25.4.2010

Remonttia pukkaa

Kemppari on alunperin lähtenyt liikkeelle ruoan ja kosmetiikan kemikaalien syynäämisestä, mutta en ole juurikaan postannut esimerkiksi remonttiaiheisia kemikaaliasioita. Syy on yksinkertaisesti se, ettei ole ollut mitään rempattavaa! Nyt on kuitenkin edessä oman pinen mökin ja sen pihamaan laitto kondikseen, ja täytyy selvittää asioita, jotka ovat mulle suhteellisen tuntemattomia: mitä maalia kannattaa käyttää möksän ulkopinnassa, mikä on ekologisin maalivaihtoehto, entäpä pihakalusteiden ja materiaalien ekojalanjälki?
Kuva täältä

Maalien osalta olen vielä ihan pihalla, mutta pihakalusteiden ostossa osaan olla tarkkana: tein puun alkuperäasioita käsittelevän jutun Kuningaskuluttajaan kolmisen vuotta sitten. Minulle selvisi, että esimerkiksi monet Suomessa myytävät parkettilaadut ovat valitettavasti laitonta puuta. Myös pihakalusteissa saatetaan käyttää tällaisia eksoottisia, uhanalaisista metsistä laittomasti hakattuja, puulaatuja. Kannattaa siis aina etsiä vastuullisesta puusta kertovaa FSC-merkkiä, kun ostaa jotain puukalustetta tai sitä parkettia. Usein esimerkiksi trooppista alkuperää olevien ulkokalusteiden puulaatuja mainostetaan hyvällä kosteudenkestävyydellä. Erinomaisia ominaisuuksia hehkuttamalla ostajan huomio vedetään pois puun alkuperäasioista. Ole siis tarkkana!

Huh. Kyllä kuulkaa projektia pukkaa: miten ihmeessä saan esimerkiksi päätettyä mökin värin? Musta ei ikinä olisi voinut tulla graafikkoa, koska värien, muotojen ja sommittelun maailmassa on niin rajaton määrä vaihtoehtoja, etten vaan osaa valita. Hyviä vaihtoehtoja on liikaa! No, varmaa on se, että lopputulos tulee olemaan persoonallinen ja kodikas, mutta siihen on vielä matkaa. Jos nyt ihan ekaksi maa sulaisi roudasta, ja pihan salaojaputkiprojektin saisi käyntiin, niin ehkä loppukesästä olemassa on ihan valmis mökki-piha -proggis, jonka kehtaa esitellä teillekin. Toivon!

9 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Äitini on ainakin hehkuttanut ruotsalaisia Allbäck pellavaöljymaaleja. Levittyvät kuulemma todella hyvin eikä niistä lähde sellainen katku kuin "tavallisista" maaleista.

Itsekin sain tänään häneltä käyttöön pellavaöljyä puisten pihakalusteiden hoitoon ja myöskin pellavaöljyvahaa. Tuoksuvat HYVÄLLE! :)

Allbäck tuotteita myy ainakin Juvi Production
http://www.juvi.fi/

Aino-Maija kirjoitti...

Samoilla linjoilla Heidin kanssa, pellavaöljymaali on ekologinen vaihtoehto. Öljymaali sisältää pellavaöljyä, väripigmenttijauhetta, ohenteena tärpättiä ja mahdollisesti hiukan jotain kuivattavaa ainetta. Kannattaa tutkia Uulan tai sateenkarivärien tarjontaa.

Ongelmaksi voi muodostua mökin aiempi maalikerros, öljymaali tarttuu oikeastaan paljaaseen puuhun tahi aiemman öljymaalikerroksen päälle. saahan vanhan maalin tietty kaapia pois jos se on jotain peruslateksia.

Aino-Maija kirjoitti...

Kröhöm, piti sanomani _Sateenkaarivärien_ tarjontaa.

Tuulispää kirjoitti...

Olisi mukavaa kuulla vinkkejä mitkä liikkeet myyvät suomalaisia puutarhakalusteita!

Tässä on taas suomalaisilla oppimista; metsät täynnä puuta ja lähes kaikki puiset puutarhakalusteet tuodaan muualta!

Noora kirjoitti...

Kiitos maalivinkeistä!! Pitää alkaa selvittää maalitarjontaa... ja puutarhakalusteasiaan palaan :)

Noora kirjoitti...

Kiitos maalivinkeistä!! Pitää alkaa selvittää maalitarjontaa... ja puutarhakalusteasiaan palaan :)

Tusla kirjoitti...

Kotimainen Uula tuote on käsittääkseni myös myrkytön tuote. Meillä vetäistiin sitä sisäseiniin ja eipä juuri haiskahtanut.

Jos remppailet sisällä ja laitat tapetteja niin unohda vinyylitapetit ym. muovijutut. Onneksi papereissakin on varaa valita

Panu Kailan kirjoihin kantsii tutustua!

Remppailoa!

Maria V. kirjoitti...

Minäkin tulin Sateenkaarivärejä ja Uulaa mainostamaan. Ulkopintaan varmaan just joku pellavaöljy- tai sitten perinteinen keittomaali (punamulta) ois hyvä. Noilta firmoilta voi myös kysellä mikä on omaan tarkoitukseen sopiva maali, itse ainakin olen saanut molemmilta hyviä neuvoja.

Me kokeiltiin ensimmäisen kerran ekomaaleja, kun tulevan vauvan huoneen seinät piti maalata. (Tyypillinen virhe alkaa rempata ja hankkia kaikkea uutta kun vauva on tulossa....) Kuulin kehuja Sateenkaarivärien kaseiinimaalista, ja sitä sitten kokeiltiin. Onnistui hyvin sähköpostin ja matkahuollon kauttakin, kun sävyn sai valita Tikkurilan värikartasta. Ja ei muuten haissut yhtään sille mille maalit yleensä haisevat. Jonkinlainen aromi siitä irtosi pari päivää, mutta hyvin mieto verrattuna normimaaleihin. Maalia olisi pitänyt kai sekoittaa tehokkaammin, koska siihen jäi sellaisia pigmenttipaukkuja tai jotain, että seinään meinasi tulla rantuja jos ei ollut tarkkana. Ostan silti jatkossakin ekomaaleja, en usko että vika oli varsinaisesti maalissa.

Marja kirjoitti...

Itse tehty punamultamaali. Ruisvelliä, maapigmenttiä ja vernissaa. Kauppojen punamullat ovat täyttä kuraa. Periaatteessa ne ovat lateksimaaleja mutta joukkoon on lisätty punamullan aineksia. Sama on monissa suurien valmistajien "perinnemaaleissa" seassa on vain pieni prosentti alkuperäisiä raakaaineita ja tavaraa myydään ehtana.

Aidon punamullan erottaa helpoiten siitä ettei se mitenkään voi säilyä vuotta.
Munamulta ei tee kalvoa joten se antaa puun elää rauhassa. Seinä kastuu ja kuivuu.

Tekee pahaa katsoa kun maalinvalmistajat ratsastavat luonnonmukaisuudella. Hirvittäville myrkyille annetaan ympäristömerkkejä. Vesiohenteinen maali on yleisen käsityksen mukaan lähes myrkytön. Se millä muovimaali on saatu liukenamaan veteen ei voi olla peräisin luonnosta.


Öljymaali kannattaa sivellä tiukoin vedoin. Välttää liian paksua kalvoa ettei öljy rypisty ja alle jää kuivumatonta maalia.

Uula , Pajutex ja maalarin unelma Auro

www.auro.fi

Suositut tekstit