21.4.2010

Shokkihoitoa

Mä olen NIIN kyllästynyt tulivuori-uutisointiin. "Kesä pilalla", "Epätoivo" ja "Katastrofi" ja blaa blaa... Epätoivo on oikeasti jengillä siellä Islannissa. Siellä näyttää esimerkiksi tältä:

Kuvat: The Reykjavik Grapewine

Kelatkaa niitä ihmisiä, joiden koko elämä on toistaiseksi tuhkan peitossa. Meillä täällä ei ihan oikeasti ole yh-tän mi-tään hä-tää. Tietty on äässistä, että oma lomamatka on pilalla tai peruttu, mutta noin koko elämän mittakaavassa se on v--n pieni asia!

Osallistuin eilen kaupunkimehäiläisinfoon, jonka oli pitkälti järkännyt Yhdysvaltain suurlähettilään vaimo. Suurlähettiläs avasi tilaisuuden ja aloitti muistuttamalla, kuinka me olemme luonnon armoilla, vaikka elämmekin modernissa maailmassa. On hyvä muistaa, että juuri näin on, eikä siinä paljon auta parkua jonkun lentolipun perään. Se on harmi juttu, mutta se siitä.

Kuin tilauksesta, tulee YLE2:lta tänään Naomi Kleinin kirjaan pohjautuva dokumentti Shokkihoitoa. Ohjelma perustuu Kleinin kirjaan, ja se näytetään klo. 22.50. Suosittelen katsomaan!

Psst... Tulivuoriavautumista myös Uudessa Mustassa ja Katjankin tontilla.

10 kommenttia:

unak kirjoitti...

Aiti maa muistuttaa jostain suuremmasta, jonka saa kukin tulkita tavallaan - vittuuntua ja kyrpiintya tai ottaa asiat sellasina kuin ne on: se joka meat tanne loi, pitaa meita myos kasissaan.

ite oon talla hetkella Australiassa ja tuskin paasen kotimaahan ens viikola vaikka lentolipussa lukee niin. vahan janskattaa kerkeanko paasykokeisiin, jos en ehi niin en ehi. saapahan harjottaa malttiaan.

lahetan rutkasti voimia kaikille lentokentilla kyrpia otsissaan kasvattaville.

Katja kirjoitti...

Niin samaan mieltä! Jo silloin tämän ns. katastrofin ekana päivänä pisti silmään tuttujen Facebook-statukset kun manailivat mokomaa tuhkapilveä kun matkat peruuntuivat ja sen jälkeen kaikki uutisotsikot. Minua on huolettanut enemmän maatilat, eläimet ja viljelyt sekä muut olot Islannissa.

Täytyypä muistaa katsoa tänään tuo dokkari.

Mimi kirjoitti...

Tismalleen samaa mieltä, et olisi voinut asiaa paremmin sanoa.
Erityisesti on vuoroin naurattanut ja sapettanut uutisointi siitä, kuinka kauhean vaikeaa poliitikoilla on, kun eivät pääsekään lentämään A-luokassa tai yksityiskoneella etelän seminaareistaan takaisin. Piti ottaa laiva ja juna, voi voi miten hirveää. Ihan hyvää tekee rikkaille ja poliitikoillekin välillä tuo maan pinnalle astuminen.

Annie kirjoitti...

Kaikkeen tietysti kyllästyy jos sitä liikaa toitotetaan, mutta olen silti eri mieltä kanssasi.

Tosiasia on, että ihmiset matkustavat, ja varsinkin kauemmas pääasiallisesti lentäen. Minusta on aika tekopyhää julistaa, ettei kauan suunnitellun lomamatkan peruuntumista voisi harmitella - ainakin itse matkustan sen verran harvoin, että todellakin ketuttaisi jos olisin nyt ollut lähdössä jonnekin. Mieti vaikka omalta kohdaltasi, jos kauan suunniteltu New Yorkin reissu tai esim. häämatka kaukomaille peruuntuisi viime tingassa, kun kaikki on suunniteltu ja esim. loma sovittu? Tottakai oma mielipaha tai henkilökohtaiset, vähäiset taloudelliset menetykset on pientä ekokatastrofin (onko tämä sellainen?) rinnalla, mutta minusta on silti typerää sanoa ettei oman matkan peruuntumista ei saisi harmitella. (Tuli muuten myös mieleen, miten tulivuorenpurkaus on oikeasti vaikuttanut islantilaisiin ja Islannissa? Näin uutisissa vain sellaisen insertin tässä yhtenä päivänä, jossa vakuuteltiin että ainakin reykjavikilaisiin se ei olisi vaikuttanut mitenkään?)

