9.6.2010

Alkoholiton booli ja arabialainen jälkiruoka

Lupasin teille herkullisen alkoholittoman boolin ja superjälkiruoan reseptit, tässä tulee!

Alkoholiton booli:
  • 1 l päärynämehua
  • 2 l karpalonmakuista kivennäisvettä (tai ihan perusvissyä, jota maustat itse aidoilla marjoilla)
  • 2 l karpalomehua
  • 3 l Rekorderlig Mansikka–Lime -siideriä (alkoholiton)*
  • limekiekkoja pinnalle

Sekoita päärynämehu, karpalokivennäisvesi ja karpalomehu. Lisää siideri maljaan viimeisenä ja sekoita varovasti, jotta hiilihappo ei katoa boolista. Lisää koristeeksi limerenkaita sekä jäitä.

... ja boolin kylkeen kuvan arabialainen jälkiruoka:
  • 400 g kuivattuja aprikooseja
  • 100-200 g rusinoita (ota paria erilaista sorttia, vaikka keltaisia ja perinteisiä)
  • 100 g manteleita
  • 1-3 rkl ruusuvettä (anoppi laittaa omaansa jopa 1 dl, riippuu kuulemma ruusuvedestä...)
  • 1 rkl appelsiininkukkavettä (jos satut saamaan käsiisi tätä jostakin)
Laita ainekset kulhoon ja sekoita. Anoppi kertoi lisäävänsä sekaan vielä kiehunutta vettä sen verran, että sekoitus melkein peittyy. Laita sitten lautanen koko homman päälle niin, että systeemi on oikein tiiviisti kannen alla. Laita kulho jääkaappiin ja anna olla 2-3 päivää.


Arabialaisen jälkkärin kylkeen soveltuu hyvin — kuten kuvassa — soijajäätelö ja halva. Ihan älytöntä herkkua! Jos et tykkää, on makuaistisi vaan väärässä.

*Siiderin tuoteseloste: Hiilihapotettu vesi, omenamehu, sokeri, sitruunahappo, marja-aromit, säilöntäaineet: E202 ja aromit.

E202 eli kaliumsorbaatti on säilöntäaine, joka Hyvä paha lisäaine -kirjan mukaan on keltainen eli "kannattaa olla varovainen" -listalla. Jos olet herkkis, voit tietenkin korvata siiderin muulla ja itse ajattelin esimerkiksi kokeilla, mitä vastikään raparperipiirakkaa varten keittämistäni raparpereista ylijääneellä nesteellä voisi saada aikaiseksi. Uskon, että siiderin korvaaminen onnistuu ihan vaan eri mehuilla ja vissyllä, niin ei tarvitse sekoittaa cocktailiin mitään keinotekoista. Jos haluaa päästä helpolla, on reseptin alkoholiton siideri tietenkin helpoin tapa. Hyvä sentään, että siinä on oikeaa sokeria eikä aspartaamia.

7 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Heippa, kuulin hakaniemen hallin luomupuodin pitäjältä että sultana rusinat sisältävät jotain myrkkyä joka aiheuttaa tuon keltaisuuden, luomu sultanat (IHANIA!) ovat ruskeita koska niissä ei sitä myrkkyä kuulemma ole.

Pieni info, josta olin itse ainakin todella kiitollinen.
Muutenkin suosittelen luomu rusinoita sydämeni pohjasta, ne ovat vaan niin paljon herkullisempia kuin tavikset.

Katri kirjoitti...

Pakko tulla kertomaan, että tein ensi kertaa nyt sun reseptin innoittamana mysliä itse. Käytin oliiviöljyn sijaan kookosöljyä ja laitoin sekaan myös vähän voita, josta tulee ihana suolaisuus hunajan tuomalle makeudelle. Eli tosi hyvää tuli!

Ostin muuten Ruohonjuuresta Voi Hyvin -luomuhunajaa ja parempaa hunajaa saa hakea, niin pehmeää eikä ätläkän makeaa, niin kuin useimmat hunajat. Voisi syödä ihan sellaisenaan! :P

Tuuli, kiva kuulla luomurusinoista, täytyypä kokeilla!

Noora kirjoitti...

Tuuli:Hmm... Pitääpäs selvittää. Kuulostaa oudolta...

Katri:Oi, hyvän kuuloista. Kookosöljy tosiaan on kuumennettaessa öljyistä paras. Fiksu vaihtokauppa siis :) Oma mysli on niiin luksusta!!

nittta kirjoitti...

Mistäpä olet itse löytänyt appelsiininkukkavettä? Se on kyllä ihana lisä erilaisiin jälkiruokiin.

ainos kirjoitti...

Voisiko kyseesssä olla "vanha tuttumme" rikkidioksidi, jolla estetään mm. aprikoosien tummuminen? Urtekramilla on hyviä luomusulttaanirusinoita, joita saa monista ihan tavallisistakin kaupoista alle 3 eurolla pussi.

Jos minä lähtisin etsimään appelsiininkukkavettä, suuntaisin ensin Helsingin Hämeentien Vii Voaniin. Siellä voisi olla, ruusuvettä ainakin oli.

Boolista: Tuo alkoholiton "sidukka" (siideriä se ei ole nähnytkään kuin korkeintaan viereisessä hyllyssä)on varmaan varsin makeaa. Koska reseptissä on jo muutenkin päärynämehua, voisi sen tilalle kokeilla pääryämehutiivistettä ja kivennäisvettä, limen makua saa puristamalla pari limeä ja mansikan makua - yllättäen - mansikoista. Tai mehusta, jos ei halua booliin sattumia.

Mehutiivisteistä meillä on suosittu Brunnebyn mehuja: http://www.khmarketing.fi/brunneby.htm , joissa ei ole säilöntäaineita. (Ja nuo sokerittomatkin ovat sellaisia, joista sokeri on jätetty pois ja korvattu esim. viinirypälemehulla, mitään makeutusaineita niissä ei ole.) Näistä löytyisi niin päärynä, karpalo kuin mansikkakin, myynnissä mm. K-kaupoissa.

Matilda kirjoitti...

Kannattaa muuten myös varoa tuota "aromit"-ainesosaa tuoteselosteessa :) Siihen ei yleensä kiinnitä huomiota, koska se on sanana varsin viaton, mutta luettuani Petos lautasella -kirjan aloin miettiä, mitä kaikkea viaton sana pitääkään sisällään... Tuoteselosteessahan ei ole lueteltu, mitä kyseiset aromit ovat ja mistä saatu! Itse nykyään vältän tuotteita, jotka sisältävät sanan "aromit", ihan varmuuden varalta :)

Noora kirjoitti...

Matilda:Joo, hyvä pointti. Aromit-sanasta tuoteselosteessa voisikin tehdä oman blogauksensa.

Suositut tekstit