22.4.2010

Listerine räjäyttää limakalvot

En käytä suuvesiä, mutta pesen hampaat kahdesti päivässä ja käytän päivittäin hammaslankaa. Syön myös 100% xylitolipurkkaa ruokailujen jälkeen. Siinäpä ne mun suunhoitorutiinit kaikessa yksinkertaisuudessaan ovatkin.

Suuvedet on musta turhan oloinen tuote, mutta ehkä joku teistä osaa selittää, mihin sellaisia tarvitsee?

Etenkin Listerine-mainokset saavat mun karvat pystyyn. Aine pelkästään näyttää joltain autopesuaineelta, mutta kun siihen lisätään lause "räjäyttää bakteerit..." (tv-mainoksessa todetaan about näin) ei ainakaan mulle tulisi mieleenkään laittaa tätä kamaa suuhuni.

Ecologistin mainio Behind the Label -sarja on avannut suuvesi Listerinen koostumuksen, ja tässä otteita Pat Thomasin jutusta:

"Pitkäaikainen alkoholia sisältävien [Listerine sisältää alkoholia] suuvesien käyttö kuivattaa suuta ja muuttaa suun ja kurkun pH-arvoa. Tämä on yhdistetty kohonneeseen suu- ja kurkkusyöpäriskiin. Suuvesien sisältämät vahvat pesuaineet vielä vahvistaa alkoholin vaikutusta".

"Tuotteessa on sakkariinia, jonka on havaittu aiheuttavan eläimillä rakkosyöpää".

"Lisäksi Listerinessä on synteettisiä väraineita, aromeja ja makuaineita. Väri- ja makuaineet ovat käytännössä hajusteita/parfymejä. Ne voivat muuttaa suun bakteeritasapainoa samaan tapaan kuin alkoholi".

Että tällainen ihana cocktail. Voi tietenkin kysyä, että kandeeko tällaisesta nyt huolestua? Listerinen sivuilla kerrotaan, että aine sisältää eteerisiä öljyjä ja ettei tuote suinkaan kuivata suuta, vaan päinvastoin, vilkastuttaa syljeneritystä. Ecologistilla ja valmistajalla on siis tavarasta aika eri käsitys. Jos tuotteen nimen googlettaa, ja lueskelee porukan käyttäjäkokemuksia, selviää aika nopeasti, että tavara on to-del-la jytyä kamaa.

Itse ajattelen asiaa niin, että kun ihminen ei tarvitse tällaista "räjäytystä" mihinkään, miksi hitossa ottaa pientäkään riskiä ja huuhdella sisuksiaan radioaktiivisen näköisellä litkulla? Mä toki kiinnostuneena otan vastaan kommentteja siitä, onko suuvesistä jotain hyötyä, jota en käsitä?

Listerinen tuoteseloste ja loput Pat Thomasin jutusta täällä.

22 kommenttia:

Daniela kirjoitti...

Listerine on kyllä varsinainen kemikaalicocktail =)

Olen itse sen verran allerginen monille niistä aineista (esim. väri-), joita Listerine ja (moooonet muut tuotteet) sisältää, että allerginen reaktio salpaa hengitystieni. Siinä on itselleni pätevä syy olla koskematta kamaan =)

Maija kirjoitti...

Täytyy sanoa, että en oo koskaan tajunnut tai edes uhrannut ajatusta sille, että suuvedet voi sisältää ties mitä myrkkyjä. Niitä tulee sen verran vähän käytettyä.
Kuitenkin oon kuullut, että niille joille tulee kitalakeen ns. 'proppuja' suuvesi auttaa. Huuhtoutuvat jotakuinkin pois tms.

Mollamari kirjoitti...

Nytpä voisikin kerätä kokemuksia luonnonmukaisista suuvesistä. Onko niitä ja toimiiko ne?

Salla kirjoitti...

Käytän nykyään joka ilta vedellä laimennettua, alkoholitonta suuvettä (kotimainen Oxygenol), mutta vain siksi että olen todennut sen ainoana auttavan viisuriongelmaani. En siis haluaisi kiskotuttaa viisuria pois, mutten ole ahkeralla ja huolellisella harjaamisella ja hammaslangan käytöllä päässyt eroon ajoittaisista ientulehduksista viisurissa. Suuveden käytön aloitettuani ientulehduksia ei ole ollut.

