23.6.2010

Feikkileikki

Dove osaa hoitaa mainontansa.Kuvankäsittelystä vähän eri asiaan.

Siinä missä hiusten värjääminen tai kulmien/ripsien kestopigmentointi ja itseruskettavat on jo vanha juttu, olen viimeisen vuoden aikana herännyt seuraavaan: "bloggaajaripset", hiustenpidennykset (klipsit ja hiukseen kiinnitettävät), hampaiden valkaisu ja suihkurusketus (jota nyt ilmiönä tosin voi verrata ihan perinteisen itseruskettavan käyttöön) ovat nykyään ihan taviskamaa. Me tavalliset luomuihmiset ei olla enää mitään!

Kun kymmenientuhansien suomalaistyttöjen esikuvina toimivat bloggaajat saa edellämainittuja hoitoja ilmaiseksi (moni saa), ja keimailee lopputuloksineen netissä, haluaa tietenkin tavallinen jengi samaa. Hinnat vaan on usein tavallisen nuoren tytön lompakon tavoittamattomissa, ja sitten ahdistaa. "Mäkin haluun....". Ymmärtäähän sen.

On täysin ymmärrettävää, että ilmaiseksi saadut itsensäpimppaushoidot saavat näkyvyyttä blogeissa, etenkin kun moni bloggaaja tekee hommia puoli-ilmaiseksi. Ja onhan sekin totta, että maailma muuttuu, ja 90-luvun Levikset on 2010-luvulla ne bloggaajaripset, kai? Mua se silti ärsyttää. Musta olisi NIIN paljon mahtavampaa, kun jengi toisi esiin omia hyviä puoliaan ilman, että hiukset, ripset, kynnet, rusketus ja hampaat on kemiallisesti tai keinotekoisesti fiksattu toisenlaisiksi.

... ja sitten taas: näin sanoo tyyppi, jonka hampaiden takana on kiskot, että leegot pysyisi ojossa. Ehkä mun vaan pitäisi olla hiljaa.

22 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Samaa olen itsekin miettinyt! Täällä Oulussa tämä "haluan-näyttää-muoviselta-barbilta" -ilmiö ei ole vielä huipussaan, onneksi.

Luonnollisuus kunniaan!

seeds kirjoitti...

No mutta ei kai ne sun kiskot nyt puhtaasti kosmeettisista syistä ole paikallaan? Kyllähän yleensä kovasti vinoista hampaista aiheutuu jo muitakin ongelmia, kuten purentavikoja ym. Jotta sikäli en ihan menisi vertaamaan mihinkään tekoripsiin yms.

Oikein tiukalla mittarillahan toki kukaan meistä länsimaalaisista nykyihmisistä ei ole ihan luomuja (noin niinkuin johonkin kivikauteen verrattuna...) On hammaspaikkoja ja rautoja ja lääkäreitä ompelemassa haavat siististi kiinni ja kampaajalla käydään, ihokarvoja ajellaan ym. ja monella muullakin tavalla vaikutetaan kehoon.

Mutta noin fiiliksen tasolla olen samaa mieltä kanssasi kyllä. Ihmetyttää lähinnä sellaiset oikein tosi HC:t itsensä "parantelijat" (esim. joistakin tosi-tv -ohjelmista tutut "julkkikset") joilla ei enää silikonitissien ja rasvaimujen ja botoxin ja kaikkien mahdollisten lisäkkeiden jälkeen oikein mikään paikka mitenkään luonnollisessa tilassa. Nuo julkut tekevät tuota tietenkin rahan ja julkisuuden takia, mutta miksi kukaan tavis haluaisi tehdä itselleen tuollaista? Sitä en vaan tajua. Varsinkaan kun omaan silmääni niin hemmetin epäluonnollinen lopputulos ei vaan voi koskaan olla kaunis.

Mutta ehkä tämä on vaan sellaisia juttuja, jotka 10-20 vuoden päästä on ihan yhtä maintreamia kuin esiaviollinen seksi tänäpäivänä ja me vanhat kävyt sitten vaan jurnutetaan kuinka se maailman meno on niin hullua nykyään, ja ei minun nuoruudessani vaan... ;)

Helmililja kirjoitti...

