16.4.2010

Pihaunelmia

Se, että omistaa mökin ja pihan sadan metrin päässä hiekkarannasta, Helsingissä, on etuoikeus. Tiedän. Tästä on kiittäminen isoisääni, joka rakensi 50-luvulla pikkuisen kesäsiirtolamökin, jota hän vaali koko elämänsä kuin silmäteräänsä. Nyt mökistä huolehdin minä. Rakennus on rakenteiden puolesta hyvässä kunnossa, mutta tänä kesänä se pitää maalata. Haluan myös saada pihamaan parempaan kuntoon, ja suunnitelmissa on ehkä kasvihuoneenkin rakentaminen.

Tällainen varasto-kasvihuone -systeemi olisi mahtava! ...tosin toi on melkein yhtä iso kuin mun mökki, heh...

Kuvat: kekkila.fi

Bongasin Kekkilän sivuilta myös mainiot, pyöreät askelpolku-laatat, jollaisia olen etsinyt pitkään. Tässä on juuri sopiva ripaus Japania minun makuuni. Näillä saan korvattua mökille johtavan, paljaan jalan alla ärsyttävältä tuntuvan sorapolun, josta olen halunnut päästä eroon jo vuosia.

Onpas blogaukseni nyt Kekkilä-mainos, mutta olkoot. Nää nyt vaan kiinnitti huomioni!

Mulla olisi teille taas kysymyksiä: onko jollain teistä palsta tai oma pihamaa? Mitä teidän puutarhoissa kasvaa? Mun pitäisi istuttaa mökille jotakin helppohoitoista ja kaunista tai helppohoitoista ja syötävää. Otan tosi mielelläni vinkkejä vastaan!

... ja lupaan tietenkin laittaa kuvia möksän pihasta kun olen saanut sen kondikseen :)

18 kommenttia:

sari kirjoitti...

raparperi kasvaaa vaikka missa eika tarvi juurikaan hoitoa :)

ja paivasinet kasvaa akkia koynosmaisesti vaikka minka aidan/rakennuksen peitoksi mutta tarvitsevat paljon valoa ja kastelua.

Noora kirjoitti...

Sari:Noin mäkina ajattelin. Ja laoitoin raparperin pari kesää sitten möksälle. Ja se kuoli?!! ... tai sitten se oli joku yksvuotinen raparperi :D

Toi runsas kastelu on vaikeuttava tekijä, kun välillä on pitkiäkin aikoja, ettei olla möksällä.. Mutta kiitos silti vinkeistä. Mä taidan ottaa raparperin kanssa kyllä revanssin. Jos vaikka saisin sen tällä kertaa pysymään elossa.

intomieli kirjoitti...

oi, mulla on kasvihuonekade! Sellaisen mäkin haluan vielä. Meidän noin tuhatneliöinen vanha puutarha on kyllä myös ihana. Valmiiksi vanhat omppupuut, vattupensaat ja herukat - rakastan niitä!
Tänä vuonna laitan ainakin mansikkaa, tomaattia, perunaa, lanttua, erilaisia tuoksuvia yrttejä, ja eksoottisempana kokeiluna vesimelonia :)
Kukista rakastan hajuherneitä, samettikukkia ja erilaisia köynnöstäviä krasseja.
Kaikki nuo on erittäin helppoja! Mä en koskaan laitakaan mitään vaikeaa, koska puutarhahommien pitää olla ainoastaan kivoja!
- Ani

Heli S. kirjoitti...

Palsta on suunnitteilla ja sinne tullee kaikkea helppoa mitä voi syödä: porkkanoita, kesäkurpitsaa, salaattia, yrttejä, pinaattia, mangoldia, sipulia, papuja. Macaa ja gojia voi muuten myös kasvattaa suomessa.
Smoothie aineksiksi voisi kokeilla erilaisia salaattikasveja kuten mitzuna, mitzuba ja mitä niitä nyt on :D Hyötykasviyhdistykseltä löytyy siemeniä joka lähtöön.

Noora kirjoitti...

Ani:1000 neliöö?!! Mä ehkä muutan teille. Tai teidän pihalle :)

Hei S: Oiii, kiitti! Omat gojit oiskin hauska kokeilu.

heidi kirjoitti...

meillä (onnekkailla) iso piha (rintamamiestalon puutarha, vanha sellainen), jossa kasvaa PALJON PALJON vadelmaa (kasvaa kuin rikkaruoho ;)), punaista, mustaa ja valkoista viinimarjaa, karviaisia (helppo), luumupuu, kirsikkapuita, omenapuita (kitukasvuisia, viiskymppisiä puita, joiden kanssa olen pihalla)....pihassa tulollaan pieni kasvimaan (jonka perustaminen alkaa tänä kesänä) johon tulee tomaattia, salaattia, retiisiä, sipulia, tilliä, persiljaa, porkkanaa ja HERNEITÄ koko lopputila :P Katsotaan kuinka käy...

