22.6.2010

Kuukuppi... sinne.

Voin heti alkuun sanoa, että mieslukijat: tämä blogaus on nyt naisille.

Minulle hehkutettiin kuukuppia jo ajat sitten. Olin tekemässä aiheesta omiin kokemuksiin perustuvaa juttuakin, mutta sitten yhtäkkiä mun menkat lopahti — ihan loogisesta syystä — ja juttu jäi tekemättä.Kuva: lunette.fi

Monet nykynaiset haluavat vauvalleen kestovaipat, se kun on ekologisempaa ja halvempaa kuin kertakäyttövaippojen käyttö. Yhden lapsen vaippavuori on noin 400 kiloa jätettä, about 5000 vaippaa. Pelkästään pääkaupunkiseudulla vaippoja roudataan kaatikselle 10 miljoonaa kiloa vuodessa?!! Kestovaipat skidille on siis ihan oikeasti ekoteko.

... mutta entäpä ne omat suojat? Keskivertonainen käyttää elämänsä aikana n. 10 000 kuukautissidettä. Kertissiteitä viedään kaatikselle noin 300 miljoonaa vuosittain (lähde: Yhteishyvä 3/10).

Eikö ole epäreilua, että lapselle laitetaan kestovaipat ja sitten itse käytetään kertakäyttösiteitä ja tamponeja? Kyllä mua ainakin ottaisi nuppiin, että mutsilla on helpot kertissysteemit ja itsellä jotkut hiton pestävät kestovaipat. Kieltämättä itseäni puistattaa ajatus kestosuojista itsellä...yök. Mutta kuukuppi on jo vähän helpostilähestyttävämmän oloinen asia. Olen luvannut itselleni, että heti kun asia taas on ajankohtainen, otan kuukupin vihdoin testiin, koska ei vaan ole mitään järkeä dissata jotakin, jolle ei ole antanut mahdollisuutta! Ja koska kertakäyttösuojat on epäekologisia, eihän siitä mihinkään pääse.

Koska mun testailussa nyt menee hetki, ja saanette kuulla kokemuksistani vasta joskus tulevaisuudessa, vinkkinä, että Uusi Musta on ottanut kuukupin ja muita kestosuojia testiryhmän testattavaksi, joten tulette kuulemaan kokonaisen ryhmän mielipiteitä tuotteesta. Odotan itse naisten mielipiteitä ja kokemuksia innolla!

Psst... Ja koska monella teistä varmasti on kokemuksia kestosuojista, avatkaapa sanainen arkkunne blogauksen perään!

57 kommenttia:

Peach Blossom kirjoitti...

Itselläni ollut kuukuppi nyt käytössä 2.vuotta ja en kyllä luopuis siitä ikinä. On se niin käytännöllinen ja helppo. Moni on kysellyt eikö se sit tunnu inhottavalta tai eikö se ole vähän ällöttävääym. mutta ei sitä tunne ollenkaan. Plussana tietenkin ekologisuus ja rahan säästö. Suosittelen kaikille maailman naisille =D

visuaalisesti vaativa kottarainen kirjoitti...

Kun vihdoin ja viimein sain kuppia kokeiltua, hämmennyin eniten siitä miksi hitossa en aiemmin älynnyt aloittaa sen kanssa. :D Bloggailinkin aiheesta ensitestauksen huumassa. :)

Nyt tosin menee hetki täälläkin ennenkuin sille on seuraavan kerran tarvetta.

Eloveena kirjoitti...

niimpä... alkuun kun asiasta kuulin olin skeptinen ja ensimmäinen ajatus oli että YÖK, mutta kokeiltuani jäin kerrasta koukkuun. Todella helppo ja ikinä ei tarvitse olla siinä tilanteessa, et Hups! alkokin menkat ja ei o suojia.
Lisäksi käytän kesto pikkuhousunsuojia, koska herkkä hipiäni ei siedä niitä muoviliuskoja.
Molemmilla lapsilla on myös käytetty kestovaippoja.

Titta kirjoitti...

Kuukuppi on maailman paras keksintö heti pyörän jälkeen. :) Mulla on ollut kuppi käytössä reilut viisi vuotta enkä ole hetkeäkään harkinnut siteisiin palaamista. Juuri pari päivää sitten tuli kaupan kassalla mieleen, että onpa helppoa kun ei ole vuosiin tarvinnut ostaa siteitä!

Mun kuppi on yli viiden vuoden käytön jälkeen edelleen priimakunnossa (vähän toki tummunut). Kun ostin sen niin lupailtiin että samalla kupilla pärjää jopa 10 vuotta, eli rahaa todellakin säästyy.

Suski kirjoitti...

Itselläni on ollut kuukuppi reilu pari vuotta käytössä. Aluksi vaati aikaa opetella käyttöä. Alussa oli myös vaikeuksia käydä vessassa tekemässä se pienempi hätä , sillä kuppi painoi virtsarakkoa tai oli sen edessä. Käytön ja kokeilujen myötä sekin asia helpottui. Yöksi en silti uskalla laittaa kuppia, sillä tällöin kuppi menee niin syvälle että se on todella hankala saada aamulla pois; antennia on melkein vaikea välillä löytää tai se voi olla jopa todella pahasti vinossa. Suuri plussa on kuitenkin se, että kun kupin laittaa oikein(pyörittää sitä hieman jolloin reunat ovat auki) ei reunavuotoja synny!!

Sirpale kirjoitti...

Hahaa, jo olenkin vähän odotellut, että missä viipyy kestokuukautissuoja-postaus (tosin ne vauvauutiset antoivat selityksen ainakin tälle keväälle). Viitisen vuotta olen käyttänyt kk-kuppia enkä kovin helpolla suostuisi siitä luopumaan. Mielestäni sen käyttö on ollut aika helppoa, omat jipponsa siinäkin toki on, mutta tässä on alkanut vähitellen nekin tuntea. Ja se on ihan totta, että sen kanssa voi helpostikin unohtaa kuukautisensa, varsinkin kun minulla ei mitään suurempia kk-kipuja tai muita vaivoja ole niiden yhteydessä. Tyhjennys aamuin illoin ja siinä se! Varma, ei haise, ei roskaa, ei hierrä, ei tunnu, mitä muuta voisi kuukautissuojaltaan toivoa?

Satu-Marja kirjoitti...

Mulla on ollut kuppi ehkä viitisen vuotta. Antennin leikkasin pois, se oli vähän hankala ja esim. ratsastaessa vähän tuntui. Kuppi itsessään ei tietenkään tunnu, onhan e täysin joustava.

