13.6.2010

Värikartta levällään

Kun kyse on omasta itsestä, voi vaatteilla, asusteilla, väreillä ja tyyleillä leikitellä helposti, vaihtaen lookkia vaikka monta kertaa päivässä. Mutta kun kyse on talosta... Sitä ei tule puettua uuteen uskoon hirveän usein, joten on oltava tarkkana, ja mietittävä huolella, mihin ämpäriin pensselinsä tunkee, ennen kuin maalaa.

Mun pitäisi päättää kesäsiirtolamökin väri pian, eikä ole kuulkaa helppoa.


Auttakaa! En mä nyt ihan lehmä- tai seeprakuvioista siitä ajatellut. Ja ehkä Burberry-kuosikin saa jäädä, mutta jotain jänskää pitäisi keksiä... Blogauksen perään saa laittaa linkkejä ja ehdotuksia — paras idea palkitaan!

30 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Tietenkin keität itse punamullat ja maalaat sillä!

Valo kirjoitti...

Ois aika makee ku maalais semmosen tosi ison ai vaik köynnöksen joka kiertäis koko talon.

Iina kirjoitti...

Musta sellanen iso sateenkaari (ja perhosia ja puita ja kukkia) olis ihana. : D

HannaMarjaana kirjoitti...

Punainen tupa ja perunamaa <3 pienissä punaisissa kesämökeissä on sitä jotain. Mutta jos haluat kikkailla, niin ehkä voisit maalata mökin seinät värillä, jota jaksat katsella kauemminkin ja etsiä piristystä maalaamalla yhteen seinään efektiä, tai sitten vaikka vain oveen. Maalaa mökin oveen vaikka mustavalkoinen Elvis-figuuri. Tai yhdelle seinälle kaupunkisiluetti. Mitä näitä nyt on :) Inspis kivasta kuvasta ja vaikka vain astetta tummemmalla värillä kuin pohjasävy - särmää, joka ei hypi silmille.

Noora kirjoitti...

Terhi:Punamulta kieltämättä ois se perinteinen. Mulla on vaan ympärillä punainen, valkoinen ja keltainen möksä, ja haluaisin erottua niistä. Tosin, sen voi tehdä jollain tehostevärilläkin kyllä...

Valo:Joo jotain tollasta vois ajatella, tosin jonkun muun pitäis tehdä se, koska mä en osais :) Tai sit vois maalata vaikka tähtiä!

HannaMarjaana: New York -silhuetti ois hyvä — sinne mummonmökkien keskelle :D

Iina:Sateenkaari ois super!

heidi kirjoitti...

Siirtolapuutarhamökin väriksi sopii sinapinkeltainen :) valkoisilla ikkunanpokilla, tai ruskeilla. Tai ruskea mökki ja keltaiset ikkunanpokat. Vai onko liian retroo?

Itse maalaisin puutaloni, mökkini, ahkä kuitenkin valkoisella tai harmaalla, ehkä hieman tylsää. Mutta varma valinta. heh!

Tai sitten jos tykkää väreistä, KUN tykkää väreistä...niin tricia guildin tyyliin..v.älimeren värejä? tumma turkoosi, sitruunankeltaiset ovet ja ikkunat? hmmm....vaihtoehtoja on. :)

bubble kirjoitti...

Miten olisi mökin joka seinä eri värillä? :) Tönö näyttäisi sitten eri suunnista erilaiselta, ja jokainen ilmansuuntakin saisi samalla oman persoonansa.

Värit voisivat olla perinteisiä, päävärit + vihreä, tai mistä nyt sitten itse sattuukin pitämään. Itsellä ehkä turkoosi-keltainen-roosa-vaaleanvihreä toimisi parhaiten..

Venla kirjoitti...

Riippuu varmaan maisemasta ja talon mallista, mikä paraiten passaa.
Mä maalaisin vaalean sini-turkoosi-puna-violetilla eli aika vaalealla, sinertävän-violetilla kuultomaalilla, joka muuttaa väriä valaistuksen (auringon) mukaan. Kummitäti teki remppaa ja talo näyttää iltaisin osalta auringonlaskua, pehmeän unelmaiselta ja vähän ajan haalistamalta. Tinanharmaa katto tmv...
Muutkin kuultovärit toiminee, siniharmaa tai joku punasen eri sävyt ei ois paha.

Sitten aika sievä olis tosi vaalea vadelmanpunainen tumman mustikansinisillä ikkunapuitteilla ja ovella.
Perinteinen harmaa hirsiversiona kelpais myös.
Tai voishan sitä punamullata ikkunalaudat ja valkaista talon eli päinvaston kun yleensä.
Koivunvihree ja valkosta ikkunaan ja musta katto, sano.
...Sammalkatto ja myrkynvihreet seinät...

