10.4.2010

Ruoka loppuu!

Hei mä en kestä tätä suomalaisten hamstraustouhua! Parin päivän elintarvikealan lakko, niin jengi raahaa leipää kassikaupalla himaan! Kelatkaa jos tulisi vaikka sota tai joku muu hätätila, ja tarjolla olisi "vain" herneitä, juureksia, jauhoja, munia jne. eli peruselintarvikkeita, porukkahan kuolis varmaan nälkään!

Einesihmiset on niin tottuneita puolivalmiiseen kaikkeen, että on kait unohdettu, että ruokaa ja leipääkin voi tehdä itse. Samalla säästyy turhilta lisäaineiltakin. Leivo teeleipää vaikka tällä reseptillä. Tällaisia osaa tehdä tumpeloinkin ihminen, ja vähän enemmän panostava saa jo aikaan vaikka luksussämpylöitä tai vaikka ruisleipää.

Mä en käsitä tätä uusavuttomuutta. Tsiisus. Kai se juontaa juurensa jostain sota-ajoilta, hamstraaminen siis.

Kun kauppoihin tuli muovipussit, mun isoäiti kuulemma otti aina yhden ylimääräisen, kun ilmaiseksi sai. Ja Ruotsin reissuilta tuotiin aina vähän enemmän alkoholia ja tupakaa kuin olisi saanut, eikä edes itselle, vaan varastoon, "jos vaikka lahjaksi jollekin...".

Psst... No, enää ei tarvi hamstrata, koska lakko on jo loppu ;)

11 kommenttia:

Nimma kirjoitti...

Olen havainnut ihan saman ilmiön, jos on keskellä viikkoa arkipyhä ja kaupat on kiinni. Niin hitonmoiset ruuhkat joka kaupassa, että itse en sinne halua mennä. Ja tosiaan, ihmettelen sitä, että leipä loppui kaupoista, eikö ihmiset oikeasti enää osaa leipoa leipää/sämpylöitä jne?

Basilika kirjoitti...

Taitaa kerrankin kaupat saada hyllyjänsä tyhjiksi, niin ettei niitä päiväysvanhoja t. kohta vanhaksi meneviä ole tyrkyllä siinä ensimmäisenä :) Niin näytti eilen tyhjiltä eineshyllyt.
Olen aina miettinyt ostaako noita kukaan, mutta näköjään sitten aika moni. (Pitäs kai katsoa tarkemmin ihmisten ostoskärryihin). Ei ihme jos sairaudet lisääntyy, kun ihmiset mättää einestä.

Miia kirjoitti...

Luulen, ettei moni edes tajua sitä vaihtoehtoa että leivänkin voisi tehdä itse. Ruokahan on totuttu hakemaan kaupasta, valmiina. Toinen ryhmä on luultavasti ne, jotka eivät jaksa laittaa ruokaa tai joilla "ei ole aikaa". Itse pystyn samastumaan näihin kaikkiin tekosyihin aika hyvin, sillä "luomuherääminen" on kohdallani tapahtunut vasta niin hiljattain. Nyt jo kauppaan mennessä on alkanut katsella muiden ihmisten ostoksia ja sitten itse tyytyväisenä vertailee omiansa. Onhan se nyt paljon kivempaa ostaa kaupasta esimerkiksi oikeita porkkanoita, palsternakkaa, perunoita, luomujauhelihaa ja luomutomaattimurskaa kun Saarioisen einesjauhelihakeitto, missä liemen seassa lilluu pari vaivaista lihan ja porkkanan palaa..

Tiia kirjoitti...

Mäkin olen luullut ettei niitä eineksiä kukaan syö (koska ei mun tuttavapiirissä, mun tietääkseni, "kukaan" syö), mutta väärässä näköjään olin.

Ja täytyy myöntää, "hamstrasin" mäkin koiralle 2 pakettia sikanautaa, että saa seuraavan ruokasatsin tehtyä :)

La Petite Princesse kirjoitti...

Kuuntelin eilen iltapäivällä radio novasta, mitä Jokisella oli sanottavana tähän. Huippua! Siis ihan tyyliin parin päivän takia, ihmeset hamstraavat ja kotonaan istuvat leipäkeon päällä, kuin roope ankka konsanaan. Kyllä nyt jokainen varmasti leipää osaisi leipoa O_o

Ina kirjoitti...

ihan samaa olen pauhannut yksikseni kotona. itse en ole käynyt edes maanantain jälkeen kaupassa katsomassa sitä voivottelua, kun on sattumoisin hyvää materiaalia kaapit täys ja pakastintakin olen juuri tyhjentämässä kesää varten. voisivat einekset kadota vaikka kokonaan kaupoista, niin siinäpä pääsisivät ihmiset taas ihmettelemään, että mitä nyt voi suuhunsa pistää.
saataisiin ehkä suomalaista ruokakulttuuria jalostettua maailman maineeseen ;)

marsu kirjoitti...

hmm... tekisin leivän itse jos minulla olisi kunnollinen uuni, joka paistaisi leivästä syötävän makuista. Vuokrakämppämme energiasyöppö-uunin totesi huonoksi vaihtoehdoksi jo parin kokeilukerran jälkeen eli turha edes yrittää enää.

Tykkään ostaa leipäni kauppahallista, leipomosta tai leipomon myymälästä, aina kun se on mahdollista. Kauppojen hyllyillä loikoilevat muovipussileivät monine turhine lisäaineineen on aina se viimeisin vaihtoehto. Eihän oikea leipä muuta lisäainetta kuin suolan (joskus sekin lasketaan lisäaineeksi)!

Jos lakko oisi jatkunut niin leivän sijaan meillä oltaisiin syöty kaurapuuroa :)

Noora kirjoitti...

I feel you. Ja totta Marsu, että eihän sitä viljaa pakko leipänä ole syödä, puuro on hyvä vaihtoehto :)

Neonomide kirjoitti...

Minulla on ehdotus: kun kerran osa ihmisistä joutui jo olemaan ilman leipää, lopetetaan leivän syönti kertaheitolla! :-)

http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/viljojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451.html?hilit=viljojen%20gluteeni%20huumeiden%20listalle

Harri kirjoitti...

Joo, onhan se vähän hassua miten ihmiset aina hamstrailee parin päivän takia :D

Tiina kirjoitti...

Aika hullulta tuntui olla töissä pääsiäislomalla, kun ensin olin kirjaamassa aivan hirveän määrän leipää pois kiirastorstaina. Siinä meni kaks myyntipäivää hukkaan, joten toisen ja kolmannen päivän leivät lähti roskiin, kun samalle päivälle päivättyä leipää ei tuolla enää myydä edes alennettuna. Tuoretta pullaa ja ruisleipää heitettiin kaksi ostoskärryllistä roskalavalle mätänemään muovipusseissaan, osa siis oli vielä ko. torstaiaamuna leivottua! Ja sitten kontrastina tälle, tulee elintarvikelakko ja ihmiset hakee mitäs muutakaan kuin sitä leipää aamusta lähtien! Tuntui ihan kamalalta katsoa vieressä. Tietysti leivän tilaajan pitäisi ottaa huomioon pyhät ym. mutta ennen kaikkea mietityttää että miksi sitä leipää ei voi lahjoittaa nälkäisille ihmisille, kyllä niitä on Suomessakin. Kuitenkaan niistä myymättömistä ei kukaan saa rahaa, niin miks sen pitää pitää mennä niin että sitten sen ruuan annetaan mädäntyä mielummin kuin että annettaisiin jollekin joka ne söis.

Suositut tekstit