Olen kuullut naisista, joilla on kalenteriss ylhäällä vuotopäivät.. mulle menkat on aina yllätys ja siksi kuppi on niin kätevä! :) "ei, menkat alkaa, on sunnuntai-ilta, ei suojia kotona..."

Runsainakin päivinä kuppi riittää moneksi tunniksi. Ainoa miinus on se, että tyhjentäminen esim yleisissä vessoissa on vähän epämiellyttävää ja sotkuista. Plussia kuitenkin paaaljon enemmän, ei roikkuvaa narua uimahallissa, ei hiostavaa muovia housuissa, ei sahara-limakalvoja niukan vuodon päivinä kun tamponi on liian imukykyinen...

juille kirjoitti...

Ostin kuukupin jo pari vuotta sitten, mutta en ole vielä koskaan "päässyt" kokeilemaan kun ensin olin raskaana ja nyt olen vuoden verran imettänyt. Mutta käyttöön otan heti kun tarve tulee!

En kyllä usko, että lasta ottaa yhtään päähän se että joutuu käyttämään kestiksiä, kun ei joudu niitä itse pyykkäämään.. :D No mutta, tosiasiassa lapsiperheessä tulee pyykkiä niin hirveä määrä muutenkin että kestikset menevät siinä samalla. Meidän pikkuinen itseasiassa tykkää enemmän kestiksistä, koska niissä on värikkäitä kuoseja (joskus vähän liikaakin, kun niitä pitää alkaa esittelemään kaikille vastaantulijoille).

See kirjoitti...

Mäkin hommasin kuukupin heti kun huomasin niitä löytyvän Suomestakin. Pioneerina kokeilin jo kuukautissientä (se oli kyllä jo aika yrgh) 90-luvulla. Samaten kuukuppi kiinnosti heti kun luin siitä joltain jenkkisaitilta, mutta ei niin paljon, että olisin silloin uskaltanut tilata ulkomailta. (Toista se on nykyään, klik klik ja paketteja ilmaantuu).
Mutta kyllä kestositeilläkin on paikkansa, huomasin esikoisen syntymän jälkeen. Kertissiteet, joita saa jälkivuodon takia pitää yllättävän pitkään, hiostavat ihan hirveästi, haisevat ja hautovat ja hyh! Sen jälkeen minulla oli yksi hyvä syy lisää käyttää kestovaippoja, sitä haudontaa en halua kellekään. Kuopusta odottaessa tehtailin itselleni kestositeitä, joita käytin jälkivuotoon ja olen edelleen kiitollinen.

Terhi kirjoitti...

Mullakin on kuppi ollut käytössä jo kuutisen vuotta, ja en voi kuin suositella. Taannoin sairaalareissun aika jouduin käyttämään kertissiteitä, ja tuli todettua eipä kyllä ole ikävä sitä touhua. :)

Ja kyllä, sama kuppi on ollut koko ajan, ja hyvänä on pysynyt. Hieman se on toki ottanut väriä, mutta ei ainakaan minusta ole mitenkään epäsiistin tai epämiellyttävän näköinen, sellainen vähän kellastunut vain.

Itse en myöskään harrasta mitään välikeittelyjä, kun minusta tuntui, että keittämisen myötä kuppiin tarttui hajuja. Pesen kupin normaalisti vedellä ja saippualla ja ehkä kerran, kaksi vuodessa liotan sitä päivän verran desinfiointiaineessa. Hyvin on toiminut mulla, vaikka kuppihifistit varmaan kauhistelevatkin. :)

Helmililja kirjoitti...

Mua itseasiassa nykyään ällöttää kertikset. Kestokksuojat on vaan niin paljon mukavampia! Ainoa miinus on, että vie enempi tilaa käsilaukussa. Kuukuppi on kiva lisä, mutta oon aika laiska säätämään sen kanssa, pääasiassa tulee käytettyjä kestositeitä. Materiaalit ja kuosit on ihania, kannattaa katsoa esim. kotimaiset Tirsokas ja Igulee, ne on ihan parhaita. :)

Heli S. kirjoitti...

Kuppi ollut mulla käytössä jo monta vuotta, aluksi luonnonkuminen, mutta pari vuotta sitten ostin silikonisen Luneten, siksi että se oli ainakin silloin suurimpia markkinoilla olevia ja sen voi keittää, kun luonnonkumista ei voinut.

Runsaaseen vuotooni ihan voittamaton kapistus! Vaikka kuppi voikin vuotaa ohi tai yli, jos on ihan liian täynnä, niin se on harvinaista ja normaalivuotoisille varmaan vielä harvinaisempaa.
Mittaviivallisten kuppien kanssa voi myös seurata, että paljonko sitä vuotoa ihan oikeasti tulee.

Kesto phs:iä käytän myös varmistuksena ja tuhrupäivinä, mutta hyvän mallin löytäminen vaatii vähän testailua. Liian kapeat vetää alkkarit ruttuun ja toiset pyörivät pois paikoiltaan.

Minniina kirjoitti...

Suosittelen kuukuppia lämpimästi! Elämä on helpottunut sen käyttöönoton jälkeen: ei kuukautisten eli hapettuneen veren hajua, urheilu on nautittavampaa kuin siteissä, ei hiostusta, vähemmän jätettä ja vähemmän rahanmenoa...hetkeksi voi jopa unohtaa, etä on kuukautiset. Miinus on toki se, että mikäli yleisissä vessoissa ei ole kopissa vesihanaa, on kupin puhdistus vähän hankalaa. Samoin ostin vahingossa vähän liian pienen kupin, ja siksi runsaimpina päivinä pitää käyttää sidettä rinnalla varmuudeksi.

taapertaja kirjoitti...

Helmililjan kanssa samaa mieltä, että kertikset ällöttävät nykyään. Haisevat, hiostavat ja ovat niin roskaa käytön jälkeen, tai oikeastaan jo ennen sitä.

Käytössä on kestot ja kuppi, eli pikkukesto kupin varmistuksena. On kumma juttu, että en häpeile kestositeitäni yhtään eli roikkuvat iloisenvärisenä rivinä kuivumassa välillä olkkarissakin. Kertissiteisiin liittyy jostain syystä ihan erilainen nolous-momentti. Hävettäisi jo sekin, jos joku näkeisi ne siivekkeet vilkkumassa alkkareista...

Kupin ainut "huono" puoli on, että sen kanssa unohtaa koko kuukautiset! :D Se on niin huomaamaton ja tyhjennysväli niin pitkä. Loistokapine!

