18.6.2010

Rutiini

Tykkään lapsellisen paljon omenoista. Syön päivittäin yhden tai kaksi omppua. Olen ihan hulluna Ekolon ja Ruohonjuuren luomuomeniin, joita käyn ostamassa läjän joka viikko. Onneksi kotimaisten omppujen kausikin lähestyy, niin ei tarvitse ostaa ulkomaisia.

Haluan etenkin omppuni aina luomuna. Valtaosa ompun arvokkaista ja hyväätekevistä flavonoideista, vitamiineista ja kivennäisaineista sijaitsee juuri kuoressa, joten älä ihmeessä kuori omppuasi vaan vetäise se kuorineen! Juuri siksi luomu kannattaa. Pesemällä tavisompun, pääsee eroon vain noin 30-40% torjunta-ainejäämistä, joten vaikka kuinka hinkkaisit, ei tavallisen omenan kemikaalijäämistä pääse koskaan kokonaan eroon. Tosin, jos vaihtoehtosi ovat tavallinen omena tai ei omenaa ollenkaan, syö ihmeessä se tavallinen.

Angeliinakin diggaa omenoista — ja veitsistä. Kuva täältä.

Hauskaa on, että omenalle on omistettu nettisaitti. Löydät linkin takaa tiiviin omenafaktapaketin, josta haluan nostaa esille pari tärppiä:

"Omena sisältää vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi muun muassa arvokkaita liukenevia ravintokuituja ja flavonoideja. Kuorikerroksen punaiset väriaineet ja sisuksen kversetiini toimivat tehokkaina antioksidantteina elimistössämme ehkäisten useiden sairauksien syntyä. Tutkimukset kertovat, että päivittäin nautittu omena riittää jo melko hyvin takaamaan sopivan määrän näitä kehon puolustajia. Omena onkin yksi tärkeimmistä antioksidanttien lähteistä suomalaisten ravinnossa".

"Omena sisältää runsaasti flavonoideja, jotka kuuluvat kasvikunnassa esiintyviin kasviestrogeeneihin. Näiden yhdisteiden on todettu vaikuttavan terveyteen. Runsas flavonoidien saanti saattaa esimerkiksi ehkäistä syövän, sydän- ja verisuonitautien, allergioiden ja tulehduksien puhkeamista".

Omenat.fi -sivustolla on myös omenareseptejä. Nyt vaan samanlainen saitti jokaiselle suosikkihedelmälle ja -vihannekselle :)

8 kommenttia:

Solveig kirjoitti...

Hei mahtavaa! Kiitos linkistä omppusaitille, enpä olisi arvannut, että sellainenkin on olemassa. :D Nimim. yksi omppufani täälläkin!

Minniina kirjoitti...

Hauska löytää muitakin omenafaneja! Itse olen jo 10-vuotiaasta asti syönyt vähintään yhden omenan päivässä! Vuosia sitten lukiossa sain abijuhlissa "Vuoden omenankuorija-kunniakirjan", sillä omena oli kätevä välipala tuntien välillä, ja ilmeisesti muutkin olivat tämän tapani huomanneet. Luomuomenoihin olen siirtynyt vasta tänä vuonna, ja tämän blogin ansioista :)

Liisa kirjoitti...

Mihin tuo sinun tietosi 30 prosentista perustuu?

Muistelen joskus lukeneeni HS:n jutusta, että vedellä pesemällä omenasta lähti lähes kaikki torjunta-aineet ja tiskiaineella pesemällä muistaakseni peräti 99 prosenttia. Tämä oli jutun mukaan laboratoriossa testattu.

Kumpaa uskoa.

Noora kirjoitti...

Liisa: Tieto on peräisin Auli Koposen kirjasta Tiedätkö mitä syöt. Olen blogannut kirjasta: http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2008/06/torjunta-ainecocktail.html.
Hmm... kuka pesee omenan tiskiaineella, ja sen jälkeen syö sen?

Liisa kirjoitti...

Ok, kiitti tiedosta.

Kuka pesee astiat astianpesuaineella ja sen jälkeen syö niistä?

Noora kirjoitti...

... ja sama tieto löytyi myös EVIRAn sivuilta: "Hedelmien pesu poistaa karkeasti arvioiden noin 30–40 % kuoren jäämistä; tässä on kuitenkin suuria yhdistekohtaisia eroja, sillä jotkin aineet imeytyvät kuoren läpi kasvin sisään".

linkki:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/torjunta-ainejaamat/usein_kysyttya_torjunta-ainejaamista/

Alisa kirjoitti...

Omenat ovat ehkä maailman paras asia, vaikka maha välillä vikiseekin hurjan herkuttelun seurauksina.
Harmikseni opiskelijabudjetti ei kyllä taivu luomuomenoiden hintoihin, kun sen suhteuttaa syömiini hedelmämääriin. Kuorin kuitenkin "tavalliset" omenat ja nautin niistäkin suunnattomasti.
Päivittäin syön 1-4 omenaa.

annika kirjoitti...

Meidän lähiprismassa myydään vain jotain Stark-lajisia punaisia luomuomppuja, joissa on jotenkin ikävän karvas maku. Olis kiva löytää jostain tavan kaupasta jotain muuta lajiketta, koska noita ei kyllä pysty syömään muualla kuin hedelmäsalaatissa. Hinta ei kyllä ole paha, jotain reilu 2 e/kg.

Suositut tekstit