä väylä kertoa Fazerille terveiset. Nähtyäni YLE:ltä dokumentin kaakaoviljelmien lapsityöläisten oloista tein päätöksen olla ostamatta ja syömättä enää mitään suklaata, jolla ei ole reilun kaupan sertifikaattia ja päätös on pysynyt. En ole yleensä ehdoton boikotoija, mutta esim. suklaan ja kahvin kohdalla päätös oli helppo. Vaikka molempia rakastankin, ne ovat kuitenkin vain ylellisyystuotteita. Enkä ole ainoa, joka tämän päätöksen on tehnyt.

seeds kirjoitti...

Aromivahveenteettomia ja ja makeutusaineettomia täysksylitolipurkkia on omien havaintojeni perusteella Suomessa kaupan vain kahta sorttia:

Fazerin Xylident Muumi
ja
Leafin Jenkki professional Junior.

Eli lasten purkkia molemmat. Muita en itse osta.

Minniina kirjoitti...

Fazerille terveisiä, että en osta yrityksen suklaita ennen kuin niissä on Reilun kaupan merkki. Ja kuten tuo Reilun kaupan tutkimus osoittaa, en ole ainut joka kysyy tuotteiden reiluuden perään.

Viivi kirjoitti...

Moikka! Kitkerä totuus suklaasta ei ole enää katseltavissa Areenassa, mutta trailerin näkee täältä:
http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/7/14/suklaa-ei-tee-pelkastaan-hyvaa.html?SSScrollPosition=184
t. Viivi

Maisa kirjoitti...

Positiivista sentään, että lukevat tätä blogia! joo, kysyntää on muttei tarjontaa

t: ostaisin jos löytäisin fasun luomu-reilusuklaata

Tuulispää kirjoitti...

Hyvä aihe.

Tiedämme että monen ulkomailta tulevan tuotteen; vaatteet, hedelmät, kahvi, tee, suklaa ym. tuottaminen on epäekologista ja epäinhimillistä, mutta ostamme silti.

Itselläni kahvi taitaa olla paheista suurin. Sitäkin ostan reiluna, mutta reiluuteen uskoo ken tahtoo.

Kunpa noita dokumentteja katsoisi myös muutkin kuin ne, jotka ovat jo valmiiksi tiedostavaa porukkaa.

Maija kirjoitti...

Tähän mennessä tuo dokumentti on ollut ainoa syy, jolla olen onnistunut vieroittamaan itseni tavallisesta suklaasta (myös maraboun suola-pähkinäkrokantista, snif).
Sen nähtyäni en ole koko kesänä ostanut muuta kuin reilua/luomua suklaata, ja sitä saa jopa täältä käpylän valtsusta ja k-kaupasta.
Eli terveisiä täältä fazerille ja muillekin puljuille, eettisyys on ehdoton ja tällä hetkellä varsin vahva markkinavaltti, ja jos ei ole hokannut sitä, on kyllä pahasti ajastaan jäljessä.

Liina kirjoitti...

Hei ja kiitos jälleen palautteesta. Ja erityiskiitos Maisalle, kun arvostat läsnäoloamme. Täällä ollaan kuulolla, ja monessa muussakin paikassa. Tarkoituksena ei ole omia blogia, vaan pysyä kärryillä siitä, mitä meiltä toivotaan.

Olette antaneet tosi suoraa palautetta ja esittäneet hyviä kysymyksiä. Teitä on kuultu: tämä keskustelu osaltaan antaa varmuutta siitä, että Fazerilla vuoden alussa tehty päätös siirtyä asteittain kestävän kehityksen mukaisesti kasvatettuun kaakaoon on ollut oikea. Meillä on kuitenkin paljon työtä vielä edessä.

Voitte jatkossakin antaa palautetta täällä. Jos kuitenkin haluatte varmistua, että palaute varmuudella löytää perille - ja myös varmuudella rekisteröityy palautejärjestelmiimme, ja sitä myöten tuotekehitykselle - niin suosittelen yhteydenottoa (myös) kuluttajapalveluumme. Sen löydätte osoitteesta http://www.fazer.fi/Tuotteet-ja-palvelut/Suklaa-ja-makeiset/Anna-palautetta/

Ja vielä täysksylitolipurkkaan liittyen (Matildalle). E950:a eli Asesulfaami K:a voi käyttää makeutusaineena tai arominvahventeena, luokittelu perustuu määrään (ks. Eviran lisäaineopas: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/lisaaineet/). Tässä ei missään nimessä ole tarkoituksella viety "hyväuskoista kuluttajaa narussa". Itse asiassa lisäaineen käyttöön on varsin vahvat perustelut hammasterveyden näkökulmasta. Niitä perusteluja voi pyytää esimerkiksi tuolta kuluttajapalvelustamme – tai voin tuoda tännekin, jos joku pyytää ;-). Nämä syyt eivät tietysti lämmitä sellaista, joka haluaa välttää E950:aa. Onneksi täysksylitolia voi syödä ilmankin. Missään lasten ksylitolituotteissamme ei ole Asesulfaami K:ta, eikä kaikissa aikuistenkaan tuotteissa. Tarkat tuotesisällöt löytyvät täältä: http://www.fazer.fi/Tuotteet-ja-palvelut/Suklaa-ja-makeiset/Tuotetiedot/. Ja luonnollisesti terveiset tuotekehitykseen menivät jo eteenpäin.