Lotu kirjoitti...

Jos mökki olisi minun, maalaisin sen valkoiseksi, mutta reunalaudat, ikkunanpokat ja oven maalaisin jollain pirteämmällä värillä. Tätä tehosteväriä voisi sitten vaihdella aina kyllästyessään ja toisaalta se voisi olla ajoittain vaikka kuinka repäisevä ja rajukin :)

Mitä noita naapurimökkien värejä mietin, niin ehkä ei kannata liian räikeää eroa tehdä perinteisten värien sekaan. Miten olisi omenanvihreä? Se on pirteä ja perinteinen väri. Ja reunalaudat vois olla sitten vaikka pirteän omenan punaiset :) Tämmöisen mökin olen nähnyt ja pidin siitä kovasti, varsinkin kun kukkapenkkien kukat näyttivät niin kauniilta vihreää seinää vasten.

Varjoyrtti kirjoitti...

Kaikesta huolimatta se on se punamulta mökki ja valkoiset nurkkalaudat ehdoton. Ja ihan kokemuksesta voin kertoa että tuo punamulta on huolettomin väri, ei tarvii olla jo kohta taasen uudelleen maalaamassa. Ovet tietenkin kauniilla antiikinsinisellä, se kruunaa kaiken :D

Paula kirjoitti...

Ilmanmuuta maalaat mustaksi. Kulmalaudat ja ikkunan pielet valkoisella. Ovi olisi kirkkaan punainen, samoin katto. Avot!
Tervamaalia ja sävytettyjä puunkuullotusöljyjä.

Hanna kirjoitti...

Pahoin pelkään, että naapurien mielipide ajaa vähemmän villienkin ideoiden ohitse ;)

Elina kirjoitti...

Limenvihreät seinät ja valkoiset reunalaudat sekä ikkunanpokat. Fresh! :-)

hedu kirjoitti...

Kannatan joko välimeren kesämökkiä tumman turkooseissa seinillä ja valkoisilla ikkunanpuitteilla tai ihan perusmökkiä, vaikka pirtsakan keltaista valkoislla ikkunanpuitteilla ja sitten maalaisin ulko-oven päälle pienen sateenkaaren. Se olisi semmoinen tervetuloa-kyltti omaan tyyliin ja ainain mulle tulisi tervetullut olo ja hyvä mieli jos pääsisin astelemaan moiseen möksään :) Myös esim. ikkunan puitteisiin voisi olla hauska maalata esim. jotain antiikin tyylisiä pilarikoristeita tms. Myös aiempi kuultomaaliehdotus kuulosti musta tosi hyvältä :)

Tuulispää kirjoitti...

Eikö siellä siirtolapuutarhassa ole säännöt ihan kaikkeen..? ;)

Iines kirjoitti...

Lainaa kirjastosta talotohtori Panu Kailan kirja, jossa on reseptejä perinnemaaleille.

http://www.multikustannus.fi/Products.asp?document_id=208&cat_id=208

Noora kirjoitti...

Hyviä ideoita!

Tuulispää:Kyllä sääntöjä on. Täytyy toimia niiden puitteiss,a mutta pitää aloittaa villistä ideoinnista ja sitten katsoa, että kuinka paljon saa joustoa :)

Milla kirjoitti...

Mie ehdotan et kirkkaansininen olis pääväri ja pokat ja reunat puhtaanvalkoisella. Sellainen kreikkafiilis!
Ja sit jos haluaa ja saa luvan, niin tosiaan joku yks seinä tai ovi vois olla erikoisempi - esim. valkoisella pohjalla mustalla maalattu afronaisen figuuri olis toosi magee!

riinam kirjoitti...

Minun mökistäni saattaisi tulla limen vihreä, se ainakin erottuu muista punaisista mökeistä!

Riikka kirjoitti...

Kävin hiljattain Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa, ja hällä oli aika vinkeät ulkoseinät kesähuvilassaan. Itse innostuin, olis kiva kokeilla (jos olisi joku möksä maalattavaksi): valkealla pohjalla rimoitukset mustalla, tai rimoitukset punaisella valkoisella pohjalla. Emil C. oli kuulemma kiinnostunut karnevaalimeiningistä ja haki tällä tyylillä sirkus-fiilistä. Mitään tosi hyviä kuvia en museon sivuilta valitettavasti aiheesta löytänyt, mutta tuosta pääsee hiukan jyvälle, musta versio:
http://www.harjavalta.fi/palvelut/museo/emil_cedercreutzin_elamantyo/emil_cedercreutzin_museo/

ja punaista pilkottaa:
http://www.harjavalta.fi/palvelut/museo/henkilokunta/

Noora kirjoitti...