Sannu kirjoitti...

"Kieltämättä itseäni puistattaa ajatus kestosuojista itsellä...yök"

Itsellä juuri ja aivan täysin päinvastoin! Ajatuskin siitä, että joutuisin käyttää taas ties millä ryyditettyjä, hautovia muovisiteitä saa inhon puistatukset aikaan, Y-Ö-K, ei ikinäkoskaanmilloinkaan enää!

Kuukuppi on loistavin keksintö mitä naisille on tehty! Tyhjäys ja pesu aamulla ja illalla, muun ajan voi olla ajattelematta koko touhua. Lisänä käytän itse tehtyjä kestopikkuhousunsuojia. Vanhaa lakanakangasta ja froteepyyhettä, neppari ja a vot! Siinä on halpa ja loistava kapistus hyvin pienellä vaivan näöllä!

Kieltämättä itselläkin meni pitkä aika miettimiseen, mutta kun kupin on vain saanut hankittua ja käytön opeteltua (hetki meni itselläkin opetteluun), ei paluu vanhaan ole vaihtoehto missään muodossa.

Noora kirjoitti...

Kuukupissa on YKSI AINOA huono puoli: koska sitä ei huomaa lainkaan, saatan jopa unohtaa että hei, minullahan on nyt kuukautiset!

Noora kirjoitti...

Hih, mä arvasin että teistä monilla on kuukuppi käytössä :) Pakko munkin on sitä testata, heti kun taas on tarvetta...

Tanja kirjoitti...

Itse hankin kuukupin esikoisen syntymän jälkeen, eli käytössä on ollut nyt noin 7vuotta (tosin välissä on ollut pari raskauttakin). Ja itse en enää voi kuvitellakkaan paluuta kertiskamoihin. Ensinnäkin en ennen ollut tajunnut että kertikset aiheuttivat punoitusta, kirvelyä, kuumoitusta, kipua... kuukautiseni ovat muuttuneet kuppiin ja kestositeisiin siirtymän jälkeen valtavasti, siis kivuttomammiksi :).

Kestositeitä itsekkin alussa karsastin, mutta kun niitäkin kokeilee niin varmasti huomaa kuinka paljon paremmilta nekin tuntuvat verrattuna kertiksiin. Ja synnytyksen jälkeen kestositeet ovat aivan ehdottomat jälkivuotoihin ;).

Johanna kirjoitti...

Mulla kans kuppi käytössä kuudetta vuotta. Ostin juuri toisen kaveriksi kun värkki on vähän muuttunut toisen lapsen jälkeen ja ensimmäinen tuntuu välillä liian korkeelta. Samalla ostin parhaalle kaverille kupin syntymäpäivälahjaksi, sillä on se vaan niin hieno keksistö!

Käytän myös kestositeitä ja äsken juuri tampoonimainoksen nähtyäni en voisi millään palata tampooneihin enkä kertakäyttösiteisiin. Y-ÖK. Niiden haju ja niukkojen päivien tampoonin pois otto, ei pysty ajatteleenkaan.

Osta Noora kestositeitä jälkivuotoa varten. Samallahan ne pesee kuin ne toisetkin vaipat :) Ymmärrän kyllä että alkuun tulee puistatus kun ajattelee, mutta uskon tosissaan että jälkeenpäin sulle tulee samanmoinen puistatus kertakäyttöisistä. Enkä nyt tarkoita hetkeäkään roskien takia vaan ihan vaan.. no. Kyllä sä sit tiedät kun kokeilet :)

M-M kirjoitti...

Itselläni on hieman ollut ongelmia kuukupin asentamisen kanssa. Kuppia kun pitäisi pyörittää asentamisen jälkeen, mutta itselläni lienee sen verran ahtaat tilat, ettei pyörittäminen oikein tule kyseeseen, vaikka kuppini onkin pientä mallia. Ongelmana on myös yleiset vessat, esimerkiksi kesätyöpaikallani ei ole sellaista vessakoppia, jonka yhteydessä olisi lavuaari. Pitäisi siis mennä koppiin, ottaa kuppi pois, poistua kopista huuhtelemaan kuppi, mennä takaisin koppiin asennuspuuhiin... ja toivoa, ettei ulkopuoliset silmät ehdi näkeä veristä kuppiani. Toisin sanoen kupin tyhjentäminen töissä ei taida olla miellyttävä vaihtoehto. Käytössä kuppi kylläkin on mukavampi kuin tamponi, raivostuttavista siteistä puhumattakaan.

Ellu kirjoitti...

Myös minulla on ollut kuppi käytössä muutaman vuoden. Alussa käyttö vaati harjoittelua ja antenniakin piti lyhentää reippaasti. Myöskin e-pillerien kuivattamat limakalvot meinasivat alkuaikoina ärtyä kun kun kippoa piti enemmän vekslailla ja treenailla sen asettamista ja pois tonkimista. Lopulta homma alkoi sujua ja kun vielä jätin pillerit pois niin nyt ollaan alakerrassa oikein tyytyväisiä kuukauden jokaisena päivänä :)

Linda kirjoitti...

Oon käyttänyt kuukuppia 5 vuotta ja se on maailman paras keksintö! Kaikki ostamaan kuppi heti paikalla!

Mia kirjoitti...

Luimme kavereiden kanssa kuukautiskupista MeNaisista vuosia sitten ja silloin nauroimme vedet silmissä moiselle ällötykselle. Olin ihan varma, että tuollaista ihme kapistusta en tulisi koskaan kokeilemaan.

Mutta lasten kestovaipattamisen jälkeen tuli sellainen olo, että täytyy omallekin roskaamiselle tehdä jotain. Ensin kokeilin kestositeitä ja ihastuin Iguleen siteisiin. Minulla on kuitenkin varsin runsas vuoto, joten vihdoin kokeilin (melkein vuoden kaapissa ollutta) kuukautiskuppia. Enkä enää vaihtaisi pois. Se on aivan loistava! Olen suositellut kavereillenikin ja moni on kiitellyt siitä jälkikäteen. Kunhan pääsee ennakkoluulojensa yli, uskon suurimman osan pitävän kupista.

Minulla kupin asettamista helpottaa merkittävästi se, kun kupin kastelee kunnolla ennen asentamista. Menee paremmin paikoilleen. Ja en kyllä aina pyöritä kuppia oikeaan asentoonsa. Yleensä noustuaan tuntuu "plop", kun kuppi asettuu itsekseen. Mutta tällöin riskeeraa tietysti ohivuodot.