Mulla oli bloggaajaripset pari vuotta sitten huimat pari päivää. Ne vaan jotenkin kutitti ja tuntui kuin silmässä olisi roska, niin jouduin sitten ottamaan ne pois. En halunnut tekoripsivaikutelmaa, vaan laiskana ihmisenä vaan, että näyttäisi niinkuin olisi ripsaria, ilman, että täytyy laittaa ripsaria. ;) Kestoväri kun ei valitettavasti kauheasti tuuheuta.
Se siitä hömpötyksestä siis kuitenkin, toistaiseksi täytyy vaan latoa sitä mascaraa nassuun. ;D

Anni kirjoitti...

Ruotsissakin osataan:
http://www.kissies.se/

sahrami kirjoitti...

Oli niin hyvä asia, jonka otit esille, että jatkoin siitä omassakin blogissani: http://sahrami.blogspot.com/2010/06/im-barbie-girl-in-barbie-world.html

Coco kirjoitti...

Kavin katsomassa tuon Annin blogilinkin ja olen sanaton... Tai no en ehka sittenkaan. Ton blogin kirjoittaja on todellinen airhead sanan varsinaisessa merkityksessa.

ESC kirjoitti...

Ihanasti kirjotettu. Niin vaan tosi ihanasti. Kiitos. Tuli hyvä mieli. Ihan samoja ajatuksia täällä jälleen kerran.

jenna kirjoitti...

Kempparin lukemiseen heräsi taas uusi innostus. Muistin, miksi alunperin aloin lukea just tätä blogia. Tackar o pockar.

tätä lisää! mitä elämäntilanteeltasi ehdit :)

Mirva kirjoitti...

Samaa mieltä kuin edelliset eli ihanasti sanottu. Älä ihmeessä ole hiljaa! Justiinsa tuo "mäkin haluun" -ilmiö siinä helposti tulee ja nälkä kasvaa syödessä, eikä nuoret tytöt pysähdy miettimään, mitä ne oikeasti haluu.
Noora, olet tosi tärkeällä asialla!

Johanna kirjoitti...

Mielenkiintoista tekstiä mielenkiintoisesta aiheesta. Luonnollisuutta ei tunnu enää arvostavan kuin murto-osa ihmisistä.

Pitkäaikainen (lukioikäinen) lukija ilmoittautuu nyt :)

Noora kirjoitti...

Seeds:No ei ole vain kosmeettisista syistä, olet oikeassa.

Helmililja: Ehkä ihan hyvä siis niin. Toki kestoirtoripset ois varmaan sikäli just kätevät, ettei tarvii miettiä asiaa aamuisin ja suhnata ripsivärin kanssa, mutta musta on kyllä ihan jees, ettei aina näytä just laitetultakaan. On sitten hehkeempi olo kun vähän panostaa.

Anni:HERREGYYD!!

Sahrami:Jee :)

Olipas kivaa että tällainen blogaus sai teidät kiittelemään. Tuli kiva mieli :)

Chloé Cupcake kirjoitti...

Kirjoitat ihan asiaa! Itselläni on valkaistu hammaskalusto kahteen otteeseen. Tämä kuitenkin siksi, että sain syntymälahjana oikeasti ruskean hammasluuston. En kuitenkaan kehu asiasta ihmisille tai oikeastaan kerro, ellei joku tule kysymään tai kehumaan hymyni valkoisuutta. Ei tulisi mieleenkään kehottaa jotakuta hankkimaan ko. operaatiota. Ruotsissa bloggarit saavat esim. ilmaista plastikkakirurgiaa. Kissie sai ilmaiseksi uudet silikonit rintoihinsa kunhan vaan muisti esitellä niitä blogissa. Kaipa se on seuraava aste täällä suomessakin..

Ee kirjoitti...

Tosi on.
Mua ahdistaa, että itsensä tuunaaminen on jotenkin must ja jopa ihan normaalia toimintaa. Että "nyt kun mulla on tää suihkurusketus, mun pitäs seuraavaksi ottaa hiustenpidennykset. Tekoripsethän mulla jo on, geelikynnet sain yläasteella." Miksi?? Kaikki-mulle-heti ja tahdon-samat-kun-muilla-NYT! En ymmärrä. Lopettakaa, hyvät ihmiset!

Eetu kirjoitti...

Hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Nykypäivänä kun valitettavan paljon ihmiset (erityisesti x-iässä olevat naishenkilöt) kokevat tarvetta päästä lähemmäs barbie-lookkia, joka ulkoisesti on aivan hirvittävän näköistä. Siihen myös ne pienemmät tyttölapset tarttuu ja näkee sen hienona, valitettavaahan se on, mutta kuinka paljon valitettavaa tähän maailmaan mahtuukaan... Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että näitä em. kauneudenhoidollisia toimenpiteitä saa ja voi tietyissä puitteissa sekä rajoissa toteuttaakin.

Myös nykypäivän mieskulttuurissa kahdesta viimeksi mainituista ei ole mitenkään tavatonta, että ne miehetkin pitävät huolta hampaistaan ja rusketuksestaan muutoinkin kuin kesäauringossa ja hammastahnalla.

Eetu

Honey kirjoitti...

Asiat voi nähdä monella tavalla. Hampaidenvalkaisu ei minusta eroa millään tavalla esimerkiksi hiustenvärjäyksestä, jota sinäkin Noora olet muistaakseni harrastanut - tai vaikkapa valkaisevien hammastahnojen käytöstä. Ripsipidennykset tekevät ihan saman kuin vanha tuttu ripsiväri, vain helpommin: aamurutiinit nopeutuvat ja laiska kiittää, kun ei tarvitse meikata oikeastaan ollenkaan. Suihkurusketus, kuten sanoit, ei eroa mitenkään itseruskettavien käytöstä. Suurin osa ystäväpiiristäni käyttää vähintään astettain ruskettavia kosteusvoiteita, koska se on huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin saman rusketuksen hankkiminen auringossa makaamalla.

Ystävistäni moni on myös valkaissut teen, kahvin ja punkun värjäämät hampaansa, osa käyttää jopa ripsipidennyksiä ja kas, kukaan heistä ei näytä barbilta. Mielestäni en minäkään. Kyse on valinnoista ja siitä, mikä on itselle tärkeää: en jaksa meikata läheskään joka päivä, mutta siistit hampaat saavat minut tuntemaan itseni hyväksi meikittäkin.

Ruotsissa osa bloggareista alkaa silikoneineen ja solariumrusketuksineen muistuttaa barbinukkea, mutta muoviestetiikkaan pyrkiviä ihmisiä on ollut aina. En menisi väittämään, että se on seurausta blogimaailman ilmiöiden kärjistymisestä enkä usko, että normaalilla maalaisjärjellä ja omalla tyylitajulla varustetut lukijat ryntäävät ottamaan omiin rintoihinsa tai huuliinsa täytettä vain siksi, että Kissiekin teki niin.

Jos haluaa saivarrella siitä, ettei omaa ulkonäköä saisi keinotekoisesti tai kemiallisesti muuttaa toisenlaiseksi, kannattaa muistaa ettei ihminen synny meikkipussi kainalossa. Jos tahtoo olla oikein tosi luomu, voi unohtaa meikkaamisen lisäksi myös hampaiden oikomisen, kynsien lakkaamisen, hiusten värjäämisen ja oikeastaan vaatteilla koreilunkin, koska vaatteiden leikkauksilla ja mittasuhteilla voi keinotekoisesti muokata sitä miltä oma vartalo näyttää.

Stella (jonka Blogger-tunnukset toimivat vanhalla nimimerkillä)
Paras aika vuodesta
www.parasaikavuodesta.com

Cat's Meow kirjoitti...

Huoh. Mitenpä suojella omaa pientä tyttöä yleisesti hyväksytyltä asenteelta että itseä KUULUU parannella. Jos ei vähintään meikkaa ja värjää hiuksia niin pidetään huolittemelemattomana. Ja sitten on kaikki muotilehdet ja blogit ja julkkikset jotka antaa täysin vääristynyttä kuvaa kauneudesta. Itse dumppasin kaikki vanhat muotilehdet, en halua tyttäreni kasvavan niiden keskellä ;)

Anu kirjoitti...

Antaako muotilehtien piilottaminen sitten todellisemman kuvan maailmasta? Minusta nykypäivän ilmiöiden piilottelu tai peittely antaa sekin maailmasta aika vääristyneen kuvan, koska ne ilmiöt tosiaan ovat olemassa. Jos haluaa oppia (tai opettaa lapsensa) handlaamaan tuollaiset asiat, niitä päin kannattaa käydä ihan rohkeasti.

