31.5.2010

Muotimaitoa

Toimittaja Veera Jussila kirjoittaa uusimmassa IMAGEssa raakamaidosta. Ilahduin tiedosta, että homogenoimatonta ja pastöroimatonta maitoa saa myös esimerkiksi Helsingin Eat & Joy Maatilatorilta. Luulin nimittäin, että tällaista tavaraa saa vaan suoraan tiloilta, ja ettei sellaista saa Suomessa edes myydä.

Kuva: image.fi

IMAGEn jutussa kerrotaan mm. "Nykin boheemien porvareiden laittomista maitoringeistä". Taas kerran vanhan kansan juttu on muotitietoisten parissa kuuminta hottia. Hassua, mutta hyvähän se sikäli on, että saadaan sen marketin käsitellyn mukamaidon rinnnalle aitoa tavaraa. Onko sinulla raakamaitokokemuksia?

27 kommenttia:

Tomomi kirjoitti...

Se maito on ihan uskomattoman hyvää ja ainoaa maitoa, jota voi vähän kissallenikin antaa. Muuten raukka saa mahavaivoja, mutta raakamaidon jälkeen lipoo onnellisena huuliaan. Itsellekin maistuu rasvaisempi maito, eikä siinä ole yhtään kokkareita, joita aluksi muka pelkäsin.
Herkempi on vain päiväyksille kuin tavallinen maito, mutta helposti tulee juotua ennen päivämäärän loppumista. 3e/litra.

Hanna kirjoitti...

Niin kylpymaidon nimellähän raakaa saa tosiaan myydä, ja Maatilatori on ihan rok mitä tämmäsiin juttuihin tulee. Saataisiinpa Maatilatori Tampereellekin.

seeds kirjoitti...

Turkun kauppahhallista saa myös "kylpymaitoa" Edam-nimisestä putiikista.

veka kirjoitti...

Ihmettelin purkkia kumpuodissa ja mukaanhan maito lähti, todella hyvää, maitoa en ole juonut pariinkymmeneen vuoteen.

Saloniemen Juustola, Kaskikansa lehmänmaito. Suomen alkuperäiskarjan lehmän pastoroimaton raakamaito
lisäaineeton tuote.
Rasvapitoisuus n 5.5% http://www.lailanet.fi/saloniemenjuustola/ Nam!

Kumpuoti Intiankatu 34, Kumpula, Helsinki

Kaikkea Hyvää!

Karoliina kirjoitti...

Saa tosiaan muistakin paikoista, esimerkiksi Hakaniemen kauppahallin Juustopuodista, ja muissa kaupungeissa myös varmaan tollaisista juusto/maito-erikoispaikoista ainakin!

Onhan se ihan jees, jos maidosta tykkää :)
Täytyy kuitenkin hehkuttaa, että samalla tuottajalla on aivan ihania maatiaiskarjan juustoja!! Siis myös kutun, ja lampaanjuustoja.

Linda kirjoitti...

Kumpulan kumpuodista saa kanssa sitä. Se on aivan sairaan hyvää! Kun sitä on juonut ymmärtää hyvin aidon ja feikki maidon eron. Ei voi verrata. Nam!

Prefecta kirjoitti...

Vanhana laktoosivammaisena voin juoda noita raakamaitoja ihan mielin määrin, samoin luomumaito menis, jos sitä sais täysversiona. Homogenointi on se joka ne imeytymisongelmat aiheuttaa.

Riikka kirjoitti...

Kannattaa olla varovainen pastöroimattoman maidon kanssa, jos on raskaana, sillä siinä saattaa esiintyä Listeria-bakteeria. Listeria saattaa aiheuttaa pahimmillaan jopa keskenmenon.
Lisäinfoa Eviran sivuilla:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet_ja_terveys/elaintaudit/listeriat

Lotu kirjoitti...

Itse tuli raakamaidolla todettua, että olen ihan oikea laktoosi-intolerantti. Pikkulasillinen maitoa aiheutti sellaiset vatsakivut, että lähinnä toivoin tajun menevän hetkeksi katki. Mutta voi miten hyvää se kylmä raakamaito olisi ollut! Mulle se maito olisi perusjuomiseen ollut liian kermaista, mutta sellaisena kermaisena herkkuna se taas olisi korvannut kaikki kaakaot ja kahvikermat :)

Katariina kirjoitti...