Itse en julkisissa tiloissa välttämättä huuhtele kuppia. Jos kuppi on pakko tyhjentää, pyyhin isoimmat sutut paperilla ja uudelleen vaan käyttöön. Samoin toimin mökillä huussissa. Olenpa kuullut erään matkanneen Intiassakin kupin kanssa. Tällöin kupin puhdistus oli hoidettu lähinnä desipyyhkeillä.

Minäkin yllytän kokeilemaan kestositeitä jälkivuotoon, et tule katumaan. Itse olen kokeillut Iguleen siteitä ja niistä olen tykännyt paljon. Ja siellä vaippojen kanssa puhdistuvat samalla. :)

sandels kirjoitti...

Kuukuppi on loistava keksintö! Kertakäyttöiset suojat ovat niin inhottavia. Siteet hiostavat ja tampoonit kuivattavat. Kummatkin roskaavat ja ärsyttävät ihoa.
Kertakäyttöisten kanssa oli aina epävarma olo, odotin aina koska ohivuoto tulee sillä kuukautiseni ovat hyvin runsaat.
Hieman hankala tilanne tuli eteen festareilla. Festarialuelle kun ei saanut viedä vesipulloja, kuppia ei voinut puhdistaa niin helposti. Puhdistuspyyhkeiden kanssa pelaaminen ei miellyttänyt. Toisaalta kertakäyttöisten kanssa pelaaminen bajamajassa on kyllä vielä kamalampaa.
On totta että kupin suurin ongelma on se että kupin kansas voi unohtaa menkat kokonaan!

Tuulispää kirjoitti...

Olen ollut tyytyväinen käyttäjä jo monta vuotta. Harmikseni n. vuosi sitten kuppi HÄVISI, en tiedä kuka sen on mahtanut löytää ja mistä! :O

Piti sitten ostaa uusi, onneksi Lunetelta oli sillä välin ilmestynyt uusi pienempi malli - käy paremmin minulle (ja hintakin pudonnut selvästi).

Alussa voi olla hankala opetella käyttöä, mutta toivottavasti kukaan ei luovuta sen takia! Itse meinasin luovuttaa kyllä.

Aika monta kertaa on pitänyt jo nukkumaan mentyä nousta uudelleen ylös ja mennä tyhjennykselle kun ei ole muistanut että hei, mullahan oli ne menkat ;)

Aino kirjoitti...

Jos pitäis valita yks asia minkä ottaisin autiolle saarelle mukaani, niin se olisi kuukuppi. Jos siellä siis pitäisi olla menkkojen yli... :D

Kuukuppi lienee eniten elämääni helpottanut keksintö minkä olen tähän mennessä kohdannut. Hankin ensimmäisen kuppini noin 3 vuotta sitten.

Mulla on jopa ollu niin kitkaton taival, että kaikki ohivuotopisarat on yhden käden sormien laskettavissa. Joskus ensimmäisinä kuukausina kun en vielä "tuntenut" kuppia (tai kroppaani) niin hyvin, se saattoi mennä huonosti, joten pidin pikkuhousunsuojaa kaverina. Nykyään sen osaa tunnustella että menikö se oikein, ja ei ole pariin vuoteen tarvinnu ohivuotoja pelätä. Vapauttavaa. Sideaikaan varsinki öisin 'pelotti' mahdolliset vaipan pettämiset. Nykyään saa nukkua rauhassa, ja menkkojenki aikaan alasti :P

Tuosta yleiset vessat -ongelmasta toteaisin, että eipä sen kanssa tarvi siellä heilua ku hoitaa putsaukset aamulla kotona ja taas illalla kotona. Tottakai ymmärrän ettei se ihan niin aina mene, eikä kaikilla onnistu asiointi kupin kanssa. Ei mullakaan aluksi, mutta harjoitus tekee mestarin. :)

Suosittelen siis ehottomasti kaikkia vähintäänkin kokeilemaan!

Hellunen kirjoitti...

Mulle tehtiin kohdunpoisto pari vuotta sitten,joten kuukuppi on taaksejäänyttä elämää. Eikä noita kipuja ja vuotoja ole jäänyt kaipailemaan. Mutta kuukupista on jäänyt hyviä muistoja. En muista tarkkaan montako vuotta käytin, mutta ehkä 4-5 vuotta. Siteet hiostivat ja öisin vuotivat yli ja jonkun aikaisemmin mainitsema sahara-efekti tampoonien kanssa tuli tutuksi. Rohkaisin mieleni kun sattumalta jostain luin kuukupista. Kuullosti unelmalta. Silloin ei vielä ollut paljon myyjiä kuukupille.Jyväskylän ekolosta löysin kuukupin. Heti ensikokeilusta alkaen olin myyty. Ihan kuin ei kuukautisia ois ollutkaan!(jomotus ja kuukautiskivut toisinaan tietty palauttivat maanpinnalle) Ja käytön myötä tuli rutiinia touhuun eikä se tuntunut enää niin sottaiseltakaan. Sitä paitsi tyhjennysväli oli pitkä, eikä ihan niin tunnin päälle. Runsaimpina vuotopäivinä oli pikkuhousunsuoja varuilta öisin, muttei tullut yhtään ylivuotoja.Niukat päivätkin oli helppoja. Suosittelen lämpimästi kaikille. Ei kannata heti alkuun luovuttaa jos tuntuu hankalalta. Uskon että sinnikkyys palkitaan. Malleja ja kokoja on nykyisin useita,joten sopiva varmaan löytyy. Ja se ekologisuus on hyvä kannustin!!!

Sannu kirjoitti...

Ennakkoluulot nurkkaan!

Meillä esikoinen ja tietenkin toinenkin lapsista on kestovaipatettu. Olen aina ällönnyt kestositeitä ja vannonut, etten niihin koske ikinä maailmassa, vaikka lapseni voinkin kestovaipattaa. Kestovaippailun myötä alkoi kuitenkin kiinnostaa itseäkin kestositeet, tilasin Iguleeltä kokeiluun ja jäin koukkuun. Synnytyksen jälkeisessä jälkivuodossa ovat ihan ehdottomat, hanki, et tule katumaan! Kestääkö kenenkään iho sitä hautomista kertiksissä, joita menee muovikassillinen synnytyksen jälkeen?

Enkä usko, että lapsia harmittaa kestot, meillä ainakin molemmilla on niin herkkä iho, ettei voida kertiksiä käyttääkään pitkiä aikoja. Nuorimmaiselle aiheuttivat jopa ihan rakkoja.

