19.3.2010

Organic Ultra Rich — todellakin!

Juhuu! Johanna Korhonen voitti hovissa ja Stubb avasi sanaisen arkkunsa, puhuen järkisanoja maahanmuutosta (vihdoinkin joku). Ihanaa herätä päivään, kun saa luettavakseen hyviä asioita.

Lisää hyviä asioita — tosin aika paljon arkisempia kuin edelliset kaksi... Asiaa kosmetiikasta nimittäin. Viikko sitten annoin omat kommenttini tuotteesta, johon suhtauduin neutraalisti. Vaikka puhunkin paljon luonnonkosmetiikan puolesta, ei sertifioitu luonnonkosmetiikka aina ole mahtavaa ja upeeta, mutta muistakaa, että nää on mun mieipiteitä ja olen vain yksi kuluttaja! Jos joku ei sovi mulle, voi se olla sinun mielestäsi puolestaan tosi hyvä tuote. Ja hyvistä tuotteista puheenollen: tämä on!
Aina toisinaan on tarve rasvata ihoa paikoitellen jollain tosi paksulla ja hoitavalla rasvalla ja Essential care -sarjan oliivirasva, Organic Ultra Rich, on ihan mah-ta-vaa!!! Tuote — ja kyseinen tuotesarja — on saanut osakseen hehkutusta siellä täällä, en ihmettele. Tästä oliivirasvasta voisin veikata kyllä jonkinlaista bestselleriä Suomessakin.

Tuotteen INCI-lista kuuluu: olea europaea (extra virgin olive) oil*, butryospermum parkii (shea butter)*, cocos nucifera (coconut) oil*, cera flava (beeswax)*, hypericum perforatum. En varmaan ole ainoa, joka toivoisi, että kosmetiikan tuoteselosteissa käytettäisiin suosiolla vaan englantia: mihin kuluttaja (jota pakkauksen tuoteselosteen kai kuuluu palvella) tarvitsee noita tieteellisiä nimiä?

Kaikki tähdellä merkityt raaka-aineet ovat luomua, eli tämän tuotteen voi laskea paitsi luonnon- myös luomukosmetiikaksi (luomuraaka-aineita on 99,85% tuotteesta). Tuote on Soil Association -sertifioitu, eli ihan "virallista" luomukosmetiikkaa.

Rasva on koostumukseltaan tosi pehmeää ja öljyistä, mutta se imeytyy nopeammin kuin vaikka kookosöljy (jota myös käytän toisinaan ihorasvana).

Tuoksu on selvästi oliiviöljyinen, mutta omasta mielestäni se on vaan hyvä asia. Tuntuu, kuin olisi napannut kauneusvoiteen keittiön kaapista — se on aina hyvä tunne :)

Oliiviöljyä voi toki käyttää kotikauneudenhoidossa raaka-aineena sellaisenaankin, mutta tällaiselle puolilaiskalle Essential caren superrasva sopii mainiosti. Olen käyttänyt tuotetta itse kuiviin käsiin, kyynärpäihin, kylmettyneisiin ja kuiviin poskipäihini ja raskausmahaankin ja kuulemma se soveltuu myös huulirasvaksi. Tuotetta suositellaan etenkin atooppiselle iholle ja psoriaatikoille ja 50 gramman purkin hinta nettikaupassa näyttä olevan 8,50€, ihan siedettävä hinta, sanosin.

6 kommenttia:

Suvi kirjoitti...

Heippa, noista incimerkinnöistä sen verran, että englanninkielisiin nimiin siirtyminen lienee mahdotonta jo pelkästään kosmetiikassa käytettävien eri lajikkeiden vuoksi. Ilman latinankielisen nimen käyttöä on aika lailla mahdotonta tunnistaa tuotteessa käytettyä raaka-ainetta perille asti. Myöskin EU:n kosmetiikkalainsäädäntö vaatii INCI-merkinnöissä nuo latinankieliset nimet.

Onneksi kuitenkin moni valmistaja on "englannistanut" latinankieliset nimet myös muiden luettavaksi; lajikkeen tiedot tosin saa vasta googlettamalla tuota raaka-aineen tieteellistä nimeä :)

Noora Katariina kirjoitti...

Ohhoh. Ensimmäinen kerta, kun olen Stubbin kanssa samaa mieltä.

Noora kirjoitti...

Suvi:Jep, tiedän sen olevan lainsäädännössä, ja tietenkin sillä on varmaan perusteensa, mutta tavallista kuluttajaa se ei juuri palvele. No, onneksi voi sentään lisätä englanninkieliset tekstit siihen latinan ohelle :)

Noora:Sama juttu.

Sami Sundell kirjoitti...

Kun kerran toiveita esitetään, niin miksi jättää puolitiehen. Eikö paljon mukavampaa olisi, että ne merkinnät olisivat suomeksi?

Dragofix kirjoitti...

Minua harmittaa eniten se että esim. käännetty teksti ei ole kokonaisuudessaan. Joskus tuotteessa voi olla hyvinkin paljon eroja käännöksen ja INCI-listan välillä, esim tiettyjä aineita on jätetty pois kokonaan ja joissain ei jopa ole INCI-listaa??

ainos kirjoitti...

Eiköhän tieteellisten nimien käytössä ole kysymys nimenomaan tarkkuudesta. Kasveilla saattaa eri kielissä (ja samankin kielen eri käyttöalueilla) olla käytössä hyvinkin erilaisia nimiä. Myös kutsumanimien tarkkuudessa voi olla eroja - meille kuusi ja mänty ovat ihan eri puita, mutta tropiikin asukkaalle tarkkuus 'havupuu' voi riittää.

Mielestäni tieteellisten nimien käyttäminen lisää käyttäjän turvallisuutta - tarvittaessa valmistusaineen saa tarkasti selville. Määrittelyn eri lajien välillä ovat silloin tehneet biologit eivätkä kosmetiikkateollisuus tai niiden palkkaamat kielenkääntäjät.

Suositut tekstit