Kiva tuo kekkilän kasvihuone!!! ja hyvältä kuulostaa siirtolapuutarhasi :D

Pellon pientareella kirjoitti...

Kasvihuone olisi hienoa rakentaa itse kierrätysmateriaalista, esim. vanhoista ikkunoista ja laudoista. Uudet rumat muoviset hökötykset on hitsin kalliitakin.

Sirpa kirjoitti...

Helppohoitoisia kukkia ovat ainakin keväällä miltei ensimmäisten joukossa kukkiva sinililja eli killa, kuten meillä sanotaan. Se lisäksi leviää itsekseen nurmikolla eikä meillä ole koskaan mitään sille tehty. Muista sipulikukista keisarinkruunu (tai ruskolilja?) ja tiikerililja ovat sellaisia, että kun ne kerran saa pihalleen juurtumaan, eivät ne sieltä katoa. Ensin mainittua on myös helppo lisätä lehtihankoihin tulevista "pikkusipuleista".
Meidän kotipihan ylpeys ovat isot, vanhat omenapuut, jotka ovat vähän oikukkaita sadon tuottamisessa, mutta hyvänä vuonna omenoita on niin paljon ettei tiedä mihin niiden kanssa joutuu. Nekin kasvavat puutarhassa ihan niine hyvineen, esimerkiksi mitään ötökkäruiskutuksia ei ole kai koskaan tehty. Leikata ne pitäisi, olisi pitänyt jo kai vuosikymmen sitten...

Retiisi ja salaatti ovat nopeakasvuisia, niistä ehtii saada monta satoa kesän aikana, kun kylvää parin viikon välein uutta. Muuten nuo kasvimaakasvit kyllä kaipaavat kitkemistä, harvennusta, haraamista ja kastelua, että ihan kamalan vaivattomiksi niitä ei voi ehkä sanoa.

talikko kirjoitti...

Kehäkukka on kiva ja helppo ja kukkia voi syödäkin esim. salaatissa. Ne vaan on niin ihanan pirteen näköisiäkin :)

Milla kirjoitti...

Samaa olin sanomassa vadelmasta ja raparperista.

Täällä Ameriikassa kasvatamme paljon suomenkin kylmään ilmastoon sopivia vihervihanneksia kuten lehtikaalia (kale) ja mangoldia (chard) sekä tietysti pinaattia, kaikki helppohoitoisia (senku kylvät ja vähän kastelet) hallaa kestäviä ja ravinnerikkaita.

Perusjuurekset porkkana, punajuuri ja peruna on myös helppoja kasvattaa ite.

Jos on pieni tila niin perunaa voi kasvattaa vaikka näin
http://www.vegetablegardeners.com/potato-bin.htm

intomieli kirjoitti...

Joo tervetuloa vaan Noora! Voidaan ilmanmuuta tehdä joku syytinkisopimus mallia sä vahdit lapset, mutta saat viljellä mitä mieles tekee :D
Tää on tällainen perusmittainen rintamamiestalopiha. Just sopivan iso, että mahtuu ja pystyy, muttei myöskään sellainen tappavaksi työleiriksi riistäytyvä.
Just käytiin aamuauringossa haravoimassa ja leikkaamassa puskia. Sieltä pilkisti jo krookusta ja jotakin muuta pientä. keskellä kasvimaata jopa orvokki täydessä kukassa!
- Ani

Elina kirjoitti...

Rivitaloasukkina minulla on käytössä ihan kivankokoinen piha, jossa olen tehnyt kaikenlaisia "kokeiluja". Kirsikkatomaatit ja kaikenlaiset yrtit on suosikkejani, niitähän voi kasvattaa myös sellaisissa säkeissä ja ruukuissa (tomaateille on Kekkilällä tai vastaavalla omat kasvusäkit). Erilaiset syötävät pavut kasvaa nopeasti ja köynnöstävistä versioista saa näkösuojankin. Kun vuokrasin viljelypalstaa kasvatin salaatiksi mm. vuonankaalia (mache), joka on tosin Keski-Euroopassa enemmänkin "talvisalaatti". Kasvoihan tuo Suomen kesässäkin ja se on todella kivaa vaihtelua tylsälle perussalaatille.

Noora kirjoitti...

Pellon pientareella: Mulla on ollut haaveissa vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone. Sellaisen kun joku mulle tekisi, on nääs itsellä vähän muuta hommaa.. Toi Kekkilän kasvihuone on tehty kotimaisesta puusta. Ihan hyvä vaihtoehto varmaan sekin?

