25.5.2010

Ftalaatteja lastenvaunuissa — whot?

Kun elämäntilanne muuttuu vauvan myötä uudenlaiseksi, joutuu sitä ihminen tutustumaan itselleen entuudestaan täysin vieraisiin asioihin — kuten lastenvaunuihin. Sen lisäksi, että monet näyttävät enemmän kuntosalilaitteilta kuin pienelle ihmisenalulle tarkoitetuilta, kotoisilta pesiltä, maksavat ne aivan hemmetisti (uutena) ja kaiken kukkuraksi, melkein kaikissa on kemikaaleja, joita ei saa lain mukaan olla edes pikkulasten leluissa! Puhun nyt ftalaateista.


Kuva: hubpages.com

"EU:ssa ja Yhdysvalloissa on rajoitettu ftalaattien käyttöä, koska se aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Suurin terveysriski liittyy perimään; osa ftalaateista on vaarallisia sikiölle ja ne voivat heikentää sikiön hedelmällisyyttä. Äidin kautta sikiöön siirtyvä tai pienen lapsen saama ftalaattiannos voi vaurioittaa vakavasti lapsen hormonitasapainoa. Ftalaatteja saattaa liueta esimerkiksi syljen mukana lapsen elimistöön, jos niitä on tuotteissa, joita lapsi imeskelee. Ftalaattien aiheuttamat haitat eivät ole heti havaittavissa, vaan ne ilmenevät myöhemmällä iällä".

Lähde: SGS Finland

Ftalaatit on jo kielletty EU-alueella myytävissä kosmetiikkatuotteissa, eikä niitä saa käyttää pikkulasten leluissakaan, mutta paikassa, jonne vastasynytynyt laitetaan nukkumaan ja olemaan, siellä niitä kyllä saa olla. En voi käsittää.

Saksalainen kuluttajatestejeä toteuttava, riippumaton taho Stiftung Warentest vertasi keskenään 14 erilaista lastenvaunua. Testissä verrattiin monia eri ominaisuuksia käytettävyydestä kemikaaleihin, ja testin kaikissa vaunuissa havaittiin haitallisia kemikaaleja. Testatut tuotteet olivat:
 • Teutonia Mistral S
 • Bugaboo Cameleon
 • Brio Go
 • Zekiwa Alu-Cross
 • Hartan Topline S
 • ABC Design Turbo 6S
 • Herlag Sportwagen Rimini
 • Babywelt Pro 4 S
 • Emmaljunga Nitro City
 • Hauck Chicago Air
 • I´Coco Plasma mit Coco
 • Maxi-Cosi Mura 4
 • Gesslein Future I loop
 • Quinny Speedi SX

Testin vertailutaulukko löytyy täältä. Lastenvaunuihin tutustumattomille tiedoksi, että joukossa on siis ihan markkinajohtajavaunuja, tosi suosittuja ja Suomessakin myytäviä merkkejä.

Noita vaunujen merkki- ja mallinimiä en kyllä tajua. Jos mä valmistaisin lastenvaunuja, ei ne hemmetissä ois nimeltään jotain turbo kuusässiä. Mutta ehkä noi onkin suunniteltu miehiin vetoaviksi. En tiedä. Muhun ne ei ainakaan vetoa. Pätkääkään.

Pakko tunnustaa, etten edes olisi hoksannut kysyä tai selvittää lastenvaunujen kemikaaliasioita, ellei ystäväni olisi asiasta vinkannut, niin sinisilmäinen olin. Todellakin elin kuvitelmassa, ettei ftalaatteja saa käyttää vauvakamassa, väärässä olin, ja onneksi mulla on fiksuja kavereita :)

Tarkoituksena oli hankkia käytetyt vaunut Huuto.netistä, jossa vauvakamaa on myynnissä paljonkin. Mutta ihmetys oli suuri kun tajusin, että kaikissa uudehkoissa vaunuissa on kemikaaleja, joita en halua edes itseni lähelle. Tietty myytävänä on kaikkia upeita, vanhoja, retrovaunuja, mutta heh, ei ne mahdu tällaiseen pieneen kerrostaloasuntoon millään, retrovaunuja kun ei usein saa kasaan ja palasiksi, niin kuin uudempia taas kätsysti saa.