Terkuin,
Liina Hemminki Fazerin viestinnästä

ps: Toivottavasti kirjoitukseni eivät aina tule näin pitkiksi!

Basilika kirjoitti...

Mun vieroittuminen suklaasta kesti aika monta vuotta :) Joskus vajaat 10 vuotta sitten aloin ostaa aina reissuilta tummaa suklaata, silloin ei varmaan muualta saanut suomessa kuin stockalta, ei ainakaan pienemmistä kaupungeista.
Sitten kun alkoi saada, mulla oli aina jemmassa tummaa suklaata, eikä tarvinnut enää retkahtaa siniseen (se kun menee siltä istumalta, tummaa riittää pala tai kaksi.) Viimeksi tuli cacaonibsit.
Nyt huomasin kesällä, että kaappiin on unohtunut pari avattua levyä ja ne nibsit, eikä niin innosta enää.

delfiini kirjoitti...

Jos ei tykkää lasten makuun tehdyistä hedelmäpurukumeista, myös Pirkalla on makeutusaineettomia ja arominvahenteettomia purukumeja, vieläpä pahvirasioissa -> ekologista. Itse syön siis sarjan piparminttua, lisäksi löytyy myös salmiakkia ja hedelmää.

Micci kirjoitti...

Rainbowlla on täysksylitoli purkkaa.
Tai sitten en vaan osaa lukea tarpeeksi tarkkaan. :)

Ainesosat:
Ksylitoli (65%), purukumin perusmassaa (sisältää hapettumisenestoainetta E320), aromit, kiinteyttämisaine (E414), kosteudensäilyttäjä (E422), väri (E171), pintakäsittelyaine (E553b, E903)

Reija kirjoitti...

Hei

Vaikka Fazerilta tulikin jo vastaus, lähetän minäkin heille terkkuja. En ole pariin vuoteen ostanut muuta kuin Reilun kaupan luomusuklaata. Esimerkiksi Pirkka on tässä edelläkävijä, hinta on kohtuullinen ja suklaa hyvää. Eli, jos saatatte markkinoille Reilun kaupan luomusuklaan, ostan minäkin sitä. Siihen asti en Fazerin suklaisiin koske. Toivottavasti asia etenee!

Zepa kirjoitti...

Missäs mä juuri näin maidotonta suklaata? Varmaan Punnarissa.

annika kirjoitti...

Samat kysymykset voisi esittää Pandalle, joka on toinen suomalainen suklaan valmistaja, jolla ei ole reilua eikä luomua suklaata. Maidotonta suklaata Pandalla on onneksi kahta erilaista, Fazerilla kun on maitorasvaa jopa tummassa suklaassa.

jona1234567 kirjoitti...

Höh...Eikö firmaa ja vastaavia firmoja voisi joku osaava instanssi vetää (kansainväliseen)oikeuteen avunannosta lasten/lapsiorjien hyväksikäyttöön.

Ottaa päähän, että kuluttajana pitää "stressata" ostopäätöksissä, kun noin isot puljut eivät osaa ominpäin tehdä lainmukaisia ja lain henkeä noudattavia, (lapsityövoiman käyttö on kansainvälisestikin kiellettyä)saatikka moraalisesti oikeita, ratkaisuja.

Ihan turha selittää, ettei oman alan toimintaa ja sen taustoja tunne. Kai näillä hepuilla kuitenkin joku koulutus ja kiinnostus omaan toiminta-alueeseen liittyen on, ja todisteita toiminnan ongelmista(Interpol-raportteja, dokuja jne) tulee joka tuutista.

Kepan sivujen mukaan Fazer aikoo vasta noin vuonna 2017 muuttaa toimintatapaansa asiassa, joten siihen asti pitää meikäläisen ja puolison vaihtaa suosikki-sinisestä Pirkka suklaaseen. Kaakaossa onkin jo reilun kaupan merkit käytössä. Se reilun kaupan merkki lieneekin ainoa keino tunnistaa lakeja ja hyviä tapoja tukevat ja noudattavat toimijat...

Suositut tekstit