10.5.2010

Hot Sex For Free

Sori otsikko, mutta Katjalta opitulla niksillä saa ihmiset lukemaan asiasisällön.

Tutkiskelen parhaillaan maitoasioita. On hämmentävää, kuinka nykyjampoille on saatu iskostettua ajatus siitä, että tuotantoeläinten olot ovat ihan jees. Että tällainen näkymä on okei.

Kuva: YLE

Moni saattaa reagoida tähän YLEn uutiskuvaan jopa toteamalla: "Ihana lehmä, onpas söpö!". Mutta en mä vaan tajua. Miten ihminen voi oikeutetusti lukita elävän olion koko elämäkseen metalliin? Ei kuvassa ole siis mitään laittomuuksia, vaan ihan nykynavetan todellisuutta, ja kuvahan on aika siistikin. Mutta karua katsottavaa se silti on. Vuonna 2007, tehdessäni Kuningaskuluttajaan juttua geenimuunnellun rehun saapumisesta Suomeen, vierailin sikatilalla, ja vaikka sikalan omistaja oli aivan todella mukava mies, fiksu ja järkevä ihminen kaikinpuolin, en silti voinut tajuta, miten hän voi pitää elimiään sellaisissa oloissa. Se vaan tuntuu väärältä.

Sioista takaisin lehmiin... Tiesitkö, että lehmän utareista tulee maitoa luontaisesti vain silloin, kun se on poikinut? Eli ihan kuin me naisetkin imetetään vaan kun meille on syntynyt vauva. Mutta lehmistä lypsetään maitoa jatkuvasti, niin kauan kuin ne nyt tehotuotantoon kelpaavat. Ihminen on ihan sairas. Meidät kuuluisi laittaa häkkiin heti synnyttämisen jälkeen ja sitten imeä jollain koneellisella maitopumpulla loppuelämän ajan tisseistä tavaraa 24/7. Ja välillä tuutata vähän antibiootteja kroppaan, jos me sairastellaan.

Kuva: LIFE

Nyt tietenkin voi pitää mua naivina, ettei maailman ihmisille vaan riitä safkaa jollain hippimenetelmillä, jossa lehmät kirmaa vapaina ja possut tonkii mudassa. Mutta siis, ai miksei? Jos me sen sijaan, että viljeltäisi tehoelukoille soijaa, kasvatettaisiin samoilla pinta-aloilla ruokaa itsellemme, toimisi homma ihan kivasti. Tietty me syötäisiin vähemmän lihaa ja maitotuotteita, mutta eikö se olisi ihan jees?

Miksi meidän olemassaolo perustuu muiden riistämiselle, eikö hommia voisi hoitaa vähän fiksummin? Kysyy kait idari.

24 kommenttia:

sockermyran kirjoitti...

Minulla on ihan samat ajatukset kuin sinulla. Minusta voitaisiin ihan hyvin siirtyä kasvipainotteiseen ruokavalioon, eli eläimiä ei olisi pakko "teho tuottaa".
Kuitenkin ajatus siitä, että vege syö soijaa hyvällä omatunnolla ja ajattelee pelastavansa maailmaa sillä tavalla, on minusta aika surullista. Soijan kysynnän vuoksihan sademetsää tuhotaan, jotta sinne saataisiin soijaviljelmiä. (Jos soijaa ei olisi niin sademetsää varmasti tuhottaisiin muun perustein) Mieluummin syötäisiin kotimaisesti, ekologisesti kasvatettuja vihanneksia ja eläimiä. Muutenkin ihan järjetöntä luulla, että tässä elän niin ekologisesti ja hyvin ja samalla syö ruokaa, jota tuotetaan toisella puolella maapalloa. Ehkä olisi sitten parempaa syöda kotimaisia eläimiä.

Elina kirjoitti...

Lehmät kyllä poikivat tehotuotannossa usein, jotta maidontuotanto pysyy yllä.

sockermyranille tiedoksi, että kasvissyöjien soijan takia ei todellakaan tuhota sademetsiä, vaan suurin osa siitä soijasta menee eläinten rehuksi. Sademetsää tuhotaan myös eläinten laidunmaaksi - se siitä ekologisuudesta!
Soija kasvaa myös esimerkiksi Itävallassa, josta tulee vaikkapa Rainbow-tuotemerkin alla olevien soijatuotteiden raaka-aineet.

Arya kirjoitti...