Kaivettuani nettiä jonkin aikaa huomasin, että Suomesta saa yhden valmistajan Öko-Tex -sertifioituja materiaaleja sisältäviä vaunuja — siis yhden v---n valmistajan! Miten hitossa niitä on vain yksi? Kun lastenvaatteitakin saa luomupuuvillaisina, niin miksi hitossa vaunujen sisustekstiilit ei ole luomupuuvillaa jne.? Luulisi sen olevan oletus.

Kiinnostuneille pari linkkivinkkiä:
Tyyppi ei ole vielä edes syntynyt, ja jo nyt törmää tällaisiin aukkoihin lastenkamassa. Saapa nähdä mitä muuta lapsen elämä tuo tullessaan... Ensin paketoidaan vauvat ftalaattivaunuihin, ja sitten ihmetellään, että "mistäköhän ne kemikaalit oikein lasten verenkiertoon pääsee?". Kuinka outoa touhu voi olla? Kysyn vaan.

16 kommenttia:

nelio kirjoitti...

Myrkyistä en tiedä, mutta mulla olis Oran retrovaunut myynnissä... Merkki ei ole "turbo" ;) http://m2onnelio.blogspot.com/

Katri kirjoitti...

Ootko ajatellu laittaa asiasta kyselyä valmistajille, millä ne selittää moisen myrkyn käytön?

Nevie kirjoitti...

Meillä siirryttiin juuri yhdistelmävaunuista rattaisiin, jotka päätimme poikkeuksellisesti ostaa uutena. Pintakäsittelyaineista huolestuneena pesin kaikki kangasosat ennen käyttöönottoa, mutta eipä tullut mieleenkään, että vaunuissa saattaisi olla lisäksi myös flataattien kaltaisia myrkkyjä:(

Tosiaan aika huvittavia nuo vaunujen nimet. Meillä mies olisi halunnut Brion Race-rattat, kun ne olisivat olleet "rallivaunut." Päädyttiin kuitenkin lopulta toiseen malliin :D

Arya kirjoitti...

Näin itsekin testin joku aika sitten, tosi kaamea tulos, mutta hyvä, että tuli esiin. Noista retrokamoista olen vain miettinyt sellaista, että onko niitä kukaan koskaan tutkinut haitallisten aineiden osalta? Tyyliin et ennen oli asbesti rakennuksissa hieno tuote...

Mirriina kirjoitti...

Ei voi kun ihmetellä että missäköhän myrkyissä sitä on lapsiaan oikein uittanut. Ftalaatteja ynnä muita vaarallaisia kemikaaleja on käsittääkseni myös lasten kura- ja sadevaatteissa sekä näissä nykyään niin yleisissä kosteussuojakäsitellyissä ulkovaatteissa. Mitään tutkimuksia ja luotettavaa tietoa en ole aiheesta löytänyt - Nooran hommia? ;)

taapertaja kirjoitti...

Joo todellakin tärkeä asia selvittää! Ja pakko kommentoida, että vaikka moni inisi Nooran raskausuutisen jälkeen, että "eihän tästä blogista vaaaaan tule vauvablogi", niin eikö tässä nyt ole sen verran tärkeät asia kyseessä, että saisi vähän tulla?

Peruste: Kaikki ihmiset ovat olleet vauvoja ja suurin osa ihmisistä saa jossain vaiheessa vauvoja. Vauvat ovat herkimpiä mahdollisia ihmisiä reagoimaan ympäristön kemikaaleihin. Ja sitten käy näin, että juuri vauvojen tuotteissa niitä pahoja aineita voi olla yllättävissäkin paikoissa. Kansanterveydellinen vaikutus voi olla todella merkittävä! Joten eikö tästä näkökulmasta vauvajuttujen käsittely nimeomaan ole tärkeää? Ei niitä kakkapyllyjuttuja toki tarvii jakaa, mutta ihmetyttää suuren yleisön vastaisuus kaikkea sellaista kohtaan, joissa mainitaan sana vauva...

Ja jos joku kuvittelee, että vauva pötköttelee vaunuissa eikä suoranaisesti koske pintamateriaaleihin, niin totuus on toinen. Ratas-ikäisenä se imeskelee ja nuolee KAIKEN mihin ylettyy.

Meillä on imeskelty Brio-vaunujen kankaat ja nyt kyllä hirvittää. Eikä niitä kaikkia saa irroitettua pesua varten, että edes osa pintakäsittelymyrkyistä katoaisi...

kriish kirjoitti...