Rahien kirjoitti...

täälläkin kiitollinen kupinkäyttäjä! haluaisin vaan muistuttaa, että opettelu voi olla hankalaa, jos on vähän ahtaat paikat. itsellä meni puoli vuotta ennen kuin käytöstä tuli rutiinia... mutta nyt en vaihtaisi pois mistään hinnasta!

jos käytön opettelu tuntuu hankalalta: muista että kuppia ei tarvitse vetää pois, vaan sen voi työntää omilla lantionpohjanlihaksilla, kun vaan harjoittelee. kannattaa kastella kuppi ennen käyttöä, ja muistaa että "kuivaharjoittelu" saattaa tuntua vaikeammalta kuin menkkojen aikaan. niin, ja erilaisia asennusasentoja on hyvä kokeilla :P

ellin kirjoitti...

Ostin viisi vuotta sitten Divacupin pienemmän mallin. Pari kk sitten onnistuin sen jonnekin kadottamaan, ja ostin uudeksi Lunetten isomman mallin. Uudessa isommassa kupissa on jotenkin niin paksu reunus, että tällai synnyttämättömällä kylläkin yli 30-vuotiaalla naisella poistaminen on hiukan kivuliasta. Muuten tykkään kyllä kuin hullu puurosta! Toivottavasti löydän pikkaisen Divacupini vielä jostain kotoani, se on niin ihana :) Neitsykäyttö Divacupilleni oli tunturivaelluksella, joten erittäin helppo käyttää.

Ee kirjoitti...

Mulla on ollut kuukuppi käytössä ainakin viisi vuotta. Se on niin helppo, hygieninen ja vielä ekologinenkin ratkaisu, että suosittelen testausta jokaiselle. Jokainen, jolle olen kuppia suositellut vuosien varrella on testannut ja ollut tyytyväinen.

Moni on sanonut, että menkat haisevat! Mitä ihmettä? Ei se veri ainakaan haise millekään. Syy lienee hautuvissa kertistuotteissa kemikaaleineen. Voin myös sanoa, että siteessä veri näyttää ällöltä, mutta kupissa ei.

Basilika kirjoitti...

Olen käyttänyt kestositeitä nyt jonkun vuoden, ihan siitä syystä että olen tullut vuosien saatossa allergiseksi siteille, joita en tamponikäyttäjänä käyttänyt edes paljon muutakuin öisin. Minulla on käytössä pääasiassa Iguleen siteitä, ja olen niistä tykännyt. Ainoastaan yksi flanellinen pikkuside on vähän turhan hiostava käyttää. Ruohonjuuresta ostin myös jonkun, mutta niistä en ole niin pitänyt.

Kuukuppia aloin käyttää joskus vähän yli vuosi sitten ja ihmettelen myöskin miksi en ole aiemmin. Ainoa miinus mitä kuukupissa on, sen jälkeen kun oppi käyttään, tosiaan se yleisissä vessoissa vaihto, kun aina ei ole hanaa vessassa, että sais sen huuhdeltua.

Nelli kirjoitti...

Monta tyytyväistä käyttäjää! Itsekin lukeudun kuukupin käyttäjiin enkä vaihtaisi pois. Kertissiteet kutitti, kuumotti, oli ällön "märkä" olo ja tuntu että hajuvana seuraa. Pestäviä siteitäkin kokeilin, mutta iso homma on siteiden liottelussa ja pesussa, tuntu että ne pullottaa housuissa. Kaikki nämä on poissa kupin kanssa. Parit ekat käyttökerrat oli opettelua, mutta harjoitus tekee tässäkin mestarin. Kuukupille pitäs perustaa joku yhdistys, niin ku on kestovaipoillakin. Kaadettasko kuukupin tv-mainoksessa sinistä nestettä kuppiin vai ajelisko kupin pohjalla törmäilyauto?

Shiraz kirjoitti...

Löysin kuukupin pari vuotta sitten. Aiemmin minulle oli riittänyt tamponi. Kiinnostuin kuukupista juuri sen ekologisuuden ja huomaamattomuuden vuoksi. Mieskään ei enää valita löyhkäävästä ob-roskiksesta ...

Nyt kuppi on tauolla, sillä sain vauvan. 1 kk:n ikäinen vauvelini on tiukka kestoilija. Harsoilla on ihana vaipattaa pikkuista ja ne hulmuavat hetkessä kuiviksi kesätuulessa.

norppa kirjoitti...

Mulla on kuukuppi, mutten nyt ole vuosiin käyttänyt sitä... en uskalla. Se sai limakalvoni kamalan kuiviksi :( Kun vuodon määrä on pieni, limakalvot kärsivät tuosta... ei mikään kosteuta. Kai se pitäisi kokeilla rasvan kanssa, mutta näin niukoilla vuodoilla pärjää esim. vuokkosten biol.hajoavilla pikkuhousunsuojilla, muita en suostu ostamaan... liekö nuo sitten oikeasti ekoja?

Ja tosiaan sen asettamisen kanssa oli ongelmia välillä, mutta kun sen saa hyvin, se kyllä toimii! Huippuvehje runsaina päivinä ja päivinä, jolloin kokee vaikeaksi muiden suojien raahaamisen... Ja ylipäänsä se jätteen määrä toki!! Nyt tosin oon kuullu yhen fysiologisen asian itestäni, joka selittää nämä ongelmat. Ja oon kuullut, että muillakin siksi kupin kanssa ei onnistu :( Harmi.

Mia kirjoitti...

Paljon tietoa kuukuppeilusta löytyy osoitteesta: http://www.kuukuppikunta.net/

Minna kirjoitti...

Kuukuppi on aivan loistava! Kerrasta jäät koukkuun, usko vaan! Vaikka ajatus siitä alussa saattaa ällöttää, niin todellisuudessa olo sen kanssa on paljon puhtaampi ja raikkaampi kuin muiden suojien. Mahdolliset ikävät hajuhaitatkin ovat historiaa kuukupin kanssa! Antenni kannattaa leikata kokonaan pois, sillä se saattaa hieman sattua.

travelsizedgirl kirjoitti...

