21.4.2010

Smuuti ja kaverit

Olen tottunut siihen, ettei ruokakaupasta ihan helposti löydy mitään kovin fiksua take away -ruokaa. Siis sellaista, minkä voi heittää huiviin hetsilleen. Mutta kyllä, kun tarkkana etsii, löytää ihan järjellistä purtavaa. Tässä tämän päivän top 3:

Kuvan vihannesmehu on Smuuti-merkkinen. Törmäsin tähän virolaiseen juomamerkkiin ekaa kertaa Tallinnassa vuonna 2006 ja ihmettelin silloin, miksei vastaavia myydä Suomessa. Ei mitään lisäaineita ja pakkauskin on nestekartonki eikä muvipullo. No, nyt juomia saa Suomestakin, ainakin joistakin K-kaupoista.

Smuutin punajuuri-porkkana -juoma ei sisällä muuta kuin edellämainittuja, punajuurta ja porkkanaa, ja homma maistuu ihan, noh, sille. Musta se on hyvä juttu, mutta aika monen suuhun ehkä liian karvasta. Maria kävi hörppäämässä ja irvisti, mutta saattaa olla, että jos ei ole varautunut ätkkään vihannescocktailiin, voi maku olla vähän yllättävä...

Smuuti-merkin alla on sekä hedelmä että vihannesmehuja, molemmista tykkään kyllä! Valmistaja on nimeltään Kadarbiku Köögivili ja valmistajan saitti on olemassa myös Suomeksi!

Smuutin kylkeen nappasin pari sokeroimatonta Yosaa ja salaattia, joka kylläkin pakattiin ärsyttävään muovirasiaan... Miksei Suomesta vielä saa esimerkiksi Whole Foodsissa käytössä olevia, pahvisia take away -bokseja? I is asking.

Psst... Mariasta puheenollen: tänään Nelosella kevään vika Maria!!

4 kommenttia:

Maian kirjoitti...

Heips, Sörkän metroaseman Primulasta ainakin saa take away -salaatteja biohajoavissa pahvirasioissa :) Miinuksena se, että lounasaikaan asti jääkaapissa odotellut salaatti myös maistui mielestäni vähän paperilta...

zeska kirjoitti...

Lisäksi Alepoissa on biohajoaviin pakkauksiin pakattuja kolmioleipiä ja Stokkan herkkutiskistä saa salaattinsa muovilta vaikuttavassa mutta biohajoavassa maissikuitupakkauksessa - ainakin herkun salaatit ovat olleet hyviä :).

samm1e kirjoitti...

Vaan eipä ole se pahvikaan aina ihan paras juttu. Oletko Noora tutustunut työssäsi tai huviksesi elinkaariajatteluun ja MIPS-arvoihin? Esim. paperisen leipäpussin elinkaari kuluttaa noin nelinkertaisen määrän vettä muoviseen verrattuna (abioottisia, bioottisia ja ilmaa saman verran tai vähemmän). (Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/mips-lukuja/pakkaukset)

Biohajoavat, paperiset ja pahviset tuotteet on kuluttajan kannalta mukavia, kun ne voi kompostoida tai kierrättää kivasti. Valitettavasti ne eivät aina ole koko elinkaareltaan aivan niin ympäristöystävällisiä.

"Oikea" ratkaisuhan olisi välttää kaikenlaista kertakäyttökulttuuria ja pakkausmateriaalien käyttöä. Tietysti aina ei ole aikaa valmistaa kaikkea kotona tai poiketa ekokahvilaan lounaalle, joten kaupan valinnoissa joutuu aina luovimaan erilaisten valintojen välillä. Hienoa, että blogaat onnistuneista löydöistä, kuten Smuutista!

Noora kirjoitti...

Samm1e: Olen tutustunut elinkaariajatteluun ja tiedän, että esim. muovikassi on paperikassia ekologisempi, JOS muokkaria käyttää tarpeeksi monta kertaa.

Tarkoitin tässä tapauksessa lähinnä sitä, että tän pakkauksen saa olomuotonsa ansiosta paitsi nestekartonkikierrätykseen, myös jätteenä pieneen tilaan, koska se menee tosi pieneen tilaan, kun homman ruttaa kasaan. Mutta oikeassa olet: kannattaa välttää kaikenlaisen turhan jätteen tuottamista noin ylipäänsä!

Suositut tekstit