Vauvalle kannattaakin hankkia pääasiassa käytettyä. Ja lastenhuonetta ei kannata rempata ennen syntymää (teillä ei onneksi taida sellaista ollakaan), sinne ei ole hyvä laittaa maalinkatkuun nukkumaan.

Jos ostaa käytettynä, noista kemikaaleista ei tarvitse olla niin huolissaan. Ne haihtuvat pääosin ekan vuoden-parin aikana. Tämä ei tarkoita etteikö kannattaisi painostaa valmistajia tekemään tuotteita paremmilla materiaaleilla - vain sitä, että käytetyn kanssa ei tarvitse olla ihan niin tarkkana.

Ja rehellisesti sanottuna ei niissä retrovaunuissa sen paremmin välttämättä ole asiat. Jos ei oteta huomioon sitä että niistä ainakin kaikki haihtuva on haihtunut. Kyllä koko viime vuosisata on ollut yhtä kemikaalien voittokulkua ja sääntelyä on ollut 50-luvulla vielä nykyistä vähemmän, vaikka tietysti uutta kunnolla testaamatonta on sen jälkeen tullut myös paljon.

Helmililja kirjoitti...

Mikä valmistaja Suomessa myy Ökö-tex sertifioituja vaunuja?

Mä en taas uskalla ostaa ainakaan kovin vanhoja käytettyjä vaunuja, eikä udehkoistakaan aina tiedä, miten ne on säilytetty. Kosteusvauriot/homeet ei välttämättä aina näy, ja homeethan tutkitusti tuottaa tosi vaarallisia myrkkyjä.

Milla kirjoitti...

Kantoliinoissa ei ftalaatteja ole, ei ainakaan luomuisissa. Jos lähdetään siitä, että vauvan hoitaja on (fyysisesti) perusterve, niin vaunut eivät ole mikään pakkohankinta. Uusien vaunujen hinnalla myös hankkii ison pinon erilaisia kantoliinoja :)

Iines kirjoitti...

Tuo Orasel on vissiin ainoa, joka valmistaa Suomessa vaunuja. Mitenköhän on sen kohdalla tilanne...kankaathan voi olla ties mistä vaikka Suomessa koottaisiin. Jos olisi ajankohtaista ostaisin mielelläni kotimaista.

Helmililja you said it: Jos käytetyt ostaa kannattaa ainakin nuuhkia haiseeko homeelta. Tämä voi kuulostaa oudolta, jos ei Suomen rakennuskannan tilaa tunne, mutta pahassa hometalossa asuneita neuvotaan hävittämään suuri osa tavaroistaan, mikä kertoo saastumisen asteesta jotain.

Helmililja kirjoitti...

Noora onko ylipäätänsä olemassa valmistajia muita kuin tuo yksi, joilla on kemikaaliturvallisia vaunuja? Meilläkin on kesällä vaunujen hankintä ajankohtaista, jos löytyy muitakin kemikaalittomia vaunuja haluavia, niin voisimme harkita kimppatilausta ulkomailta.
Mies sanoi noista Naturkind-vaunuista, ettei näytä kovin kestävältä. Lähinnä epäili korkin kestävyyttä materiaalina.

Noora kirjoitti...

Nelio:Ihanat! Mailaatko mulle osoitteeseen kemikaalicocktail@gmail.com? Kiitti ;)

Katri:No kait pitäis, kun ehtis...

Nevie:Toi peseminen ennen ensimmäistäkään käyttöä on fiksua kyllä, niin vaatteissa kuin muissakin tekstiileissä.

Arya:No toi on ihan validi kysymys kyllä. Enpä ainakaan itse ole moista tutkimusta nähnyt...

Mirriina:Toi vois olla Kuningaskuluttajan heiniä. Pitää vinkata sinne....

Taapertaja: Joo, kyllä mä käsittelen sellaisia aiheita, jotka liittyy terveyteen ja kemikaaleihin, koskee ne sitten vauvoja tai isoäitejä. En omaa vauvaani tai sen elämää täällä ajatellut sen enempää esitellä, mutta just tällä tasolla kyllä.

Kriish:Hmm.. En kyllä menisi sanomaan, että ftalaatit haihtuu vuodessa, parissa. Pitää selvittää. ne on esim. vaunuissa sellaisten osien rakenteissa, ettei ne mun käsityksen mukaan sieltä haihdu, mutta pitää varmistaa.