Porin kauppahallista saa keskiviikkoisin raakamaitoa. Myös naapuri-kaupungista Ulvilasta on tullut haettua kylpymaitoa suoraan navetasta :)
Siitä tulee tosi nameja puuroja!

Noora kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, raakamaitoa siis tosiaan saa useammastakin paikasta. Itse aion testata jossain vaiheessa, mutta veikkaanpa, että mahani ei kestä edes raakamaitoa — saa nähdä!

sari kirjoitti...

koti-osavaltiossani yhdysvalloissa raakamaitoa ei saa myyda, mutta kylla nauttia mikali se tulee omasta lehmasta. Naapuroston luomupiiri on ratkaissut pulman siten etta jokainen piirilainen ostaa jollain kahdenkympin tms. nimellisella maksulla "osakkuuden" (yhteen) lehmaan, ja silloin tilalta tulevaa maitoa saa myyda niille koska se tulee omasta lehmasta :D

Tiia kirjoitti...

Jos raakamaito on ihan sitä "suoraan lehmästä tulevaa", niin olen juonut pienenä. Iloinen yllätys kyllä jos Turusta Kauppahallista kerta saa, pitää käydä hakemassa!!

Tea kirjoitti...

Tampereella Ahlman myy kaikenlaisia herkkuja:

http://www.ahlman.fi/maitobaari

munkin laktoosivammamaha kestää kyllä oikeeta lehmänmaitoo, mut kaupanmaitoo, mut raskaana en siihen sekaannu.

S kirjoitti...

Voi raakamaito, että tollanen superfood-vivahteinen uusiotermi alkutuotteesta vieraantuneille (kaupunkilaisille) on tolle väsätty! :D

Mummolasta sai lapsena käsittelemätöntä maitoa niin paljon kun vain sai juotua, se rasvaisuus kyllä vähän tökki. Maitotiloilta saisi varmaan vieläkin ostettua juurilypsettyä ternimaitoa, josta saa oikein hyvää uunijuustoa. Terveys-vouhotus senkin ympärillä on vaan heittänyt hinnat kattoon.

Nina kirjoitti...

Kuulin vinkin, että vantaalainen tila myy aamuin illoin tuoretta maitoa hakijan omaan astiaan hintaan 90 senttiä/ litra. Ei paha hinta lainkaan, kyseessä vieläpä luomutila. En ole vielä ehtinyt itse kokeilla, mutta vakaa aikomus on. Olen kyllä niin rakastunut ihan tavalliseen kaupan rasvattomaan luomumaitoon, että en tiedä, kuinka hyvin tuo rasvainen uppoaa :)

Kirsi kirjoitti...

Tuo nimitys "raakamaito" aiheutti jonkinlaisen tirskahduksen. Oon maalta kotoisin ja oon juonut koko lapsuuden tankkimaitoa, eli tätä "raakamaitoa".
Tankkimaito maistuu maidolta, kaupan purkkimaidot maistuu..joltain ihan muulta kuin maidolta.

Katja M kirjoitti...

He he, kyllä mullaki hieman naurattaa tuo termi =)Oon itekki maalta ja pienenä juonu aina "oikiaa lehemän maitoa". Mulla on myös todettu laktoosi homma mutta tuota "raakamaitoa" kyllä on aina kestäny. Nyt kun sitten itselläni on pieniä lapsia ja poika oli kauan painoseurannassa neuvolassa,aloin taas ajatteleen asiaa. Aloin hakeen suoraan tilalta maitoa ja poika on alkanut kasvaan (pituutta), nukkuu yöt hyvin (mitä ei ennen tehny) ja on muutenkin terveemmän näkönen. Varmaan on pienellä ollu suolistossa tulehdustila päällä, eikä ole päässy ravinteet imeytymään. Näin olen ite pähkäilly. Neuvolassahan ei kannata mittään sanoa, ku hulluna pittää.
Järetöntähän se myös on , että ystävälle joka omistaa maitotilan, oli neuvolassa sanottu ettei missään nimessä saa lapselle juottaa tankista suoraan maitoa!!!??? Mitä ihmettä ne sitten on ennen vanhaan juonu?

Kirsi kirjoitti...