Tuota noin, nyt en ole ihan varma ymmärsinkö sua oikein. Että tarkoituksellako kärjistät lehmien maidontuotannon juttuja vai luuletko oikeasti, että lehmät poi'itetaan kerran ja sitten ne seisovat letkuissa lopun ikänsä? Anteeksi tosikkomainen vastaus, jos ihan väärin ymmärsin :)

Kyllä lehmä kuin lehmä umpeen menee, jos se ei säännöllisesti poiji. Eli valitettavasti tapaukset, joissa synnytysurakassa lehmä menettää kohtunsa, on myös lehmän päivät tuotantoeläimenä loppuun julistetut.

Lehmät lypsetään kahdesti päivässä yleensä. Tiloilla, joissa on lypsyrobotit, lehmät menevät lypsettäviksi kun itse haluavat.

Käsittääkseni on ihan EU-sääntö (korjatkaa, jos olen väärässä), että parsinavettojen asukkien pitää päästä kesäisin ulos, ja paljon. Koulukaverieni tilalla lehmät pääsivät ulkoilemaan myös talvisin, ja eläinlääkärikäynnit vähenivät samalla.

Näiden tietojen jälkeen voin olla samaa mieltä kanssasi siitä, että maitolehmien perinteiset navetat ovat aikas kamalia paikkoja eläimen näköulmasta ja soisin kernaasti kaikkien navettojen olevan pihatto- tai avonavettoja, joissa lehmät liikkuvat vapaasti.

Karoliina kirjoitti...

IHmiset on niin vieraantuneita eläimistä, että he naureskelevat netissä pyöriville videoille esimerkiksi häkkiä ympäri ravaavista eläimistä, tai jotenkin oudosti käyttäytyvistä eläimistä.
Kyseessä on siis ihan selkeästi ahdistumiskäytöstä, pakkomielteistä liikkumista, joka johtuu stressistä ja liian pienistä häkeistä jne. mutta ihmiset ei oikeasti edes tajua tätä, vaan katsovat vaan, että "haha mitä toi koira tolleen syö omaa häntäänsä?"

Tiivi kirjoitti...

Sockermyran: Tuo on juuri se harmittava käsitys, joka usein tulee esille... Mutta todellisuudessa tosiaan soijasta yli 80 prosenttia menee eläinten rehuksi. Loppuosa käytetään elintarvike-, kosmetiikka- ja muussa teollisuudessa. Eli nämä varsinaiset kasvissyöjän soijatuotteet on siinä virrassa marginaalisia. Ja toisin sanoen kasvissyöjälle irvaileva lihansyöjä syö itse välillisesti sekä soijat että muut ihmisravinnoksi kelpaavat kasvit ja vielä lihat päälle.

Jaan toki käsityksesi kotimaisuuden suosimisesta, mutta on mieletöntä syyllistää kasvissyöjiä joidenkin soijatuotteiden käytöstä tms.

Kukin voi tietysti tarkastella kauppakuitistaan kotimaisuusasteen yms. ja tehdä muutoksia suuntaan tai toiseen, jos tarvetta.

Noora Katariina kirjoitti...

Niinpä. :(

Laura kirjoitti...

Eipä oltu perehdytty lehmien vuosikiertoon ei sitten yhtään. Lehmähän on ensinnäkin tiineenä se 9kk joten, se ei koko aikaa todellakaan voi poikia. Vain kerran vuodessa. Kun lehmä poikii, siitä seuraa 2-3 kuukautta korkean maidontutannon kausi, jonka jälkeen lehmä siemennetään uudestaan. Lehmä jatkaa maidon tuottamista, koska sitä lypsetään. Kyllähän ihmisiltäkin tulee rintamaitoa sitä enemmän mitä sitä käytetään, ei se kesken lopu, eli periaatteessa ihmistä olisi jossain määrin mahdollista lypsää pidempään :D. Ennen poikimista lehmä laitetaan umpeen, jotta se saa levätä ja muodostaa ternimaitoon tarvittavat vasta-aineet.
Väität että lehmiin tuupataan vähän väliä antibiootteja?! Ei pidä paikkaansa, jos lehmä pysyy terveenä ainoat antibiootit mitkä se saa on umpituubit. Antibiootteja annetaan vain silloin kun lehmä on sairas. Käyhän ihmisetkin hakemassa sen lääkekuurin kun ovat kipeenä.

Koska tuotantolaitosten koot kasvavat koko ajan, niin parsinavetat ovat jäämässä selkeään vähemmistöön, koska kukaan ei lypsä 100 lehmää parresta!

t. alaa opiskeleva

Cakey kirjoitti...