Laura kirjoitti...

Stellan kommentista tuli mieleen, että uskon ettet tarkoittanut mitään "kaikki ulkonäönfeikkaamiset on pahasta" -juttua.
Lähinnä tuli mieleen että jos nuoren tytön vanhempi kieltää lastaan ottamasta 300e hiustenpidennystä ja satojen eurojen valkaisuhoitoa ja on sen jälkeen "paska mutsi" ja "kun muutkin" tekee sitä. Ehheh.. siinähän sitten selittelee, että on ihan kaunista olla luonnollinen.
Luonnollinenhan kun ei ole suinkaan synonyymi huolittelemattomalle.

Sanna kirjoitti...

Tällainen yhteiskunnan jakautuminen ihmisiin joilla on varaa ns. pitää huolta itsestään( myös esim. maksulliset rokotukset, luomuruoka sekä muu eettinen luksus) ja ihmisiin joilla ei ole, on omiaan lisäämään eriarvoisuutta ja katkeruutta. Se näkyykin aika hyvin noiden blogien kommenteissa, näyttäisi siltä että aika monella ei ole samoja mahdollisuuksia. Tällaisia tunteita on varmasti vaikea ymmärtää kun itse elää jatkettua nuoruutta omia tarpeitaan tyydyttäen (pakko saada!)En lähtisi keskustelemaan evoluutiosta helluntalaisen kanssa, enkä kyllä tästä aiheesta kenenkään freelancer-blogisti-muka muoti toimittaja-tai siis teen vaan kivoja juttuja joita mua huvittaa-tyypin kanssa. Jospa joku näistä blogisteista kävisi hakemassa vähän perspektiiviä vaikkapa korso-koivukylä alueen kotipalvelutyöntekijänä. Vuosi sitä duunia sillä liksalla, niin voi olla ettei acne kuuluisi enää lempivaatemerkkeihin..

milla magia kirjoitti...

Hieman on jeesustelun makua.. Eikö tämä "itsensä pimppaus" ole nyt juuri sitä palveluntarjoajien työllistämistä, mitä sinäkin noora olet perään kuuluttanut. Että ei raahata säästöjä kerran vuodessa thaimaaseen, vaan käydään vaikka kerran kuussa suomalaisella kampaajalla, kosmetologilla ja hammashoitajalla. Postaus ei selkeästikään ollut ihan loppuun asti harkittu?

Stazzy kirjoitti...

Mulle tulee esim. ripsipidennysten ja rakennekynsien kohdalla mieleen lähinnä "Miten niillä on varaa??".

Eihän siinä jos kerran vuoteen tai kolmeen kuukauteen tekisi, mutta kun noita rispsipidennyksiäkin on käsittääkseni huollatettava kerran kuukaudessa. Eikä se taida olla ilmaista lystiä. (Sanoo ihminen joka syö ulkona kerran viikkoon, että joo...) Mutta ei mua tuommoinen muuten yhtään kiinnosta/häiritse. Siinäpähän tekevät. Värjään minäkin hiuksiani.

Hampaiden oikomista ja ns. korjaavaa plastiikkakirurgiaa en laske samaan kastiin monen muun kaunistautumisen kanssa.

Honey kirjoitti...

Sanna, viittaat ilmeisesti kommentillasi minuun (joskaan en ole koskaan tituleerannut itseäni muotitoimittajaksi). Aika kevyin perustein lähdet tekemään tuntemattomista ihmisistä, heidän elämästään ja perspektiivistään oletuksia. Tyyliblogin kirjoittaminen ei tarkoita ettei päässä liikkuisi mitään muuta kuin kengät ja meikit eikä se, että kolmekymppisenä on mahdollisuus tehdä työtä josta nauttii, tarkoita ettei taustalla olisi vuosien hanttihommia, opiskelua ja kovaa duunia, jolla tuo tilanne on saavutettu.

Onneksi ystäväpiiriini ei kuulu kaltaisiasi ihmisiä.

Stella
Paras aika vuodesta
www.parasaikavuodesta.com

Suositut tekstit