15.6.2010

Broitsu ja sen kaverit

"Broileri kasvaa vapaana hallissa. Broilerikasvattamoissa on kerralla keskimäärin 40 000 broileria. Kasvatushalli voi olla jaettu useampaan osastoon ja joillakin broilerikanaloilla on useita kasvattamorakennuksia. Lintuja on keskimäärin 20 yksilöä neliömetrillä, mutta ne saavat liikkua vapaasti hallissa".

Kuva ja lainaus: ruokatieto.fi

... ai no ei kait siinä sitten mitään, jos kerran saa liikkua ihan vapaasti! Näyttää tilavalta.

Lisää tietoa broilerin elämästä Ruokatiedon opetusmateriaalista. "Ruokatieto, suomalaisen ruokakulttuurin asialla".

Psst... Katjan teksti Älykkyystestissä eläin kannattaa ehdottomasti lukea!

9 kommenttia:

miehenkemikaalit kirjoitti...

Joskus näkee "kasvissyöjäharjottelijoita", jotka sanovat etteivät syö "punaista lihaa", mutta kala ja/tai broileri kelpaa kyllä. Jos eettisin perustein lähtee kasvissyöntiä harjoittamaan, niin broilerin ja kalan syömisen lopettaminen pitäisi olla se ensimmäinen askel. Tehobroilerin ja kassikalan elinolot ovat omaa luokkaansa, vaikka ei paljon paremmin mene muillakaan tehoeläimillä.

Itse en tee juurikaan eettisiä valintoja ruoan suhteen, mutta enemmän tai vähemmän tiedostamattani olen vähentänyt broilerin syöntiä... osittain ehkä sen takia että on tullut hoidettua kanoja jotka elivät lemmikkeinä eräällä omakotitalon takapihalla. Sen jälkeen on ollut ahdistavaa katsoa kuvia broilerikasvattamoista. Suhtaudun tähän asiaan erittäin subjektiivisesti, enkä edes yritä väittää muuta.

On se broileri kyllä halpaa, eikä ihme... Kuukauden ikäisenä valmis, ja pelkästään Suomessa teurastetaan 50 miljoonaa broileria vuodessa.

Noora kirjoitti...

Totta. Itse syön kalaa, mutta broileri tökkii. Pyrin syömään ei-kasvatettua fisua. On hämmentävää, kuinka kirjolohikin saa syödäkseen soijaa!! Varsinainen tehomaailma. En pidä vapaana elänyttä kalaa epäeettisenä ravintona, mutta totta on, ettei sitä riitä kaikille...

Noora kirjoitti...

... ja laitoin sun blogin mun linkkilistalle. Enpäs olekaan huomannut blogiasi aikaisemmin :) Hyvä "mies"!

miehenkemikaalit kirjoitti...

Kiitos todella paljon!

Harva mun blogia on huomannutkaan, kun se on ollut vasta muutaman päivän olemassa. Juttuja oon kyllä kirjottanu varastoon viikoiksi eteenpäin.

Ja pitää myöntää, että Kemikaalicocktail on ollut erittäin suurena vaikuttajana blogini tyyliin ja aihealueeseen, ja tämä onkin yksi eniten seuraamiani blogeja. Muoti/meikki tms. jutut eivät vaan ole kovin lähellä omaa sydäntä, siitähän se kimmoke tuli oman blogin perustamiseen.

Aino kirjoitti...

Toi on ihan järkyttävää. hyvä kun sä postaat näistä asioista, ja kuvien kera.

annepa kirjoitti...

En ole syönyt tehokasvatettua kanaa tai sikaa nyt pariin vuoteen. Eilen hellu antoi töissä sikakastikkeestaan mulle sienen (ku ei itse pidä sienistä). Sieni oli hyvä mutta siinä kastikkeessa maistui sika YÖÖKK oli pahaa!
Joskus ostan Eat&Joysta tai kauppahallista "eettisen kananpojan" (se kananpoika oli tooosi hyväkäytöksinen ;) mutta se on niin kallista että kanasta on tullu mulle juhlaruokaa.
Onneksi sitä sikaa en edes kaipaa enää, kanaa on välillä ikävä.

Onneksi makunystyrät tottuu ruokavalioon :) Ja ONNEKSI olen niin onnekas että voin käytännössä syödä riistaa arkiruokana (pari kertaa viikossa) <3

Rahien kirjoitti...

toivottavasti sallitte tällaisen hieman sivuraiteelle eksymisen, mutta löysin hienon suomalaisen kuvittaman sarjakuvaversion Neil Gaimanin novellista Babycakes. Parin sivun tarinassa kerrotaan, mitä tapahtui kun eräänä päivänä maailmasta katosivat kaikki eläimet...

http://ljconstantine.com/babycakes/page1.htm

Kermaperse kirjoitti...

Jepjep. Sanos muuta. Itse kirjoitin juuri kuukausi takaperin samaisesta aiheesta, kun sanoin kaverille etten syo broileria eettisista syista ja kaverin mielesta tama oli kasittamaton vaite. Broilerin tuotanto on mielestani kuvottavaa ja ehka ihmisten pitaisi ottaa enemman asioista selvaa...

Matilda kirjoitti...

Pysäyttävä kyllä tuo Neil Gaimanin novelliin perustuva sarjakuva, jonka Rahien linkitti. On kauheaa ajatella, että tuolla tavallahan me oikeasti kohtelemme viattomia eläimiä... että se on todellisuutta.

Suositut tekstit