Riikka:Aika jees! Oon miettinyt raidallista mökkiä, mutta ongelmaksi muodostuu ehkä möksän rakennusmateriaali: se on sellaista tosi kapeeta rimaa, eli tässä maalaustyylissä menisi ikä ja terveys.. Mutta lopputulos ois kyllä mahtava. Toi punanen etenkin on tosi jees. Sanoisin, että sä taidat tällä hetkellä olla lähimpänä sitä, mitä oon hakenut takaa...

Ilona kirjoitti...

Eihän siirtolapuutarha mikään sirkus tai Christiania ole, jossa aletaan kilvoitella kenen talo on erikoisin. Ei kai niistäkin tule kolmekymppisten trendikkäiden ihmisten esiintymispaikkoja? Siirtolapuutarha on perinnepaikka, jossa tunnelma on kaunis ja harmoninen, siellä on ihana kävellä ja ihastella kauniita pikkupihoja. Joku raidallinen tai afrokuvioitu mökki ei kyllä yhtään sovi rauhalliseen siirtolapuutarhamaailmaan.

Noora kirjoitti...

Ilona: Musta juuri Riikan linkki kuvastaa mökkiä, joka on erittäin perinteinen JA silti persoonallinen. Katsopa Riikan linkit. Vaikka siltä kuulostaa, ei kuvan raidoitus huuda sirkusfiilistä, vaan on mun mielestä tosi kaunis ja jopa hillitty. Uskon, että tollaisen idean saisinkin alueella läpi, afronaisesta ja Elviksestä en sitten tiedä :)

Eikä mun oma mökki to-del-la-kaan ole mikään "kolmekymppisten esiintymispaikka" vaain ihan mun ja mun perheen kesänviettomesta. Hohhoijjaa.

Kairyū kirjoitti...

Mielestäni luontoon, kaiken vihreyden, ja muina vuodenaikoina valkean, harmaan, tai minkä tahansa keskellä käy kauneiten tietty sininen. Venäjän maaseudulla on paljon tällaisia taloja, ja minusta ne ovat vain niin hurmaavia... Vaikka kun on melomassa venäläisellä joella, joka puolella vihreää ja sitten näitä ihania sinisiä taloja siellä täällä kauniine villipuutarha pihoineen. Harmi että sitä juuri oikeaa sinistä ei osaa sanoin kuvailla, ja kuvissakin se on hieman erilainen kuin omissa muistikuvissa :)

http://i726.photobucket.com/albums/ww267/wrletterman/BlueHouse.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_EgYN6vENFl0/SKnLdW9ZkiI/AAAAAAAAAfk/9-OAcENJ0jU/s1600-h/Suzdal_WoodenHouseWindows.jpg

Noora kirjoitti...

Kairyu: Ihan mahtavia! Tosi kauniita ja toi sininen on kieltämättä tosi hyvä sinisen sävy. Mä kun en noin yleensä ole suuri sinisen ystävä. Kiitos linkeistä :)

viv kirjoitti...

Pilkkuja!
http://birdandbanner.com/polka-dot-house/

Hanna kirjoitti...

Cedercreutzin museon vanhat rakennukset tosiaan muuten on pystyraidallisia! Olin ihan unohtanut, vaikka kuuluvat lapsuudenkotikunnan jokavuotisiin kuvioihin. Maahengen temppelikin on ihan selkeästi raidoitettu.

nuppineula kirjoitti...

Seinien päävärinä pirtsakka mintunvihreä, karmit ja muut valkoisella ja talon kulmiin ja muihin sopiviin paikkoihin valtavat kielot, isot vihreät lehdet ja pieniä valkoisia kukkia (: Sellainen olisi aivan ihana! Tai sitten punainen mökki valkoisilla karmeilla, kun siitä punaisesta tykkäät niin paljon, mutta ne kielot sopisivat siihenkin!

Taviokuurna kirjoitti...

Kemikaaleja karttavalle perinteinen keittomaali olisi minusta luonnollinen valinta. Oma mökkimme maalattiin hiljattain ja opimme, että sävyissäkin on nykyään hieman valinnanvaraa - perusvärit ovat punainen ja keltainen ("punamulta ja keltamulta"), mutta niitä saa monessa eri tummuudessa, joka tekee niistä melkein eri värejä. Meidän keltainen mökkimme on nyt aivan ihastuttava!

Taviokuurna kirjoitti...

Ja sanomatta jäi, että keittomaalit saa nykyään valmiiksi keitettyinä, eli maalaus on aivan yhtä helppoa kuin millä tahansa maalilla - purkista seinään. Ja kuten yllä joku sanoikin, huolto on ylivoimaisen helppoa maalauksen jälkeen. Ei tarvitse raaputtaa vanhaa maalia pois, paikkauksia voi tehdä suoraan päälle, pinta hengittää hyvin jne.

Suositut tekstit