Nykyään pelkäävät listeriaa niin maan perhanasti. Kyllä meille on vauvoina juotettu tankkimaitoa ja samaa on äitikin kolmen raskauden aikana juonut, eikä sille koskaan ollut mitään tullut. Musta tuntuu, että listeriakin on vaan jotain, mille ihmisillä on ennen ollut vastustuskyky, kun ollaan juotu oikeaa lehmänmaitoa, tehty juustot, voit, jugurtit, viilit ym. itse. Sitten, kun ihminen on siirtynyt teollisesti käsiteltyyn maitoon, se vastustuskyky on huonontunut ja siksi siitä on tullut niin "vaarallinen" pöpö.

Mekin on vedetty porkkanoita multineen päivineen maasta muksuina, eikä niistä mitään tullut ikinä. Ja jos joku nyt alkaa jeesustelemaan mulle helikobakteerista ja sen oireettomuudesta, niin se on testattu aikoinaan keliakiaepäilyjen kanssa samaan aikaan ja ei ollut.

Tuutikki kirjoitti...

Kaikkea voidaan pitää nykyään vaarallisena, raskaana oleva vasta saakin listastaan aikamoisen. Itse olen koulussakin (70-luvulla, siis muinaishistriallisella ajalla) juonut tätä "raakamaitoa" eli siis ihan vaan tavallista maitoa, eikä silloin koskaan kukaan keksinyt että se olisi joten vaarallista. Siitähän saa rasvatonta ja rasvaista ihan oman halunsa mukaan, antaa vain seistä jääkaapissa yön yli, ja kuorii päältä kermat pois niin jäljelle jäävä on lähes rasvatonta. Jos haluaa juoda rasvaista, niin maito täytyy aina sekoittaa ennen juomista. Viili, tai jos sekoitat sen, niin piimä, syntyy yön aikana, kun laitat tilkan piimää astian pohjalle ja päälle kaadat tätä täysmaitoa, ja jätät yöksi huoneenlämpöön. Aamulla jäähdytät ja sitten vaan syömään. Se vasta hyvää on!

Virpi Katriina kirjoitti...

Katriinan Kaupasta Jyväskylästä saa raakamaitoa. Lehmät ja vuohet ovat luomuravinnolla.

Lili kirjoitti...

Raumalla näitä raakamaitoja myy LUMO-puoti.

pupukasa kirjoitti...

Tietääkö kukaan löytyykö raakamaitoa Oulusta tai oulun seudulta? Ainakaan äkkiseltään googletuksella en löytänyt.

Anna kirjoitti...

Mua kiukutti tuo Uuden mustan kirjoittajan Katjan typerä ja tietämätön kommentti tuossa raakamaito-artikkelin lopussa siitä kuinka hän ei juo raakamaitoa, koska pelkää listeriaa. Huoh.

Katjalle tiedoksi, että kukaan ei ole suomessa sairastunut raakamaidosta tai raakamaitotuotteista listeriaan 70 vuoteen. Voisiko Katja vaikka tarkistaa tämän tiedon ja lisätä artikkelinsa perään, ettei pelottele turhaa muita ihmisiä?
Kiitos!

Terveisin,
Raakamaidon fanittaja Anna

Taru kirjoitti...

Fiksu kommentoisi sinne mistä on jutun lukenut, eikä lopetettuun blogiin.

Listeria on vaarallinen raskaana oleville ja imeväisikäisille ja sitä ei ole mitään syytä vähätellä. Väittäessäsi Katjan pelottelevan ihmisiä turhaan, olet tietenkin tietoinen siitä, että Katja on raskaana?

Raakamaidossa tavataan suomessakin säännollisesti listeriaa, joten sen välttäminen ei ole raskaana olevalta mitenkään hysterisoitua.

Anna kirjoitti...

Taru: En jostain syystä pystynyt kommentoimaan artikkelin jatkoksi. Taitaa vain rekistöroityneet pystyä tekemään sen. Ja lisäksi suomalaisesta raakamaidosta EI ole todettu listeriaa.

Taru kirjoitti...

Silloin kun Turussa vielä oli Valion meijeri, niin siellä ainakin listeriaa löytyi säännöllisesti raakamaidosta. Eiköhän se kuitenkin ihan suomalaista maitoa ollut, mitä siellä käsiteltiin.

Tämä on fakta, olin siellä tuotannossa töissä silloin.

Suositut tekstit