Lisäksi mielestäni julkisuudessa ei juurikaan ole valiteltu peruuntuneistamatkoista, vaan ennemminkin mietitty sitä, miten pääsee matkalta kotiin. Se, että poliitikot ja liikematkustajat välillä joutuvat turvautumaan juniin tai busseihin, on ihan ok, ja toivottavasti edesauttaa videoneuvottelujen ym. vastaavien käyttöönottoa ympäri maailmaa pidettävien konferenssien ja kokousten sijasta, mutta tavallisten ihmisten kotiinpääsy muista maanosista on ihan oikeasti hankalaa. Ystäväni oli tapaamassa sukulaisiaan Japanissa, ja tarkoituksena oli tulla viime perjantaina takaisin. Vaan eipä ole vielä päässyt, ja 10 päivän lomaan tuli saman tien 10 päivää lisää (ainakin, tällä hetkellä näyttää että saa lennon ensi viikon alkupuolella). Toki ekstralomasta voisi nauttia, jos esim. suuri osa kesälomapäivistä ei sitten kulu siihen tai niitä ylimääräisiä "loma"päiviä ei tarvitse tehdä takaisin ylityötunteina. Puhumattakaan ylimääräisestä rahanmenosta hotelliin, puhelinkuluihin jne.

Siinä olen samaa mieltä, että tämä on ihan hyvä muistutus siitä, että kaikkeen ihminenkään ei voi vaikuttaa ja aina tulee jotain, mihin ei voi varautua. Mutta samalla ärsyttää vähän asenne, josta paistaa läpi välinpitämättömyys muiden ihmisen tuntemuksia kohtaan - on ihan totta että kenenkään henki ei välttämättä ole välittömässä vaarassa, ja tulivuoresta koituvat harmit ovat suhteutettavissa, mutta ihan omassa lähipiirissäkin on tapauksia, joissa se, ettei jokin tietty lento olekaan lähtenyt on ihan oikeasti aiheuttanut suunnattoman paljon käytännön vaikeuksia ja kaikenlaista säätämistä.

Vielä pikkujuttu, mitä ihmettä pitäisi lukea 'kaupunkimehäläisinfoon' kohdalla? Mietin pääni puhki, mutten keksinyt... :)

sari kirjoitti...

olen vahan annien kanssa samoilla linjoilla vaikka ymmarran sinunkin kantasi noora.

meilla on varattu matka ensi viikoksi suomeen ja toivon todella etta paasen sinne asti silla viimeksi kylailin aidin ja siskon luona vuosi sitten. Aitini odottaa myos kovasti ainoan lapsenlapsensa nakamista vuoden tauon jalkeen.

kylla harmittaa aika kovin jos en tana vuonna naekaan omaa perhetta.

Uusi Musta kirjoitti...

Annie:Saa toki harmitella ja ymmärrän sen täysin. Mutta MEDIAN tapa käsitellä tätä asiaa on aivan naurettava. En mä yksityisiä ihmisiä tässä asiassa pidä liioittelevina ja ymmärrän mielipahan, mutta media tekee asiasta ihan naurettavan tasoisen jutun siihen nähden, että kyseessä on tulivuori Islannissa, ja ymmärtääkseni suomalaisia ei ole hengenvaarassa yhtään missään.

Sari:Harmillista. Junareissaaminen ei siis ilmeisesti ole teille mahdollinen juttu? Toivotaan, että pääsette matkaan!

-Noora

marsu kirjoitti...

Harmillista Islannin kannalta :( Islanti on kuitenkin suosikki maani ja siellä reissanneena ihastuin kertalaakista kauniiseen luontoon ja puhtaaseen ilmaan.

Aino-Maija kirjoitti...

Oi, kiitos jälleen telkkarivinkistä ja hyvästä postista.

Tässä tulivuoriasiassa on todellakin myös joidenkin ihmisten henk.kohtaisten kurjien puolien lisäksi paljon hyvää ilmastomme kannalta. Muutenkin on hyvä, että jokin ilmiö näin aina hetkeksi pysäyttää tai hidastaa tätä hullunkurista maailmaa (miksi ilmatilan oikeastaan pitäisi jatkuvasti olla täynnä eestaas suuntaavia koneita? onko se normaalia elämän kiertokulkua?) :)

sari kirjoitti...

ikava kylla me asutaan parhaillaan pohjois-amerikassa (josta mies on kotoisin), eli ei taalta oikein paase suomeen kuin lentaen... pitkan matkan ja korkean hinnan vuoksi ei myoskaan voida tehda kuin yksi suomenmatka vuodessa, ja kylla siita taitaa tulla itku yhdella jos toisellakin jos se nyt jaa tekematta.

mutta elan toistaiseksi viela toivossa.

Noora kirjoitti...

Sari:Ai olette tulossa noin kaukaa Suomeen! Mä pidän sulle peukkuja!!

Suositut tekstit