Muakin todella suuresti ihmetyttää se että lihansyöjät syyttävät usein kasvissyöjiä soijan käytöstä kun itse välikädessä kuluttavat siitä niin paljon enemmän...
Lieneekö jonkinlaista puolustautumista oikeuttaakseen oman lihansyöntinsä? :/ Kun hirveän moni tuntuu vain suhtautuvan kasvissyöjiin kovin vihamielisesti?? Mistä johtunee??
Tästä lehmä asiasta haluan vain sanoa, että kaikki tehotuotanto on väärin, myös maidon... MUTTA ihmisiä on yksinkertaisesti vain aivan liikaa maapallolla joten se on pakollista jotta kaikille riittäisi ruokaa - oli kyse tomaatista tai naudasta. Kun taas tarkemmin ajattelee niin eihän nytkään kaikille sitä ruokaa tarpeeksi riitä vaikka joudumme joka ikistä elintarviketta tehotuottamaan. Melko kaksipiippuinen homma siis.
Tuo kirjoittajan idea että voitaisiin korvata soijaviljelmät jollain muulla, esimerkiksi kasvattaa ruokaa itsellemme noilla pinta-aloilla kuulostaa hyvältä! Lihatuotanto on sen verran monimutkainen asia että siitä riittää kyllä kiisteltävää... :D

Zepa kirjoitti...

"Jouduin" ostamaan vapuksi soijajuustoa ja soijajuomaa maidon tilalle. Sen jälkeen niitä meni päiväkausia kokeiluina tavallisen juuston ja maidon tilalle eri ruokiin... ja hopsan, kyllä se soijajuoma vaan toimii ihan kuin maitokin. Juustoa en ehkä laittaisi leivälle usein, mutta ruuanlaitossa tofujuusto/soijajuusto on ihan ok.

Ei tarvii enää ostaa maitoa.

anna kirjoitti...

en osaa sanoa tähän kyllä yhtään mitään. t. mummollani on maitotila.

riippuu tietysti maasta ja tilasta, mutta antibiootteja ei lypsäviin juurikaan laiteta, vain jos ne on joskus kipeänä.

noh, miulle ne on enemmän viisaita elukoita ja kavereita, mutta tottahan se on että paremmat olot sais olla.. uudet suurnavetat on kuitenkin usein navettoja, joissa lehmät pääsee olemaan irrallaan ja pääsee ulos silloin kun ne haluaa ja saavat mennä lypsettäviksikin silloin kun haluavat.
tosin en ole mikään asiantuntija..

mummoni kertoi, että lehmien koko on kasvanut valtavasti viime vuosikymmenten aikana. mummoni ja ukkini navetta on aika vanha, eikä heillä ole enää paljoa eläimiä, ja mummo kertoi että ennen lehmien paikat olivat niille isoja ja tilavia, mutta nykyisin eläinten koko on kasvanut niin paljon, että suurimmilla eläimillä alkaa olemaan ahdasta.

no mutta, toivon että isovanhempani lopettavat maidon tuotannon pian. pientilat eivät pärjää, maidon tuottajahinta on jotain 0.005senttiä litra, näin kärkistetysti. joskus se oli 13, oiskohan taas laskenut.

maitotuotteista sen verran, että inhoan kun kaikki on hylaa ja rasvatonta. itse käytän kyllä mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita.

Fancy Mouse kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä tehotuotannosta, (ja varmaan useimmat blogisi lukijat.) Vielä kun saisi omaa napaansa tuijottavan enemmäistön tajuamaan asian...

minna kirjoitti...

en silti voinut tajuta, miten hän voi pitää elimiään sellaisissa oloissa

Tyrsk.

Itse asiasta: maidon juonnin olen kyllä käytännössä lopettanut vuosia sitten ja kun sitä tuossa pitkästä aikaa maistoi taas, niin eipä se hyvää edes ole. Muita maitotuotteita kyllä käytän, enimmäkseen juustoa.

Anonyymi kirjoitti...

Aamen, Noora!

Maria V. kirjoitti...

Jenkeissä lehmille annetaan antibiootteja rutiininomaisesti (ennaltaehkäisevästi?), liittyen kai myös siihen, että niille syötetään kasvuhormoneja jotta kasvaisivat nopeammin ja tuottaisivat enemmän maitoa, mikä sitten aiheuttaa niille kaikenlaista vaivaa. Eli tämä usein maidontuotannon yhteydessä kuultu antibioottikommentti tulee kai sieltä. Suomessa ei anneta antibiootteja yhtään niin paljon, ja niiden antaminen on itse asiassa sallittua myös luomussa, mutta vain tarpeeseen ja varoajat ovat pidemmät.

minna kirjoitti...

Tässä linkki vegaaniliiton kuvaukseen maidontuotannosta. Ei ole kyllä mitään ruusuilla tanssimista suomalaisten maitolehmien elämä!

http://www.vegaaniliitto.fi/ukk.html#B4d

Janne Kirjasniemi kirjoitti...