Arya kirjoitti...

Vaikka hoidan hampaitani pesten ja langaten hyvin, tuntuu plakin eritys suussani välillä riistäytyvän käsistä (eli hampaat tuntuu silloin likaantuvan n. tunnin sisällä pesusta, vaikka mussuttaisi vain porkkanaa). Silloin olen käyttänyt apteekista saatavia suuvesiä, joiden nimiä en nyt valitettavasti muista, mutta ne ovat juuri bakteerikannan tuhoamiseen tarkoitettuja litkuja ja niiden jatkuvan käytön varoitetaan aiheuttavan värjäytymiä. Kuuriluontoisesti (yleensä pari iltaa käyttöä riittää, jopa kerta) siis uskallan aineita käyttää, ja niistä on oikeasti apua. Listerinen pyrähdettyä markkinoille olenkin ihmetellyt sen voittokulkua, kun aina ennen olen kuullut suuvesien hampaita värjäävästä vaikutuksesta ja alkoholin artikkelissasi mainitsemistasi haitoista. Listerinen kohdalla näistä vaietaan totaalisesti. Miksi? Onko tuote oikeasti näistä haittavaikutuksista vapaa? Epäilen minäkin tätä suuresti! Ja mieheni sai näytteen jopa omalta hammaslääkäriltään...

Minya kirjoitti...

Luin juuri Naisten niksejä läheltä ja kaukaa -kirjasta, että kauan ennen ajanlaskun alkua kiinalaiset pitivät neilikkaa suussaan puhuessaan ylhäisten herrojen kanssa estääkseen pahanhajuisen hengityksen.. ;)

seeds kirjoitti...

Eteerisistä öljyistä tuli mieleeni: tietäisiköhän Noora tai joku muu mikä on totuus teepuuöljyn turvallisuudesta iholla käytettynä?
Toisaalla sitä markkinoidaan vastaukseksi about kaikkiin ongelmiin ja toisaalla varoitellaan sen myrkyllisyydestä (suun kautta nautittuna jopa tappavaa (?) ja iholla voi aiheuttaa allergisia reaktioita, kissoille jopa iholta mahdollisesti tappavaa) Mietin siis jotta jos se oikeasti on sisäisesti nautittuna noin myrkyllistä, niin voiko se olla ulkoisestikaan kovin terveellistä? Kun se kuitenkin imeytyy iholta elimistöön...

Siksi lähinnä mietin, kun käsittääkseni siitä voisi perusöljyyn sekoitettuna (laimeana seoksena) saada tehokasta dödöä, mutta googlailemalla saa aika ristiriitaisen kuvan siitä onko se haitallista vai ei.

Estelle kirjoitti...

Itse kokeilin vuoden alussa äidin ostamaa Listerineä, jota suureen ääneen mainostettiin sensitive-tuotteena (vihloville hampaille, herkälle suulle yms.) Omalla kohdalla ei edes laimennettuna onnistunut purskuttaminen koska poltti/kirveli suuta niin rajusti ja muutti ikenien värin melkein valkoiseksi.. Eli ei suuvesiä ainakaan ton kokemuksen perusteella mulle.

Maritta kirjoitti...

Listerineä en sentään ole kokeillut, mutta ns. kaupan merkkiä kyllä. Syynä liian tiukat hammasvälit eli edes lanka ei tahdo mennä läpi, joten purskuttelu auttaa vähän. Toisaalta olen purskutellut myös ilman (tää suuvesi oli siis vain kokeilu) mitään eli hammaspyykin jälkeen suuhun jäävällä vaahtojämällä ,D

Tietääkseni eteerisiä öljyjä ym. voi laimentaa myös suuvedeksi (joissakin se on myös sanottu sekä ilmoitettu, jos nauttiminen suun kautta on vaarallista). Purskutella voi toki suolavedellä vanhaan tapaan.

Nelli kirjoitti...

Tavallinen hammastahna jo tuntuu jytyltä tavaralta niin tuo on varmaan karseeta! Tuttuni oli kerran kokeillut ja sanoi että kuin olisi syövyttävää ainetta suuhunsa kaatanut, ei ollut vähään aikaan maistanut mitään. Todella turhaa "kosmetiikkaa"!

Norppa, Noora kirjoitti...

