7.5.2010

Car sharing, anyone?

Hola! Onko kenelläkään Kemikaalicocktailin lukijoista kokemuksia car sharingistä, eli tarkemmin City Car Clubista? Toimiiko homma hyvin? Onko se kallista vai kohtuullista?

Olen tässä viime vuosien aikana useampaan otteeseen miettinyt CCCiin liittymistä, ja nyt ajatus on taas mielessä... Niille teistä, jotka ette tiedä hommasta mitään, kuunnelkaapa huominen Uusi Musta! Huomenna nimittäin puhutaan erilaisista keinoista korvata se oma peltilehmä. Yhtenä teemana ohjelmassamme on myös fillarointi, ja huomenna alkaakin valtakunnallinen pyöräilyviikko. Joko se ensi viikon asu on katsottuna?

7 kommenttia:

Virveli kirjoitti...

Me olemme vuosia käyttäneet CCC:tä. Se toimii tosi hienosti, ainakin siellä missä me asumme. Muutama huomio tosin: Jos tarvitsee autoa harvoin, on vähän kypsää maksaa koko ajan niitä kuukausimaksuja. Siinä mielessä se kannustaa auton käyttöön. Ja toinen ongelma on "kesälomamatkat". Esim. mökkireissu voi tulla tosi kalliiksi, jos auto seisoo mökin pihassa kuukauden. Siihen tarkoitukseen CCC ei toimi. Tai toimisi, jos käyttäjiä olisi myös mökkipaikkakunnalla! Toimintaa laajentamaan siis...

riip kirjoitti...

CCC:ssä on myös sellainen mahdollisuus, että ei maksa kuukausimaksuja, jolloin tunti- ja km-hinta ovat hieman korkeampia.

Tuossa koko CCC:n systeemissä mietityttää se, että just spontaaneihin juttuihin tartteis usein sitä autoa - kuten lähteäkseen kaupungin toiselle laidalle lapsen kanssa vesisateessa kyläilemään muutamaksi tunniksi. Ja ne miinukset tässä ovat:

- autoa ei (?) saa vartin varoitusajalla
- autosta joutuu maksamaan tuntihinnan, joten kyläily tulee aika kalliiksi (siis verrattuna siihen että fillaroisi tai menisi julkisilla)
- auto täytyy hakea muutaman korttelin päästä ja samoin palauttaa muutaman korttelin päähän, jolloin häviää se ovelta-ovelle-hyöty

Nämä ovat ne keskeiset syyt miksi en ole CCC:n palveluja kokenut vielä omakseni. Fiksuintahan olisi ostaa oman ja naapuritalon yhteinen auto, jonka käyttö voisi olla joustavampaa (mutta käytännössä hankalampaa maksujärjestelyjen ja muiden kanssa). Menipäs hankalaksi.

barbro v kirjoitti...

Entä sopimusehdot? "2.1 Klubilainen on velvollinen kulloinkin voimassa olevaan (tällä hetkellä 600 €) omavastuun ylärajaan saakka korvaamaan autolle ja sen varusteille käyttöaikana sattuneet vahingot, myös ulkopuolisten aiheuttamat." Siis jos joku kolmas osapuoli päättää vetää pesäpallomailalla kylkeen lommon, minä maksan?

Noora kirjoitti...

Riip:Juuri noita asioita itsekin mietin. Naapureiden yhteisauto, tai jonkinlainen "kortteliauto" ois paras ratkaisu, jos sitä sitten joskus vaan saisi käyttää, heh...

Barbro v:Niin, mä en ole varma tuosta, pitääpä selvittää ja tehdä laajempi blogaus!

Mirja kirjoitti...

Käytän satunnaisesti muutaman tunnin tai lähes koko päivän reissuihin. Meillä lähin parkki on tosi lähellä ja olen kokenut käytön helpoksi. Viikonloppureissulle en ottaisi, koska auton seisottaminen tulee kalliiksi.
Yleensä kuljemme julkisilla, mutta kun välillä tarvitsee autoa CCC on ihan ok. Kuukausijäsenyyttä en maksa, koska käyttö on sen verran vähäistä.

Myrskyluoto kirjoitti...

Tuosta 600 e omavastuusta: autovuokraamoillahan on usein paljon korkeampi omavastuu, tyyliin 1000 euroa tai enemmän, ja toisaalta tilanne ulkopuolisten aiheuttamien vaurioiden suhteen on täsmälleen sama myös oman auton kanssa. Eli omaan piikkiin sekin menisi. Mutta eipä se riski kovin suuri ole, vai kuinka usein olette nähneet jonkun huitomassa vieraita autoja pesäpallomailalla? :)

Itsekin olen pyöritellyt ajatusta jonkinlaisesta yksityisestä auto-osuuskunnasta. Ongelma on kuitenkin, että touhu pitäisi organisoida hyvin, ettei tule riitoja naapureiden välille ("tuo on kyllä sinun lommosi"), tai ongelmia esim. huoltojen, korjausten, katsastusten, renkaiden, vakuutusten yms. kulujen oikeudenmukaisen jakamisen kanssa. Että eipä se lopulta niinkään halvemmaksi välttämättä tulisi, ottaen huomioon kuinka paljon jonkun / joidenkin pitäisi tehdä ilmaista talkootyötä toiminnan ylläpitämiseksi. Tai vaikka se ongelma, että kaikki työssäkäyvät haluavat auton samaan aikaan lauantaina klo 13. Siinä ei yksi tai kaksi autoa riitäkään. CCC:llähän autoja sitä vastoin piisaa.

Kustannustehokkaimmaksi ratkaisuksi on toistaiseksi tullut CCC-autojen käyttäminen lyhyisiin ajoihin, ja edullisen vuokra-auton käyttäminen pidemmillä reissuilla joilla tulee enemmän auton seisotusta.

Tuosta parkkipaikkahommasta vielä, että harvemmin esim. Helsingissä saa omaakaan autoa just siihen kotioven eteen.

Hanna kirjoitti...

Mulla maksaa työnantaja kuukausimaksun CCC:iin joten kulut on olleet tosi pienet minun näkökulmasta.

Autoille on aina löytynyt sopivasti läheltä nouto- ja jättöpaikat ja autot ovat olleet aina siitissä kunnossa ja tankissa hyvin bensaa eli ei mitään keljuja ylläreitä.

Autoa ei tule lainattua montaa kertaa vuodessa, mutta on aivan loistava palvelu sen kerran kun sellaista tarvitsee!

Minusta tämä on aivan loistava palvelu :)

Toinen mielenkiintoinen palvelu on greenriders missä voi ilmoittaa jos on omassa kyydissä tilaa tai jos kaipaisi kyytiä jonnekin ja siellä voi sitten matchailla kyytejä ja kyytiläisiä :) Itse en ole tosin toistaiseksi kokeillut, kaveri sen sijaan reissaa tuolla vähän väliä.

Suositut tekstit