18.5.2010

SE aika vuodesta...

Nyt on se aika vuodesta, eli NOKKOSJAHTIAIKA! Muistatte ehkä, kuinka mä jahtasin nokkosia viime syyskuussa. En idiootti ymmärtänyt, että niitä kuuluu kerätä ehdottomasti keväällä, juuri nyt toukokuussa, kun ne ovat uusia ja herkullisimmillaan.

Nokkonen on ehdottomasti suomalaisen metsän superruokaa, näin kirjoitin teille syyskuussa: "nokkonen sisältää C -vitamiinia viisi kertaa niin paljon kuin appelsiini, kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maito, ja rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin nähden ja lisäksi vielä piitä ja proteiinia". Ei pöllömpää, ja tää tavara on ilmaista, ja hyvää. Mars metsään siis, mutta ei kande kerätä nokkosia ihan mistä tahansa! Lue aikaisempi postaukseni aiheesta.

Nokkossaaliini jäi siis syksyllä laihaksi, mutta asia on nyt korjattu: sain tänään nokkostoimituksen kotiovelleni ja valmistin nokkosista pizzaa! Meri-Tuulin nokkospesto on ihan SAIRAAN HYVÄÄ, ja tulenkin ihan salettiin valmistamaan sitä jatkossa. Se on aivan täydellinen dippi- tai levite, ja mikä parasta, sopii vegaaneillekin. Vaikkei siis pizza sinua innostaisi, kokeile tehdä ainakin Merkkarin nokkospestoa. Vaadin!! ... tai siis suosittelen lämpimästi :)

Psst... Myös Mari Koo on juuri kokkaillut nokkosruokaa. Tsekkaa nokkos-tofupiirakan ohje Kulutusjuhlasta!

15 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Pystyykö tuoretta nokkosta hankkimaan jostain vai hyväksikäytitkö jotain ystävää? :)

Leo kirjoitti...

Hei

Kiitos erinomaisista kirjoituksista! Samalla suosittelen lämpimästi myös hiukan kokonaisvaltaisempaa muutosta omiin ruoka- ja nautintoainetottumuksiin.

Kirjoittelin aiheesta viimeisimmässä Askelia tyytyväiseen elämään kirjoitussarjassa:

Ruokavalio: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 18
http://leostranius.fi/2010/05/ruokavalio-askelia-tyytyvaiseen-elamaan-%E2%80%93-osa-18/

Parhain terveisin
-Leo Stranius
http://www.leostranius.fi

Noora kirjoitti...

Maria:Meri-Tuuli toimitti mulle.. En siis itse käynyt keräämässä.

Leo:Kiitti linkistä!

Mari(nadi) Koo kirjoitti...

Heh, ollaanpas tehty samantyyppisiä kokkauksia :)
Tein itse eilen nokkos-tofupiirakkaa, ja nokkoset keräsin omalta takapihalta.

Basilika kirjoitti...

Katselin kans nokkosiani eilen, mutta tuumasin antaa kasvaa vielä muutaman päivän.
Nokkospesto kuulostaa mielenkiintoiselta!
Löytyykö muita nokkosreseptejä??

Noora kirjoitti...

Mari:Tosiaan :) Linkitänpäs sut tohon blogaukseen...

Basilika:Ei multa, mut ehkä muilta!

Noora kirjoitti...

Mari:Tosiaan :) Linkitänpäs sut tohon blogaukseen...

Basilika:Ei multa, mut ehkä muilta!

Tuutikki kirjoitti...

Uusavuton kysyy: jos kuivattaa (esim. kasvikuivurilla) nokkosen lehdet niin pitääkö ne silloikin ensin ryöpätä? Entä jos ryöppää ensin ja laittaa pakastimeen, riittääkö että vain valuttaa ylimääräiset vedet pois ja sitten nokkonen pakkaseen?

Kermaperse kirjoitti...

Jooo, lisää nokkosreseptejä ja käytännön säilytys- ja käyttövinkkejä meille uusavuttomille! :)

Pakko päästä nokkosjahtiin! Kummallisinta koko hommassa on, että kun asuin vielä vanhempieni luona maalla, tällaiset asiat eivät voineet vähempää kiinnostaa.. Nyt tutkin tällaisia asioita netistä ja haaveilen pääseväni maalle :D Onneksi porukat asuu vielä siellä, joten eiköhän tässä lähipäivinä tule lähdettyä nokkosjahtiin!

TiV kirjoitti...

Kirjoissa nokkonen suositellaan ryöpättäväksi eli ymmärtääkseni tarkoittaa muutaman minuutin keittoa. Tässä teit huuhtelun lämpimällä vedellä? Mitäköhän juttuja siinä ryöppäämisessä poistuu?

Basilika kirjoitti...

Ryöppääminen vähentää nokkosen nitraattipitoisuutta samoin kuin pinaatin.

Mari(nadi) Koo kirjoitti...

Tuutikki: Kuivatessa ei tarvitse ryöppäämistä.

Eikä ryöppääminen siis ole muutenkaan pakollista (huuhtelu ei vielä ole ryöppäämistä), mutta kuten Basilika kommentoi, niin se vähentää nitraattipitoisuutta. SAmalla tietysti vähentää nokkosen polttavuutta.

Noin yleisesti ryöpättyä nokkosta voi käyttää samaan tapaan kuin pinaattia. Eli esim. keitot ja letut ovat hyviä. Samoin nokkosta voi lisätä vaikka sämpylätaikinaan.

Toiset nauttivat huuhdottua, pieneksi silputtua nokkosta myös salaateissa tai leivän päällä.

(Noora, kiitti linkkauksesta, näin se nokkonen kohoaa tämän kesän ykköskasviksi :D)

Noora kirjoitti...

Kermaperse:No sullahan on siis luksusapajat :)

Tiv:Basilika jo vastasikin, kiitti!

Mari:Joo, me trendinluojat :D ..mutta siis katsotaan vaan, niin naistenlehdet seuraa kohta perästä. Niillä on tapana...

Tuutikki kirjoitti...

Mari(nadi) Koo: Ok kiitos! Lähden viikonloppuna nokkosjahtiin. :-)

P. P. kirjoitti...

Haeskelin juuri itse tietoa nokkosen käyttämisestä ja säilömisestä. Kiinnostuneille tämä linkki http://www.elisanet.fi/puutteenpera/yrtit.html .

t. Päivi

Suositut tekstit