Jo pullo ja aineen väritys näyttävät siltä, ettei tulisi mieleenkään kokeilla. Olen niitä laumasieluja, jotka marssivat kiltisti apteekintädin luokse ja uskovat että viisaus asuu siellä vaikka eihän se niin ole.. :)
Uskomatonta kamaa - miksi terveystuotteen pitäisi polttaa suun sisällä..huh!

elbow kirjoitti...

Itse en ole juuri Listerineä kokeillut, mutta Oral-B löytyi kaapista. Alaviisaudenhampaat ärtyilevät joskus, koska ovat vähän ienten peitossa ja näin tulehtuvat herkästi, jolloin olen purskutellut suuvedellä pari päivää ja johan helpottaa. En kyllä moista litkua käyttäisi tavanomaisesti PÄIVITTÄIN terveessä suussa. Suuvesi voi värjätä myös hampaat eli esteettinen haittakin on olemassa, jos pitempään käyttelee.

ESC kirjoitti...

Suuvesi ei tosiaan ole turhaa kosmetiikkaa henkilöille, joilla on "ahdas" suu. Tiedättehän, monista syistä johtuen suun ikäviä bakteereja ei voida hoitaa ainoastaan harjan ja langan kanssa. Suussa bakteereja on aivan kaikkialla - eli hampaiden harjaus ja lankaus ei riitä. Listerinestä en tiedä, mutta hoitotyössä olen kohdannut monia ihmisiä, joilla harja ei kertakaikkiaan edes mahdu taaimpien hampaiden harjaamiseen. Ja kyllä ne ihmiset aika paljon arveluttavampaakin kamaa työntävät suuhunsa ja jopa vielä nielevät.

Ruokavaliosta paljon riippuu, millaiset aseet suunhoitoon tarvitaan.

Tiina kirjoitti...

Tää hyt ei varsinaisesti liity suuvesiin, mut suuhun kyllä: juuston syöminen ruokailun päätteeksi on todettu ehkäisevän hampaiden reikiintymistä.

Maritta kirjoitti...

Tiina, ei taatusti enää siinä vaiheessa, kun ienraja on vetäytynyt ja hammaskaulat paljaana... (siinä iässä, nääs ,D)

emma kirjoitti...

mä rupesin tänä vuonna käyttää suuvettä (ja just listerineä). innotuksen lähteenä toimi tää teksti:
http://www.projectmama.info/2009/11/sikainfluenssa-sakissa.html

käytin melkein joka päivä, kerran päivässä. ja musta mun hampaat rupes tummumaan. tällä viikolla kävin hammashygienistillä poistamassa hammaskivee ja se sano, et tummuminen voi todellakin johtuu siitä listerinestä. se ei pitäny suuvettä missään määrin tarpeellisena mun tapauksessa. ja sano, et siitä voi olla jopa haittaa, koska se tappaa myös hyviä bakteereja.

eli nyt on käyttö lopetettu. listerine tuntu kauheelta purskutellessa, mut mä pidin siitä raikkaudesta, joka suussa oli pitempään, ku vaan harjaamalla ja lankaamalla.

olis pitäny lukee toi katjan teksti ajatuksella ja käyttää suolavettä! laiskuudesta sakotetaan...

Lotu kirjoitti...

Jos jostain käsittämättömästä syystä haluaisin suuni täyteen rakkoja, suuvesi olisi helpoin tapa horjuttaa suun limakalvojen bakteeritasapainoa ja päästää aftojen aiheuttajat valloilleen.

Varsinaista suuvettä en siis käytä, mutta ajoittain hoidan pientä ientulehdusta purskuttelemalla laimennettua Septidin-liuosta, jota normaalisti käytetään haavojen puhdistuksessa. Maku on karsea, mutta suu on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin suuvesien jäljiltä.