En lukenut kaikkia edellisiä kommentteja, mutta sanonpa vaan - itse en ole kokeillut kestositeitä tai muita kestosuojia ennen kuukuppia vaan pelasin tamponien kanssa vuosia - mutta se kuukuppi. Ensimmäiset vuodot sen kanssa oli opettelua, seuraavilla sen kanssa ei enää ollutkaan minkäänlaista ongelmaa. Kolme vuotta kuukupilla ja en enää todellakaan vaihtaisi pois! Ekologisuuden lisäksi kun sen käyttö on opiskelijahintaista, mukavaa sekä helppoa!

berenike kirjoitti...

Kokeilin kerran kuukuppia - ja se jäi siihen kertaan. Se toimi täydellisesti, siis tehtävänmukaisesti, mutta kun sitä piti alkaa ottaa pois... Lopputulos: Kuppi poistettiin paikasta X puolikirurgisesti synnytysosastolla :D (siis nyt naurattaa, silloin ei :D ) Osaston asiantuntija sanoi, että on häviävän pieni vähemmistö, jotka eivät anatomisesti voi käyttää kuppia ja tuppasin nyt kuulumaan siihen ryhmään. Mutta keneltäkään muulta en ole kuullut muuta kuin ylistystä!

Kun kuppi ei toiminut, siirryin kestositeisiin. Toimineet kuin unelma, ei ihottumaa eikä muita ongelmia (todella monet saavat kuulemma kertiksen valkaisuaineista pahaa ihottumaa). Iguleelta saa loistavia kestositeitä!

usch kirjoitti...

Kuukuppi ollut käytössä vuosia. Se vaan toimii, toimii ja toimii! Olin ihan varma että oot jo kuukuppi-konkari, mut suosittelen tarttuman siihen heti kun menkat taas alkavat. Kaikki ei siitä toki välttämättä tykkää! itsellä kuitenkin pelkkää hyvää sanottavaa.

iina_ kirjoitti...

"Eikö ole epäreilua, että lapselle laitetaan kestovaipat ja sitten itse käytetään kertakäyttösiteitä ja tamponeja? Kyllä mua ainakin ottaisi nuppiin, että mutsilla on helpot kertissysteemit ja itsellä jotkut hiton pestävät kestovaipat."

Hah, olipa outo kommentti. Epäreiluahan tuo on lähinnä itseä kohtaan. Mua jeesustaisi enemmän jos itse olisin pakotettu hikoilemaan tylsänvalkoisissa rapisevissa, hiostavissa, haisevissa, hiertymiä aiheuttavissa muovilätkissä joiden kanssa joutuisi kaiken lisäksi pelkäämään koko ajan ohivuotamista kaikesta muotoiluista ja siivekkeistä huolimatta, kun toinen saisi olla mukavantuntuisissa & kivanvärisissä vaipoissa.

Onneksi nykyisin PULia saa lähes jokaisesta kangaskaupasta, ja jokainen halukas voi itse surruutella melko halvalla sopivanmalliset ja -näköiset siteet käyttöönsä, tai sitten ostaa netitse valmiit standardimalliset. Ei tulisi mieleenkään palata enää kertakäyttöisiin siteisiin! Nyt käyttämäni puolentoista vuoden aikana en ole mm. kipuillut kertaakaan taikka vuotanut yhdestikään ohi siteestä yöllä.

Mukanapitäminenkin on helppoa ja hygieenistä; toinen pieni pul-pussukka puhtaille ja toinen likaisille siteille. Nykyisin siteen roskiinheittäminen yhden käytön jälkeen vaikuttaa&kuulostaa täysin järjenvastaiselta toiminnalta, mutta yllättävän paljon niitä vain yleisissä ja yhteisissä vessoissa on haisemassa.

Kuppiakin koitin joskus, mutta koska lusikalla uloskaiveleminen ja satunnainen tk:ssa tyhjennyttäminen ei houkuttele (pitkä rööri), ja kestositeetkin ovat täydellisiä, niin mikäs tässä kupitta ollessa.

delfiini kirjoitti...

Mistäs luin vertauksen että kuukuppi on kuin posliiniastiat - tottakai ne on hienompia kuin vastaavat kertikset, käytön jälkeen pysyvästi paskaiset ja pois silmistä hävitettävät :) Itse olen tuntenut juuri noin alusta lähtien.

Maija kirjoitti...

Mulla on ollut kuukuppi käytössä nyt parisen kuukautta ja yllätyin sen käytön helppoudesta. Mietin tosiaan itsekin miksen ottanut kuppia käyttöön aiemmin.

Katja kirjoitti...

Itselläni ollut kuppi käytössä noin puoli vuotta, ehdottamasti parempi kuin kerttikset!

Ihmettelen vaan sitä, että miten näin tärkeästä asiasta ei kerrota lisää ja tiedota enemmän, pitäisikö perustaa joku kansanliike joka kiertäisi kylillä ja kaupungeissa?

Stormby kirjoitti...

Kuukupin ekologisuudesta puhuttaessa harvoin lasketaan mukaan, miten paljon energiaa hellalla keittely vie.

Teimme erääseen järjestölehteen käyttäjäkyselyä kuukupeista ja vastaukset olivat aika lailla 50% puolesta ja vastaan. Monilla pienillä ja alapäästään sporttisen kiinteillä naisilla oli vaikeuksia saada pieninkään kuppi mahtumaan sisälle tai pitää sitä ilman ikävää paineen tunnetta. Ehkä kokemus on eri synnyttäneillä tai isommilla naisilla?

Monilla käyttäjillä kuppi menetti ryhtinsä alle kahdessa vuodessa ja heidän piti hankkia uusi. Se myös söi ekologisuutta aika lailla.

Nämä vain huomioina niistä negatiivisista puolista, joita ei usein tuoda esille.

Tuutikki kirjoitti...

Mulla on ollut yks ja sama kuppi jo neljä vuotta eikä se ole mennyt yhtään miksikään, tummunut ehkä hieman. Itse en aina edes sitä keittele, vaan pesen sen pelkällä vedellä ja joskus miedolla saippualla, joskus desinfiointiaineella. Ei kaikki muuten edes hellalla kuppiaan keittele, minä käytän ihan tavallista vedenkeitintä ja huljuttelen kuppia kuumassa vedessä erillisessä astiassa. Siinä samalla voi vaikka juoda kupin teetä. ;-)

Tottakai kupilla on huonoja puolia. Itse en vaan keksi yhtäkään, koska on toiminut mulla aivan loistavasti. Edes paikalleen laittamisessa ei ollut ongelmia, vaan opin homman kertalaakista.