Helmililja:Mä löysin siis ainoastaan Naturkind-vaunut, ne tehdään Itävallassa ja niitä myy keravalainen Pikku Hurmuri. Kävin tsekkaamassa vaunut huolella, ja musta ne kyllä vaikutti todella hyvältä. Niissä on puuta pohjassa, ihan kuin esim. Bugaboo-merkissäkin (muistaakseni, vai oliko se Brio..?) ja korkkia siis myös, mutta en mä usko että se korkki siitä epäkestävän tekee. Ennemmin mä olisin huolissani kankaiden värien haalistumisesta, kun niitä ei ole kyllästetty samanlaisilla aineilla kuin peruskankaat, luomumatskuja kun ovat. Mutta siis tällaiset on meille jo tilattu ja käytäntö sitten osoittaa, että ovatko hyvät :) Runko menee helposti kasaan ja pieneen tilaan ja vaunut on kevyet lykkiä. Ainakin mun ensivaikutelma niistä oli tosi hyvä.


Milla:Joo mäkin aion kyllä testata kantoliinaa ja käyttää sitä niin paljon kuin mahdollista.

P. P. kirjoitti...

Noista Helmililjan mainitsemista homeista. Niitä voi olla uusissakin lastenvaunuissa. Erityisesti puu, superlon ja muut huokoiset materiaalit imevät homeet itseensä esim. epäasiallisista säilytystiloista tehtaalla. Noista materiaaleista homemyrkyt joutuvat sitten edelleen vauvan hengitysilmaan :(.

t. Päivi

kriish kirjoitti...

Kyllä, useimmat muoviyhdisteet haihtuvat suurelta osin parissa vuodessa. Tässä voi verrata vaunuja uuteen autoon: uuden auton "tuoksu" johtuu auton muoviosista haihtuvista muoviyhdisteistä, ja haju häviää parissa vuodessa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö osissa voisi edelleen olla kaikenlaista jännää, eikä sitä etteikö niitä haihtuisi pieniä määriä: kyse on pitoisuuksista. Ja niillä on merkitystä.

Ylipäänsä tämäntyyppiset yhdisteet ovat haihtuvia. Esim. kodinelektroniikassa on myös ftalaatteja jotka haihtuvat mm. elektroniikan tuuletuksen mukana sisäilmaan. Vähimmällä kodin kemikaalipitoisuuden noilta osin voikin tehdä niin yksinkertaisesti kuin imuroimalla - etenkin elektroniikan läheisyydessä olevassa pölyssä kun on korkeimmat kemikaalipitoisuudet.

En siis väitä, että kaikki aineet haihtuvat välittömästi. Tässä, kuten kaikessa, on kyse erisuuruisista riskeistä: juuri tästä syystä sanoin esimerkkinä sen, että vauvan huonetta ei kannata remontoida juuri ennen syntymää. (Noin muuten en käsitä muutenkaan sitä, että lapsi tarvitsisi pienenä omaa huonetta...)

Toki varmasti imeskelemällä vaunuja saa kaikenlaisia mömmöjä mutta sitä vauva tekee vähemmän, etenkin kun nukkuessa on usein kääritty peittoon jne.

Olipa muuten uudet kärryt kuinka sertifioidut tahansa, kannattaa pestä irto-osat ensimmäisenä.

Koetin siis tuoda esiin sitä, että kemikaalit ja vaaralliset aineet eivät ole mikään tuore juttu (vaikka niiden määrä onkin kasvanut) sekä sitä, että kyse ei ole joko-tai asiasta.

Saga kirjoitti...

Mun vauva ei ehtinyt käyttää yhdistelmiään ku pari hassua kertaa, ihastuin niin kantoliinoihin ja -reppuihin :) Suosittelen lämpimästi liinailua, varsinkin pienen vauvan kanssa! Taaperona tyttö ehti käyttää ikivanhoja miljoona lasta kokeneita matkarattaita joissa tuskin enää mitään vaarallista oli ;D

Laura kirjoitti...

Baby Style-verkkokaupan sivuilla sanotaan ainakin Gesslein vaunujen tekstiileistä: " Laadukkaat Gesslein kankaat ovat Öko-Tex 100 -hyväksyttyjä". www.verkkokauppa.babystyle.fi

Suositut tekstit