Yhden ainoan kerran olen Listerineä kokeillut, kun yövyin kaverin luona, eikä hammasharja ollut sattunut mukaan. Tuntui kyllä todelle RÄJÄYTTÄVÄN suun tuo kama, vaikka kaverin kehoituksesta jopa laimensin sitä. Jatkossa oon mieluummin vaikka yhden yön pesemättä hampaita kuin purskuttelen kyseistä suuvettä.

anna kirjoitti...

en ole käyttänyt suuvettä muuten kuin viisaudenhampaiden poiston jälkeen, oli apteekkikamaa, samaa millä suu huuhdotaan hammaslääkärissä ennen ite operaatiota. en kyllä tykännyt siitäkään, se kirveli kieltä kun purskutteli sen puoli minsaa. käytin viikon aamuin illoin leikkauksen jälkeen.

listerine-mainokset on kyllä karseita. se pullokin on niin valtava, pakkauksesta tulee miulle mieleen aina joku moottoriöljy.. :D

joku tuolla puhui viisaudenhampaistaan, ettei raaski poistaa. miulla ne tulehtui, eivät yksinkertaisesti mahtuneet suuhun. se poisto ei tietenkään ollut miellyttävää, mutta nyt ne ei vaivaa yhtään. ite poisto ei satu ollenkaan, paljon inhottavampaa on kahden kolmen päivän sosekeittokuuri (ei lähde nälkä miulla), antibiootit jos joudutaan leikkaamaan ja kipulääkkeet. ja tietty operaation hinta.
mut mitä aikaisemmin ne poistetaan, sitä helpommin lähtee.

Maria kirjoitti...

Huh, olis pitänyt lukea tää teksti ennen kuin ostin Listerineä. Oli kyllä tarkoitus ostaa jotain muuta, mutta kun sen hinta oli huomattavasti halvempi muihin tuotteisiin verrattuna niin päätin sit säästää. Se kyllä tuntuu aika kauheelta suussa, enkä oo kuullutkaan että suuvesi voi värjätä hampaita!
Mut mulla suuvedenkäyttö oon aika pakolllista, plakkia kertyy jonkun verran ja hammasvälit on ahtaat ja siksi hammaslääkäri suositteli suuvettä.

nanna kirjoitti...

Mä en kyenny käyttään suuvesiä varmaan koskaan kun tulee sellainen tunne että haluan nielaista sen ja niinhän ei saa tehdä (mitä en tosiaan ihmettele). Tänä keväänä suuhygienisti kuitenkin kehoitti käyttään kuuriluotoisesti Paroexiä viisuriongelmaan ja hammaskiven muodostumisen estämiseksi. Mulla kun sylki tuntuu olevan niin hapanta että kiveä tulee helposti, ja ikenet tulehtuu herkästi. Päätin tiukasti että pystyn tähän ja pienen totuttelun jälkeen oli oiekestaan ihan jees putsailla hampaita kunnolla. Tavara on alkoholitonta ja sisältää aloe veraa, B5- ja E-vitamiineja. Jos hampaat ja ikenet pysyy kuosissa ilman suuvettä niin ei kai siinä mitään, mut toi voi auttaa jos on ongelmia. Listerineen en kyllä uskalla koskea itsekään :)

Merzu kirjoitti...

Poikaystävän kotoa tuota myrkkyä löytyy, ja olen todennut sen käytännössä jättävän suun aivan kamalan hajuiseksi (ja makuiseksi). Kiitos hyvästä tietoiskusta, nyt on hyvä syy hävittää pullo ikuisiksi ajoiksi.

Ahti kirjoitti...

Listerine sisältää mm. KAHTA myrkyksi luokiteltua ainetta, TYMOLIA ja METYYLISALISYLAATTIA. Niistä kummastakin on annettu käyttövaroitus. Huh mitä luettavaa, esim. Metyylisalisylaatti (kayttoturvallisuustiedotteet.tamro.fi/webktt/frmPDF.aspx?Id=59249): 4.3 Iho: Iho pestään runsaalla määrällä vettä. Saastunut vaatetus riisutaan. 4.4 Roiskeet silmiin: Silmiä huuhdotaan heti runsaalla määrällä vettä useamman minuutin ajan pitäen silmäluomet avoimina.
Oireiden jatkuessa toimitetaan silmälääkärin hoitoon.
4.5 Nieleminen:
Toimitetaan välittömästi lääkärin hoitoon.
Tymolista yhtä karmea varoitus: kayttoturvallisuustiedotteet.tamro.fi/webktt/frmPDF.aspx?Id=85025
Miten tällainen myrkky voi olla myynnissä??? Ja yliopistoapteekin neito sanoi että "tämä on samanlaista" kun Vademecumia ei ollut tarjolla!!

Suositut tekstit