Kertiksiä en ole kaivannut kertaakaan enkä paria kertaa lukuunottamatta ole niitä edes käyttänyt (gynellä käydessä unohtui ottaa kuppi mukaan ja jouduin turvautumaan gynen sidevalikoimiin). En todellakaan kaipaa sitä kuvottavaa hajua, jota lukuisista vaihdoista huolimatta siteisiin tulee kun se on tovin hiertänyt haarukkaa. Hyi h****tti.

seeds kirjoitti...

Minulla on ollut sama kuppi jo kuusi vuotta (divacup) eikä se ole edes sanottavasti kellastunut. Pesen sitä kuukautisten aikana lähinnä vedellä ja tarkoitukseen sopivalla saippualla ja ennen menkkoja keitän kiehuvassa vedessä ja etikassa. Enkä ole koskaan käyttänyt hellaa keittelyyn vaan laittanut kupin kulhoon ja kaatanut vedenkeittimestä keihuvaa vettä päälle. Hyvin on tämäkin tuntunyt riittävän desinfioinniksi, kun ei ole tullut mitään tulehduksia tms. ja kuppi on pysynyt siistinä.

Julkisissa vessoissa tyhjennys voi tosiaan olla vähän hankalaa, mutta eihän sitä tosiaan tarvi joka välissä pestä. Riittä kun kädet ovat puhtaan ja käyttää kupin putsimiseen paperia. Kotona illalla voi sitten taas pestä vedellä. Itse olen ollut kupin kanssa reissussakin, Kiinassa, missä se oli aivan voittamaton pitkän tyhjennysvälin ansiosta. Julkiset vessat olivat usein niin karseita tai vaan hankalia (kyykkyvessat) eikä niissä välttämättä ollut ovi, joten tamppoonien vaihtaminenkin olisi ollut aika mahdotonta. Nyt riitti että laittoi kupin aamulla paikalleen ja illalla hotelli huoneessa pesi sen pullovedellä. Hotellihuoneessa oli siellä mukavasti teekupit ja vedenkeittimet tarjolla, joten eikun vaan kuppi teemukiin ja kiehuvaa vettä päälle. Ei juurikaan sen vaikeampaa kuin kotona:)

Kairyū kirjoitti...

Kuppi on paras! Itsellä ollut käytössä jo kuusi vuotta. Kun sitä kokeilee, niin tajuaa, miten väärässä onkaan ollut sanoessaan "helpot kertissysteemit" ;)

Ainoa huono puoli on, että kun eräilyä harrastaa, niin kuppi ei kyllä ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä sen kanssa käsihygieniasta on huolehdittava niin hyvin (joku aiempi kommentoija kertoi käyttäneensä kuppia tunturivaelluksella. Mie en ihan tajua miten se on mahdollista, vai olenko vain sitten liian friikki hygienian suhteen..?). Tai itse en ainakaan innostu ajatuksesta asettaa / ottaa kuppi pois ties missä ryvettynein käsin (niin, jos on vaikka jossain lumikieppimajoituksessa -25° säillä tai vaikka vaelluksella kuivuuden yllättämällä alueella, jossa juomavedenkin saa rääpiä jostain surkeasta lätäköstä ei käsien peseminen ole se ykkösprioriteetti :D) joten monesti reissuun lähtee inhat asetintamponit - mutta ei ole paljoa vaihtoehtoja :P Mutta, jos ei moista harrasta, niin ihan ykköskeksintö ja elämää helpottava asia! En kyllä vaihda ja suosittelen kokeilemaan ja harjoittelemaan! :) Ja tietysti huono puoli on sekin, että jos on tällainen hajapää, joka unohtelee tavaroitaan vaikka mihin maailmankolkkaan, niin rahallinen menetys on suurempi kuin sen side/tamponipaketin unohtaminen...

Aura Kanerva kirjoitti...

Mulla ei mahdu kuppi ineen jotenkin mitenkään. Jos oikein pakottaa, kävelystä tulee vaikeaa.

Terv. minitamppoonien surullinen aikuiskäyttäjä.

Sannu kirjoitti...

Kairyū, pieni käsidesipullo reissuille mukaan?

Tea kirjoitti...

En ole saanut aikaiseksi hankkia kuppia, vaikka uskon, että voisin helposti olla yksi tällainen "miksi en tajunnut tätä aiemmin" -päivittelijä.

Sen sijaan mulla on ollut viimeiset kuusi vuotta käytössä itse ommellut kestositeet. Ja jos olen joutunut kertakäyttösiteitä jossain reissun päällä käyttämään niin voi sitä hiostamisen ja muovin tunnun muovin ja hien aikaansaaman "kuukautishajun" aiheuttamaa hammastenkiristystä. Siteet oon ommellut lähinnä kierrätetyistä kankaista: vanhoista vaatteista ym. Pesusta en ole osannut tehä isoa juttua, en hinkkaile, liottele tms. ja rätit on vaikuttaneet puhdistuvan hyvin, vaikka pesisin koko satsin kerralla 60' pesussa. En minä niitä kuivaushuoneeseen jengin ihmeteltäväksi jätä, mutta kotona roikkuvat häpeämättä kuivaamassa, vaikka ketä lappaisi kylässä. Eikä noiden pyykkäys ja kuivamaan laitto oo miehellekään mikään ongelma, oon kyllä yleensä laittanut ne kangaskassiin tai pyyhkeen mutkaan niin, että satsin saa vain ravistaa pesukoneen pohjalle, ihan niin kuin räkäiset nenäliinanikin.

Lupaan siis itekin joskus nujertaa kynnykseni kupin käytössä, mutta varauksetta suosittelen kestositeitä. Niin paaaaaljon mukavampia menkkoja kuin kertakäyttöisten kanssa.

Elina kirjoitti...

Olen käyttänyt ensimmäistä kuukuppiani kohta viisi vuotta. En vaihtaisi pois mistään hinnasta; vihasin alusta asti kertissiteitä (joita käytin ihan liian monta vuotta)!

Yleisissä vessoissa huuhtelu onnistuu, jos on oma vesipullo mukana, niin kuin tosi monella nykyään on, mutta paperilla pyyhkäisykin riittää. Pesee sitten kotona aamuin, illoin.

Itse käytän kuppia epäsäännöllisten kuukkisten takia jo muutamaa päivää etukäteen ja sitten jälkeen niin kauan kuin mitään vuotaa, eikä todellakaan kuivata eikä vaivaa niin kuin kertissiteet tai -tamponit. Kuppi on silikonia eikä ime nesteitä itseensä (vrt. tamponit). Lisäsuojaksi minulla on kaksi itsetehtyä kestosidettä, mutta ne ovat unohtuneet kaappiin lojumaan, vaikka hyviä ja toimivia ovatkin.