Noh, ilmeisesti suurin osa eläinrehuna käytettävästä soijasta on soijan ihmisravinnoksi käsiteltäessä syntyvää ylijäämää. Tämä tuskin pätee luomusoijaan tai papuina myytävään, mutta esim. soijakastikkeen ja soijamaidon ja juuston teollisessa tuotannossa syntyvä jäte myydään eläinrehuna. Kuten aina, ei olisi järkevää myydä tavallista ihmisille kelpaavaa kamaa eläinrehuksi, koska ihmiset maksavat paremman hinnan, kun se tulee suoraan ruuaksi(tzarkoitan siis tällä sitä, että ihmisravinnoksi tarkoitetusta soijasta saa suuremman tuoton). kun taas tuotannon sivutuotteista ei ssataisi muuten mitään.

Tämä kommentti ei muuten yritä sanoa siis muuta kuin sen, että soijakaan ei ole niin yksinkertainen ja mustavalkoinen asia.

Susanna kirjoitti...

Mä kyllä luulen että ihmiset käyttää vain murto-osan viljellystä soijasta joten siitä syntyvä "jätekin" on myös tosi vähäistä... Mutta en tiedä. Korjatkaa jos olen väärässä, näin olen ainakin halunnut uskoa :). Luulisi että se yksi nauta josta saadaan X määrä lihaa, on syönyt elämänsä aikana valtavan määrän soijaa. Jos toisella lautasella on naudan pihvi ja viereisellä lautasella soijaa jota pihvin saamiseen on tarvittu, niin luulen että soijakasa on paljon suurempi.

jenni kirjoitti...

(On muuten olemassa myös kasvissyöjiä, jotka eivät käytä soijaa. Ja lähiluomutila tässä pääkaupunkiseudun kupeessa esim viljelee hräkäpapuja, hamppua, ym.)

Olen samaa mieltä, että tehotuotanto ei vain ole oikein. Mitä siihen tulee, että joitain ruoka-aineita roudattaisi toiselta puolelta maailmaa, niin taitaa sekin homma olla vähän kaksipiippuista. Jos lopetetaan esim banaanien ostaminen länsimaissa tykkänään, on viljelijät siellä toisella puolella maailmaa pulassa.

Monesta lähteestä olen kuullut, että ruoan kuskaaminen tänne Suomeen aiheuttaa vain vähän päästöjä elintarvikkeen/ ruoka-aineen koko elinkaaren huomioiden. Tietenkään ei ole hyvä tukea sellaista viljelyä, joka riistää joko viljelijöitä tai luontoa (sademetsät).

antarn kirjoitti...

Miettikääpä millaista niiden vasikoiden elämä on, jotka syntyvät maailmaan vain siksi että niiden emo tuottaisi maitoa jollekkin toiselle lajille. Järjetöntä ja surullista. Sitten ne vieroitetaan aivan käsittämättömän aikaisin ja pistetään myöhemmin lihoiksi, ellei niille satu niin "hyvä tuuri", että pääsevät jakamaan äitinsä kohtalon maidontuottajana, tai sitten siementäjäksi/lihaksi myöhemmin kasvettuaan.

Reija kirjoitti...

Pakko huomauttaa, että tehotuotannossa se lehmä todella poikii usein, siis seuraavaa tulemaan melkein heti edellisen synnyttyä. Juurikin siksi, että maidontuotanto pysyy korkeana. Ja se ei tietenkään ole hyvä asia. Faktat kuitenkin haltuun.

Noora kirjoitti...

Hienoa keskustelua, sori kun en ole kerennyt ottamaan osaa, korjataan tilanne nyt :)

Lehmien poikimisesta: en tarkoittanut, että ne tekevät sen kerran, ja sitten lypsetään ikuisesti :)

Laura:Maitoon ja antibiootteihin palaan pian, odotas vaan...
Maria V:Ei anneta "yhtä paljon kuin jenkeissä", antibiootteja siis — onneksi, mutta annetaan. Palaan aiheeseen.

Petra kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Petra kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Petra kirjoitti...

En ole koskaan kuullutkaan, että Suomessa lehmille annettaisiin jatkuvasti antibiootteja. Jos lehmä on sairas, sille voidaan antaa antibiootteja. Sen jälkeen maito pitää lypsää erikseen n. viikon verran, kunnes maito on puhdasta. Jos syystä tai toisesta meijeriin menee antibioottimaitoa, koko erä pitää hävittää. En ole asiantuntija, mutta en vain jotenkin usko että Suomessa annettaisiin antibiootteja turhan takia, sillä siitä tulee tilan omistajalle vain vaivaa ja rahanhukkaa.

Suositut tekstit