Ani:Kuulostaa hyvältä :)

Kiitti kaikille kasvi-ideoista, mä ehdottomasti otan vinkeistänne vaarin!!

Varjoyrtti kirjoitti...

Piparminttu on helppo kasvattaa ja siintä saa parasta teetä.

Maisku kirjoitti...

Olen itse poropeukalo, mutta tapsin kerran työkeikalla naisen, jolla oli ihan uskomaton puutarha. Lähes kaikki kasvit olivat luonnonkasveja, ja suurin osa niistä syötäviä. Jos siis saat luonnonkasvien siemeniä/juurakoita pihalle, saat luultavasti erittäin helppohoitoisen ja herkullisen puutarhan varsin vähällä vaivalla.. Tuon naisen puutarha oli aika korkealla Lapissa, ja hän sanoi,että melkein mitä tahansa voi kasvattaa, kun vaan tietää sen, millainen piha on: millainen maalaatu (savi, turve, multa jne) ja aurinkoisuus (varjo/aurinkoinen). Ja noitakin voi muuttaa, voi tehdä aurinkokeitaita tekemällä penkkejä. Hän oli rakentanut penkin reunuksia vanhoista sanomalehdistä: kerroksittain kostutettuja sanomalehtiä + multaa/kuolleita kasveja = upea kukkiva ja maatuva reunus penkille.

Eevu kirjoitti...

Ajattelimme laittaa puolen aarin palstalle tänä vuonna perunoita, porkkanoita, palsternakkaa, sipuleita, pensaspapuja ja härkäpapuja. Jälkimmäiseksi mainittuja voi hyvin kasvattaa perunarivissä, perunantaimien välissä. Witkiem-härkäpavut vaativat viime kesänä ainoastaan pari kertaa mäntysuopakäsittelyn ja varret piti tukea. Lopputuloksena oli ihania 2 cm leveitä papuja.
Mangoldi kasvaa myös hyvin Suomen leveysasteilla ja siitä saa kivaa väriä puutarhaan, jos valitsee lajin, jossa ruoti on värikäs.

Maria V. kirjoitti...

Mullakin tuli ekana mieleen just raparperi, ja heti perään mansikat ja kaikenlaiset marjapensaat (vadelma, viinimarjat, tyrni) ja hedelmäpuut (omena, päärynä, luumu, kirsikka). Omassa pihassa kasvaa raparperin ja mansikan lisäksi mm. basilikaa, oreganoa, korianteria, kesäkurpitsaa, härkäpapua, retiisiä, pinaattia ja salaattia. Aika paljon yksivuotisia, joista on tietysti jokavuotinen kylvö tai taimikasvatusvaiva, mutta juuri poimittu luomukesäkurpitsa on kyllä ihan toista kuin jostain espanjasta rahdattu! Noista härkäpapu olisi helppo mökkikasvi, työnnät vain multaan heti kun maa ei ole enää jäässä, sitä ei tarvi paljon kastella kun juuret ovat syvässä, eikä tarvi lannoittaa kun on typen sitoja, tarjoaa typpeä itseasiassa myös viereisille kasveille.

Kasvimaan pitoa mökilläkin helpottaakseen kannattaa perehtyä Ruth Stoutuin viljelyoppeihin, hän on vuosikymmenet viljellyt suunnilleen pelkän katteen avulla, ei tarvitse lannoittaa, kastella eikä kääntää maata!

annepa kirjoitti...

Olen vasta aloittelemassa puutarhuriutta, tämä on ensimmäinen kevät uudessa kämpässä. Olen kysellyt viisaammilta ja guruni sanovat että minttu on helppo, mutta se leviää kuin kulovalkea ja syrjäyttää kaiken muun. Jos sitä meinaa kasvattaa pihalla, kannattaa laittaa se laatikkoon, voi hillitä leviämistä. Guruni kertoivat myös että lipstikka on hyvä ja helppo. Siitä tulee kuulema hemmetinkokoinen pensas aika äkkiä ja syötävää riittää.
Itse laitan kasvamaan minttua, tomaattia, basilikaa, ruohosipulia ja rucolaa, lisäksi ostan vielä pari monivuotista yrttiä, amppelimansikan, karhunvatukka- tai vadelmapensaan ja kokeilen kasvusäkkiä kesäkurpitsalle. Lauantain pihatalkoissa selvisi että pihan känkkyrä on luumupuu ja se on jopa tehnyt hedelmää!
Jos edes osa noista kokeiluista onnistuu olen tyytyväinen!

Suositut tekstit