Desinfioin kupin keittämällä kerran kuussa tai kahdessa, muistamisen mukaan. Ei ole tullut ongelmia.

Elina kirjoitti...

Ai niin, vielä vinkki: Jos yön jälkeen on ongelmia saada kuppi pois, kannattaa vain odotella (pystyasennossa tai vatsallaan) vähän aikaa, kuppi liukuu kyllä takaisin ulottuville. Odotellessa voi vaikka harjata hampaansa tai juoda aamuteen; miten kukakin aamunsa tahtoo aloittaa.

Minna kirjoitti...

Kuppia en ole edes uskaltanut harkita, kun kaikenlainen ylimääräinen "kaivelu" on minusta muutenkin hirveän vastenmielistä (esim. sisätutkimukset).

Mutta kestositeitä voin vain kehua!
Itse tehdyt ovat mielestäni parhaita. Flanelli on loistava niin pintamateriaalina kuin imunakin, ei hiosta ja imee hyvin. Jos läpivuotoa pelkää, voi toiseksi alimmaksi kerrokseksi ommella softis-kankaan (ohut ja hengittävä), ja alimmaksi vielä puuvillakangasta, niin side ei sitten pääse liukumaan alushousuissa, kun tuo softis on sen verran luistava materiaali.
Ja ilman muuta kannattaa käyttää kierrätyskankaita, jos mahdollista.

Siteiden säilytys ja pesu ei tuota ylimääräistä vaivaa: sinne vaan pyykkikoriin muiden pyykkien sekaan ja aikanaan koneeseen, ei sen kummempaa. Ei ole kotona kukaan asiasta valittanut!

Pikku Possu kirjoitti...

Piti tulla minunkin tänne kommentoimaan ja kehumaan kuppia, sillä se on helpottanut elämääni aivan valtavasti.

Olen käyttänyt kuppia nyt muutaman vuoden, ja onhan se jo värjääntynyt mutta muuten ihan toimiva. Olin aluksi epäileväinen kupin suhteen, mutta sitten olin lähdössä pitkälle matkalle jossa ei voinut olla varma pääseekö vessaan ja milloin niin päätin hankkia kupin.

Paras hankinta tähän mennessä. Tyhjennän sen aamulla ja illalla, päivän aikana sitä ei edes muista. Nyt voin nukkua alasti öisin myös menkkojen aikaan, uida ja tehdä ihan mitä vaan toisin kuin aiemmin. Keitän kupin kerran kuussa juuri ennen menkkoja, ja muuten huuhtelen vain vedellä.

Kuppi on kätevä kun sen voi laittaa paikalleen jo etukäteen jos arvelee menkkojen pian alkavan eikä tarvitse sitten vähän väliä säntäillä vessaan tarkistamaan alkoiko jo vai eikö.

Kuppini on Luneten isompaa kokoa, sillä sitä ostaessani ei ollut vielä pienempää tarjolla, mutta nyt ostaisin sen pienemmän (en ole synnyttänyt ja iso tuntuu vähän turhan isolta). Kuppi ei mahdu pyörimään sisällä ympäri, tai ei ainakaan pyöri jos yritän kääntää sitä, mutta tarkistan vain muuten että on auennut paikalleen eikä koskaan ole ollut ohivuotoja. Antennin lyhensin lähes kokonaan pois, muuten se olisi painanut ikävästi.

Kuppi lähtee helposti poiskin, kunhan muistaa poistaa alipaineen. Jos kuppi on kovin syvällä ponnistan sen ensin alemmaksi lihaksilla ja poistan vasta sitten. Minäkin yleensä kastelen kupin kunnolla vedellä ennen kuin laitan sen sisälle niin menee helpommin kuin kuivana.

Takaisin siteisiin en enää vaihda, en edes kestositeisiin. Toki esim. synnytyksen jälkeen ovat kestositeet varmaan hyvä ratkaisu, mutta muuten en kestositeitäkään ymmärrä. Kestositeiden kanssa ei voi uida eikä nukkua alasti, ja vaikka ne eivät hierrä niin niitäkin joutuu vaihtamaan useammin kuin mitä kuppia tarvitsee tyhjentää. Lisäksi ohivuotojen vaara on niissäkin. Yksi isoimmista ongelmistani aiemmin siteiden kanssa oli nimittäin se, että vaikka ne mainosten lupausten mukaisesti pysyivät hyvin alushousuissa kiinni, eivät alushousut koskaan pysyneet minussa kiinni, joten oli pakko käyttää joko todella tiukkoja alushousuja (ei tunnu mukavalta) tai pyöräilyhousuja (ongelmallista kesällä), tai sitten supertiukkoja farkkuja että sai siteen pysymään alapäätä vasten tarpeeksi napakasti. Nukkuessa ei nekään konstit auttaneet sillä pyörin ja hyörin unissani paljon ja aina tuli ohivuotoja. Eipä ne kestositeetkään sen paremmin kroppaa vasten pysy, joten käytän mieluusti kuppia.

Suosittelen siis todellakin kaikille kuppia, suurimmalle osalle se kuitenkin sopii joten kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Stazzy kirjoitti...

Kuukuppia en ole tullut hankkineeksi, mutta käytössä on muutama Green Fashion Freak -blogin Nein tekemä kestosuoja, ja ne ovat muovisiin verrattuna tosi ihania. Ja sappisaippualla puhdistuvat helposti.

Käytän satunnaisesti kertissuojiakin, lähinnä esim. jos pitää matkustaa kuukautisten aikaan (eli ei oikein ole tien päällä mahdollisuutta pestä siteitä) tai laukussa "hätävarana". Ja tamponeita uidessa.

Tuuli kirjoitti...

Olen käyttänyt kuukuppia kolmisen vuotta. Vaikka kuukupin käyttö maksaisi yhtä paljon ja olisi yhtä epäekologista kuin siteiden/tamponeiden käyttö, niin käyttäisin sitä silti, koska kuppia on vaan niin moninkertaisen verran mukavampi käyttää. Vessassa ja pöksyissä ei haise veriset siteet eikä tamponin naru törötä ympäriinsä, aah. Ehkä pari kertaa olen joutunut ottamaan tamponin tai siteen käyttöön kun kuppi on unohtunut kotiin ennen menkkojen alkua ja se on ollut aivan järkyttävän kamalaa kun on tottunut niin paljon parempaan. YÖK!

Suositut tekstit